To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant e88a czyli jak puściły mi nerwy i go kupiłem ;)

Wojciech Bogacz - 20-07-2012, 15:11

Trzy dni temu zamówiłem sobie rolkę (tą nr1 z rysunku powyżej) - no i podałem rozmiary, że ma kołnierz i że sama rolka ma 100mm a kołnierz ma więcej, że jest na śrubę 10mm i nawet fotki przesłałem dla potwierdzenia. Dostałem odpowiedź, że rolka jest i przyjechać można o 9tej następnego dnia.

Moje szczęście, że kolega był przejazdem (w Krakowie) i mi to załatwił. W sumie to nie załatwił bo rolki nie mieli.

Wczoraj więc jeszcze raz dopytałem się na kiedy będzie, i czy na pewno to, żebym nie jeździł.

Dziś zajechałem i rolka ma 90mm. Ręce opadły ale cóż. Powiedziałem dowidzenia i pojechałem do domu. Szkoda tylko tych 30 zeta co na benzyne poszły bo czasu straciłem może 2h.

Jak jednak można jeszcze ludziom tłumaczyć i ile wymiarów oraz fotek dawać, żeby poprawnie byli w stanie udzielić odpowiedzi na trywialne pytanie - jest czy nie ma ???

Tak więc od razu mówię - jakby ktoś coś w CarClinic.pl (w Krakowie) zamawiał - to jechać osobiście i wziąć starą część bo mają tam spore zamieszanie. Chęci dużo ale efekty marne.

Plus tej wycieczki był taki, że rolkę ponoć da się roznitować (cokolwiek to w praniu oznacza) i wymienić łożysko bo jest tam proste łożysko niewachliwe.

Dziś jednak mam plan, żeby wyjąć rolkę ze starego Galanta i sprawdzić - jak będzie cisza to założę właśnie ją, a jak będzie szumieć to spróbuję z tym łożyskiem. Tylko, że Galant już 2gi tydzień stoi a ja się morduję i doczekać nie mogę kiedy do niego wsiądę...

swinks_UK - 20-07-2012, 19:14

A co ty się tak pieklisz o ta rolkę? :mrgreen:
To jest rolka (nr1 na zdjęciu) napinająca pasek wspomagania. Jej położenie jest regulowane, więc jest dopuszalna spora tolerancja w średnicy rolki. Ważne by grubość się zgadzała.
Rolka z Galanta EA5x powinna podpasić.

k@rol - 20-07-2012, 19:47

swinks_UK napisał/a:

jeśli dobrze pamiętam to ja mam właśnie taką od Gala 2,5 v6 założoną... Coś mi brat kiedyś mówił że taką musiał wsadzić bo też nie mógł dostać.

Wojciech Bogacz - 21-07-2012, 11:17

swinks_UK napisał/a:
A co ty się tak pieklisz o ta rolkę?
To jest rolka (nr1 na zdjęciu) napinająca pasek wspomagania. Jej położenie jest regulowane, więc jest dopuszalna spora tolerancja w średnicy rolki. Ważne by grubość się zgadzała.

Dziś się okaże ile faktycznie tej regulacji tam mam i czy coś inego nie podejdzie, ale ogólnie jest plan, żeby samochód usprawnić i się okaże.

swinks_UK napisał/a:

k@rol napisał/a:
Coś mi brat kiedyś mówił że taką musiał wsadzić bo też nie mógł dostać.

Dzięki chłopaki - taką opcję też wezmę pod uwagę jeżeli żaden z moich pomysłów nie wypali.

Wojciech Bogacz - 21-07-2012, 15:11

Cały czas walczę z tą rolką do paska alternatora - cena w serwisie - niedorzeczna (520 zł) więc dałem sobie spokój, ale udało się ze starego Gala wyjąć rolkę i ją rozmontować - ktoś już ją przerabiał bo w środku jest łożysko 32x04 RS (ponoć to bardzo typowe) - tyle, że z tulejką dystansową, którą nie wiadomo czy uda się zdjąć czy nie... Za godzinę będzie w każdym razie jasne :)

-------- Mały edit -----------

Uszczelniacz z łożyska zdjęty - jest względnie zdrowe - ale troszkę szumi - będzie więc wymyte i dostanie nowy smar - no i ląduje z powrotem w silniku - miejmy nadzieję, że to wystarczy....

sveno - 21-07-2012, 15:46

nie wystarczy :) wytartej bieżni i kulek/baryłek nie uzupełnisz smarem
Wojciech Bogacz - 21-07-2012, 15:49

sveno napisał/a:
nie wystarczy wytartej bieżni i kulek/baryłek nie uzupełnisz smarem

Wiem, że się nie uzupełni - ale i tak to łożysko co chcę ją nasmarować i włożyć jest sporo lepsze niż to co było w tej rolce co była do tej pory w silniku. Sądzę, że na razie ujdzie :)

sveno - 21-07-2012, 16:14

ale skoro to jakieś typowe łożysko to docierz coś z katalogu i będziesz miał nowe łożysko za 15-20 zł
Wojciech Bogacz - 21-07-2012, 16:46

sveno napisał/a:
ale skoro to jakieś typowe łożysko to docierz coś z katalogu i będziesz miał nowe łożysko za 15-20 zł

Taki jest plan - tyle, że to typowe łożysko jest wbite w rolkę na tulejce dystansowej 1,5mm i teraz jest kwestia, czy uda się łożysko wybić z tej tulejki bez jej uszkodzenia - jeżeli nie, to trzeba tulejkę dorobić i tyle. Dobra - wracam do garażu pilnować wydarzeń :)

---------------- jeszcze jeden edit ;) ) -----------------

Ostatecznie udało się wybić łożysko z tulejki - będzie więc nowe - wbije się wszystko na miejsce - tulejkę skręci i będzie cisza jak na kartkówce w szkole ;)

Wojciech Bogacz - 09-08-2012, 21:47

No i tak - trochę zanidbałem temat i forum ale Gal już jeździ aż miło.

