[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?
Luk - 24-11-2010, 12:48
raven31 napisał/a: | z tego co czytam Auto GT jest najdroższe, ale czy najlepsze? |
No właśnie czytałem gdzieś tutaj, że AutoGT komuś po 1 roku powymieniało wszystko co się da... Jak dla mnie takie naciąganie klienta skreśla ten serwis.
Jak mam zaufanie do serwisu mechanicznego (nie elektryków od alarmów!) w MITCAR. Ostatnio niestety podrożało chyba.
A czyszczenie hamulców miałem wliczone w cenę.
I jeszcze raz podjechałem pomiędzy przeglądami, bo mi coś po zimie chrobotało - przeczyścili i wyregulowali ręczny - wszystko za free.
bastek - 24-11-2010, 13:29
raven31 napisał/a: | 1. czy wycena tych prac jest przed oddaniem auta, czy przy odbiorze dowiaduje się ile mam zapłacić? |
wycenili mi na ok. 600 zł, spytałem, czy nie więcej, bo tyle mam przy sobie, tyle zapłaciłem
raven31 napisał/a: | 2. czy zakres prac zalezy od przebiegu? po roku mam przejechane tylko 8000 km. po 1500 km miałem wymieniany olej. czy zatem jest konieczność wymiany oleju ponownie? |
chyba tak, aczkolwiek nie wiem po co w tej sytuacji... do zachowania gwarancji na pewno tak
raven31 napisał/a: | 3. co to jest za bateria, która wymieniają? |
w kluczykach. ja nie chciałem, (jakieś 20 zł chcieli - nie zgodziłem się)
raven31 napisał/a: | 5. .... jak oddam auto, a pózniej po kilku godzinach go odbiore, to skad mam wiedziec, ze faktycznie te rzeczy byly zrobione? Nie znam sie na tyle, ze sprawdze czy faktycznie wymienili mi jakis filt, wyczyscili hamulce, itp.? Skad mam wiedziec, ze nie zrobia mnie w *** i ja tylko zaplace, a oni nic nie zrobia? |
pw zaraz pójdzie raven31 napisał/a: | 6. moze mnie uspokoicie, ale znajomi mowili zebym uwazal, ze teraz niektore serwisy dzialaja tak, ze oddajesz im auto z oryginalnymi czesciami a podczas takich przegladow oni sobie wykrecaja jakas oryginalna czesc, wstawiaja zamiennik - albo uzywana, a moja sprzedaja innemu frajerowi? slyszeliscie cos o takich sytuacjach? |
spiskowa teoria dziejów moim zdaniem...
raven31 - 24-11-2010, 22:59
taką wycene dostałem:
"
Przegląd po 1 roku- 266pln brutto
Przegląd powłoki lakierniczej obowiązkowy co 1 rok aby podtrzymać gwarancję
perforacyjną- 76pln brutto
Części:
Olej- 306pln brutto
Filtr oleju- 42pln
Filtr klimatyzacji- 127pln
Bateria di kluczyka- 10pln
Pasta układu hamulcowego- 9.52pln
Z naszej strony zalecane jest rozebranie układu hamulcowego wraz z oczyszczeniem, oraz przesmarowaniem za 180pln brutto."
Myślicie, że cos z powyższego nie ma sensu, jak auto ma ok 8000 km przejechane po 1 roku?
pozdrawiam,
bastek - 25-11-2010, 07:23
w lublinie
raven31 napisał/a: | Przegląd po 1 roku- 266pln brutto |
podobnie
raven31 napisał/a: | Przegląd powłoki lakierniczej obowiązkowy co 1 rok aby podtrzymać gwarancję
perforacyjną- 76pln brutto |
olałem
raven31 napisał/a: | Olej- 306pln brutto |
swój, taniej
raven31 napisał/a: | Bateria di kluczyka- 10pln |
nie chciałem, chcieli drożej
raven31 napisał/a: | Filtr oleju- 42pln
Filtr klimatyzacji- 127pln |
ja za filtry załaciłem chyba ok. 250 zł, ale jeszcze powietrza - bo chciałem
raven31 napisał/a: | Z naszej strony zalecane jest rozebranie układu hamulcowego wraz z oczyszczeniem, oraz przesmarowaniem za 180pln brutto." |
gratis, też dolewka płynu do chłodnicy gratis - ale z hamulcami czytałeś PW?
wg mnie jaka cena (u mnie 0 zł) taka usługa (tyle warta....)
