[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
Anonymous - 18-02-2015, 21:18
U mnie na równej powierzchni między przodem a tyłem jest różnica około 2-3 cm(około 15l benzyny i 45l gazu, bez koła zapasowego w bagazniku). Za jakimi sprężynami powinienem się rozglądać aby wyglądał normalnie, ale nie robił jako pług zimą ?Z przodu amorki to Kayaba Excel-G, z tyłu są chyba oryginalne mitsu. Wydaje mi się że przód trochę się podniósł po wymianie amortyzatorów. Czy to świadczy o złym montażu?
Tomii - 19-02-2015, 07:48
Nie miał prawa się przód podnieść no chyba że nowy amorek jest dłuższy od starego. Załuż na przód sprężyny Eibach -30mm to będzie normalnie wyglądał.
zimnylech - 19-02-2015, 22:17
Co do sprężyn, czy z innych aut pasują one do Galanta? bo szukam tych czerwonych H&R -35 i widzę że trochę potrwa a chciał bym mieć już temat wymiany tyłu za sobą.
piotr28 - 26-02-2015, 15:43
Witam serdecznie.Chcialbym się Was poradzić na temat obnizenia Galanta kombi z przodu.Niedawno obnizyłem tył i przod niezbyt ladnie pasuje do całości Z przodu mam standardowe sprezyny i chciałbym je zamienic na obnizajace -40mm.Pytam Was o rade ponieważ w tej chwili od opony do sruby gornego wahacza jest nie wiecej jak 30mm i czy po obnizeniu nie bede przycierał o srube oponą?Wydaje mi się że wahacz ugnie sie do góry i bedzie ok ale jednak wole Was dopytać.
Moje oponki 215x50 R17
Pozdrawiam i miłego popołudnia
Hugo - 26-02-2015, 17:48
piotr28 napisał/a: | Wydaje mi się że wahacz ugnie sie do góry | Dobrze Ci się wydaje.
zimnylech - 04-03-2015, 17:55
Szukam szukam i nie mogę znaleźć tych czerwonych H&R na tył, na olx znalazłem na przód takie, jestem zdesperowany bo w 5 osób auto się prowadzi koszmarnie, cały tył pływa. Nie mówię już o lampach bo biją po drzewach a są na maska opuszczone. Czy jak był zamontował je na tył razem z KYB Ultra SR auto nie będzie tak siadało i pływało?
Tył od błotnika do środka koła 35 cm a przód 39 cm
sveno - 04-03-2015, 18:47
zimnylech, ja mam takie sprężyny na tyle, jest twardo, ale auto pomimo pełnego załadunku prowadzi się pewnie i nie siada, pare stron wcześniej wrzuciłem zdjęcia z pełnym załadunkiem (napoje na wesele). Właściwie auto było lekko przeładowane a koło i tak nie weszło w nadkole.
zimnylech - 04-03-2015, 19:12
Właśnie widziałem to zdjęcie i super to wygląda, pasażerowie z tyłu dadzą wszystko nawet jak będzie twardo byle nimi nie bujało jak pieskami z kiwającą głową już nie wspominając o moich odczuciach z jazdy.
adt81 - 23-03-2015, 18:56
Ja po kilku eksperymentach ze sprężynami zaczynam mieć już dosyć . W ubiegłym roku kupiłem zwykłe KYB RC5860 bo na oryginalnych ze względu na LPG siadł tyłek. Niestety później dopiero doczytałem, że w tej konfiguracji są za miękkie ale jeździłem tak blisko rok (generalnie jeżdżę sam ale jak już się na tył dosiada jedna-dwie osoby to koło w nadkole wchodzi).
