[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
m6riano - 19-06-2012, 23:58
mam fajki...już sporo przelatane....;-)
Elmosquito - 20-06-2012, 00:21
Ja nie tak dawno temu wymieniłem same sworznie, kupiłem 555 ok 60pln szt. Jak chcesz to zrobić sam, to kup używane wachacze, ja dałem 20 pln szt. tuleje byly w dobrym stanie . Daj to komuś do wprasowania, następnie wymień cały wachacz. Nie musisz zostawiac auta u mechanika i dodatkowo masz frajde przy wymianie
Pzdr
polaff - 20-06-2012, 00:24
Elmosquito napisał/a: | masz frajde przy wymianie | fajdę toja zawsze mam tylko gorzej z czasem u mnie
Krzyzak - 20-06-2012, 07:08
też zmieniałem same sworznie - od japaneze po ca 60 zł/szt.
wahacza całego nie ma sensu - nie słyszałem jeszcze, żeby te tuleje padły
jeśli wahacz przyjedzie rozkręcony to trzeba odpowiednio kąty tych śrub z klinem ustawić (87* ma być)
yaro1976 - 20-06-2012, 08:59
wiecie może jaki sworzeń do górnego wahacza będzie pasował rozmiarowo do wahacza SH, wymieniełem w marcu od Japaneze i już mi nawala góra przy skręconych w prawo kołach, a z tego co pamiętam górne sworznie mogły się różnic od siebie i raz poprzednio kupiłem za luźny... czy 555 będzie ok, bo chyba CTR`a miałem za luźnego, mieliście takie doswiadczenia?
marcinzam - 24-06-2012, 11:18
W końcu mam tuleje tylnego zawieszenia firmy Febest dzięki firmie E-pajero.
Tuleje Febest:
1.
2.
3.Tuleja tylnej zwrotnicy dolna
Pozostałe dwie tuleje tylnej zwrotnicy zakładam firmy Ted gum, ponieważ miałem już wcześniej kupione 2 szt ,z tym że dokupiłem w tamtym tygodniu jeszcze 2 szt 00743876 w Intercars i na tulejach jest napis Genuine Parts MR-102013 a nie TedGum
[ Dodano: 30-06-2012, 21:06 ]
jestem już po wymianie tulei tylnego zawieszenia łącznie z górnym mocowaniem tylnego amorka, efekt super , tył sztywny, nic nie puka no i idzie jak po szynach
Miśka89 - 20-08-2012, 15:34
Mam takie pytanko do właścicieli Galantów, mój chłopak ma mały problem, wymienił już całe tylne zawieszenie i nic... sprawa wygląda następująco, gdy samochodem wjedzie się na wystającą studzienkę, lub np. piach wysypany na asfalcie auto jakby traciło przyczepność i całym tyłem wodzi na boki tak jakby tył "pływał"... czy może być to wina zawieszenia a może opon?? zbieżność po wymianie zawieszenia była ustawiona... amorki i wszystkie części zawieszenia wymieniane na nówki miał może ktoś coś podobnego w swoim Galu?? Nawet facet na diagnostyce nie potrafił powiedzieć co to jest wg pomiarów samochód wszystko ma ok...
Tomek - 20-08-2012, 15:54
Miśka89, objawy jakie opisujesz to zazwyczaj:
1. amorki
2. zbieżność
3. opony
jeśli amorki nowe (zakładam, że nie są wadliwe), a zbieżność ustawiona jak trzeba
to pozostaje przełożyć dobry komplet kół (opon) i sprawdzić
jeśli nadal źle, to zmienić zakład do geometrii i znów to samo
Owczar - 20-08-2012, 15:57
Miśka89 napisał/a: | zbieżność po wymianie zawieszenia była ustawiona... |
Jakie wartości kątów tylnego zawieszenia?
Miśka89 napisał/a: | amorki |
Jakie amorki i kiedy wymieniane?
Przyczyną takiego zachowanie są przeważnie amortyzatory.
Tomek - 20-08-2012, 16:01
Owczar napisał/a: |
Przyczyną takiego zachowanie są przeważnie amortyzatory. |
zazwyczaj tak
jeszcze pytanie, czy auto jest bardzo obciążone kiedy nim rzuca?
czy na pusto, też się tak dzieje?
auto jest obniżone, czy na standardowych sprężynach?
[ Dodano: 20-08-2012, 16:03 ]
jak obniżony i dociążony, do tego kiepska opona i będzie pływać tak czy tak
pipi_ja - 20-08-2012, 16:39
Miałem dokładnie ten sam problem. Wymieniłem poprzeczne wahacze, resztę gum na nieszczęsne poliuretany i problemu się nie pozbylem. Winne okazały się właśnie opony.Jeśli mówisz,że zawieszenie zdrowe i dobrze ustawione spróbuj przełożyć przednie opony na tył i zobaczysz czy się poprawi.
sampler - 20-08-2012, 20:29
podaj wyniki z pomiarow. Zbieznosc osi tylnej i pochylenia obu kol osi tylnej.
marcinzam - 04-09-2012, 11:01
szukam osłony gumowej sworznia tylnego wahacza tego od zbieżności ,nie wiem czy będzie taka sama jak te Hyunda-ja z wahaczy przednich
przy okazji znalazłem instrukcję wymiany tulei tylnej zwrotnicy , jak by ktoś przetłumaczył to można by dodać do poradnika
http://mmc-galant.com/lof...x.php/t537.html
Hugo - 04-09-2012, 20:53
marcinzam napisał/a: | szukam osłony gumowej sworznia tylnego wahacza tego od zbieżności ,nie wiem czy będzie taka sama jak te Hyunda-ja z wahaczy przednich | Napewno będzie mniejsza.
arturj123 - 05-09-2012, 11:03
W najbliższym czasie zamierzam wymienić sworznie górnych przednich wahaczy. Skąd obecnie i jakie najlepiej brać zamienniki?
Niech zgadnę 555 i japaneze??
Kiedyś była mowa o oryginalne Hyundai-a. Ma ktoś ewentualnie namiary gdzie można je dostać?
|
|
|