To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

robertdg - 12-10-2012, 20:36

mjsystem napisał/a:
A ile teraz Policji na drodze widzisz? Nie ma ich wcale!!!
Aj tam, aj tam, chyba wiesz jakie drogi omijać, ja w przeciągu pół roku więcej "świeczek zdmuchnąłem" niż przez całe życie zapaliłem na Wszystkich Świętych. To jest taka "statystyczna prawda" nic więcej.
krzychu - 12-10-2012, 20:43

mjsystem napisał/a:
A ile teraz Policji na drodze widzisz? Nie ma ich wcale!!!

Oj są... wręcz można powiedzieć czyhają w ukryciu :( Tylko szkoda, że nie na tych co trzeba...

i9i - 12-10-2012, 21:08

krzychu napisał/a:
Oj są... wręcz można powiedzieć czyhają w ukryciu :(

Trzeba mieć niesamowitego pecha by się napatoczyli myśliwi, a spotkać to można co najwyżej dzielnicowego jak wraca z jakiegoś obchodu, a nie sorki pieszy patrol widziałem we środę :P

krzychu - 12-10-2012, 21:17

i9i napisał/a:
niesamowitego pecha

No to miałem takiego niesamowitego i co najciekawsze zrobiłem tego dnia około 150km cały czas limit + 10km/h, a tylko na około 300-400m przekroczyłem więcej (most w Żywcu, odgrodzony ruch pieszych, 2 pasy w jednym kierunku niedziela 9 rano więc calutki pusty był nie licząc srebrnej astry za mną) i tam mnie nagrali... "Niesamowity pech" to mało powiedziane. A jeśli chodzi o ilość patroli i suszarek to naprawdę ich często widzę, nawet dzisiaj przez osiedle kijanką, na rondzie furgonem jechali. Parę dni temu Vectra w BB na bystrzańskiej itd itp. Tamtego feralnego dnia jeszcze 2 suszarki mijałem.

A słyszeliście tą historię, że w budżecie zapisali jakąś okrągłą sumkę, która miała wpłynąć z nowego systemu radarowego ITD? Niestety (dla nas stety) system nie powstał i jeszcze dość długo nie powstanie. To dlatego dźwigają mandaty. Można się też pewnie spodziewać braku wyrozumiałości ze strony niebieskich czy ITD przy wystawianiu mandatów czy zmasowanej nagonki na kierowców.

i9i - 12-10-2012, 21:25

Trzy razy częściej widuję ITD i Celników z lornetkami czyhających na jakiegoś nieszczęśnika w podziurawionej kobyle niżeli szanownych stróżów prawa i porządku na drodze, nawet przy pilnowaniu wypadku nie chce im się cwaniaków co korek awaryjnym mijają zatrzymać na pogawędkę o tym, że pas awaryjny nie jest pasem do poruszania się, we wioskach już się nie chowają po krzakach tylko stoją na widoku i jak ktoś ich z daleka nie ujrzy albo oleje to biorą się do pracy
Tomek - 12-10-2012, 21:44

i9i napisał/a:
Trzy razy częściej widuję ITD i Celników z lornetkami czyhających na jakiegoś nieszczęśnika w podziurawionej kobyle niżeli szanownych stróżów prawa i porządku na drodze

ja też
a wiesz czemu tak jest??
bo koniec roku się zbliża
pewnie już wyjeździli przydział paliwa

i9i - 12-10-2012, 22:01

tomek84 napisał/a:
pewnie już wyjeździli przydział paliwa

Ja podejrzewam, że to przez temperaturę, wola się kitrać po stacjach paliw i kasjerki bajerować w ciepełku niżeli wziąć się za robotę i reperować dziurę budżetową, przez która mają małe przydziały paliwowe :mrgreen:

robertdg - 12-10-2012, 22:08

krzychu napisał/a:
No to miałem takiego niesamowitego i co najciekawsze zrobiłem tego dnia około 150km cały czas limit + 10km/h, a tylko na około 300-400m przekroczyłem więcej (most w Żywcu, odgrodzony ruch pieszych, 2 pasy w jednym kierunku niedziela 9 rano więc calutki pusty był nie licząc srebrnej astry za mną) i tam mnie nagrali... "Niesamowity pech" to mało powiedziane.
Wiedzieli na kogo polują, czekali na odpowiedni moment :P
krzychu napisał/a:
A słyszeliście tą historię, że w budżecie zapisali jakąś okrągłą sumkę, która miała wpłynąć z nowego systemu radarowego ITD? Niestety (dla nas stety) system nie powstał i jeszcze dość długo nie powstanie. To dlatego dźwigają mandaty. Można się też pewnie spodziewać braku wyrozumiałości ze strony niebieskich czy ITD przy wystawianiu mandatów czy zmasowanej nagonki na kierowców.
Podziękuj obecnej frakcji i temu no "gargamelowi" za ten bajzel
mjsystem - 13-10-2012, 08:32

krzychu napisał/a:
Oj są... wręcz można powiedzieć czyhają w ukryciu Tylko szkoda, że nie na tych co trzeba...

