To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

czachor11111 - 05-01-2011, 23:34

chodzilo mi ze nie wiem co jest lepsze od tych własnie firm bo to ze to to samo to wiem :D
robertdg - 05-01-2011, 23:36

A ja nie widze problemu, jezeli japonska w cenie europejskiej, to bym wybral japonska, reszta zalezna od dźwigara portfela :lol:
czachor11111 - 05-01-2011, 23:40

tylko ze "fachowcy" w sklepi mi to doradzili i powiedzieli ze nie mają nic lepszego to co zrobic jak czlowiek sie nie do konca zna :D
j-rules - 06-01-2011, 11:44

ale Ina to pakowacz a Koyo to producent. Tak wynika z tego ze Ina kupujesz a w srodku Koyo znajdujesz :)
Podejrzewam, ze mozna tez tam trafic na np NTN albo NSK lub GMB. Wszystko w pdoobnych pieniadzach
Podobnie jest z Rouville - w środku mozna znalezc koyo, SKF itp.. (chcoiaz skf podobno zjechal jakosciowo w dol bardzo)

robertdg - 06-01-2011, 12:17

j-rules napisał/a:
ale Ina to pakowacz
to dlaczego jak do drugiego auta jak kupowałem oryginalny rozrzad to rolki byly sygnowane logiem producenta INA, jakby to mialo byc Koyo, to chyba by pisało Koyo, albo NSK, Timken, SNR.

Wg mnie to moga byc powiazana producenkie, nie raz mialem np w rece Łozyska producenckie SNR, a w srodku potrafilo być Koyo albo Timken, jak to widzisz :?:

j-rules - 06-01-2011, 12:23

widze to tak, ze INA byc moze produkuje, jednak wszyscy tego typu producenci szukają oszczędnosci - i chyba stąd taka globalizacja w pudełkach ;) Jest wiele przykładów tego typu - coś markowego producenta w pudełku innego markowego producenta - teoretycznie konkurencja a wszystko z jednego wora.
Odbijam pileczke: dlaczego na aukcjach piszą INa made in Germany a w środku jest Koyo made in japan?
Możemy tylko wymyslac teorie i tak sie nie dowiemy o co chodzi :D
PS. Chyba ze to taki allegrowy marketing. Posłużenie się nazwą dwóch makrowych producentów, jedna nazwa dla fanów producentów z Euroy a druga z Japonii. Taki haczyk na niezdecydowanych :D

Boniu - 06-01-2011, 17:42

Wiem ze ten temat jest ciagneity i ciagle sa powtarzane te same pytania. Ale za co z gory przepraszam, musze je zadac. Mam rekinka 2.0 w benzynce.
rozrzad
Z tego co czytalem to Gatesy sa w miare ok. co sadzicie o reszcie zestawu, i czego w nim brakuje?

robertdg - 06-01-2011, 17:54

Boniu napisał/a:
Z tego co czytalem to Gatesy sa w miare ok. co sadzicie o reszcie zestawu, i czego w nim brakuje?
Słabo czytałeś, kup zestaw z paskami Mitsuboshi oraz rolkami Koyo/NSK i napinacz hydrauliczny
Boniu - 06-01-2011, 18:00

masz racje, moj blad. Sorry za te pytania glupie, ale wszedzie wszyscy na allegro pisza ze to jest kompletny rozrzad, a sie okazuje ze wcale nie jest. Wiec co wchodzi w sklad KOMPLETNEGO rozrzadu.
j-rules - 06-01-2011, 18:09

pasek rozrządu
rolka prowadząca
rolka napinająca
napinacz hydrauliczny
pasek balansowy
rolka paska balansowego
pompa wody
uszczelniacze wałów ;)

Krzyzak - 06-01-2011, 18:54

robertdg napisał/a:
jezeli japonska w cenie europejskiej, to bym wybral japonska

właśnie to jest ważne - pamiętam, jak zmieniałem sprzęgło, wiele warsztatów wychwalało sprzęgła Sachs
w pudełku Sachs był docisk i tarcza Daikin i łożysko Koyo
ten sam zestaw od Daikin w pudełku Daikin kosztował 20% mniej...

Boniu - 09-01-2011, 16:04

allegro
Znalazlem cos takiego w miare akceptowalnej cenie. ale z tego co pisal J-rules,
brakuje tutaj Rolki paska balansowego i pompy wody.
Rolka paska balansowego mogla zostac pominieta przez sprzedajacego bo w tytule widac +Balans natomiast pompa wody, przy kazdej wymianie rozrzadu powinno sie ja zmieniac?

robertdg - 09-01-2011, 16:58

Boniu napisał/a:
brakuje tutaj Rolki paska balansowego i pompy wody.
rolka jest:
Cytat:
Pasek rozrządu firmy MITSUBOSHI

Napinacz hydrauliczny - Oryginał AISIN

Rolka prowadząca pierwsza pasek rozrządy firmy KOYO Japan

Rolka prowadząca druga pasek rozrządu firmy NTN Japan

Pasek balansowy firmy MITSUBOSHI

Napinacz paska balansowego firmy NTN Japan

pompy nie ma

Boniu - 09-01-2011, 16:59

Pompe przy kazdej wymianie sie tez nowa daje? czy raz na iles tam wymian?
Tomek - 09-01-2011, 17:07

pompa co 2 wymiany
lub jak wolisz, moze byc co 1