Galant - Ogólne - Spalanie benzyna/gaz/diesel - spalanie według użytkowników.
pplmr012 - 21-04-2011, 11:15
Witam,
Miasto miastu nie równe, noga nodze też. Ale nie można zapominać że autko jeździ też na benzynie i zimą bez warczenia pod oknem to chyba w dwa kilometry się na gaz nie przełączy.
Z doświadczenia wiem że po założeniu Webasta spalanie gazu nie wzrosło, mimo że jazda prawie wyłącznie na LPG, ale spalanie benzyny bardzo spadło. Pamiętajmy że litr benzyny to koszt dwóch gazu.
Pozdrawiam,
mar111cin - 21-04-2011, 17:39
dzisiaj moja mina na stacji benzynowej była bezcenna..
widziałem że mało mi spalił, widziałem to po kontrolkach od gazu, ale nie spodziewałem się że aż tak.. przez 3lata pierwszy raz na oczy taki wynik widziałem
trasa 120km (w tym 20km po mieście poznaniu)
jazda w stylu emeryckim 90-100km/h , ale wszelkie wzniesienia tiptronic i redukcja w dół. no na expressówce jechałem 120km/h ale ogólnie baaaaardzo spokojnie wszystkie manewry
zużyłem dokładnie 9l gazu... średnia na setkę dokładnie 7,5l xD
(można zerknąć w moim spritmonitorze) Jeszcze nie mogę dojść do siebie xD błędu dystrybutora nie biore pod uwagę, widziałem po kontrolkach to raz, dwa już kilka razy tankowałem na tych stacjach.
tylko jest jeden problem... ja nie do takiej jazdy kupowałem to auto xD tak że to pewnie pierwszy i ostatni raz taki wynik Tym bardziej że dzisiaj zakładam letnie 225/45/17
Owczar - 22-04-2011, 21:27
Prawie jak Carisma Kuziego
SPIDER-ek - 25-04-2011, 22:01
Weekend świąteczny więc i ja sprawdziłem spalanie:)
PB95: 373,3km (90% trasa 10% miasto) = 37,74 litra => 10,1 litra/100km
gołąb - 03-05-2011, 21:30
Ea5w automat:
u mnie...
głaskanie trasa: 11,5
trasa 170-180 km/h =17-18litrów
mieszany raczej w miarę spokojnie-13-14 litrów
mieszany but=15
miasto nie mniej niż 15
i szczerze: mógłby być trochę żywszy...
Anonymous - 03-05-2011, 22:52
to ja w niedzielę wyrobiłem swój rekord:
trasa Zgierz - Pyrzowice - Zgierz, średnie spalanie lpg 8,6 l/100km
ale po gierkówce to jechałem jak prawdziwy emeryt (a 26 urodziny dopiero przede mną)
Hugo - 03-05-2011, 23:46
Firefly napisał/a: | trasa Zgierz - Pyrzowice - Zgierz, średnie spalanie lpg 8,6 l/100km | Mój spalił w trasie przy 5 osobach, temperaturze zewnętrznej ok. -6 st. C i dosyć "ostrej" jeździe 9,5 l LPG/100 km.
mar111cin - 04-05-2011, 00:06
Gołąb, a to wartości Pb czy lpg?
powiem wam tak, tak się wkurzyłem na spalanie galanta, że zacząłem przeglądać wszelkie raporty spalania po spritmonitorze i motostats. I wiecie co zauważyłem, że co niektórzy tak się chwalą że im gale tak mało palą (i nie mówię tutaj o pojedynczych przypadkach, tak jak wyżej że ktoś jechał emerytem i udało mu sie w miare mało spalić) tylko zapominają dodać jednego - ile pali łącznie na setkę. Faktycznie te wszystkie średnie spalania gazu na pooziomie 11l kończą się tym że średnio spala do tego ze 3l Pb. Tak że zanim ktoś się zacznie chwalić jak to mu malo pali lpg, to niech od razu przyzna jak często podlewa jeszcze samochód Pb.
tak przeglądając te raporty skapnełem się, że mój galant nie jest jednym z najbardziej paliwożernych egzemplarzy, tylko jednym z bardziej oszczędnych xD bo średnia mi teraz wychodzi dokładnie 14,3l (lpg+Pb). A przeglądając raporty jak zacząłem sumować spalania innych to tylko w nielicznych przypadkach wychodziło mniej (zazwyczaj jak ktoś poruszał się manualem, no i wiadomo każdy porusza się w innych warunkach). Widziałem nawet przypadek, że faktycznie gościowi pokazywało 11l lpg , tylko że do tego ponad 5l Pb xD
a jeszcze dochodzą do tego przypadki że niektórzy zapisują tylko w miare niskie wyniki i niektórym na jednej stronie motostats zmieściły się dwa lata tankowań xD Tak że radzę trochę poprzeglądać te raporty, a wnioski nasuwają się same tylko żeby się im dobrze przyjrzeć, ich wiarygodności.
