[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
Molo - 18-02-2018, 17:07
nagralem loader i alldata na cd i wystartowalo. potem wrocilem do swojego w taki sam sposob. sprobuje bezpiecznika. ale przeladowywanie hdd load oraz disk load z cd nie przywraca hfm do menu. zobacze z odlaczeniem bezpiecznika.
podkreslam ze nie mam zastrzezen co do dzialania calego mmcsa. wszystko smiga. opcje samochodu tez czyli komunikacja jest miedzy wszystkimi elementami systemu.
grzesiopol - 18-02-2018, 17:26
Powinno przywrócić ci pierwszy loader jaki miałeś.
Molo - 18-02-2018, 19:31
przemielilo i stanelo przy screen data. odblokowalem i sie okazalo ze zly opening.bmp wrzucilem za ostatnim razem - za duzo kolorow i nie byl tylko do odczytu. podmienilem na oryginly i poszlo. przemielilo, zaladowalo na nowo ale nic sie nie zmienilo w menu.
poza tym w slynnej instrukcji odblokowywanie "MMCS update.pdf" tez na obrazkach nie ma hfm tylko jest touch switch... moze citroeny mają hfm w menu a uotlandery touch switch... dlatego u mnie po przeszczepie przez chwile bylo po staremu hfm a potem zaadaptowalo sie do ourlanderowego ectasa i jest touch switch...
grzesiopol - 19-02-2018, 14:11
W oryginalnym sofcie dla citroena nie ma w menu Hands Free Module. Sprawdziłem dwa softy Peugeota i tam jest, dwa softy europejskie i w jednym są oba menu w drugim nie ma, dwa softy amerykańskie i tak samo w jednym jest w drugim nie ma.
Jak możesz to podeślij mi ten swój loader gdzie miałeś Hands Free Module to popatrze o co chodzi. Na PW masz adres mojego e-maila.
Rzeczywiście u mnie też nie ma Hands Free module
tokyo - 19-02-2018, 18:02
moze byc tak poniewaz wykrywa inne auto niz to w ktorym powinno byc - np z liniami parkingowymi, jak wlozysz do miska to znikaja
Molo - 19-02-2018, 19:07
grzesiopol napisał/a: | dwa softy europejskie i w jednym są oba menu w drugim nie ma | czyli jak zainicjować HFM update jeśli nie ma go w menu serwisowym a fizycznie jest i działa ?
Bo wygląda na to że nie jest to błąd czy wada systemu tylko jedna z paru działających kombinacji między MMCS - HFM - CANBOX - ECTASem...
tokyo - 19-02-2018, 21:56
BT USB komunikuje sie tylko z mmcs nie jest podlaczony pod zadna inna linie, ale mam pytanie czy wykrywa poprawne dzialanie stacja BT USB?
Molo - 19-02-2018, 22:04
Tak jest, wszystko mi działa: książka tel, BT stream, USB – bez problemu. Jak sprawdzam wersję HFM przez naciskanie słuchawki (długi – długi – krótki) to laska odpowiada prawidłowo że mam 1100.
grzesiopol - 19-02-2018, 22:19
Poprawie się: w starszych softach w ogóle brak w menu Hands Free Module, dopiero są w nowszych. To co pisałem że w citroena nie ma to sprawdzałem w starym sofcie ale w nowszym już jest zarówno HFM i Touch switch. Analogicznie jest w wersjach Europa, Ameryka i Peugeota. Ale pomimo tego jak widzę może sie zdarzyć, że w menu nie pokazuje Hands Free Module. Jeszcze jedno muszę sprawdzić - u siebie w samochodzie bo tak sprawdzałem na stole więc nie może mi pokazać HFM bo nie mam modułu podpiętego.
Dawid może rzeczywiście po wpięciu C-02 do Outka cos sie pokręciło.
Molo - 20-02-2018, 11:18
a może:
Mój MMCS C-02 (dość nowy bo 2011) jak go podłączyłem do outka 2008 to od razu był HFM z rozpędu. USB / BT wszycho OK. Wtedy od razu robiłem update HFM z 0800 do 1100.
potem robiłem update mapy do 2014
potem wgrywałem innego loadera z płyty (chyba C-01 bo USB straciłem), potem przywracałem swojeg loadera z płyty i USB wróciło.
Po flashowaniu w te i nazat MMSC (może) się zsynchronizoaał z ectasem 2008 i myśli że jest starszy niż jest albo ectas bo synchronizacji z mmcsem blokuje coś tam.
Nie wiem jak to wygląda bo nie mam kable aby przejrzeć opcje odpowiedzialne za MMCS w ECTASie.
dobrą teorię uknułem
[ Dodano: 20-02-2018, 19:29 ]
Poczytałęm głębiej i mam lepszy trop więc się podzielę się:
Mój moduł to 8785A026 / v0800
- po zamontowaniu wszystko było ok i miałem HFM w menu MMCSa
- zrobiłem update modułu na 1100 używając menu MMCS
- być może po tej operacji straciłęm moduł HF z menu serwisowego MMCS ponieważ....
w jednym z forów znalazłem info (na czerwono) że softy 0800 oraz 0900 nie nadają się do update'u
Źródło:
https://www.evolutionm.ne...use-update.html
to by wszystko wyjaśniało. czyli muszę kupić moduł z versją wyższą niż 0900.
co myślicie ?
Dodatkowo podobno jest następujący błąd w oryginalnym "update.package"
Broken/Locked:
2 = CheckLabel,"JCI_DNA_PART_NUMBER",1,"2222222"
Fixed:
2 = CheckLabel,"JCI_DNA_PART_NUMBER",1,"1111111"
Mam dwa ściągnięte: 1100 oraz 1900 i oba mają "2222222" w versions.ini
grzesiopol - 21-02-2018, 16:12
A ja ci proponuje: daj sobie spokój jak działa to zostaw tak jak jest, nie ma co psuć.
tokyo - 21-02-2018, 18:21
zostaw tak jak jest i zaktualizuj soft zestawu bt i bedzie smighal bez problemu
Molo - 21-02-2018, 23:17
no właśnie pytanie ja zaktualizować bt w tej sytuacji ?przecież nie mogę wejść do menu HFM aby użyć przycisk "aktualizuj"...
tyku - 22-02-2018, 13:53
Molo, Jeżeli już brak pomysłów, to może spróbuj odłączyć moduł. Zobaczysz co się stanie po ponownym podłączeniu do systemu (MMCSa odłączyć na 15 minut, potem podłączyć moduł).
grzesiopol - 23-02-2018, 18:50
U mnie w E-03 też nie ma opcji Hands Free Module dzisiaj sprawdzałem.
Molo ty wczesniej nagrałes na płytę update do HFM i uruchamiałeś aktualizację z menu Hands Free Module?
|
|
|