To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MitsuManiaki.com - PKN ORLEN ... Współpraca z Mitsumaniakami

Kct - 21-10-2013, 20:49

muszę się wybrać na jakąś inna bo na mojej twierdzą, że nie mogą, znalazłem natomiast coś takiego:
Cytat:
Witam,

Pragnę poinformować iż w oparciu o reguły programu BiznesTank zmiana
danych na karcie możliwa jest wyłącznie na SP na której została
wydana karta.

Istnieje jednak w drodze wyjątku mozliwość zmiany danych. Jednak żeby
dokonać zmiany danych na innej stacji paliw konieczne jest wcześniejsze
poinformowanie nas o takowej zmianie.

Musi Pan podać Numer kart BIZNESTANK (ten nadrukowany na karcie oraz
numer tej karty w systemie stacyjnym), oraz dodatkowo podanie numery
Stacji Paliw
na której została wydana dana karta oraz nr Stacji Paliw
na której ma zostać dokonana zmiana danych.

pozdrawiam,

Maciej Szymborski
Referent
ORLEN Administracja Sp. z o.o.
ul. Chemików 7, 09-411 Płock
tel. +48 24 256 71 34

a tu jest lista stacji z numerami
http://www.orlen.pl/PL/Dl...okiej_drogi.pdf
czy jest opcja - tu pytanie do Akbiego - żebyś sprawdził jaki numer ma stacja na tej liście na której wyrabiasz karty?

akbi - 22-10-2013, 07:16

nr stacji: 76
Tomek - 22-10-2013, 07:59

Kct napisał/a:

muszę się wybrać na jakąś inna bo na mojej twierdzą, że nie mogą

no widzisz
a ja dzisiaj pytałem o możliwość zmiany numeru (bo też potrzebuję) i pani mi powiedziała, że bez problemu, niestety nie miałem karty przy sobie, więc zrobię to następnym razem

druga kwestia - jakby Ci nie chcieli zmienić numeru rej., to wyrób sobie nową kartę za 1 zł, podpiętą do konta na akbiego
możesz to też zrobić na każdej stacji, ja tak wyrabiałem

niestety nie na każdej stacji potrafią obsługiwać ten system i mają różne związane z tym problemy,
np. na kilku stacjach nie kupisz paliwa z samą zniżką, bo oni twierdzą, że musisz wziąć od razu fakturę

Kct - 22-10-2013, 20:59

dzięki akbi i dzieki tomek, uzbrojony w wiedze uderze tam jeszcze raz :)
podziele się informacjami co uda mi się zdziałać

Tomek - 28-10-2013, 20:30

ja wczoraj na mojej stacji zmieniłem numer rejestracyjny na 2 kartach (jedna wyrobiona przeze mnie na tej właśnie stacji, druga karta od Akbiego)
adt81 - 03-11-2013, 19:29

tomek84 napisał/a:
niestety nie na każdej stacji potrafią obsługiwać ten system i mają różne związane z tym problemy,
np. na kilku stacjach nie kupisz paliwa z samą zniżką, bo oni twierdzą, że musisz wziąć od razu fakturę

no właśnie ja mam taki problem bo na stacji na której tankuję właśnie nie potrafią - raz tylko udało mi się kupić ze zniżką ale już następnym razem kierownik stacji uznał, że to nie jest ich karta (to nie wiem czyja ? ) i tylko z FV. Nie używam tej karty chociaż bardzo bym chciał ale jak widać co stacja to inne reguły albo kierownicy nie mają zielonego pojęcia jak to ugryźć.

inq - 04-11-2013, 07:32

Ale w czym wy macie problem? Bierze się FV, wyrzuca jak nie potrzebna i nie ma problemu. Faktury na swoją firmę i tak na stacji nikt nie dostanie także nie wiem w czy tkwi ten problem.
Tomek - 04-11-2013, 09:03

inq napisał/a:
Ale w czym wy macie problem? Bierze się FV, wyrzuca jak nie potrzebna i nie ma problemu. Faktury na swoją firmę i tak na stacji nikt nie dostanie także nie wiem w czy tkwi ten problem.

