Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 30-01-2013, 14:23
Owczar napisał/a: | MKV napisał/a: | Na LPG nawet jak mi się już ładnie płyn chłodniczy rozgrzeje po mocniejszym wciśnięciu gazu silnik lubi się zdławić i wywalić check engine (nie ma tego jednak po dłuższej jeździe). |
Zainwestuj w kabelek do staga i zgraj oscylogram w takich warunkach jak opisałeś.
Ale w tej chwili sprawdź kod błędu, bo będzie można coś więcej powiedzieć. Zobacz, czy dostaniesz błąd multiple misfire czy misfire na danym cylindrze, bo to wiele powie. Jeśli zawsze ten sam cylinder to nie cewka.
|
Zawsze cylinder #3 wiec nie cewka najwyraźniej.
A kabelek będę musial faktycznie kupić
MKV - 31-01-2013, 11:24
No i kolejny problem :/
Misiek chyba bardzo nie lubi roztopów.
Tam gdzie go wczoraj postawiłem na śniegu dziś pod spodem była juz tylko trawa
Przejechałem kawałek (jakieś 300m) i po chwili mi się pokazała ikonka ABSu na desce i stoją na światłach za samochodem wydawało mi się jakby mi jaśniej chwilowo światła mrugały...
Po dojechaniu do roboty okazało się, że popaliły mi się wszystkie światła z przodu - mijania, postojowe i długie (bo mrugałem dla sprawdzenia - raz mrugnęły i koniec...). Tylne światła działają.
Podłączyłem się pod komputer przez OBD2 i zeskanowałem go w poszukiwaniu błędów.
Wywaliło mi:
- P0300 - Układ Napędowy - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
- P1500 - Układ Napędowy - Alternator FR Terminal circut
Czyli najwyraźniej nowy alternator op regeneracji montowany przed świętami się spierdzielił nie wiadomo dlaczego (nie wjechałem w żadną kałużę).
Sprawdziłem napięcie i pokazywał okł 16.2V na jałowych obrotach ana wyższych 18V !!!!
Ehhh.... dziś z roboty wrócę najwyraźniej autobusem bo będzie już ciemno a jutro za dnia przyjadę po niego i zawiozę do Serwisu Mitsumaniaków i poczekam sobie chyba kilka dni bez samochodu :/
... z dwojga złego może od razu chłopaki mi zrobią przegląd po 10tys km
Owczar - 31-01-2013, 12:48
Najwyraźniej padł regulator...
MKV - 31-01-2013, 13:58
Owczar napisał/a: | Najwyraźniej padł regulator... |
Pewnie jakaś dioda... no ale alternator jest świeżo po regeneracji więc zakładam, że ma jakąś gwarancję... tylko kurcze na kilka dni będę bez samochodu :/
robertdg - 31-01-2013, 19:43
Rozleciał się regulator napięcia, za 120zł kupisz dobry zamiennik, za dniówke przecież Ci chopacy zrobią autko
m6riano - 31-01-2013, 20:15
MKV napisał/a: | jutro za dnia przyjadę po niego i zawiozę do Serwisu Mitsumaniaków |
o której kończysz to cie w nocy sholuje..będzie szybciej bo bez korków..;-)
MKV - 31-01-2013, 22:05
m6riano napisał/a: | MKV napisał/a: | jutro za dnia przyjadę po niego i zawiozę do Serwisu Mitsumaniaków |
o której kończysz to cie w nocy sholuje..będzie szybciej bo bez korków..;-) |
Miska zostawilem dziś na lotnisku. Jutro w ciągu dnia po niego po jadę i z nawiewem na Maxa, Klima i ogrzewaniem szyby czyli z największym możliwym poborem prądu po jadę do SMM. Ty będziesz pewnie SPAL jeszcze po nocnej robocie. Potem jade do drugiego mechanika dlubac przy Świcie ... Ehh...
Owczar - 31-01-2013, 22:15
Obciążenie altka nie musi wcale zmniejszyć napięcia. Może odnieść wręcz odwrotny skutek. Wszystko zależy od uszkodzenia. Już chyba lepiej pojechać na światłach postojowych z odłączonym alternatorem w ciągu dnia. No i z wyłączonymi odbiornikami prądu.
MKV - 31-01-2013, 22:34
Owczar napisał/a: | Obciążenie altka nie musi wcale zmniejszyć napięcia. Może odnieść wręcz odwrotny skutek. Wszystko zależy od uszkodzenia. Już chyba lepiej pojechać na światłach postojowych z odłączonym alternatorem w ciągu dnia. No i z wyłączonymi odbiornikami prądu. |
Problem w tym, że do tego powinienem poluzować lub zdjąć pasek alternatora, którego regulacja nawet nie wiem gdzie jest w Miśku...
Będę na żywo monitorował napięcie oczywiście, ale z drugiej strony dziś przejechałem 2/3 dystansu do warsztatu i nic się nie działo na szczęście...
ps. z przodu nie mam już chyba żadnych żarówek poza postojówkami - muszę zamówić wszystkie na allegro :/
Owczar - 31-01-2013, 22:37
Wyjmij kostkę z regulatora przy alternatorze. Bez wzbudzenia nie powinien zacząć ładować.
MKV - 31-01-2013, 22:38
Owczar napisał/a: | Wyjmij kostkę z regulatora przy alternatorze. Bez wzbudzenia nie powinien zacząć ładować. |
Zobaczę czy się uda - oby mi tylko wtedy prądu wystarczyło na dojazd do warsztatu
sveno - 02-02-2013, 14:08
MKV napisał/a: | Jutro w ciągu dnia po niego po jadę i z nawiewem na Maxa, Klima i ogrzewaniem szyby czyli z największym możliwym poborem prądu po jadę do SMM. | uważaj, żebyś nie spalił tego wszystkiego jak żarówek z przodu, nie pomyślałeś o tym?
Udało się dojechać?
MKV - 02-02-2013, 23:17
sveno napisał/a: | MKV napisał/a: | Jutro w ciągu dnia po niego po jadę i z nawiewem na Maxa, Klima i ogrzewaniem szyby czyli z największym możliwym poborem prądu po jadę do SMM. | uważaj, żebyś nie spalił tego wszystkiego jak żarówek z przodu, nie pomyślałeś o tym?
Udało się dojechać? |
Oczywiście ze pomyslalem
Odpalilem, bylo 20V i nie chcialo spaść wiec od razu zgasilem silnik i odpialem kostkę od alternatora i bez lądowania dojechalem do warsztatu.
Co ciekawe nie zapalila się lampka akumulatora na desce... Chyba powinna??
Owczar - 02-02-2013, 23:52
MKV napisał/a: | Chyba powinna?? |
Po wypięciu tej kostki nie zapali się.
MKV - 05-02-2013, 16:13
Wiadomości z SMM - alternator w niezbyt ciekawym stanie - do wymiany chyba uzwojenie i regulator napięcia. Niestety naprawa nieopłacalna - lepiej kupić inny.
No to się Misiek powinien cieszyć bo do miesiąc temu był to jego alternator - mam nadzieję, że ten z mojego mu przynajmniej dłużej posłuży
Ma ktoś na sprzedaż alternator do V6 ??
|
|
|