Jak pisałem - jedna rolka wskoczyła nowa a druga dostała łożysko (rosyjskie heh - nie pytajcie co i jak bo tato kupował na składnicy części rolniczych 8) ).

Uszczelniacz też wymieniony - zmieniony został także filtr oleju i silniczek jest teraz zalany Motulem 10W40. Po zrobieniu 600 km stwierdzam, że silnik przestał brać olej ! A jak bierze to bardzo skąpe ilości, że trudno mi jest to naocznie ocenić.
Poprzednio jak jeździłem na Mobilu to brał 0,1L na 1000km (około).

Nie dość, że olej lepszy to i zabawa z rolkami się opłaciła bo silnik jest tak cichy, że aż trudno uwierzyć. Zresztą mjsystem miał okazję sam się przekonać i pierwsze co usłyszałem jak wysiadłem z samochodu to było "coś to zrobił z tym silnikiem ?".

Teraz tylko jeszcze rdza (prawy kielich zaczyna się mocno sypać - trzeba będzie rzeźbić - mam nadzieję wyrobić się przed Wawrzkowizną - no i parę innych drobiazgów (klima). Byłoby miło zajrzeć też do zawieszenia ale nie mam pojęcia czy finansowo podołam. Cóż - plany plany hehe.

areksz121 - 10-08-2012, 07:47

Wojciech Bogacz napisał/a:
(rosyjskie heh - nie pytajcie co i jak bo tato kupował na składnicy części rolniczych 8) ).

Jedno i drugie ze wschodu, więc już raczej się nie pogryzie... :mrgreen:

Wojciech Bogacz - 10-08-2012, 15:21

areksz121 napisał/a:
Jedno i drugie ze wschodu, więc już raczej się nie pogryzie...

Nooo - na razie ten duet jest absolutnie genialny hehe

moniaquba - 20-08-2012, 00:52

Wow.. gratuluję zapału i serca do tego autka :)
Szacun czekam na kolejne wieści :P

P.S Rozglądam się właśnie za sigmą lub takim galantem do kupienia chętnie w automacie. Nie szukam super stanu. Zależy mi na czymś względnie dobrym technicznie. Dopracowaniem sie zajmę i blacharką także. Po przeczytaniu Twojego całego tematu zajęło mi to prawie 4h, mam jeszcze więcej zapału.. niestety podaż sigm na allegro wynosi 4 a galantów 21 i nie za bardzo nic ciekawego... a ceny mało atrakcyjne!!
JESZCZE RAZ SZACUN :mrgreen:

Wojciech Bogacz - 20-08-2012, 12:01

moniaquba napisał/a:
Wow.. gratuluję zapału i serca do tego autka

Dzięki :) )))
moniaquba napisał/a:
Szacun czekam na kolejne wieści

Będzie jesze troszkę fotek i poprawek przed zlotem w Wawrzkowiźnie. Chcę się pozbyć rdzy w kilku miejscach i ładnie to przymalować, żeby się nie odróżniało szczególnie.
moniaquba napisał/a:
P.S Rozglądam się właśnie za sigmą lub takim galantem do kupienia chętnie w automacie.

Tak może trochę to niefajnie jak zareklamuję Sigmę, ale ta ma ocynk i zdecydowanie mniej walki z rdzą - powiedziałbym, że prawie wcale. Mechanicznie Sigma też jest moim zdaniem nie do zajechania tak samo jak Galanty E5 (ale trzeba dbać).
moniaquba napisał/a:
niestety podaż sigm na allegro wynosi 4 a galantów 21 i nie za bardzo nic ciekawego

Był jeden E5 - ale 2.0V6 i manual - natomiast jego stan oceniałbym jako bliski salonowemu - przepiękna bestia. Tyle, że facet chciał 9000 zł za niego. Moim zdaniem jednak jakby poszedł za 8000 to byłby tego wart.

Wojciech Bogacz - 09-09-2012, 12:51

Wczoraj wreszcie doczekałem się na mechanika i zaczynamy walkę z rudą, która naciera prawie z każdej strony...

Dzisiejsze wypociny okraszone przez kilka fotek nie nadają się dla młodszej widowni a reszta pewnie będzie to swoim dzieciom opowiadać jak to w ciągu kilku minut osiwieli ;)

Po delikatnych oględzinach i prawie bez szlifowania wygląda to na dzień dzisiejszy tak... czyli horroru część dalsza ;)

Pewnie po powyższym seansie grozy zastanawiacie się gdzie ja mam głowę... podejrzewam, że mózg mi wyparował od tych laserów w Wawrzkowiźnie ;)

Tym samym również pewnie przebiłem Wszyca pod kątem ilości rdzy :finga:

Szkoda też, że tych fotek nie miałem wcześniej bo nagroda na największego złomka zlotu byłaby moja jak nic :twisted: