Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
robertdg - 19-12-2010, 09:02
mitring, z tego co oni tam podaja, to większość pozycji nalezy pod koncern GM i Daewoo, tylko jedna pozycja nalezy pod Suzuki i Mitsubishi - silniki 0.8 1.3 i 1.5 także to nie to.
darek7479 - 21-12-2010, 21:56
Okazuje się, że przyczyną moich problemów był napinacz hydrauliczny! Okazało się że przypoprzedniej wymianie rozrządu "był wpoządku" i go nie wymienili, a minęło 40 000 km no i ... Teraz straszą mnie kosztami jak smok za sam rozrząd wołają 1200 PLN a jeszcze nie wiadomo co dalej. Mechanicy twierdzą że ten napinacz spowodował spalenie paska po wewnętrznej stronie i w efekcie jego zerwanie. Po założeniu nowego rozrządu sprawdzą ciśnienie w cylindrach i jak będzie ok to nic więcej nie będą robić..... Co Wy o tym myślicie?
Okazało się, że ciśnienie jest tylko na trzecim cylindrze. Trzeba robić głowicę. Cz ktoś z Was ma pojęcie ile mnie to szarpnie po kieszeni?
lapass - 22-12-2010, 16:25
Jeśli to kwestia "tylko" wymiany głowicy to: głowica, uszczelka pod głowicę, pokrywę zaworów i ewentualnie uszczelniacze na wałki rozrządu.
Oczywiście do tego kompletny rozrząd.
Może bardziej się opłacić kupić cały silnik, często handlarze nie chcą ściągać głowicy z dobrego silnika, bo potem ciężej go sprzedać.
Tak byś miał trochę części na zapas.
Za robociznę to już mocno zależy od warsztatu.
darek7479 - 22-12-2010, 17:41
Rozrząd już wymienili: pasek, rolki i napinacz hydrauliczny. Sprawdzili ciśnienie w cylindrach, no i ok było tylko w trzecim cylindrze. Koszt na chwilę obecną to ok. 1260 PLN. Teraz będą rozbierać silnik no i robić. Jak wszystko rozbiorą będą mnie informować co i jak. Już się boję kosztów.
Saqu - 22-12-2010, 17:46
zastanów Się czy lepiej nie jest kupić "nowy" używany silnik z jakiegoś anglika i przełożyć do niego nowy rozrząd
krzysztofek4 - 14-01-2011, 07:46 Temat postu: rozrząd Witam.
Przymierzam się do wymiany rozrządu, wraz z pompą wody. Czy potrzebne mi będą jakieś uszczelki pod pompę?
Andrew - 14-01-2011, 07:51
Jak kupujesz nową pompę, to uszczelki są w zestawie
erykson - 17-01-2011, 08:52
Panowie do wymiany rozrządu potrzebny jest kanał , czy jakiś wiekszy podnosnik , czy może starczy lewarek ,żeby podnieść go troche i odkręcić koło od strony rozrzadu i czy wtedy bedzie wystarczajacy dostep do wymiany rozrzadu?
mitring - 17-01-2011, 09:06
Ja z kolegą w garażu wymieniałem rozrząd podnośnik wystarczy
krzysztofek4 - 21-01-2011, 15:27 Temat postu: kąt wtrysku Witam.
Czy moż mi ktoś podpowiedzieć jak się ustawia początek kąta wtrysku ? Silnik f8qt
mefju - 31-01-2011, 21:00
witam, mam okazje kupić troche części do rozrządu( i nie tylko) w dobrych pieniądzach, ale nie wiem czy będą się nadawać, bo niektóre są używane... Prosiłbym o rady. Wiem, że niektórych części używanych nie można podobno montować, choćby były założone na kilka kilomentrów (pasek rozrządu?).
1 - uszczelka pod kolektor ssący jest nowiutka fabrycznie zapakowana (JC)
2 - uszczelka pod pokrywę zaworów nowi?tka nie używana (JC)
3 - pasek rozrządu nowy oczywiście nie używany (Dayco)
4 - uszczelniacze szt 2 do rozrządu nowe zapakowane (JC)
5 - hydrauliczny popychacz zaworu nowy nie używane (JC)
6 - hydrauliczny napinacz paska używany ale krótko nawet nie
przepracował pełnej wymiany oleju (ORYGINAŁ MITSUBISHI)
7 - pompa wody używana stan bardzo dobry ile pracowała nie mam pojęcia
ale jest 100% sprawna (ORYGINAŁ )
8 - rolki pracowały tyle samo co napinacz tak jak mówie około 9 tyś km (KOYO)
Co o tym sądzicie? Co mógłbym z tego zamontować jeśli chodzi o rozrząd? Czy wybić sobie to z głowy ?
Pozdr
Andrew - 31-01-2011, 21:11
mefju JC to bym sobie na Twoim miejscu wybił z głowy ciężkim młotkiem Dayco też. Nie lepiej założyć nowe i mieć na parę lat z głowy ten temat?
mefju - 31-01-2011, 21:47
Pewnie, że lepiej tak tylko pytam bo akurat z auta na razie i tak nie korzystam wiec i nie musze odrazu wymieniać rozrządu więc tak sąduje temat, czy możliwe są w nim jakieś oszczedności. Myślałem, że może coś z tego się może nadać/przydać
pozdr andrew
Andrew - 31-01-2011, 21:51
mefju napisał/a: | czy możliwe są w nim jakieś oszczedności | Możliwe oszczędności są na innych rzeczach, ale nie na rozrządzie
Pozdrawiam
SHARK1979 - 01-02-2011, 12:32
andrew84 napisał/a: | Możliwe oszczędności są na innych rzeczach, ale nie na rozrządzie |
mefju, tak jak mówiłem rozrząd to podstawa i co nowe to nowe pozdro
|
|
|