Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
robertdg - 12-10-2012, 20:36
mjsystem napisał/a: | A ile teraz Policji na drodze widzisz? Nie ma ich wcale!!! | Aj tam, aj tam, chyba wiesz jakie drogi omijać, ja w przeciągu pół roku więcej "świeczek zdmuchnąłem" niż przez całe życie zapaliłem na Wszystkich Świętych. To jest taka "statystyczna prawda" nic więcej.
krzychu - 12-10-2012, 20:43
mjsystem napisał/a: | A ile teraz Policji na drodze widzisz? Nie ma ich wcale!!! |
Oj są... wręcz można powiedzieć czyhają w ukryciu Tylko szkoda, że nie na tych co trzeba...
i9i - 12-10-2012, 21:08
krzychu napisał/a: | Oj są... wręcz można powiedzieć czyhają w ukryciu |
Trzeba mieć niesamowitego pecha by się napatoczyli myśliwi, a spotkać to można co najwyżej dzielnicowego jak wraca z jakiegoś obchodu, a nie sorki pieszy patrol widziałem we środę
krzychu - 12-10-2012, 21:17
i9i napisał/a: | niesamowitego pecha |
No to miałem takiego niesamowitego i co najciekawsze zrobiłem tego dnia około 150km cały czas limit + 10km/h, a tylko na około 300-400m przekroczyłem więcej (most w Żywcu, odgrodzony ruch pieszych, 2 pasy w jednym kierunku niedziela 9 rano więc calutki pusty był nie licząc srebrnej astry za mną) i tam mnie nagrali... "Niesamowity pech" to mało powiedziane. A jeśli chodzi o ilość patroli i suszarek to naprawdę ich często widzę, nawet dzisiaj przez osiedle kijanką, na rondzie furgonem jechali. Parę dni temu Vectra w BB na bystrzańskiej itd itp. Tamtego feralnego dnia jeszcze 2 suszarki mijałem.
A słyszeliście tą historię, że w budżecie zapisali jakąś okrągłą sumkę, która miała wpłynąć z nowego systemu radarowego ITD? Niestety (dla nas stety) system nie powstał i jeszcze dość długo nie powstanie. To dlatego dźwigają mandaty. Można się też pewnie spodziewać braku wyrozumiałości ze strony niebieskich czy ITD przy wystawianiu mandatów czy zmasowanej nagonki na kierowców.
i9i - 12-10-2012, 21:25
Trzy razy częściej widuję ITD i Celników z lornetkami czyhających na jakiegoś nieszczęśnika w podziurawionej kobyle niżeli szanownych stróżów prawa i porządku na drodze, nawet przy pilnowaniu wypadku nie chce im się cwaniaków co korek awaryjnym mijają zatrzymać na pogawędkę o tym, że pas awaryjny nie jest pasem do poruszania się, we wioskach już się nie chowają po krzakach tylko stoją na widoku i jak ktoś ich z daleka nie ujrzy albo oleje to biorą się do pracy
Tomek - 12-10-2012, 21:44
i9i napisał/a: | Trzy razy częściej widuję ITD i Celników z lornetkami czyhających na jakiegoś nieszczęśnika w podziurawionej kobyle niżeli szanownych stróżów prawa i porządku na drodze |
ja też
a wiesz czemu tak jest??
bo koniec roku się zbliża
pewnie już wyjeździli przydział paliwa
i9i - 12-10-2012, 22:01
tomek84 napisał/a: | pewnie już wyjeździli przydział paliwa |
Ja podejrzewam, że to przez temperaturę, wola się kitrać po stacjach paliw i kasjerki bajerować w ciepełku niżeli wziąć się za robotę i reperować dziurę budżetową, przez która mają małe przydziały paliwowe
robertdg - 12-10-2012, 22:08
krzychu napisał/a: | No to miałem takiego niesamowitego i co najciekawsze zrobiłem tego dnia około 150km cały czas limit + 10km/h, a tylko na około 300-400m przekroczyłem więcej (most w Żywcu, odgrodzony ruch pieszych, 2 pasy w jednym kierunku niedziela 9 rano więc calutki pusty był nie licząc srebrnej astry za mną) i tam mnie nagrali... "Niesamowity pech" to mało powiedziane. | Wiedzieli na kogo polują, czekali na odpowiedni moment krzychu napisał/a: | A słyszeliście tą historię, że w budżecie zapisali jakąś okrągłą sumkę, która miała wpłynąć z nowego systemu radarowego ITD? Niestety (dla nas stety) system nie powstał i jeszcze dość długo nie powstanie. To dlatego dźwigają mandaty. Można się też pewnie spodziewać braku wyrozumiałości ze strony niebieskich czy ITD przy wystawianiu mandatów czy zmasowanej nagonki na kierowców. | Podziękuj obecnej frakcji i temu no "gargamelowi" za ten bajzel
mjsystem - 13-10-2012, 08:32
krzychu napisał/a: | Oj są... wręcz można powiedzieć czyhają w ukryciu Tylko szkoda, że nie na tych co trzeba... |
To miałeś okropnego pecha...
