[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
tws - 09-06-2011, 23:29
testuje taki wariant, nawet z zakłóceniami i dużymi spadkami napięcia (do 8V na zasilaniu) i wszystko jest ok.
Moim zdaniem, wtedy kiedy się pali "P" na wyświetlaczu na sygnale nie masz stanu wysokiego (+3....12V) tylko stan niski (0V...2V). Nie podpiąłeś się pod diodę led tylko pewnie pod sygnał cyfrowy który steruje tą diodą i wyłącza się po wysterowaniu kontrolki od gazu. To sprawdzanie stanu w UKP na lini sygnałowej od gazu jest tak banalnie proste, że nie ma tutaj miejsca na pomyłkę
Możesz mięc również taki sygnał że przez 0.9 sekundy jest stan wysoki, a potem jest impuls niski.. potem znów wysoki przez większość czasu a potem niski. Na gaz się przełączy tylko wtedy jak conajmniej 1 sekunde jest stan wysoki.
Podłącz się pod elektrozawór, jak nadal będzie ten problem to dopiero będzie zagadka.
Czy ktoś ma podobny problem?
mar111cin - 09-06-2011, 23:47
ale ja serio mówię że ja multimetrem to sprawdzałem i on nawet nie drgnął żeby był jakiś spadek napięcia... cały czas stabilnie napięcie zgodnie z kontrolkami na centralce... i normalnie mogę sobie przełączać i komputerek to wykrywa, tyko w tej jednej sytuacji (a jest ona baaaardzo często w normalnym użytkowaniu samochodu) komputerek wariuje.. jak auto pracuje na gazie, a na ekranie jest P, to mogę przełączyć auto na Pb (Wtedy napięcie na kabelku spada ) a następnie przełączyć na lpg (napięcie się pojawia ) i na ekranie jest już G.
Dziwne...
tws - 09-06-2011, 23:52
tylko że multimetrem nie wykryjesz sygnału który jest sterowany cyfrowo w przykładowy sposób który przedstawiłem wcześniej - dostaniesz wartość uśrednioną
zostaje oscyloskop, zobaczyć co jest faktycznie na sygnale wejściowym - moim zdaniem błąd wynika ze sposobu sterowania. To że w większości przypadków jest oczekiwany sygnał, wcale nie znaczy że w każdym przypadku taki jest, dlatego najpewniejszy będzie sygnał z elektrozaworu.
ktoś kto jeszcze ma gaz może przetestować sytuacje którą przedstawiłeś
podłącz się pod elektrozawór, moim zdaniem rozwiąże twój problem.
Jutro się jeszcze temu problemowi przyjrzę w warunkach laboratoryjnych że tak powiem.
mar111cin - 10-06-2011, 00:07
sprawdzę jutro
a co do komputerka. Narazie mam problem z ustaleniem stałej wtrysku, bo dwa razy miałem średnią o litr mniejszą, a raz o litr większą, ale to może wynikać z tego że nie przyuważyłem od razu tej akcji z zasilaniem pb/lpg.
za to o stałem drogi powiem że ustawiajac na 0.394 błąd na dystancie lekko ponad 100km, był ok 150metrów . (wcześniej na 3.93 błąd był ok 300m na tym samym dystansie) Tak że postanowiłem końcowo ustawić na 0.395 i musi być dobrze. Oczywiście mówię o porównaniu z dystansem pokazywanym przez drogomierz galanta jak ktoś chce to zgrać z GPSem to pewnie każdy będzie miał inny wynik. A co u was powychodziło?
Do tego jak już błąd dystansu jest bardzo mały, to widać jak rozbiega się licznik samochodu z tym z UKP. jadąc 90-91km/h na UKP było 85km/h ; ) widać jak fabryka tuninguje liczniki xD
tws - 10-06-2011, 00:33
miałem iść spać ale nie dał mi spokoju ten problem, aż się w końcu natknąłem na opisaną przez Ciebie sytuacje - także zwracam honor, masz racje.
Na pewno jest to powiązane z bezpośrednim odpalaniem na gazie, jutro zbadam problem dokładnie i wprowadzę takie poprawki aby taka sytuacja nie miała miejsca. Będę musiał Ci zaktualizować później firmware.
