To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

m6riano - 19-06-2012, 23:58

bbandi napisał/a:
OYODO

mam fajki...już sporo przelatane....;-)

Elmosquito - 20-06-2012, 00:21

Ja nie tak dawno temu wymieniłem same sworznie, kupiłem 555 ok 60pln szt. Jak chcesz to zrobić sam, to kup używane wachacze, ja dałem 20 pln szt. tuleje byly w dobrym stanie :P . Daj to komuś do wprasowania, następnie wymień cały wachacz. Nie musisz zostawiac auta u mechanika i dodatkowo masz frajde przy wymianie :D
Pzdr

polaff - 20-06-2012, 00:24

Elmosquito napisał/a:
masz frajde przy wymianie
fajdę toja zawsze mam tylko gorzej z czasem u mnie :)
Krzyzak - 20-06-2012, 07:08

też zmieniałem same sworznie - od japaneze po ca 60 zł/szt.
wahacza całego nie ma sensu - nie słyszałem jeszcze, żeby te tuleje padły
jeśli wahacz przyjedzie rozkręcony to trzeba odpowiednio kąty tych śrub z klinem ustawić (87* ma być)

yaro1976 - 20-06-2012, 08:59

wiecie może jaki sworzeń do górnego wahacza będzie pasował rozmiarowo do wahacza SH, wymieniełem w marcu od Japaneze i już mi nawala góra przy skręconych w prawo kołach, a z tego co pamiętam górne sworznie mogły się różnic od siebie i raz poprzednio kupiłem za luźny... czy 555 będzie ok, bo chyba CTR`a miałem za luźnego, mieliście takie doswiadczenia?
marcinzam - 24-06-2012, 11:18

W końcu mam tuleje tylnego zawieszenia firmy Febest dzięki firmie E-pajero.

Tuleje Febest:

1.

2.

3.Tuleja tylnej zwrotnicy dolna

Pozostałe dwie tuleje tylnej zwrotnicy zakładam firmy Ted gum, ponieważ miałem już wcześniej kupione 2 szt ,z tym że dokupiłem w tamtym tygodniu jeszcze 2 szt 00743876 w Intercars i na tulejach jest napis Genuine Parts MR-102013 a nie TedGum

[ Dodano: 30-06-2012, 21:06 ]
jestem już po wymianie tulei tylnego zawieszenia łącznie z górnym mocowaniem tylnego amorka, efekt super , tył sztywny, nic nie puka no i idzie jak po szynach

Miśka89 - 20-08-2012, 15:34

Mam takie pytanko do właścicieli Galantów, mój chłopak ma mały problem, wymienił już całe tylne zawieszenie i nic... sprawa wygląda następująco, gdy samochodem wjedzie się na wystającą studzienkę, lub np. piach wysypany na asfalcie auto jakby traciło przyczepność i całym tyłem wodzi na boki tak jakby tył "pływał"... czy może być to wina zawieszenia a może opon?? zbieżność po wymianie zawieszenia była ustawiona... amorki i wszystkie części zawieszenia wymieniane na nówki miał może ktoś coś podobnego w swoim Galu?? Nawet facet na diagnostyce nie potrafił powiedzieć co to jest wg pomiarów samochód wszystko ma ok...
Tomek - 20-08-2012, 15:54

Miśka89, objawy jakie opisujesz to zazwyczaj:

1. amorki
2. zbieżność
3. opony

jeśli amorki nowe (zakładam, że nie są wadliwe), a zbieżność ustawiona jak trzeba
to pozostaje przełożyć dobry komplet kół (opon) i sprawdzić
jeśli nadal źle, to zmienić zakład do geometrii i znów to samo

Owczar - 20-08-2012, 15:57

Miśka89 napisał/a:
zbieżność po wymianie zawieszenia była ustawiona...

Jakie wartości kątów tylnego zawieszenia?

Miśka89 napisał/a:
amorki

Jakie amorki i kiedy wymieniane?

Przyczyną takiego zachowanie są przeważnie amortyzatory.

Tomek - 20-08-2012, 16:01

Owczar napisał/a:

Przyczyną takiego zachowanie są przeważnie amortyzatory.

zazwyczaj tak

jeszcze pytanie, czy auto jest bardzo obciążone kiedy nim rzuca?
czy na pusto, też się tak dzieje?

auto jest obniżone, czy na standardowych sprężynach?

[ Dodano: 20-08-2012, 16:03 ]
jak obniżony i dociążony, do tego kiepska opona i będzie pływać tak czy tak

pipi_ja - 20-08-2012, 16:39

Miałem dokładnie ten sam problem. Wymieniłem poprzeczne wahacze, resztę gum na nieszczęsne poliuretany i problemu się nie pozbylem. Winne okazały się właśnie opony.Jeśli mówisz,że zawieszenie zdrowe i dobrze ustawione spróbuj przełożyć przednie opony na tył i zobaczysz czy się poprawi.
sampler - 20-08-2012, 20:29

podaj wyniki z pomiarow. Zbieznosc osi tylnej i pochylenia obu kol osi tylnej.
marcinzam - 04-09-2012, 11:01

szukam osłony gumowej sworznia tylnego wahacza tego od zbieżności ,nie wiem czy będzie taka sama jak te Hyunda-ja z wahaczy przednich

przy okazji znalazłem instrukcję wymiany tulei tylnej zwrotnicy , jak by ktoś przetłumaczył to można by dodać do poradnika
http://mmc-galant.com/lof...x.php/t537.html

Hugo - 04-09-2012, 20:53

marcinzam napisał/a:
szukam osłony gumowej sworznia tylnego wahacza tego od zbieżności ,nie wiem czy będzie taka sama jak te Hyunda-ja z wahaczy przednich
Napewno będzie mniejsza.
arturj123 - 05-09-2012, 11:03

W najbliższym czasie zamierzam wymienić sworznie górnych przednich wahaczy. Skąd obecnie i jakie najlepiej brać zamienniki?

Niech zgadnę 555 i japaneze??
Kiedyś była mowa o oryginalne Hyundai-a. Ma ktoś ewentualnie namiary gdzie można je dostać?