[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Tomek - 05-04-2012, 10:16
ktoś się orientuje gdzie można nabyć drogą kupna nowy osuszacz do EA5x ??
Owczar - 05-04-2012, 10:22
Podejrzewam, że chyba tylko ASO. Jeśli w układzie zawsze był czynnik, nie było nieszczelności, to ja bym tego nie ruszał.
Tomek - 05-04-2012, 10:29
Owczar napisał/a: | Podejrzewam, że chyba tylko ASO. Jeśli w układzie zawsze był czynnik, nie było nieszczelności, to ja bym tego nie ruszał. |
hmmm
z jednej strony masz racje, z drugiej strony osuszacz to element eksploatacyjny, jak i filtr oleju
musze rozlaczyc układ, jak będą mi robić kielichy, więc pomyślałem, że można przy okazji wymienić osuszacz, biorąc dodatkowo pod uwagę, że wielkie jest prawdopodobieństwo urwania śruby
ktoś tu kiedyś prezentował nowy osuszacz za jakieś 60-80 zł, więc nie jest to majątek
[ Dodano: 05-04-2012, 10:48 ]
All-Parts Mateusz Hanżek napisał/a: | Koszt dla forumowicza to 64,- |
więc są
[ Dodano: 05-04-2012, 11:13 ]
a japaneze napisał/a: | 60,-zł |
[ Dodano: 05-04-2012, 19:08 ]
mógłby ktoś pokrótce opisać jak wyjąć parownik?
jak już będę miał odpięte węże od zewnątrz, to stwierdziłem, że wyjmę ile się da i umyje
dużo z tym roboty?
Kamil_Ziomek - 05-04-2012, 20:02
Parownika raczej bym bez potrzeby nie wyciągał. Jak wyciągniesz filtr przeciwpyłkowy bierzesz taki pistolet (jak do konserwacji tylko z wężykiem i dyszą rozpylającą) wlewasz płyn do dezynfekcji ( jak nie masz to coś co dobrze czyści) później wodą z ludwikiem ,a na koniec denaturatem. (Wszystkie drogie środki mają prawie taki skład)
P.S. W większości aut do wyciągnięcia parownika potrzeba wyciągnąć deskę rozdzielczą, Na początek jak chcesz to zdemontuj dmuchawę i cały plastyk z wlotem powietrza z podszybia.
Krzyzak - 05-04-2012, 20:56
osuszacz u japaneze kupowałem
mszolc - 06-04-2012, 18:58
Cytat: | ktoś się orientuje gdzie można nabyć drogą kupna nowy osuszacz do EA5x ?? |
Tomek84, osuszacz dostaniesz InterCarsie (w Krakowie masz 4 sklepy).
Ja kupiłem osuszacz NRF 33028 (około 60PLN) i wymiary miał takie same jak poprzednik.
Przy instalacji zalecam wyciągnięcie reflektora bo jest tam dość ciasno, a szkoda by było wyłamać którąś z tych cienkich aluminiowych rurek.
Jedną śrubę wykręciłem bez problemu, ale w drugiej łeb był ukręcony natomiast reszta śruby była zapieczona w uchwycie więc musiałem rozwiercać.
Nie ma z tym problemu tylko wymaga to trochę cierpliwości, tak żeby nie uszkodzić aluminiowej obejmy.
Przy okazji można odświeżyć uchwyt osuszacza bo nie jest z nierdzewki i rak go pewnie toczy.
milo - 06-06-2012, 21:02
komarsnk napisał/a: | Może większy osuszacz ma większy problem niż chłodnica? Bo się zatkał np? |
Osuszacz wymieniony jak była wymieniana chłodnica
tnalag - 12-08-2012, 13:30
Witam wymieniłem sobie nareszcie chłodnicę od klimy podłączyłem , wymieniłem osuszacz wszystkie oringi. Klimatyzacja szczelna, została nabita wszystko działa i tu moje pytanie. Po jakim czasie wewnątrz kabiny powinno czuć się wyraźną różnicę temperatury? lekki chłodek leci po jakiś 20s. po odpaleniu klimy( klima jest manualna ) po odczekaniu 5 min w aucie nie poczułem wystarczającej różnicy.. jaka powinna być temp. powietrza przy nawiewie po odpaleniu klimy?
Owczar - 12-08-2012, 21:57
W service manualu jest opisana dokładna procedura opisująca test wydajności. Nie pamiętam już warunków pomiaru...
m6riano - 13-08-2012, 03:58
tnalag, U mnie w manualnej nabijanej w zeszłym roku zaraz po włączeniu,czyli po ok2-3s. czuć że leci zimne...
tnalag - 13-08-2012, 15:02
Wszystko już działa. Puściłem klime nawiew na 4 biegu i dmuchnęło kłębkiem kurzu. Widocznie się przytkała. Teraz po ok. 4s. leci zimne po niecałej minucie leci już ziąb. Także jest ok.
[ Dodano: 13-08-2012, 18:19 ]
Te korki/zatyczki zielone przy przewodach klimy są uniwersalne czy dedykowane pod dany model? brakowało jednego jak już zakupiłem Gala
Kamil_Ziomek - 14-08-2012, 13:45
Od większości japońskich aut będą pasowały.
tnalag - 12-10-2012, 15:54
Powyżej jakiej temperatury załącza się klima? Ostatnio włączyłem klime by sprawdzić czy wszystko działa ponieważ niedawno nabijałem ponownie bo miałem małą nieszczelność.. no i włączam kontrolka się zapaliła a sprężarka nie załączyła się obroty bez zmian a parkuje w garażu na dworze było może z 6- 9 stopni .. trudno powiedzieć ile było w garażu ale napewno pow. 10 stopni
Owczar - 12-10-2012, 16:58
W tej temperaturze powinna się włączyć. Włącza się także poniżej zera, ale tylko gdy silnik i nagrzewnica są już rozgrzane.
tnalag - 12-10-2012, 17:30
gdzie może być przyczyna? niedawno wszystko ładnie śmigało a teraz kontrolka od klimy powinna się zapalić jakby sprężarka nie działała ?( mam klimę manualną ) wcześniej gdy brakowało czynnika w klimie kontrolka po włączeniu nie zapalała się..
|
|
|