[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.
modo1302 - 30-12-2016, 23:33
Hugo napisał/a: | modo1302 napisał/a: | zastanawiam się, jak się tam dostać. | Odkręcasz 3 wkręty od dołu mocujące plastiki na kolumnie kierowniczej, opuszczasz kolumnę w dół i zdejmujesz górny plastik. Dolny zostaje na miejscu. I już masz dostęp do żarówki. |
Dzięki!
czarny.marcin - 02-01-2017, 01:01
to nie jest ikona podgrzewania szyby
robertdg - 02-01-2017, 07:35
czarny.marcin napisał/a: |
to nie jest ikona podgrzewania szyby |
Fachowo to sie nazywa podgrzewacz/odladzacz wycieraczek przedniej szyby
Piospi - 16-01-2017, 18:36
To takie ustrojstwo było w Galantach jako opcja? Można to jakoś dołożyć do Galanta, który tego nie ma?
Hugo - 16-01-2017, 18:40
Piospi napisał/a: | To takie ustrojstwo było w Galantach jako opcja? | Było w Galantach VR-4/Legnum jako opcja. Wszystko można zamontować, ale w VR-4 wycieraczki chodzą w drugą stronę, więc ogrzewanie na niewiele się zda.
piotrkor1 - 17-01-2017, 19:40
Hugo napisał/a: | w VR-4 wycieraczki chodzą w drugą stronę, więc ogrzewanie na niewiele się zda |
Wszystko działa poprawnie w VR-4 po przekładce(odmrażanie wycieraczek)jeżeli poprawnie zamontuje się ramiona wycieraczek i przeniesie się mocowania ich trzpieni.Paski grzewcze są wklejone w dolnej części szyby i bardzo szybko potrafią rozmrozić pióra,sam sprawdzałem.Myślę,że mając taką OEM szybę koszt ok 1200 PLN,wiązkę i przycisk można założyć taki gadżet w EU galancie.
Hugo - 17-01-2017, 21:04
piotrkor1, ale przyznasz, że wycieraczki w wersji EU nie leżą całą długością na paskach podgrzewania.
piotrkor1 - 20-01-2017, 22:17
Hugo, Trochę masz rację ale u mnie jak się wyreguluję pozycję ramion na trzpieniach(frezach)
to nie ma z tym problemu.Wcześniej miałem ramię kierowcy za bardzo przestawione do góry i przy wyższych prędkościach,
a najwięcej przy bocznych podmuchach wiatru stukało o boczną listwę szyby.Jak się wykuruję to wleję zdjęcie
jak to wygląda.
Hugo - 31-01-2017, 13:57
Pomyślałem sobie, że w wolnej zrobię sobie podświetlane wszystkie przyciski sterowania szybami. W przednich drzwiach kierowcy można by się podpiąć do podświetlonego przycisku sterowania szybą kierowcy. Czy dobrze kojarzę, że on się podświetla dopiero po włączeniu zapłonu, a nie po włączeniu świateł postojowych? To nawet lepiej, bo w takim razie podświetlał by się tylko wtedy kiedy sterowanie szybami działa. Wtedy nie trzeba by ciągnąć dodatkowych kabli do pozostałych drzwi tylko podpiąć się diodą pod kabel, na którym pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu. Dobrze kombinuję? Jest to do zrobienia?
piotrkor1 - 01-02-2017, 13:27
Hugo napisał/a: | ale przyznasz, że wycieraczki w wersji EU nie leżą całą długością na paskach podgrzewania. |
Na dworze -6.Odpalam auto,włączam przycisk odmrażania wycieraczek i po ok.1 min
Ot cała magia
Hugo - 01-02-2017, 14:29
Fajnie, to chyba sobie ją założę przy okazji
Piospi - 01-02-2017, 22:14
Genialne, rozumiem, że aby to mieć to trzeba wymienić przednią szybę na tą z VR-4?
piotrkor1 - 01-02-2017, 23:53
Piospi napisał/a: | Genialne, rozumiem, że aby to mieć to trzeba wymienić przednią szybę na tą z VR-4? |
Nie tylko jak już pisałem potrzebna jest wiązka ta od pompy ABS od VR-4 w wersji zimowej czyli z mocniejszym altkiem 120 bo tylko tam znajdziesz przycisk od odmrażania wycieraczek.
Po jego włączeniu,przełącznik świeci na pomarańczowo i słychać kliknięcie przekaźnika pod maską albo w kokpicie.
Zasada jest taka,że wyłączam go po odlodzeniu tak jak ogrzewanie szyby tylnej bo to zjada dużo prądu.
Paski na dole szyby są o wiele grubsze niż te na tyle.Lód,szron wręcz odparowuje w miejscu piór.
Hugo - 02-02-2017, 09:00
Przycisk mam, ale wiązki i wtyczki już nie. Wtyczkę się dopasuje, a instalację podgrzewania dorobi, bo jest bardzo prosta.
artufcb - 11-03-2017, 00:20
Mam przedlifta z manualna klimatyzacja ale z zegarami hc, dokładne. Nocą oczywiście zegary trzeba przyciemniac na maksa. Da się zrobić tak żeby przyciemnialy się tylko zegary a cała reszta pozostawała maksymalnie rozjaśniona?
|
|
|