To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Spalanie benzyna/gaz/diesel - spalanie według użytkowników.

Anonymous - 19-05-2011, 23:29

11.2 LPG na 100km trasa hamburg szczecin czyli coś ponad 400 km autostrady ustawione na tempomacie cały czas 130 km/h czyli wskazówka obrotomierza troszkę ponad 3tys obrotów, auto załadowane po sufit - wynik powtarzalny wielokrotnie.

Też początkowo myślałem ze takie wartości na lpg nie są osiągalne dla galanta bo wcześniej nie chciał zejść poniżej 13, ale wystarczyło wymienić podstawowe rzeczy w układzie wn i poczekać aż instalka dobrze się ułoży - obecnie mam około 6 tysi od założenia gazu. benzynki na rozruch nie liczę bo przy temperaturze +26 stopni przełączenie na gaz trwa krócej niż 3 minuty. to ile spali tej benzynki ? 0,5L na 100km ?? max, a sądzę że nawet i mniej.

w mieście pali około 15 litrów i są to powtarzalne wyniki, głównie krótkie odcinki, obecnie większość z klimą w trybie ECO, oczywiście zdarza się że wynik jest bliski 16L w mieście ale lekkiej nogi nie mam :twisted: i sądzę, że po przejażdżce ze mną mało kto by uwierzył że to auto potrafi tak mało spalić w mieście.

obecnie koszty paliwa wychodzą mi zbliżenie do eksploatacji diesla :D a nie męczę się klekotem traktora spod maski, nie obawiam o turbinę, wtryski czy dwumasę, a delektuję pięknym dźwiękiem V6.

mario mario - 20-05-2011, 00:14

Chyba już pisałem w tym temacie. Średnia spalania dla galanta to 7,6/9,6/13,7 odpowiednio trasa, średnie i miasto do tego należy dodać 10% przy bardzo dobrym gazie, a że u nas takiego nie ma to należy dodać 15-20%. Przyjmując to lepszą opcję i jakość gazu wyjdzie nam 8,5/11,4/15,5 i to dla manuala, ale umiejętna jazda automatem da nam takie same wyniki, więc uważam, ze jak komuś w trasie spali 10 a w mieście 15 i to w lecie to jest dobry wynik.
Tomek - 20-05-2011, 09:42

ja w spalaniu Galantem potrafie osiągnąc bardzo skrajne wyniki

wszystkie wyniki w LPG

najmniej nieco ponad 8 litrów - trasa i jazda emeryta 110-120 kmh, 2 osoby na pokładzie i nic wiecej, wynik kilka razy powtórzony
ponad 17 litrów - miast, lato, klima i jazda od świateł do świateł
10 litrów - wakacje, włochy, austria, chorwacja, 4 osoby + tona garażu, namioty itp + klima - różne prędkości, ale bez żyłowania, wynik powtarzany wiele razy

a normalnie to: 10-11 litrów trasa, 13-14 miasto

a ostatnio jeżdże tylko do pracy, w zależności od trasy 7 lub 10 km w jedną strone
w zimie to nawet sie dobrze nie zagrzeje a juz jestem na miejscu, wiec spalanie zakłamane - 12-12 litrów LPG + 2-3 litry PB

KaWu - 20-05-2011, 15:00

Derpin napisał/a:
benzynki na rozruch nie liczę bo przy temperaturze +26 stopni przełączenie na gaz trwa krócej niż 3 minuty

To bardzo dlugo przelacza przy 26°C. Przelaczenie tez masz na 26°C ustawione czy 40 °C :?:
A zimą ile musisz przejechać aż przełączy, np przy 0°C :?:

Anonymous - 20-05-2011, 21:08

KaWu, przełączanie mam ustawione na 40 stopni, a skąd pytanie ?
Tomek - 20-05-2011, 22:11

Derpin napisał/a:
KaWu, przełączanie mam ustawione na 40 stopni, a skąd pytanie ?

