To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galicjusz V6 i 163 kucyki

Tomek - 18-01-2013, 22:16

Mare napisał/a:

I pytanie do bardziej obeznanych: płyn hydrauliczny w osłonie drążka to bardzo źle? ;P

mowa o oleju ze wspomagania?
jeśli tak to kiepsko, magiel do regeneracji

Mare napisał/a:
No i drążki z końcówkami zmienione. Autko jedzie teraz prosto. Nigdy jeszcze nie widziałem, żeby zbieżność ustawiać na oko z przyżądem tylko jako narzędzie pomocnicze, ale wszystko jest prosto i dokładnie. szacun dla majstra.

nasz majster, jak sie mu chce, to ustawi zbieżność patrząc po płytkach na podłodze, na tyle dokładnie, że bez sprzętu nie powiesz, że coś jest nie tak

Krzyzak - 19-01-2013, 22:54

Mare napisał/a:
Nigdy jeszcze nie widziałem, żeby zbieżność ustawiać na oko z przyżądem tylko jako narzędzie pomocnicze
przyjedź do mnie - ja ustawiałem bez przyrządu i pomyliłem się o 1/4 obrotu :) w sedanie oraz ustawiłem dokładnie na 0 w kombi
Mare - 21-01-2013, 13:48

tomek84 napisał/a:
mowa o oleju ze wspomagania?
jeśli tak to kiepsko, magiel do regeneracji

Nie wierze w regeneracje, prędzej kupie używkę z dobrego źródła. Tym bardziej, że "nie ma mechanika, na naszego konika".... znaczy, że mało kto na pomorzu zna te auta i jest spore ryzyko, że pojeździ miesiąc i znów pierdyknie.

Tomek - 21-01-2013, 15:00

Mare napisał/a:

Nie wierze w regeneracje, prędzej kupie używkę z dobrego źródła.

no to już wedle uznania
regeneracja to nic innego jak wymiana uszczelniaczy (jest ich 4)
trzeba do tego kogoś sprytnego
z używką też loteria ile polata

ceny też różne (ode mnie chcieli od 700 do 1000 netto + koszty demontażu i montażu + ponad tydzień uziemienia)
nasz mechanik zrobił mi to w cenie całościowej 690 zł + musiałem wysłuchać kilku niecenzuralnych słów na temat całej operacji (Gal uziemiony był na 5 dni, z powodu dostępności uszczelniaczy)
ale wiem, że mam nowe i z gwarancją jakości (już przelatałem 2,5 roku)

krzychuzzz - 21-01-2013, 17:59

Mare napisał/a:
Nie wierze w regeneracje, prędzej kupie używkę z dobrego źródła

A jaką masz gwarancję że "dobre żródło" sprzeda Ci magiel który nie pierdyknie po krótkim czasie?
Nie wiem czym magiel w Galu różni się od innych magli żeby firma która się tym zajmuje nie poradziła sobie z regeneracją.
Uwierz że w przypadku magla regeneracja to jedyna droga żeby spać spokojnie.

Mare - 21-01-2013, 19:36

To jest japończyk... a większość firm zajmujących się regeneracją "profesjonalnie" podchodzi do każdego auta jak do Volkswagena ... z kilofem.

A czemu firmy zajmujące się francuzami zajmują się TYLKO francuzami?
Bo wiedzą, że to szczególny gatunek i muszą się wyspecjalizować w jego naprawie.

Nie znalazłem na pomorzu firmy specjalizującej się w mitsu... oprócz aso. niestety :( Więc jeśli mój magiel wyjeździł 300kkm z czego około 150kkm na polskich drogach, to wole kupić magiel o z przejechanym 150kkm i pojeździć kolejne 150 ;)

Z resztą, zobaczymy, może Mike ma jeszcze coś ze swojego wraku co się przyda to będzie krzynkę taniej ^^

Tomek - 21-01-2013, 19:42

Mare napisał/a:

Z resztą, zobaczymy, może Mike ma jeszcze coś ze swojego wraku co się przyda to będzie krzynkę taniej ^^

tylko z tego co pamiętam majk miał wrak po 2 lifcie
magiel będzie inny

Mare napisał/a:
to wole kupić magiel o z przejechanym 150kkm i pojeździć kolejne 150 ;)

tutaj racja

Krzyzak - 21-01-2013, 19:59

tomek84 napisał/a:
regeneracja to nic innego jak wymiana uszczelniaczy (jest ich 4)
zależnie od stopnia zużycia - czasem nie cieknie, ale stuka - tam są takie teflonowe dystanse, które się niszczą i wtedy trzeba też je wymienić
generalnie są też możliwe zniszczenia wewnętrzne (listwa zębata) - wtedy czasem trzeba dodać materiał i obrabiać na tokarce

Mare - 21-01-2013, 20:00

To się zrobi lifting ;)

obadamy ;D

danino88 - 21-01-2013, 21:23

przecież Ty masz rocznik 97 więc taki magiel kosztuje 150-250zł :) według mnie regeneracja nie opłacalna :)
robertdg - 21-01-2013, 21:48

danino88 napisał/a:
przecież Ty masz rocznik 97 więc taki magiel kosztuje 150-250zł :) według mnie regeneracja nie opłacalna :)
Pod warunkiem, że założy magiel który nie będzie ciekł, jęczał, stukał, etc, a na to mozna uzyskać jedynie gwarancjke rozruchową, czyli wkładasz do auta i jak kręcą koła to ok, czasami zdarza się, że ktoś da szerszą gwarancje, ale to zaś trzeba demontować, odsyłac i koszta wzrastają kilkukrotnie/potęgowo.

Ja bym przedzwonił do sopotu do firmy skraw-met i zapytał o usługe.

Owczar - 21-01-2013, 22:14

Mare napisał/a:
To się zrobi lifting

Razem z sankami przedniego zawieszenia i poduszką skrzyni :)

Nawet jeśli znajdziesz magiel po przebiegu 150kkm to niestety uszczelniacze także gryzie czas, a najnowszy magiel będzie z 99 roku. Najgorsze jest to, że przy wymianie magla jest trochę zabawy.

Krzyzak - 22-01-2013, 08:31

robertdg napisał/a:
przedzwonił do sopotu do firmy skraw-met
6-7 lat temu adams tam regenerował do E33
nie był zadowolony - tzn. wynikła kwestia taka, że dali mu zupełnie inny magiel (miał zdjęcia nabitych numerów - co prawda komórką, więc niezbyt wyraźne, ale na pewno nie dostał swojego magla)

krzychuzzz - 22-01-2013, 09:41

Krzyzak napisał/a:
robertdg napisał/a:
przedzwonił do sopotu do firmy skraw-met
6-7 lat temu adams tam regenerował do E33
nie był zadowolony - tzn. wynikła kwestia taka, że dali mu zupełnie inny magiel (miał zdjęcia nabitych numerów - co prawda komórką, więc niezbyt wyraźne, ale na pewno nie dostał swojego magla)

Ale to przecież normalna sprawa. Sporo firm tak robi. Dajesz swój magiel, firma sprawdza czy możliwa jest jego regeneacja i jeśli tak to daje Ci inny zregenerowany jeśli mają taki na stanie. Skraca to czas oczekiwania.

Krzyzak - 22-01-2013, 11:11

Możliwe - on nie był z tego zadowolony. Ja też wolałbym swój naprawiony, bo przy innym mogło być tak, że reanimowany był z gorszego stanu a co za tym idzie - może ulec zużyciu szybciej. Szczególnie, że E33 był wtedy podobnie popularny, jak teraz, więc trafienie dobrego magla jest jak 5-ka w lotka.