[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
plecho1 - 11-06-2018, 11:24
Jeśli rozkleisz i złożysz jak oryginał to czemu ma to być problemem. Jeśli nie interesuje cię homologacja to chyba lepiej jak naprawa nie rzuca się w oczy i może nawet takie soczewki nie będąc oryginalne nie zwrócą tak uwagi jak xenony bo to już inne i znacznie mocniejsze źródło światła więc powinno być poziomowanie i spryskiwacze. Jeśli do przeróbki użyjesz używane wypalone soczewki to nawet na xenonach będzie gorzej niż na odnowionych oryginalnych. Miałem kiedyś przyjemność pojeździć Galantem z soczewkami xenonami i chyba odbłyśniki były w nich całkiem wypalone bo świeciło to dużo gorzej gorzej niż oryginalne w Carismie.
W starszych autach warto także przyjrzeć się napięciu docierającemu do halogenów bo bardzo często są spore spadki a spadek nawet 2V to już spora różnica w jasności.
Hugo - 11-06-2018, 11:28
Oryginalne odbłyśniki w Galantach są jak nowe. Nie spotkałem się jeszcze choćby ze śladem zmatowienia itp. na jakimkolwiek odbłyśniku w tych reflektorach, więc ich regeneracja nie ma sensu. Po prostu one świeca jak świeca, wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba
plecho1 - 11-06-2018, 11:32
Nie miałem z tymi lampami do czynienia i myślałem że to kwestia zużycia odbłyśników. Trochę jednak dziwne by z lampami niespełniającymi norm auto zostało dopuszczone do ruchu. Może więc problem leży w instalacji któremu dodatkowo nie pomaga napięcie w instalacji przy naładowanym aku które chyba jest około 13V.
Hugo - 11-06-2018, 11:43
Ori reflektory spełniają normy, ale ciulowo świecą
Akuma supido - 11-06-2018, 14:45
Tungsramy świecą zdecydowanie jaśniej ja używam tych 120% wadą tych żarówek jest krótka żywotność 4-5 miesięcy . Rozwiązaniem są światła do jazdy dziennej tak aby tungsramy się nie wypalały za dnia.
tresorex - 12-06-2018, 15:28
Czasami leci syf do lampy i osadza się na odbłyśniku przez co słabo świecą. Do tego klosze mogą mieć dużo odprysków od kamieni i to pogarsza światło.
Mi soczewki zrobił Hugo i jestem bardzo zadowolony, świecą o niebo lepiej niż oryginalne świeczki
Dunios - 23-01-2019, 20:27
Montował ktoś ledy do galanta ? Jakie żarówki się mieszczą i dają dobry efekt ? Ktoś ma https://allegro.pl/oferta/h7-led-philips-x-tremeultinon-5800k-250-w5w-7782944516 ?
-Fenek- - 23-01-2019, 20:40
Kiedyś widziałem fotki na FB jak ktoś zamontował i generalnie wyglądało to tak, jakby strasznie świeciło innym po oczach. Niestety dioda w takim LED'zie najczęściej znajduje się w innym miejscu niż żarnik halogenu, przez co snop światła jest inaczej nakierowany. Na pewno będzie jaśniej, ale może oślepiać (to już trzeba sprawdzić indywidualnie) i znów, będzie niezgodne z prawem, bo to nie jest żarówka na jaką był homologowany reflektor.
Bizi78 - 23-01-2019, 20:45
Co do żarówek z aukcji, wyraźnie na opakowaniu jest napisane, że nie można stosować na drogach publicznych .
Dunios - 23-01-2019, 20:47
To akurat wiem , ale oglądałem testy paru markowych diod led i linia światła była równa . Chodzi mi bardziej o montaż , czy ciężko podłączyć i czy gumową uszczelkę można założyć i czy ogólnie się mieści
jacek11 - 23-01-2019, 22:09
Uszczelki raczej nie założysz. Radiator jest za duży.
plecho1 - 23-01-2019, 22:27
Diody tego typu wydzielają ogromne ilości ciepła więc aby takie źródło światła dobrze świeciło i aby się nie spaliło to radiatory muszą być duże i najlepiej aby miały wentylatory. Czegoś takiego nie da się zamknąć w obudowie w jakiej siedzi H4 czy H1 czy inny popularny halogen. Lepszym rozwiązaniem jest xenon ale i tak taka lampa nie będzie miała homologacji więc przeglądu nie przejdzie i każdy kumaty policjant zabierze dowód i wlepi mandat. Lepiej oddać odbłyśniki do napylenia nowej powłoki, klosze spolerować a w lampy założyć dobre dedykowane żarówki.
Hugo - 24-01-2019, 08:17
plecho1, w Galancie EA odbłyśniki po 20 latach są nadal jak nowe, a kloszy nie ma z czego polerować, bo są szklane Także tu bardziej chodzi chyba o barwę swiatła i bajer posiadania LED-ów.
plecho1 - 24-01-2019, 08:31
Jeśli lampy są tak trwałe to OK nie zagłębiałem się tak bardzo w temat
W sumie wiele ludzi lubi jak jest inaczej niż fabryka przewidziała Czasem ma to sens jak jest lepiej ale jeśli efekt jest podobny jak w oryginale lub gorszy a dodatkowo można mieć problem z prawem to moim zdaniem jest to bez sensu
Wielu zachwyca się ledami i w sumie dobrze bo obecnie mają lepsze parametry niż tradycyjne żarówki ale mają też swoje ograniczenia o których wielu nie wie tylko dają się naciągnąć na marketingową papkę sprzedawców. Jeśli reflektor jest skonstruowany pod normalną żarówkę to obecne ledy jednak nie bardzo podołają ale już w skonstruowanych pod nie pobiją na głowę tradycyjne halogeny.
jacek11 - 24-01-2019, 09:00
Galant ma trwałe reflektory, tyle że dają światło trochę rozproszone moim zdaniem. Żarówka led też będzie tak świeciła.
|
|
|