pewnie stąd, że napisałes to tak, że nie wynikało jasno, czy chodzi ci o przełączanie przy 26 stopniach, czy chodziło ci o temperature otoczenia, ale mniemam, ze o to drugie

wonsz - 22-05-2011, 16:34

Moje średnie spalanie 14.5
Miasto ok 16.
Trasa ok 14.
Dziś robiąc trasę, co prawda krótką bo tylko 62 km, spalanie wyszło 9 litrów (90% tempomat, prędkość od 90 do 120). Więc jest nadzieja, że na tempomacie będzie mi mniej palił. Ale może być to też wina różnic w ciśnieniu gazu na różnych stacjach. Zobaczymy później, po dalszych testach na tempomacie.
Opony zimowe 195/65/15. Instalacja BRC. 2.5 Automat.

zbir - 06-06-2011, 11:31

Żeby wyliczyć realne średnie spalanie na LPG trzeba zrobić minimum kilka tankowań, bo na każdej stacji zawór obija w innym momencie i różnice mogą dochodzić nawet do 2/3 litrów.

Dłuższe trasy też nie są miarodajne, ja np. często jeżdze trase Wawa - Poznań (ponad 300 km) i zawsze w kierunku do Poznania spalanie wychodzi mniejsze niż spowrotem. Testowane już na kilku autach.

U mnie średnia z ostatnich 22 000 km (czyli pól roku jeżdzenia) wynosi 11,6 / 100. W miescie ok. 12-13, w trasie różnie, czasem 10 (predkość 120 kmh, 3 osoby, mało bagazu) a czasem i 14 (predkosc 160 kmh, pełne obładowanie, na dachu box zapakowany nartami).

Co do tempomatu, to z moich obserwacji wynika, że więcej na nim pali.

spown - 06-06-2011, 22:18

zbir napisał/a:
Co do tempomatu, to z moich obserwacji wynika, że więcej na nim pali.

To normalne akurat - w 3 innych autach też to zauważyłem. Tłumaczę to sobie tym, że samochód np. "nie widzi" wzniesienia i męczy się dopiero podjeżdżając pod nie, a nie wcześniej rozpędza... Itp...

Rafal_Szczecin - 07-06-2011, 12:12

przed przed ostatni wynik : 17,5 l gazu
przed ostatni wynik : 13,5l gazu
ostatni wynik : 19,7 l gazu

zaczynam sie zalamywac , bo galor jeszcze nigdy nie spalil wiecej jak te 17l, teraz tylko pytanie, jakos super nie butowalem, czy to raczej wina slabego paliwa ( tankowalem na innym bp niz zawsze ) czy moze raczej stale wlaczonej prawie na maxa klimie ( nie w trybie eco ) :roll:

Owczar - 04-07-2011, 11:13

Mój niestety też swoje wciąga. 18-19 LPG. Jeżdżę w włączoną klimą, ale wątpię by ona miała wpływ, bo w dieslu to była minimalna różnica. Będę musiał go sprawdzić na PB, ale wydaje mi się, że lekkie wypadanie zapłonów i błędy tylnych sond robią swoje...
Tomek - 04-07-2011, 11:27

może to być kwestia klimy
ja zaobserowałem, że póki się na klimie jeździ spokojnie, albo np. w trasie, to spalanie nie wzrasta, lub wzrasta tak, że nie jestem w stanie stwierdzić jednoznacznie
ale jak np. się jeździ "b. dynamicznie" po mieście na pełnej klimie, to efekt widać przy dystrybutorze od razu

Anonymous - 04-07-2011, 11:45

potwierdzam słowa tomek84.
Owczar - 04-07-2011, 11:49

W takim razie muszę się zabrać za rozłączanie sprężarki na pełnym gazie ;)
Rafal_Szczecin - 04-07-2011, 12:01

tomek84 napisał/a:

ale jak np. się jeździ "b. dynamicznie" po mieście na pełnej klimie, to efekt widać przy dystrybutorze od razu
Cytat:

potwierdzam słowa tomek84.

ja rowniez

jezeli jezdzimy na wlaczonej klimie bez trybu ECO to wciaga straszne ilosci LPG , tak jak w poprzednim poscie pisalem, dochodzace do 20l
jezeli jezdzimy w trybie ECO spalanie gazu ok 15-16l
jezeli jezdzimy bez klimy spalanie ok 14l ( tak, tak zmusilem sie, i jezdzilem z otwartym oknem :D )

dlaczego az tak wielka roznica w spalaniu, szczerze, nie mam pojecia