Ja na prawdę nie widuję ostatnio policji na drogach, za to "wariatów" przybywa w tempie odstraszającym". Zresztą jak ktoś dużo jeździ tymi samymi trasami to dokładnie wie gdzie trzeba zwolnić a gdzie może "luzować"
krzychu - 13-10-2012, 09:59
robertdg napisał/a: | Podziękuj obecnej frakcji i temu no "gargamelowi" za ten bajzel |
Jestem daleko od wyciągania takich wniosków. Ale mam coraz większe wrażenie, że ITD (mam trochę zawodowo z nimi do czynienia) to są ludzie z lat 80-tych i niereformowalni na dzisiejsze czasy. Słyszeliście, że kupili kilka samochodów pościgowych (w tym Insygnie OPC) w jakiejś tam ilości i tylko połowa ma mieć zamontowane fotorejestratory? Znaczy mnie zastanawia kiedy nabyli prawa do takiego rodzaju "nagrywania i zatrzymywania" kierowców. Ale teraz najciekawsze Insygnia OPC nie będzie miała fotoradaru, a pomyka sobie nią szef inspekcji Tomasz Połeć, który zdaje się ostatnio odebrał "stopnie generalskie". A cała inspekcja leży i kwicy... Ktoś tam już w "gargamelowni" na pewno mocno główkuje kogo za to do odpowiedzialności pociągnąć i spektakularnie wywalić...
Pod tym względem policja jest jednak 5 kroków do przodu ponieważ jak media zrobią nagonkę za takie akcje to może nie od razu ale po paru miesiącach jest lepiej... Jak było z fotoradarami w bezsensownych miejscach (teraz tylko strażacy miejscy tak je ustawiają policja nie). Co było z chowaniem się w krzakach? Teraz już się nie chowają itd. itp.
mjsystem - 13-10-2012, 10:34
krzychu napisał/a: | Znaczy mnie zastanawia kiedy nabyli prawa do takiego rodzaju "nagrywania i zatrzymywania" kierowców |
Oj nabyli....
Od 21 czerwca funkcjonariusze Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego posiadają nowe uprawnienia. Zgodnie z przepisami, będą oni mogli ukarać kierowców mandatem za większą liczbę wykroczeń, niż to miało miejsce dotychczas.
Początkowo, Inspekcja Transportu Drogowego była powołana do poprawy bezpieczeństwa transportu drogowego, a kompetencje jej funkcjonariuszy ograniczały się jedynie do kontroli pojazdów ciężarowych. Jednak w ostatnich latach uprawnienia ITD poszerzono także o możliwość kontroli i ukarania mandatem osób kierujących samochodami osobowymi.
robertdg - 13-10-2012, 16:05
krzychu napisał/a: | Pod tym względem policja jest jednak 5 kroków do przodu ponieważ jak media zrobią nagonkę za takie akcje to może nie od razu ale po paru miesiącach jest lepiej... Jak było z fotoradarami w bezsensownych miejscach (teraz tylko strażacy miejscy tak je ustawiają policja nie). Co było z chowaniem się w krzakach? Teraz już się nie chowają itd. itp. | Nie wiem czy odnosisz to do Policji czy do SM, ale ja to chyba stereotypowy jestem, bo tyle patroli ustawionych do kontroli co widze, to niestety zaledwie nikły procent stanowi o tym, że stoją w widocznym miejscu, patrząc z dowolnej pozycji, pozostałe to tak jak z prostytutkami - że niby nie mogą stac przy drodze To sobie chodzą, służby też to troszkę zmodernizowały i zazwyczaj ustawiają sie za czymś co je zaslania, oczywiście to nie jest ukrywanie się krzychu napisał/a: | Jestem daleko od wyciągania takich wniosków. Ale mam coraz większe wrażenie, że ITD (mam trochę zawodowo z nimi do czynienia) to są ludzie z lat 80-tych i niereformowalni na dzisiejsze czasy. | Może dlatego, że cokolwiek by nie robili to sobie z tym nie radzą, a co do ITD, to jak mi się dobrze wydaje, ta instytucja działa dopiero od jakichś 10 lat, więc nie wiem o co biega z tymi latami 80-tymi
Luk - 14-10-2012, 00:37
Co do policji na drogach, to ja mam baardzo mieszane uczucia...