Pojedyńcze przypadki (z naszego forum nie będę wymienial nicków ) mają w wiarygodny sposób zapisany w miare niskie spalanie (Tzn średnio łącznie pb+lpg ok 12-12,5l na setkę)
Juiceman - 04-05-2011, 00:16
Marcin, zauważ, że w przypadku kiedy masz lpg które pobiera 5l - to znaczy, że jest jakiś problem z instalacją, nawet pokuszę się o stwierdzenie. iż te 5l było pobrane w okresie zimowym ,a nie w letnim. Czy się mylę?
gołąb - 04-05-2011, 08:07
mar111cin napisał/a: | Gołąb, a to wartości Pb czy lpg? | przepraszam za uchybienie...Lpg, oczywiście nie licząc benzyny. Ale np. pierwszy pomiar to raczej spokojna trasa 400km. wołomin-Wrocław(jeśli to można nazwać trasą ), więc tu benzyny raczej mi nie poszło, no może z setka
mar111cin - 04-05-2011, 08:17
Niekoniecznie, wystarczy że ktoś jeździ i na lpg i na Pb jednocześnie. Skończy się lpg w butli, to zamiast tankować przejedzie z 20-30km na Pb i potem taka średnia wychodzi. Druga sprawa faktycznie może być trefna instalacja i w przypadku niedoboru mocy na lpg podpiera się Pb i znowu tak wyjdzie. Zresztą Juiceman zobacz, masz średnią lpg 11,2l ja mam aż o 2,5l więcej. Tylko że ostatnie tankowania Pb i wychodzi Ci że średnio bierze 3l Pb gdzie mi bierze znacznie mniej. W sumie Twoja średnia wychodzi 14,2 moja 14,3 (jak na automat to i tak dobrze) tylko że Ty tankujesz więcej Pb.
zresztą to też jest Twoje auto ?;) -> http://www.motostat.pl/vehicle-stats/444 bo tutaj średnia wychodzi równe 16,5l na setkę xD
[ Dodano: 04-05-2011, 08:19 ]
Gołąb troche dużo Ci przy ciśnięciu na trasie pali. Mi na trasie choćbym jechał 160-180 i to zapakowanym autem jak narazie nie przekroczył 14l.
Za to jazda po mieście i co bym nie robił wychodzi 18l
ogólnie reszta wyników podobnie. Po prostu auto jednak swoje wymiary i masy ma, silnik nie jest mały i nie należy do ekonomicznych. Swoje spalić musi
Juiceman - 04-05-2011, 11:53
Fakt u mnie od 6 miesięcy występuję zwiększone spalanie średnia 14,5 ;] Pobór paliwa 3l na 100 jest zrozumiały, przy moim użytkowaniu. Natomiast paradoksalnie zwiększone spalanie odczułem po założeniu spoilera i jazdy na drogach ekspresowych. Obecnie średnie spalanie to 13,5 lpg/km
mario mario - 07-05-2011, 23:09
Mi spadło do 15 lpg w lublinie, na trasie 12 litrów, ale poduszam, przy spokoju emeryta 10,5 litra.
mar111cin - 12-05-2011, 15:58
ok, stało się, jak się cieszyłem że wyszło mi 8,25l , to robiąc tą samą trasę , ale w drugą stronę, tankując na tych samych stacjach i jadąc tak samo emerytem spalanie mi wyszło 10,4l.. czyli wniosek taki, że są różne ciśnienie tankowania na stacji i na tej jednej trochę mniej zalewają (faktycznie normalnie powinno wchodzić 42,5l a u nich ciężko jest zatankować 41l na pustym zbiorniku)
spalanie średnie z tego jest jakieś 9,3l lpg i to przy jeździe typu emeryt (tak jak znaki każą i bez żadnego wyprzedzania), Pb przy tym nie liczę, bo w obu przypadkach to była czysta trasa, na już wcześniej rozgrzanym silniku (przed tankowaniem).
jednak dalej twierdzę że nie po to kupowałem 2.5 V6 ...
przy normalnej jeździe są to jednak większe wartości.
jacekwa - 18-05-2011, 07:59
Pewnie pobiję rekordy z tego co czytam ostatnie posty,ale mój gal w zimie pali średni 14,2 LPG w lato 15,4 oczywiście też LPG do pracy 45 minut w korkach odległość 8 kilometrów więc ze spalania jestem zadowolny, chociaż w moim przypadku powinno się przeliczać spalanie na motogodziny.
|
|
|