problem (teoretycznie) może mieć Akbi
ale z racji tego, że nie wrzuca tych faktur w koszty to nie powinien ich mieć

akbi - 04-11-2013, 11:01

tomek84 napisał/a:

no właśnie :)
... przynajmniej, mnie też się tak wydaje :)

i9i - 04-11-2013, 15:44

Faktura do momentu wpisania jej w bilans (jak we szkole) jest zwykłym świstkiem papieru, a jeśli nikt jej nie wciąga to można sobie na niej nawet bazgrać. Więc jest zwykłym dowodem zakupu.
Co do nieobsługiwania systemu na niektórych stacjach: jeśli widzę, że dziewczyna (bądź gościu) próbuje coś tam gmerać ale nie wychodzi to odpuszczam i nie biorę zniżek, natomiast jeśli nie ma informacji, że kart Flota nie obsługują a kasjer bądź tym bardziej kierownik wyskakują z ryjem to nie płacę, póki mi tych zniżek nie nabije, niech sobie dzwoni do centrali, tam go poinformują jak ma to zrobić czy pomodli do lucyfera mnie to nie interere. Na szkoleniu się nie słuchało to teraz kombinuj :mrgreen:

adt81 - 04-11-2013, 17:49

Ok to może w końcu niech ktoś napisze konkretnie czy mam z tych faktur robić tapety bo nie chcę żeby za kilka groszy akbi miał problemy bo pewnie nie tylko mi się takie asy na stacji trafiły ? :-)
i9i - 04-11-2013, 17:57

Ja też kilka razy brałem fakturę, jak się na kasie zamotali. Samo wystawienie faktury nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami skarbowymi. Można mieć nawet taki kaprys i brać wszędzie faktury na osobę i też nigdzie nie jest to odnotowywane. Problem z fakturami mają ci co sprzedają po za kasą fiskalną. Faktura dla zwykłego obywatela to taki paragon tylko z danymi akbiego :mrgreen: na chłopski rozum tłumacząc :badgrin:
adt81 - 04-11-2013, 19:37

Po dłuższym okresie nie korzystania z karty przy następnym tankowaniu błysnę kartą i zobaczymy może coś się zmieniło a jak nie to biorę fakturę i jak się księgowa akbiego upomni to prześlę skan mailem :P .
Tomek - 04-11-2013, 20:29

i9i napisał/a:
Ja też kilka razy brałem fakturę, jak się na kasie zamotali. Samo wystawienie faktury nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami skarbowymi. Można mieć nawet taki kaprys i brać wszędzie faktury na osobę i też nigdzie nie jest to odnotowywane. Problem z fakturami mają ci co sprzedają po za kasą fiskalną. Faktura dla zwykłego obywatela to taki paragon tylko z danymi akbiego :mrgreen: na chłopski rozum tłumacząc :badgrin:

faktura na osobę fizyczną a na działalność gosp. to trochę co innego
a akbi zarejestrował nam klub właśnie na swoją DG
poza tym jest coś takiego jak kontrole krzyżowe

tak czy inaczej, jeśli akbi tego nie rozlicza, to nie będzie miał halo z tego powodu

inq - 04-11-2013, 22:39

tomek84 napisał/a:
problem (teoretycznie) może mieć Akbi

Żadnych problemów mieć nie może. Nie ma obowiązku ewidencjonowania wszystkich FV wystawionych na firmę. Przecież w żaden sposób sprzedawca nie jest w stanie sprawdzić czy osoba prosząca o fakturę jest uprawniona do jej odbioru. Jeśli by były za to kary to mielibyśmy idealny sposób na robienie koło tyłka firmom, które nam podpadły - biorąc na te firmy FV za wszystko.

Kontrola krzyżowa polega na tym, że US robi kontrole firmom, których FV znajdują się w kosztach w aktualnie kontrolowanej firmie.

Według niektórych z was US kontrolując ORLEN musiałby wziąć w krzyżową kontrolę wszystkie firmy, którym ORLEN wystawił FV (bo innej opcji na dojście do tego, że wyrzuciliście FV nie ma), a wtedy pewnie z 50% wszystkich firm zarejestrowanych w PL by miało US na karku.

Ja tankowałem na BIZNESTANKA już kilkaset razy i tylko raz koleś chciał koniecznie mi wystawić FV. Zawsze daję kartę i mówię, że chcę sam rabat i nie ma problemu.