To miałeś okropnego pecha...
Ja na prawdę nie widuję ostatnio policji na drogach, za to "wariatów" przybywa w tempie odstraszającym". Zresztą jak ktoś dużo jeździ tymi samymi trasami to dokładnie wie gdzie trzeba zwolnić a gdzie może "luzować" :|

krzychu - 13-10-2012, 09:59

robertdg napisał/a:
Podziękuj obecnej frakcji i temu no "gargamelowi" za ten bajzel

Jestem daleko od wyciągania takich wniosków. Ale mam coraz większe wrażenie, że ITD (mam trochę zawodowo z nimi do czynienia) to są ludzie z lat 80-tych i niereformowalni na dzisiejsze czasy. Słyszeliście, że kupili kilka samochodów pościgowych (w tym Insygnie OPC) w jakiejś tam ilości i tylko połowa ma mieć zamontowane fotorejestratory? Znaczy mnie zastanawia kiedy nabyli prawa do takiego rodzaju "nagrywania i zatrzymywania" kierowców. Ale teraz najciekawsze Insygnia OPC nie będzie miała fotoradaru, a pomyka sobie nią szef inspekcji Tomasz Połeć, który zdaje się ostatnio odebrał "stopnie generalskie". A cała inspekcja leży i kwicy... Ktoś tam już w "gargamelowni" na pewno mocno główkuje kogo za to do odpowiedzialności pociągnąć i spektakularnie wywalić...
Pod tym względem policja jest jednak 5 kroków do przodu ponieważ jak media zrobią nagonkę za takie akcje to może nie od razu ale po paru miesiącach jest lepiej... Jak było z fotoradarami w bezsensownych miejscach (teraz tylko strażacy miejscy tak je ustawiają policja nie). Co było z chowaniem się w krzakach? Teraz już się nie chowają itd. itp.

mjsystem - 13-10-2012, 10:34

krzychu napisał/a:
Znaczy mnie zastanawia kiedy nabyli prawa do takiego rodzaju "nagrywania i zatrzymywania" kierowców

Oj nabyli....
Od 21 czerwca funkcjonariusze Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego posiadają nowe uprawnienia. Zgodnie z przepisami, będą oni mogli ukarać kierowców mandatem za większą liczbę wykroczeń, niż to miało miejsce dotychczas.
Początkowo, Inspekcja Transportu Drogowego była powołana do poprawy bezpieczeństwa transportu drogowego, a kompetencje jej funkcjonariuszy ograniczały się jedynie do kontroli pojazdów ciężarowych. Jednak w ostatnich latach uprawnienia ITD poszerzono także o możliwość kontroli i ukarania mandatem osób kierujących samochodami osobowymi.

robertdg - 13-10-2012, 16:05

krzychu napisał/a:
Pod tym względem policja jest jednak 5 kroków do przodu ponieważ jak media zrobią nagonkę za takie akcje to może nie od razu ale po paru miesiącach jest lepiej... Jak było z fotoradarami w bezsensownych miejscach (teraz tylko strażacy miejscy tak je ustawiają policja nie). Co było z chowaniem się w krzakach? Teraz już się nie chowają itd. itp.
Nie wiem czy odnosisz to do Policji czy do SM, ale ja to chyba stereotypowy jestem, bo tyle patroli ustawionych do kontroli co widze, to niestety zaledwie nikły procent stanowi o tym, że stoją w widocznym miejscu, patrząc z dowolnej pozycji, pozostałe to tak jak z prostytutkami - że niby nie mogą stac przy drodze :lol: To sobie chodzą, służby też to troszkę zmodernizowały i zazwyczaj ustawiają sie za czymś co je zaslania, oczywiście to nie jest ukrywanie się :badgrin:
krzychu napisał/a:
Jestem daleko od wyciągania takich wniosków. Ale mam coraz większe wrażenie, że ITD (mam trochę zawodowo z nimi do czynienia) to są ludzie z lat 80-tych i niereformowalni na dzisiejsze czasy.
Może dlatego, że cokolwiek by nie robili to sobie z tym nie radzą, a co do ITD, to jak mi się dobrze wydaje, ta instytucja działa dopiero od jakichś 10 lat, więc nie wiem o co biega z tymi latami 80-tymi ;-)
Luk - 14-10-2012, 00:37

