To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

lexus - 10-01-2011, 18:03

potwierdzam za REZON michelinki bardzo ciche i dobre opony kupiłem w zeszłym roku i POLECAM,jest jedno ALE pan z serwisu powiedział że i owszem super tylko szybko sie scierają ,inni mówią ze te co sie nie scierają są do :butthead: :finga:
rezon - 10-01-2011, 18:17

lexus napisał/a:
jest jedno ALE pan z serwisu powiedział że i owszem super tylko szybko sie scierają ,inni mówią ze te co sie nie scierają są do
Co prawda z innymi modelami, ale nie miałem takich doświadczeń z Michałami. Primacy Alpin mają 3 lata ok. 30kkm i ponad 6,5mm bieżnik. Nie pamiętam jakie letnie Michały miałem założone przy ponad 40kkm i 5 latach miały ponad 4mm czyli powinny dociągnąć do 55-60 kkm i to był rozmiar 195/65/15 czyli znacznie częściej się kręciły. Zużycie porównywalne do ori Bridgestonów Outka, które też mają ok. 50kkm i nie wiem czy założę z nimi koła, czy od razu zmienię bo już dochodzą do wskaźników zużycia, a czasami jeżdżę szybko. Zimowe Primacy Alpin zaskoczyły mnie po zakupie właśnie hałasem, a dokładnie bardzo niskim jego poziomem i mam nadzieję, że i inne Michały mają takie właściwości, bo zarówno w Outku, jak i np. w Lancerze (jechałem wczoraj jako pasażer z tyłu) to koła słychać bardzo wyraźnie, więc ciche opony mile widziane.
Gunner - 11-01-2011, 10:05

http://www.michelin.pl/op...tab-tyres-sizes .
Kupilem te opony ostatniego lata przez oponeo.pl
W porownaniu z Bridgestone-ba,tu raczej nie ma porownania.Ale ,sa na pewno cichsze i autko jest stabilniejsze podczas deszczu przy wyzszych predkosciach .
Sa warte uwagi.

Anonymous - 25-05-2011, 13:23

Ostatecznie dojeździłem fabryczne Bridgestone'y.

Nosiłem się z zamiarem kupna Continentali, ale w końcu zakupiłem Micheliny Latitude Diamaris.

Przejechałem już parę tysięcy, więc mam porównanie z Bridgestone.
Na duży plus w Michelinie na pewno są dwie cechy:
- komfort (zdecydowanie większy niż w Bridgestone, wreszcie nie czuję każdego pęknięcia asfaltu)
- cisza... wreszcie jest cicho (pomijając szumy powietrza, ale przynajmniej opony dodatkowo nie hałasują)

Jest też niestety jeden minus:
- na Bridgestone OutII był zauważalnie stabilniejszy, w ciasne zakręty można było wchodzić z większą prędkością; teraz w tych samych zakretach dużo wcześniej włącza się ESP... generalnie na Bridgestone samochód prowadził się pewniej

andrzejGb - 25-05-2011, 21:52

Micheliny Latitude Diamaris to opony całoroczne?!?!
Czy Continental Conticross Contact LX sport nie będą najlepszym rozwiązaniem kończą mi sie YokohamyG033 i wkrótce muszę coś kupić chociaz piszą o nich że
Continental ContiCrossContact AT to letnia opona typu all-terrain, która bardzo dobrze radzi sobie w warunkach on-road oraz off-road. Opona przeznaczona jest dla posiadaczy aut terenowych, którzy równie często poruszają się po drodze i poza nią.
???

Anonymous - 25-05-2011, 22:42

Latitude Diamaris to typowo letnie opony, nie całoroczne. No i są to opony typowo szosowe - stąd cichobieżność i komfort.

