[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Kamil_Ziomek - 24-08-2011, 19:44
Sprawdź najpierw czy cewka ma opór ( w granicach 4 ohm)
Kojec - 03-09-2011, 16:58
Dziś kumple zwrócili uwagę że klima mi wieje ciepłym powietrzem, a dzieje się to po dłuższej jeździe, Na początku fajnie chłodzi, ale po jakiś 30 min jest coraz cieplej i robi się duszno w aucie. Ktoś mial podobne objawy??
Krzyzak - 04-09-2011, 20:43
podłącz do MUT-II - u mnie wyszedł błąd mieszalnika (czyli przekładni kierującej ciepłe i zimne powietrze w zależności od potrzeb)
tylko komp serwisowy pokaże ew. problemy w klimie
Mare - 05-09-2011, 11:21
Panowie.
Podczas czyszczenia klimy zauważyłem w że w komorze nagrzewnicy/wentylatora, pod filtrem mam wode. Po odkręceniu jednej śróby mocującej obudowe, więcej wody wlało mi się do kabiny.
Po włączeniu klimy po dłuższym postoju auta, czuć z nawiewu wilgoć, po chwili zanika.
Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd, dla czego i jak to naprawić?
Bardzo nieprzyjemnie się robi
Owczar - 05-09-2011, 11:30
Mare, masz problem z odpływem. Spróbuj dmuchnąć w rurkę w grodzi od strony silnika. Po prawej stronie na dole masz odprowadzanie wody. U Cezara zalegająca woda spowodowała korozję dmuchawy jej zatrzymanie, a na koniec przepalenie tyrystora sterującego jej pracą.
Mare - 05-09-2011, 12:51
dmuchnąć w rurkę.... jaka rurkę? @.@
nie badałem jeszcze tego tematu, możesz mnie troche nakierować?
Owczar - 05-09-2011, 13:25
Przy grodzi od strony silnika masz odpływ z klimy. Wystaje taka rurka. Prawa strona auta patrząc od wnętrza. Lewa patrząc na wprost. Jest kilka-kilkanaście cm nad maglem.
Mare - 05-09-2011, 16:00
hmm.. i mam w nią dmuchnąć... a czym? heh
nie za bardzo jest tam dojście, bo przeszkadza taka duża bryła z ruchomymi częściami po środku... wiesz, nazywają to silnikiem ;P
Może jakieś sugestie?
Owczar - 05-09-2011, 16:23
Mare, nie udrażniałem tego nigdy. Spróbuj jakimś drutem. W dieslu tam miałem dużo miejsca, a odkąd mam 2,5 to tam nie zaglądałem Może ktoś czyścił i podpowie?
Mare - 05-09-2011, 17:16
a jest jakis schemat może, jak wygląda ten kanał wewnątrz? może jest tam jakiś filterek albo coś przypadkiem, nie chciałbym uszkodzić nic w środku jak wepchne tam druta ;p
pipi_ja - 05-09-2011, 18:23
Nie wiem czy masz tam wężyk gumowy czy tylko wystaje sam króciec?
Jeśli wężyk może wystarczy go zdjąć i przeczyścić, jeśli tylko plastikowy króciec nie masz się czego bać bo nic tam nie popsujesz.
Ja kiedyś grzebałem drutem i nawet za daleko go nie włożysz. U mnie wchodził na ok 3-4 cm, ale tyle wystarczy żeby wyczyścić.
Mare - 08-09-2011, 23:23
u mnie jest rurka z gumowym grzybkiem nałożonym na nią. Sama gumka jest czysta.... do środka rurki nic nie wpychałem jeszcze, ale spróbuje może faktycznie coś tam się dostało.
Obadam.
Kamil_Ziomek - 11-09-2011, 14:54
Czasami w niektórych autach nie ma filtra przeciwpyłkowego i do wnętrza nagrzewnicy dostaje się trochę liści które blokują odpływ. W większości Mitsubishi (albo w każdym) można wziąć nożyk i wyciąć miejsce na filtr i go tam włożyć. Miejsce jest przetłoczone także operacja banalna. Do przepychania odpływu nie bierz nic twardego (czytaj drut stalowy) żeby nie uszkodzić parownika.
Kojec - 17-03-2012, 13:20
Witam,
przestała mi działaś sprężarka klimatyzacji po swapie z 2.4 na 2.5, co może być powodem?? Jak sprawdzić czy to wina sprężarki, gdzie szukać przyczyny. Dodam że cała instalacja jest z 2.5 V6, sprężarka również ale reszta pierdół od klimy została od 2.4. Proszę o pomoc
Owczar - 18-03-2012, 00:45
Pewnie rozszczelniony układ. Czy podczas ingerencji w przewody sprężarki, chłodnicy wymieniałeś oringi na nowe i składałeś po uprzednim przetarciu olejem? Jeśli nie, to układ na 90% się rozszczelnił.
Podstawowa metoda sprawdzenia, to odpięcie kostki przy osuszaczu i zwarcie na sekundę obu pinów. Jeśli klima załączy, to znaczy że albo nie ma czynnika albo padł czujnik. Opcja pierwsza 95%, druga 5%. Klimatronik ustawiony na osuszanie przedniej szyby i temp na 17 stopni.
Jeśli natomiast to zwarcie nie spowoduje włączenia, to test drugi polega na zmierzeniu czy pojawia się napięcie na przewodzie sterowania elektrosprzęgła. Kostka powinna być gdzieś z przodu na obudowie rozrządu. Z tego co pamiętam pojedynczy pin.
Te 2 testy pozwolą postawić diagnozę wstępną.
|
|
|