Dzięki za znalezienie i drążenie problemu mimo mojego przekonania że musi być ok!
mar111cin - 10-06-2011, 00:38
tak jak napisałem na PW. Jutro pierwsze co zrobię, to odłączę ten kabelek od centralki gazowej, a podłączę pod gniazdo zapalniczki i będę próbował zachowania
tws - 10-06-2011, 12:25
czy ktoś z tych osób które już zamontowały mógłby mi zrobić zdjęcie odpalonego wyświetlacza (np. z ekranem temperatur, godziny, prędkości) na którym widać jak ładnie on jest wpasowany w miejsce zegarka? Zdjęcie chciałbym wykorzystać w instrukcji obsługi jako jeden z dobrych przykładów montażu lcd, więc dobrze by było gdyby było dobrej jakości.
mar111cin - 10-06-2011, 14:37
w słoneczny dzień trochę ciężko zrobić dobre zdjęcia, ale coś tam mam.
Niektóre również jak się to prezentuje na tle całości.
a kilka stron wcześniej wrzucałem fotki jak to montowałem, tam ładnie widać jak pasuje w to miejsce.
http://imageshack.us/g/64/img3375yt.jpg/
[ Dodano: 10-06-2011, 14:41 ]
a i ściągnełem dzisiaj na chwile tą szybke. Faktycznie wtedy widać elegancko nawet w słońcu, ale.. nie jest już wtedy tak estetycznie, bo widać: wycięcie naokoło wyświetlacza i jego nierówności, dwa bez szybki tworzą się dość szerokie szczeliny w dolnych zaokrągleniach pod zegarem :/
Owczar - 10-06-2011, 14:42
mar111cin, zimno tam u Ciebie
Nie podłączyłeś jeszcze czujników temp?
tws - 10-06-2011, 14:46
można kupić takie chromowane naklejane paski i zrobić z nich ramkę dookoła LCD - będziesz miał i estetycznie i dobrze widoczny
mar111cin - 10-06-2011, 14:54
Owczar - nie i w sumie nie mam zamiaru ; ) galant ma fabryczny czujnik który bardzo dobrze pokazuje, a ja wątpię żebym używał tych ekranów na których są temperatury podane
Kaczart - można by i tak zrobić, ale zawsze jeszcze te otwory w dolnych narożach :/ Może by nie było tak źle, gdyby nie to że szybka odbija refleksy, przez to w sumie słabo widać w dzień ekran. Narazie szybka zostaje bo tak jest bardziej dyskretnie i elegancko. Dodałem jeszcze jedną fotkę jak to wygląda "w nocy".
W ogóle podejrzewam że ekran zmienia barwy od temperatury, bo wczoraj w nocy ustawiałem i był ciemniejszy, a dzisiaj jest widocznie dużo jaśniejszy. Jeszcze się temu przyjrzę, ale jak coś to chociaż w dobrą stronę idzie że jest jaśniejszy po nasłonecznieniu.
deejay - 12-06-2011, 21:42
Na komputerze juz przejechane ponad 300km i trzy razy tankowane do odbicia LPG
Wszystko wskazuje ze jest ustawiony prawie idealnie , dzisiaj rano przy temp. otoczenia ok 18*C roznica miedzy wskazaniami komputera i obliczeniami wg. licznika różniła sie ok 3 litrów LPG , po południu po kolejnych 100km przejechanych i zatankowaniu do odbicia różnica wynosiła 0,2 l .
Dokładnie na przejechane 98 km po trasie wg komputera spalanie srednie LPG wyniosło 8,8L /100 km , a weszło do butli 8,68 L do odbicia , dalsze pomiary trwają... , niedługo wyjazd na zlot do Niemiec wiec pare km do przejechania i weryfikacji wskazań .
mar111cin - 12-06-2011, 23:43
mi się wydaje że jak tak ustawiałem do tej pory, to na trasie musiałbym dawać większą stałą wtrysku, a jeżdżąc po mieście dość sporo mniejszą, jeszcze nie wiem czym to spowodowane, ale dojdę i do tego, po wgraniu nowego softu, żeby już nie było pomyłek
diabelll - 13-06-2011, 19:12
A czy nie dało by sie go podpiąć pod panel klimatronika ? pod jego wyświetlacz ?
mar111cin - 13-06-2011, 19:37
w tym miejscu kiepsko by to wyglądało
|
|
|