To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

luckyluck - 15-07-2010, 13:10

W takim razie i ja tak zrobię. Nie będę zmieniał klocków, po mieście jeżdżę wolno i dużo więc powinny się dotrzeć. No chyba, że przy zakładaniu coś wyjdzie.

Podsumujmy wybór i powiedzcie czy to się nada:

Tył i przód. Przód jak widzę po Waszych wpisach będzie ok tylko czy tył wytrzyma?

Remik - 15-07-2010, 13:36

Właśnie takie Mikody mam na przodzie, są ok. Co do tyłu nie mam doświadczenia więc nie poradzę. Też się przymierzam do tyłu ale to w sierpniu. Lukasy np. 119zł/2szt na tył. No i wiadomo klocki nowe lub prawie nowe z naciskiem na nowe:)
Wiktor - 15-07-2010, 19:30
Temat postu: Pulsujący pedał hamulca
Witam,

miałem problem z hamulcami, a dokładniej z biciem tarcz hamulcowych przenoszącym się na kierownice,

przednie tarcze wymieniłem dziś na ate, wszystko dokładnie wyczyszczone i złożone tak jak trzeba

tylne tarcze były praktycznie nowe, ale na wszelki wypadek zostały delikatnie przetoczone i założyłem nowe klocki trw

nie sprawdzałem jeszcze hamulców przy gwałtownym hamowaniu bo powinny się jeszcze dotrzeć, ale z pierwszych obserwacji widzę że bicie ustąpiło, wcześniej nawet przy małych prędkościach było wyczuwalne, ale nadal czuje bardzo delikatne pulsowanie pedału hamulca. Objawia się to gdy jadę z bardzo małą prędkościom i delikatnie hamuje żeby się zatrzymać, wyczuwam wtedy lekkie pulsowanie hamulca, co może być jeszcze tego przyczyną ?

deejay - 15-07-2010, 20:52

przyczyna może być złe przyleganie tarczy do płaszczyzny piasty , wyczysc wszystkie przylgnie tj powierzchnie piasty , papierem sciernym lub druciakiem na wiertarce , a następnie spróbuj jeszcze przestawic kazda tarcze o obrót wzgledem piasty i poskładaj wszystko dokładnie , druga sprawa , moze tokarz gdzieś "dał w rurę " i zle przetoczył tył :roll:
Wiktor - 15-07-2010, 21:52

czyszczenie odpada bo było zrobione tak jak należy, wyczyszczone praktycznie do "srebra"

wina tokarza też odpada ponieważ to pulsowanie występowało również przed toczeniem i wymianą tarcz

deejay - 15-07-2010, 22:10

to zostaje tylko czujnik zegarowy w rekę i pomiary bicia wszystkich tarcz .
davyjohn - 17-07-2010, 03:13

luckyluck napisał/a:
Przód jak widzę po Waszych wpisach będzie ok tylko czy tył wytrzyma?

No to czy przód wytrzyma to bym taki pewien nie był - nie każdy miał szczęście do tych tarcz :P
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39401

m6riano - 17-07-2010, 13:51

mkm napisał/a:
m6riano napisał/a:
producent nazywa sie ate mikoda....to jest to samo..

Mikoda ma ATM MIKODA i nie jest to to samo!
ATE: http://www.ate.de/generat...e/index_en.html
Mikoda: http://www.mikoda.pl/

racja, mój błąd :oops:

maciekdj - 19-07-2010, 18:11

W końcu znalazłem tarcze 26mm Blueprint od Lancer 2.0 idealnie pasują do mojego Gala.
Tarcze przetarłem na papierze ściernym. Pojeździmy zobaczymy :)

Krzyzak - 19-07-2010, 22:49

maciekdj napisał/a:
Blueprint
czyli mountain - bdb tarcze, właśnie zaopatrzyłem swojego Galanta w komplet 4 szt. przy czym lubią miękkie klocki (trw, lucas, kashiyama), bo z twardymi (ferodo, akebono) piszczą
maciekdj - 20-07-2010, 00:16

Krzyzak napisał/a:
maciekdj napisał/a:
Blueprint
czyli mountain - bdb tarcze, właśnie zaopatrzyłem swojego Galanta w komplet 4 szt. przy czym lubią miękkie klocki (trw, lucas, kashiyama), bo z twardymi (ferodo, akebono) piszczą

Ja ma TRW na starych mi piszczały a Akebono były chyba naj wg. mnie.

luckyluck - 20-07-2010, 17:59

Remik napisał/a:
Też się przymierzam do tyłu ale to w sierpniu. Lukasy np. 119zł/2szt na tył. No i wiadomo klocki nowe lub prawie nowe z naciskiem na nowe:)

Na tył założyłem właśnie Lukasy - 125zł/szt. Bardzo ładne tarcze, bęben i krawędź tarczy malowane na czarno.
Klocki zostawiłem "stare" tzn. dwutygodniowe. Na razie jest super... :biggrin:

Remik - 28-07-2010, 10:03

luckyluck, a jakie klocki zakładałeś na tył?
maciekdj - 28-07-2010, 15:00

Zestaw tarcza Blueprint+TRW klocki piszczą delikatnie przy ostatniej fazie hamowania na rozgrzanej tarczy. Przejechałem 500 km więc już chyba się dotarły trochę. Ale bicia kierownicy się pozbyłem. :) Teraz walczę z zawiechą :(
Krzyzak - 28-07-2010, 21:59

maciekdj napisał/a:
Blueprint+TRW

mam taki zestaw na przód i nie piszczy wcale
jedynie w momencie zatrzymania jest taki "trzask" klejenia się klocka do tarczy - bardzo często to mam, szczególnie na zimnych hamulcach