Co do policji na drogach, to ja mam baardzo mieszane uczucia...
Ostatnio w mieście widzę coraz częściej sytuacje, że stoi sobie radiowóz na światłach, a pod ich nosem ktoś jawnie łamie przepisy (zawraca albo skręca na zakazie, pieszy przełazi przez barierki na 3-pasmowej ulicy itp) a policja... nic. Kompletnie. Nawet nie w trąbną i nie pogrożą palcem... Ja nie wiem - tak zupełnie mają to gdzieś??? A przecież jak by nałożyli mandat, to zapunktowałby jeden z drugim przed przełożonym...
No i jeszcze inna sprawa: np. w programie "uwaga pirat". Zatrzymują gościa za niebezpieczną jazdę (wyprzedzanie na podwójnej, na zakręcie albo pod górę) no i rozmowa: ha ha, hi hi, mandacik, haha... A mandacik głównie za prędkość. No i widzę, że policjanci kompletnie nie wiedzą o co chodzi, że chodzi o bezpieczeństwo. Bo jak by wiedzieli, to by powiedzieli do złapanego: człowieku, czy ty nie zdajesz sobie sprawy, co robisz?!? Chcesz zabić siebie i kogoś? Zobacz na nagraniu, jak by ktoś jechał z naprzeciwka, to nie mieli byście szans!!! A oni swoje, ha ha, hi hi, wolniej panie kierowco...
No i mi ręce opadają.

fergul11 - 14-10-2012, 02:06

Luk napisał/a:
A oni swoje, ha ha, hi hi, wolniej panie kierowco...
...to jedziemy dalej ...albo się pytają -dokąd pan się tak spieszy ?
No rzesz ty - Do kochanki pędzę , bo dzwoniła że mąż właśnie wyszedł i mamy ze 3 godzinki na 6 przykazanie .
Że też na mnie nigdy to nie trafiło bo bym wypalił prosto w twarz , ciekawe jaką miałby minę jeden z drugim i te ich "proszę panią ...
Albo ,to gdzie się pan spieszy ,-A no z fantami do pasera jadę ,bo właśnie warzywniak skroiłem :mrgreen:
Co za bzdurne pytania , aby zagaić gadkę i na ynteligenta wyjść , jak chcesz mnie obwąchać to dawaj aparat i dmuchnę panie władzo.
Luk napisał/a:
"uwaga pirat"
ten program to już w ogóle wesoła tffuurczość , a lektor jakim sarkazmem wrzuca , czasami to mam wrażenie że on tylko tramwajem jeździ i to 30 km/h na siedzeniu z przodu obok motorniczego ,kto mu te komentarze pisze ,student na 2roku dziennikarstwa :?:
No i zboczyłem z tematu :mrgreen: miało być o kulturze na drodze ,a ja o kulturze w telewizji sie rozpisałem :roll:
robertdg napisał/a:
zazwyczaj ustawiają sie za czymś co je zaslania,
bo one te słuzby to mają coś z myśliwego ,siedzą i myślą komu tu bloczek wypisać żeby kierownik/naczelnik się nie czepiał że statystyka spada ,to akurat w Polsce .
Na świecie też w "pełnym słońcu "nie wystają :mrgreen:
Prewencyjnie to można radiowozy pod stadionem spotkać przed i podczas meczu ,wtedy niebieski działa uspokajająco :mrgreen:

krzychu - 14-10-2012, 10:29

fergul11 napisał/a:

No rzesz ty - Do kochanki pędzę , bo dzwoniła że mąż właśnie wyszedł i mamy ze 3 godzinki na 6 przykazanie .
Że też na mnie nigdy to nie trafiło bo bym wypalił prosto w twarz , ciekawe jaką miałby minę jeden z drugim i te ich "proszę panią ...

E tam. To tak jak na granicach pytali jaki jest cel podróży... Podejrzewam, że jak jakiś niedoświadczony koleś zestresowany (bo np. ma trawkę w aucie, może coś ma w bagażniku) zacznie się dziwnie zachowywać.

Ja na to pytanie zareagowałem konsternacją ponieważ nigdzie się nie spieszyłem, a po chwili ciszy zareagował "pewnie nigdzie się nie spieszycie".... W sumie głupie. Nie mogę sobie wyobrazić innego celu niż chęć wypuszczenia kogoś. Pewnie 1 na 100 się wypuści i w stresie coś palnie...

Ps. Swoją drogą 4 zatrzymanie bez "dmuchania".