[ Dodano: 25-11-2010, 07:25 ]
raven31 napisał/a: | Myślicie, że cos z powyższego nie ma sensu, jak auto ma ok 8000 km przejechane po 1 roku |
to tylko moja prywatna opinie. moim zdaniem wszystko jest bez sensu po 8000 km, ale gwarancja się przydaje..... no, chyba, że katujesz samochód
Luk - 25-11-2010, 10:04
raven31 napisał/a: | Przegląd po 1 roku- 266pln brutto
Przegląd powłoki lakierniczej obowiązkowy co 1 rok aby podtrzymać gwarancję
perforacyjną- 76pln brutto |
Jak dla mnie OK.
raven31 napisał/a: | Olej- 306pln brutto |
Kup własny, oszczędzisz 100 - 150 zł
raven31 napisał/a: | Filtr klimatyzacji- 127pln |
Odpuść, kup i wymień sam, ja zapłaciłem ok. 35 zł, wymiana dosłownie 3 min.
raven31 napisał/a: | Bateria di kluczyka- 10pln |
Po pierwszym roku moim zdaniem nie trzeba
raven31 napisał/a: | Z naszej strony zalecane jest rozebranie układu hamulcowego wraz z oczyszczeniem, oraz przesmarowaniem za 180pln brutto. |
Wydaje mi się, że to robią obowiązkowo, w cenie przeglądu - w każdym razie ja zawsze mam przeczyszczone. Z drugiej strony Twoja cena za przegląd jest niska, może właśnie dlatego. Moim zdaniem warto zrobić, ja zawsze czuję różnicę, pytanie czy za 180 zł
raven31 - 25-11-2010, 11:31
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i za rady. Bastek dzięki za info na pw. odnalazłem ten post i poczytałem
Po roku czasu widzę, że wszystko było fajnie dopóki nie przelałem im pieniążków za auto. Później zaczęły się schody
Po jutrzejszym przeglądzie będę mądrzejszy.
Najbardziej wkurza mnie to, że płaci się spore pieniądze, za coś, czego nie do końca widać, albo jest pewność, że w ogóle miało miejsce. Jak kupuję TV to płacę i go widzę, nawet jak idę do dentysty, to też widzę/czuję, że coś tam robią. Tutaj płacisz i .... jak sami piszecie (bastek w poście) nie zawsze w ogóle tam zaglądają. Co więcej nie pozwalają być na zakładzie, żeby patrzeć co Ci mechanicy tak w ogóle robią.
Dla mnie jako, dla osoby, która jest informatykiem i na autach nie zna się za bardzo jest to całkiem frustrujące.
Pozdrawiam,
racer1972 - 25-11-2010, 19:01
Ja przegląd miałem jak pisałem tani a bardziej frustrujące było zapłacenie prawie 2.000zł za ubezpieczenie mając pełne zniżki... Też pomacać nie mogę...
raven31 - 25-11-2010, 19:38
ja mam 10% znizek i mi wyliczli na 2775 w Allianz
BobBudowniczy35 - 15-12-2010, 12:22
Informacja (telefoniczna z dzisiaj) dla tych którzy planują przegląd 40 tys/2lata w Lancerze 1.8 z okolic Krakowa:
- Filipowicz Kraków - ok.1100
- Gabra Kraków - ok.1360 !!!!!!!!!!!!!!
- Nowy Sącz - ok 820 zł
- Tychy - ok 800zł
- Japan Motors Katowice - ok.880 zł
- Japan Motors Bielsko Biała - ok.900zł
Ceny w Krakowie bez komentarza
Anonymous - 15-12-2010, 13:55
Przegląd po trzecim roku eksploatacji.
W Grafixie zapłaciłem ok. 380zł. Cena z wymianą płynu hamulcowego.
