Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
gzesiolek - 07-12-2012, 12:27
| mkm napisał/a: | | Popieram, ale zawsze rozglądajmy się dookoła, żeby nie okazało się, że zwabiliśmy pieszego na jezdnię, a inny uczestnik ruchu rozsmarował go po asfalcie. |
Niby masz racje... ale jakos mam wrazenie ze 90% kierowcow to "rozgladanie sie" i dbalosc o zycie pieszego traktuja jako usprawiedliwienie tego, ze pieszego nie przepusci...
no bo ktos w promieniu 100m od niego jechal i mogl wjechac w niego/pieszego...
Jak wszycy beda stosowali zasade przepuszczenia i uwagi na pieszych to nikt pieszego nie rozsmaruje...
JCH - 07-12-2012, 13:14
To jeśli już o pieszych ciągle mowa to powiedzcie mi kto ma pierwszeństwo w takim mniej/więcej przypadku:
- jest sobie osiedle a na nim drogi różne, główne, mnie główne - jak to między blokami
- na wjeździe do osiedla jest znak B-43 "Strefa ograniczenia prędkości"
- nie ma przejść dla pieszych (akurat w tych miejscach, którymi się poruszam) w zasięgu 100 m
- jest chodnik, którym chodzą piesi, chodnik w którymś momencie musi przeciąć ulicę, uliczkę prowadzącą do bloku
Kto ma pierwszeństwo w takim przypadku gdy pieszy wchodzi na jezdnię a równocześnie nadjeżdża samochód
Jarucha - 07-12-2012, 14:58
na krzyżówce to jak na przejściu, pieszy ma prawo przechodzić
JCH - 07-12-2012, 15:54
| Jarucha napisał/a: | | na krzyżówce to jak na przejściu, pieszy ma prawo przechodzić | Owszem, prawo przejścia ma, mandatu za to nie ma. Ale rzecz w tym, kto ma pierwszeństwo
gzesiolek - 07-12-2012, 16:05
Jeśli na drogach wjazdowych na osiedle nie ma nigdzie znaku D-40 to jest to droga jak każda inna czyli jednak samochod... co wcale nie znaczy, ze od strony kultury na takim terenie wypada tych pieszych przepuscic, zwlaszcza ze nie maja przejscia
krzychu - 07-12-2012, 17:18
A niema przepisu, że podczas skręcania na skrzyżowaniu do pieszy ma pierwszeństwo?
robertdg - 07-12-2012, 21:40
| krzychu napisał/a: | | A niema przepisu, że podczas skręcania na skrzyżowaniu do pieszy ma pierwszeństwo? | Podczas skręcania nie, ale podczas zmiany kierunku jazdy tak
mjsystem - 07-12-2012, 22:01
Pamiętajcie, że na drogach osiedlowych auta parkują na chodnikach, więc piesi chodzą jak chcą*tak jest u mnie), więc ostrozności nigdy nie za wiele
fergul11 - 07-12-2012, 22:51
| mjsystem napisał/a: | | Pamiętajcie, że na drogach osiedlowych auta parkują na chodnikach | Na osiedlu Widzew "czerwone","zielone" i na "niebieskim" (kiedyś od kolorów bloków" w ogóle nie ma chodników , wokół są tylko wyasfaltowane alejki dla pieszych i samochodów .
Jarucha - 07-12-2012, 23:42
na krzyżówkach to tak jak na przejściu, pieszy jak już wejdzie to należy go przepuścić
mjsystem - 08-12-2012, 07:28
| Jarucha napisał/a: | na krzyżówkach to tak jak na przejściu, pieszy jak już wejdzie to należy go przepuścić
_________________ |
Pod warunkiem, że zmieniasz kierunek jazdy
U mnie na osiedlu ludzie chodzą jak chcą, nie patrzą na nadjeżdżające samochody a najlepsze rozmowy starszych pań prowadzi się na środku drogi.
Bizi78 - 08-12-2012, 08:53
| mjsystem napisał/a: | najlepsze rozmowy starszych pań prowadzi się na środku drogi. |
Może tam jest najlepsza akustyka .
Jarucha - 08-12-2012, 10:54
| Bizi78 napisał/a: | | mjsystem napisał/a: | najlepsze rozmowy starszych pań prowadzi się na środku drogi. |
Może tam jest najlepsza akustyka . |
Coś w tym musi być, moja babcia z sąsiadką zawsze rozmawiają na środku drogi, metr od podjazdu
JCH - 09-12-2012, 22:06
| robertdg napisał/a: | | krzychu napisał/a: | | A niema przepisu, że podczas skręcania na skrzyżowaniu do pieszy ma pierwszeństwo? | Podczas skręcania nie, ale podczas zmiany kierunku jazdy tak |
| Jarucha napisał/a: | | na krzyżówkach to tak jak na przejściu, pieszy jak już wejdzie to należy go przepuścić | Czy jak mi jechał po butach to jednak ja byłem "na prawie"
A jest na to konkretny artykuł z PoRD
cns80 - 10-12-2012, 07:28
| JCH napisał/a: | Czy jak mi jechał po butach to jednak ja byłem "na prawie" | Pod warunkiem że on skręcał.
| JCH napisał/a: | A jest na to konkretny artykuł z PoRD | Jest
| Cytat: |
Art. 26.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
|
|
|
|