Później kupiłem używany komplet Eibach i założyłem tylko na przód bo tył i tak nisko siedział (teraz przód jest super) ale bolało mnie mocne siadanie tyłu z pasażerami albo pełnym bagażnikiem. Według opinii na forum tylne Eibach pod LPG są za miękkie więc nabyłem używane (ponoć w dobrym stanie) H&R. Sprężyny są krótsze więc siłą rzeczy tył padł niżej ale liczyłem na większą sztywność niestety było gorzej jak na zwykłych. W ubiegłym tygodniu już miałem dosyć używanych sprężyn i kupiłem nowe KYB RC5864 od kombi i co do sztywności jestem bardzo zadowolony bo auto ciężko ugiąć siadając z tyłu lub na progu bagażnika - nie wspomniałem, że przy okazji zakładania tych H&R kupiłem na tył nowe KYB UltraSR bo w poprzednich zwykłych KYB po 3 latach "dolne podstawy" sprężyny dostały luzów. Poważny minus tego taki, że teraz auto wygląda na Duży Fiat na resorach piórowych a przy Eibach na przedzie wręcz tragicznie. Pewnie sprężyny nieco siądą z czasem ale mam ponad 7cm prześwitu między oponą a nadkolem a co gorsza z drugiej strony jest 2cm wyżej nie wiedzieć czemu - cały tył na poliuretanach. Jeśli sprężyny się ułożą i spadnie o jakieś 3cm będę zadowolony jeśli nie to zakładam z przodu zwykłe sprężyny bo już nie chce mi się co chwila świateł ustawiać a teraz w nocy to jak ze świeczką zamiast lamp
Trochę się rozpisałem ale generalnie już nie mam pomysłów do tego zawieszenia
franek 30 - 23-03-2015, 19:46
ja do siebie na tył włożyłem przednie jamexy -35 jak dobrze pamiętam, i teraz przeswit mam taki sam jak z przodu na eibachu. około 36cm.nie jest za twardo i nie siada.
telewizoor - 23-03-2015, 20:28
adt81, właśnie mam podobny problem... założyłem komplet Eibacha, samochód bez obciążenia wygląda i prowadzi się super ale bardzo często jeżdżę z 4-5 osobami i wtedy tył nieźle siada. Z tyłu wcisnąłem w sprężyny turbogumy usztywniające i ostatnio jadąc z kompletem osób+bagaż jechało się całkiem nieźle ale gumy to nie jest zbyt dobre rozwiązanie... Może dałoby się dorobić jakąś podkładkę pod sprężyny albo coś w ten deseń żeby tył lekko podnieść? Bo twardość moim zdaniem na eibachu jest ok, tylko tył mógłby być nie obniżony, pozdro
martinez_g - 23-03-2015, 21:05
adt81 powoli sie rozglądaj za oryginalnymi sprężynami na przód ,muszę Cię zmartwić raczej dużo nie siądą te sprężyny. Mam u siebie sprężyny z kombika na tyle z 8 miesiecy i powiem że siadły może 1-1,5cm nadal koza z tyłu
eremita - 23-03-2015, 21:26
telewizoor napisał/a: | adt81, właśnie mam podobny problem... założyłem komplet Eibacha, samochód bez obciążenia wygląda i prowadzi się super ale bardzo często jeżdżę z 4-5 osobami i wtedy tył nieźle siada. Z tyłu wcisnąłem w sprężyny turbogumy usztywniające i ostatnio jadąc z kompletem osób+bagaż jechało się całkiem nieźle ale gumy to nie jest zbyt dobre rozwiązanie... Może dałoby się dorobić jakąś podkładkę pod sprężyny albo coś w ten deseń żeby tył lekko podnieść? Bo twardość moim zdaniem na eibachu jest ok, tylko tył mógłby być nie obniżony, pozdro |
nawiązując do tej wypowiedzi z tematu o amorach
bialyjayz napisał/a: | jestem właśnie po wymianie amorków, zaraz po wymianie poprosiłem dwie osobe razem ok.140-150kg by usiadły na tylnie siedzenia, amorki ledwo siadły, wcześniej wystarczyło 50kg i nadkola dosłownie zakrywały koła--w moim przypadku sprawdziło się |
zaproponuje sprawdzenie amorów, może tu jest problem?
Ja mam nowe amory i nowe eibachy i nie mam takiego problemu, fakt nie mam LPG na pokładzie.
telewizoor - 24-03-2015, 00:31
Hm, ale przecież amory tylko tłumią drgania, nie mają żadnego wpływu na to czy auto siada czy nie
komarsnk - 24-03-2015, 00:43
adt81, trochę Ci siądą - gdzieś chyba nawet w tym temacie wrzucałem foty jak teraz "mój stoi". Z tyłu mam właśnie sprężyny z kombiaka, tam pojeździły...2 miesiące a w sedanie niedługo będzie drugi rok. Z ori przodem wygląda nie najgorzej - z Eibachem już pewnie nieciekawie, tym bardziej nowe
|
|
|