Nasze Miśki - Mitsubishi Galant GTI E33 by Maretzky85
Maretzky85 - 22-05-2011, 11:11
viader, dostało drugie życie
Kto wie skąd jest fabrycznie zasilane turbo wodą ? Jak dobrze pamiętam to zasilane jest od podstawki termostatu, a spływ gdzie jest ? W rurce przed pompą oleju na przykład ?
No i rura pod kolektorem nie musi być prosta W seryjnym 1G jest zakrzywiona i wszystko pasi Więc niepotrzebnie ją prostowałem
rosomak1983 - 22-05-2011, 13:56
Maretzky85 napisał/a: | ostało drugie życie
Kto wie skąd jest fabrycznie zasilane turbo wodą ? |
Maretzky85 napisał/a: | W rurce przed pompą oleju na przykład ? |
dokładnie tak, z małym zastrzezeniem ze chodziło Ci o pompe wody
A wychodzi chyba spod termostatu albo tez z tej rury musze zerknac.
Cykne Ci fote niebawem.
Wszyc - 22-05-2011, 13:59
Cieżko coś zlukać z fotek ale chyba z tego co widzę to bierze wodę z tej rury pod kolektorem wydechowym a oddaje na termostat ale nie wiem w pełni niech się wypowiedzą właściciele turbo lancerów evo, eclipse lub galantów
rosomak1983 - 22-05-2011, 14:04
Wszyc napisał/a: | Cieżko coś zlukać z fotek |
ja mam sciagniete turbo i kolektor Zaczałem remont plus swap.
Maretzky85 - 22-05-2011, 15:00
rosomak1983, oczywiście pompą wody
Wszyc, odwrotnie jak już Spod termostatu zasilanie a spływ przed pompą wody
rosomak1983 - 22-05-2011, 15:04
Sytuacja jest bardziej skomplikowana bo tam sa 3 wyjscia wodne.
Jedno spod termostatu, drugie z rury pod kolektorem na wysokosci 4 gara zaraz przy termostacie, trzecie przy 1 garze koło pompy wody.
to na wysokosci 4 gara idzie na bank do turbo. Pozostałe dwa mam zaślepione , Patrzac na turbo to drugie wyjscie jest jakos z boku.
Ponoc te dwa pozostałe sa do podstawki chłodnicy oleju czy cos tam...
Wszyc - 22-05-2011, 15:26
Ros jak możesz zdjęcia porób, dolnej rury wodnej turbo i obudowy termostatu będę wdzięczny mi też to się może kiedyś przydać
Jak te pozostałe dwa to do podstawki chłodnicy oleju to chłodzenie olejowe bardzo ważne chłodzenie ciepłej strony turbo czyli strony wydechowej
Są dwa sposoby na podłączenie chłodzenia olejowego ciepłej strony albo pod magistrale olejową przy filtrze oleju i chłodnicy oleju albo fabryczne pod głowicę silnika z odpływem prosto do miski olejowej
Ross a Ty masz w ogóle fabryczne turbo czy jakiś aftermarket?
Wszyc - 22-05-2011, 15:58
Marku dostałem odpowiedź zza oceanu u mnie też ma pasować to koło z GSa więc mamy takie same skrzynie na 100%
rosomak1983 - 22-05-2011, 17:01
Wszyc napisał/a: | Ros jak możesz zdjęcia porób, dolnej rury wodnej turbo i obudowy termostatu będę wdzięczny mi też to się może kiedyś przydać |
dobra ale moze byc jak umyje blok po remoncie ???
Wszyc napisał/a: | Jak te pozostałe dwa to do podstawki chłodnicy oleju to chłodzenie olejowe bardzo ważne chłodzenie ciepłej strony turbo czyli strony wydechowej |
ja to musze jeszcze rozwazyc i popytac bo nie za bardzo rozumiem, ale chyba nie o to chodzi. Olej dochodzi do turbo i spływa do miski inna droga. Tamte dwa wyjscia które sa zaslepione sa wodne a nie olejowe. Wszyc napisał/a: | Ross a Ty masz w ogóle fabryczne turbo czy jakiś aftermarket? |
mam fabryczne, tzn jest modozne turbo 16g ale rury, miska itp fabryczne z turbo.
Maretzky85 - 22-05-2011, 17:16
O ile dobrze się orientuje, to przynajmniej w Galantach Turbo masz zasilanie wodne do turbo - spływ z turbo pewnie przed pompą, i jeszcze jedno wyjście wodne do podstawki chłodzenia oleju wodą - w zastępstwie chłodnicy olejowej chłodzonej powietrzem.
Jak dla mnie wygląda to na to, że w N/A jest powietrzna chłodnica oleju, a w turbo jest podstawka chłodzenia wodnego z racji intercoolera - chłodnica powietrzna oleju przeszkadza mocno w zamontowaniu/umiejscowieniu intercoolera.
A Koło mówiłem, że będzie pasować
rosomak1983 - 22-05-2011, 17:34
Maretzky85 napisał/a: | i jeszcze jedno wyjście wodne do podstawki chłodzenia oleju wodą - w zastępstwie chłodnicy olejowej chłodzonej powietrzem. |
no własnie u mnie była zamontowana chłodnica powietrzna oleju ,i dlatego mam zaslepione wyjscia kolo termostatu oraz przy pompie wody.
Zasilanie wodne do turbo idzie z rurki od rury spod kolektora ale nie przy pompie ale pod 4 kanałem wydechowym, prostopadle w dół. drugie wyjscie jest z turba w bok...
Maretzky85 - 29-05-2011, 22:22
Panowie - pomocy. Potrzebuje intercooler, który albo zmieści się z boku - w sensie pod akumulatorem w nadkolu jakby, lub przedni, ale na tyle niski, żeby nie trzeba było ciąć przedniego wzmocnienia... jaki, skąd z czego - a może ktoś ma ?
Piwor - 29-05-2011, 22:34
Wymiary!!
deejay - 29-05-2011, 22:53
Maretzky85 napisał/a: | . jaki, skąd z czego - a może ktoś ma ? |
podpasuje ? http://moto.allegro.pl/ch...1632122916.html
najlepiej zmierz i szukaj po wymiarach , jesli cię interesują małe coolery to VW i Francuzy takie posiadają
Hubeeert - 29-05-2011, 23:11
Wodny z Legacy - załatw dwa, albo z BMW 525 tds - długi i wąski.
pomyśl też nad VW T4 102KM - miał mały IC
|
|
|