Miałem własne materiały eksploatacyjne:
- zestaw filtrów za nieco ponad 100 zł. w sklepie motoryzacyjnym (p/pyłkowy Denso z węglem, powietrza Blueprint i oleju (chyba) Japanparts czy coś podobnego);
- olej Motul 5l 150zł.
Wnętrze odkurzone.
Mycie gratis odpuściłem ze względu na aurę.
I jest git!
No może poza jednym -na przeglądzie nie dokręcono koła zapasowego i telepało mi się przez kilka dni we wnęce.
jac - 15-12-2010, 20:17
Panowie nawiazujac do pierwszego przegladu, na poniedzialek umowiony jestem na przeglad Lancera i Colta (zonki). Wstepnie za oba auta policzono mi 2 x 830zl -15% rabatu u Plichty w Gdyni. Poniewaz dostalem od milego Pana z serwisu tzw check liste z cenami, zatem poszperalem w internecie i kupilem 4 filtry (olejowe i przeciwpylkowe) do samochodow oraz 9 litrow oleju, nadmienie ze olej TEN SAM co na check liscie!!
I teraz hit sezonu. Cena 4,5 litra oleju w serwisie to 350pln co daje za 9 litrow 700zl, ja zaplacilem w sklepie w Berlinie z przesylka do Gdyni ....... 243zl za 9 litrow, na 4 filtrach rowniez "urwalem" okolo 250 - 300 zl.
Reasumujac, ile zaplace to sie pochwale za tydzien ale mysle ze za dwa samochody nie powinno byc wiecej jak 1000zl (z czesciami)
aha i jeszcze jedno, poniewaz oddaje dwa samochody na raz, zatem Pan z serwisu podczas zapisywania mnie zaproponowal mi sam samochod zastepczy na czas przegladu
JAK NA RAZIE DUZY PLUS DLA PLICHTY W GDYNI I OBY TAKI POZIOM TRZYMALI!!
wojcio - 20-12-2010, 21:23
Właśnie wróciłem z Mitcaru z pierwszego przeglądu po 20.000/roku - u mnie na jedno wyszło. Zapłaciłem:
1. przegląd - 397,96
2. filtr pow. przeciw pyłkowy - 72,76
3. bateria do pilota - 4,64
4. filtr oleju - 44,80
5. uszczelka korka - 4,64
6. przegląd nadwozia - 56,85
olej miałem swój.
Razem wyszło: 581,65 - olej miałem 5w30 za dodatkowe 150, także przegląd w sumie mnie wyniósł około 730 zł - chyba nie tak strasznie dużo.
kerad - 21-12-2010, 22:37
Piszę po raz pierwszy, więc witam wszystkich serdecznie.
Dzisiaj miałem pierwszy przegląd w MOTO-CHAMP Bydgoszcz i jestem mile zaskoczony:
1. przegląd - 290,36
2. bateria do pilota - 3,00
3. filtr oleju - 45,00
4. olej 5W30 (bańka 5 l.) - 196,01 ( pozostała ilość w bagażniku)
5. uszczelka korka - 5,00
filtr kabinowy miałem swój.
Razem: 519,77 + 60 filtr kabinowy węglowy
W cenę wliczono przegląd powłoki lakierniczej, zaoferowano mycie i oczywiście kawkę.
Po tym jak przeglądałem opinię o bydgoskim ASO Mitsubishi, to jak dla mnie rewelka.
apikus - 22-12-2010, 07:31
Ja dzisiaj jadę na przeglad 80.000 km.
Zapytanie telefoniczne w ASV Lider we Wrocławiu - koszt 1600 zł z materiałami, w GEZET Zielona Góra - 1300 zł.
Jadę do Zielonej Góry.
Koszt przeglądu wyniósł 583,38 zł, w tym filtr oleju i bateria do pilota.
Olej, filtry powietrza i kabinowy, a także płyn do chłodnicy miałem swoje.
waldinio - 22-12-2010, 10:22
jak myślicie, obsuniecie o 2kkm i 1 miesiąc do pierwszego przeglądu może spowodować jakiś problem? nie mam kiedy pojechac na przeglad jak dopiero po nowym roku
|
|
|