Ostatnio w mieście widzę coraz częściej sytuacje, że stoi sobie radiowóz na światłach, a pod ich nosem ktoś jawnie łamie przepisy (zawraca albo skręca na zakazie, pieszy przełazi przez barierki na 3-pasmowej ulicy itp) a policja... nic. Kompletnie. Nawet nie w trąbną i nie pogrożą palcem... Ja nie wiem - tak zupełnie mają to gdzieś??? A przecież jak by nałożyli mandat, to zapunktowałby jeden z drugim przed przełożonym...
No i jeszcze inna sprawa: np. w programie "uwaga pirat". Zatrzymują gościa za niebezpieczną jazdę (wyprzedzanie na podwójnej, na zakręcie albo pod górę) no i rozmowa: ha ha, hi hi, mandacik, haha... A mandacik głównie za prędkość. No i widzę, że policjanci kompletnie nie wiedzą o co chodzi, że chodzi o bezpieczeństwo. Bo jak by wiedzieli, to by powiedzieli do złapanego: człowieku, czy ty nie zdajesz sobie sprawy, co robisz?!? Chcesz zabić siebie i kogoś? Zobacz na nagraniu, jak by ktoś jechał z naprzeciwka, to nie mieli byście szans!!! A oni swoje, ha ha, hi hi, wolniej panie kierowco...
No i mi ręce opadają.
fergul11 - 14-10-2012, 02:06
Luk napisał/a: | A oni swoje, ha ha, hi hi, wolniej panie kierowco... | ...to jedziemy dalej ...albo się pytają -dokąd pan się tak spieszy ?
No rzesz ty - Do kochanki pędzę , bo dzwoniła że mąż właśnie wyszedł i mamy ze 3 godzinki na 6 przykazanie .
Że też na mnie nigdy to nie trafiło bo bym wypalił prosto w twarz , ciekawe jaką miałby minę jeden z drugim i te ich "proszę panią ...
Albo ,to gdzie się pan spieszy ,-A no z fantami do pasera jadę ,bo właśnie warzywniak skroiłem
Co za bzdurne pytania , aby zagaić gadkę i na ynteligenta wyjść , jak chcesz mnie obwąchać to dawaj aparat i dmuchnę panie władzo.
Luk napisał/a: | "uwaga pirat" | ten program to już w ogóle wesoła tffuurczość , a lektor jakim sarkazmem wrzuca , czasami to mam wrażenie że on tylko tramwajem jeździ i to 30 km/h na siedzeniu z przodu obok motorniczego ,kto mu te komentarze pisze ,student na 2roku dziennikarstwa
No i zboczyłem z tematu miało być o kulturze na drodze ,a ja o kulturze w telewizji sie rozpisałem
robertdg napisał/a: | zazwyczaj ustawiają sie za czymś co je zaslania, | bo one te słuzby to mają coś z myśliwego ,siedzą i myślą komu tu bloczek wypisać żeby kierownik/naczelnik się nie czepiał że statystyka spada ,to akurat w Polsce .
Na świecie też w "pełnym słońcu "nie wystają
Prewencyjnie to można radiowozy pod stadionem spotkać przed i podczas meczu ,wtedy niebieski działa uspokajająco
krzychu - 14-10-2012, 10:29
fergul11 napisał/a: |
No rzesz ty - Do kochanki pędzę , bo dzwoniła że mąż właśnie wyszedł i mamy ze 3 godzinki na 6 przykazanie .
Że też na mnie nigdy to nie trafiło bo bym wypalił prosto w twarz , ciekawe jaką miałby minę jeden z drugim i te ich "proszę panią ...
|
E tam. To tak jak na granicach pytali jaki jest cel podróży... Podejrzewam, że jak jakiś niedoświadczony koleś zestresowany (bo np. ma trawkę w aucie, może coś ma w bagażniku) zacznie się dziwnie zachowywać.
Ja na to pytanie zareagowałem konsternacją ponieważ nigdzie się nie spieszyłem, a po chwili ciszy zareagował "pewnie nigdzie się nie spieszycie".... W sumie głupie. Nie mogę sobie wyobrazić innego celu niż chęć wypuszczenia kogoś. Pewnie 1 na 100 się wypuści i w stresie coś palnie...
Ps. Swoją drogą 4 zatrzymanie bez "dmuchania".
|
|
|