[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
SETHU - 30-04-2016, 19:10
Olej jest jak coś synchronizator mówisz? A jeśli nie to to co? Trzeba będzie zainwestować?
luckyluck - 05-05-2016, 13:51
milo napisał/a: | luckyluck napisał/a: | w którym miejscu jest nabity numer skrzyni biegów? |
Nad łapą sprzegła bliżej silnika jest nadlewek na skrzyni i tam znajduje sie numer
|
Dzięki Milo! Czyli trzeba ściągać obudowę filtra żeby się tam dostać.
Prawda to, że skrzynie manualne w 2.5v6 różniły się między sobą i trzeba szukać po numerze, bo może niepotrzebnie sobie głowę tym numerem zawracam?
milo - 05-05-2016, 14:53
SETHU napisał/a: | Olej jest jak coś synchronizator mówisz? |
Nigdy nie zaszkodzi wymiana oleju ,nie wiadomo jaki jest zalany
luckyluck napisał/a: | Prawda to, że skrzynie manualne w 2.5v6 różniły się między sobą i trzeba szukać po numerze, |
Różniły sie tylko wyjsciem na półosie ilość frezów i nr skrzyni jest ważny ,skrzynia 2,5 v6 i taka tylko pasuje do tego modelu pozostałe 2.0 2,4gdi 2.0 td pasują przemiennie
adacomp - 09-05-2016, 22:26
Paweł84 napisał/a: | czy skrzynia manualna od 2,4GDI pasuje do 2,0 ? |
Mam także problem w 2.0 TD - 2 bieg nie wchodzi podczas jazdy czyli chyba synchro.
Można wymienić całą skrzynię?
Koszt chyba za używaną będzie niższy niż za remont obecnej i czy pasować będzie od 2.0 czy 2.4 GDI ?
Krzyzak - 09-05-2016, 22:45
diesel ma inne przełożenia - jednak problem z 2 biegiem jest znany i są dostępne zestawy w postaci synchronizatora i zębatki; japaneze na pewno sprzedawał
Hugo - 10-05-2016, 08:09
adacomp, napewno naprawa będzie tańsza niż zakup używanej sprawnej skrzyni do tego silnika.
milo - 10-05-2016, 15:02
adacomp napisał/a: | Można wymienić całą skrzynię? |
Można
adacomp napisał/a: | czy pasować będzie od 2.0 czy 2.4 GDI ? |
Będzie psować tylko w 2.0 trzeba przełożyć 5 bieg bo jest stanowczo za krótki w 2,4 gdi pasować bedzie i nic nie trzeba przekładać 5 bieg prawie taki sam róznica około 2-4 km/h prawie nic jest jedno ale i bardzo ważne jaki masz nr skrzyni bo od 98 r była inna ilość frezów z wyjscia skrzyni na przegub
Krzyzak napisał/a: | diesel ma inne przełożenia |
Wszystkie przełozenia sa takie same tylko 5 bieg w dieslu jest dłuzszy jesli chodzi o 2.0 pb
Cytat: | jednak problem z 2 biegiem jest znany i są dostępne zestawy w postaci synchronizatora i zębatki; japaneze na pewno sprzedawa |
W dieslu nie warto zmieniać synchronizatorów są inne niż w benzynie czyli gorzej spasowane
Hugo napisał/a: | adacomp, napewno naprawa będzie tańsza niż zakup używanej sprawnej skrzyni do tego silnika. |
Nie zawsze
Sam mam założona od 2.0 pb i 5 bieg przełożony i nie ma żadnego haczenia czy problemu z wrzuceniem itp biegów
Krzyzak - 11-05-2016, 09:04
milo napisał/a: | W dieslu nie warto zmieniać synchronizatorów są inne niż w benzynie czyli gorzej spasowane | widzisz, bo wg opinii jednego z moich znajomych, który naprawia skrzynie, do 2.0 PB najlepiej założyć komplet 2 biegu od diesla bo jest trwalszy i lepiej wykonany
czyli - jak mawiał mój nauczyciel w technikum - zdania uczonych są podzielone
milo - 11-05-2016, 22:46
Krzyzak napisał/a: | najlepiej założyć komplet 2 biegu od diesla bo jest trwalszy i lepiej wykonany |
Wątpię
Pisałeś że diesel ma inne przełożenia a tu raptem pasuje
Krzyzak - 12-05-2016, 09:04
tak, 2 bieg
artufcb - 12-05-2016, 21:13
Mam wyciek ze skrzyni, cieknie na łączeniu dwóch połówek, w tej jej najniższym punkcie. Próbowałem dokrecic śruby, ale prawie że nie drgnęły i nic to nie dało. Próbowałem zalepic poxilina, ale nadal cieknie przez nią. Miał ktoś z was coś podobnego? Trzeba zdejmować skrzynie, rozbierać i uszczelniac silikonem?
robertdg - 12-05-2016, 21:37
artufcb napisał/a: | Mam wyciek ze skrzyni, cieknie na łączeniu dwóch połówek, w tej jej najniższym punkcie. Próbowałem dokrecic śruby, ale prawie że nie drgnęły i nic to nie dało. Próbowałem zalepic poxilina, ale nadal cieknie przez nią. Miał ktoś z was coś podobnego? Trzeba zdejmować skrzynie, rozbierać i uszczelniac silikonem? |
Trzeba wyciagnać, rozebrać i porządnie przygotowac przylgnie i na nowo uszczelnić,
artufcb - 20-05-2016, 12:20
Także będę to robił w najbliższym czasie bo jest zbyt duży ubytek oleju. Wczoraj dolalem litr i nie wylewalo mi się jeszcze także jeszcze by się przydało. Bo też mam nieszczelnośc na simmeringach półosi, choć je już raz wymieniałem. Ale teraz jak wyjme przeguby to trzeba będzie dać do stoczenia i dobrać nowe simeringi na wymiar. Ale mam pytanie :
Śruba wlewowa, albo skrzynia ma chyba zerwany gwint bo nie da się dokrecic, przeskakuje na sam koniec. Jeśli to śruba to żaden problem, ale jeśli jest to gwint w skrzyni, to mogę tak jeździć? Najwyżej jak zaleje skrzynie do pelna to dam tam jakaś podkładkę miedziana, ale czy przez to będzie tylko ryzyko wyrzucania oleju tamtędy czy coś jeszcze?
Hugo - 20-05-2016, 13:00
lNajpewniej zerwany będzie gwint w skrzyni, bo jest aluminiowy, a śruba jest metalowa.
artufcb - 20-05-2016, 13:52
Pytanie, czy mogę z tym jeździć?
|
|
|