Kupowanie opon terenowych ma sens chyba tylko wtedy, jeśli ktoś faktycznie często jeździ w teren - powiedzmy, że nadzoruje budowy (znam takiego użytkownika). Choć nie jestem przekonany czy do takiego celu OutII jest najlepszym wyborem...

andrzejGb - 26-05-2011, 00:05

oczywiście masz racje ja też potrzebuje opony 95% szosowej , cichej , dobrze zachowującej sie na drodze mokrej jaki suchej. opona Continental Conticross Contact LX sport jest chyba taka oponą sugerują to oceny innych użytkowników
a co powiecie na to
http://allegro.onet.pl/21...1630075943.html
gdzie dostałeś opony Michelin Latitude Diamaris i w jakiej cenie ja potrzebuje 215/70/16

Anonymous - 26-05-2011, 17:48

Latitude Tour HP raczej średnio wypada w testach...

Opony kupiłem z produkcji 2010, akurat trafił się komplet w dobrej cenie.
Tylko, że potrzebowałem rozmiar 225/55/R18. Cena katalogowa w tym rozmiarze to... 1140 zł za sztukę :P

andrzejGb - 27-05-2011, 00:58

ja potrzebuję 215,225/70/16 i mam problem które beda lepsze głównie na szosę i ciche
1/Conti4x4Contact
http://www.conti-online.c...contact_pl.html
czy
2/Conticrosscontact
http://www.conti-online.c...tact_lx_pl.html
opisy na stonce są mało precyzyjne

bonito - 27-05-2011, 08:13

Ja używam aktualnie jeszcze innych: Continental CrossContact UHP.
W porównaniu do poprzednich fabrycznych Bridgestone, jest dużo lepsza:
1. Cicha.
2. Fajnie trzyma na zakrętach (18").
3. Opona typowo szosowa, nie nadaje się nawet na delikatny teren.
4. Dość atrakcyjna cena.

bonito

Beduin - 27-05-2011, 16:55

bonito napisał/a:
Ja używam aktualnie jeszcze innych: Continental CrossContact UHP.
W porównaniu do poprzednich fabrycznych Bridgestone, jest dużo lepsza:
1. Cicha.
2. Fajnie trzyma na zakrętach (18").
3. Opona typowo szosowa, nie nadaje się nawet na delikatny teren.
4. Dość atrakcyjna cena.

bonito

Witam,

Opinia bonito potwierdza testy zamieszczone w AutoŚwiat 4x4 2/2011. Wprawdzie testowano tam opony 255/55/18 czyli szersze niż do OII a co za tym idzie mogą się delikatnie inaczej zachowywać. Niemniej jednak kolejność "na mecie" bardzo mnie zaskoczyła.
1. Continental CrossContact UHP
2. GoodYear Eagle F1 Asym SUV
3. Nokian Z SUV oraz Dunlop SP Quatromaxx
4. Bridgestone Dueler H/P Sport

Szczególnie ostatnia pozycja Bridgestona jest zaskakująca.

Co do Continentala to podkreślana jest również całkiem przyzwoita (jak na szosówkę) sprawność w lekkim terenie (szczególnie trawa).

MetalMania - 27-05-2011, 21:08

A trochę z innej beczki, z własnego doświadczenia na zimę polecacie 18 czy 16 cali ??
13zbyszek13 - 28-05-2011, 08:18

MetalMania napisał/a:
A trochę z innej beczki, z własnego doświadczenia na zimę polecacie 18 czy 16 cali ??

Ja bym polecał 16", sam osobiście na takich śmigam.

Anonymous - 28-05-2011, 08:45

MetalMania napisał/a:

A może coś po środku?
Ja na zimę mam 17 cali, jest spory wybór oryginalnych felg aluminiowych Mitsu w tym rozmiarze, wiec nie ma problemu ze skompletowaniem drugiego zestawu kół na zimę.

maćko z lubań - 28-05-2011, 10:44

Pozwolę sobie wtrącić swoje zdanie do felg na zimę do Outlandera. U mojego kolegi w Outku zimą widziałem felgi z Dodga Magnum o takie: http://moto.allegro.pl/fe...1616609594.html z tym, że on miał ori dekielki Mitsu i powiem wam, że połączenie tych felg z czarnym glonojadem powaliło mnie do tego stopnia, że ori felgi dałbym na zimę a tymi cieszył bym oko przez całe lato :)