To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

krzychu - 04-01-2013, 10:32

mystek napisał/a:

Aut jak było, tak jest. Ilość aut się nie zmieniła w przeciągu 2 lat (2 lata temu tego nie było).

A u mnie pod blokiem zmieniło się bardzo dużo.

W każdym razie co można zrobić z 2 samochodami, które co najmniej od września tamtego roku stoją w jednym miejscu i nie ruszyły się nawet o cm? Co można zrobić, żeby się ich pozbyć? Parking ma niech policzę jakieś 10-11 miejsc (pod blokiem z 30 mieszkaniami), a 2 zajęte przez nieużytkowane samochody? Można gdzieś sprawdzić czy mają chociaż opłacone OC?

mystek - 04-01-2013, 10:35

No właśnie, kontynuujmy temat :) , czyli przejdźmy do Straży Miejskiej.

PS: przed momentem zadzwoniłem i pani z sekretariatu na moje pytanie czy jest możliwość kupienia takiego identyfikatora odpowiedziała stanowcze "nie" :| .

Tomek - 04-01-2013, 10:36

mystek napisał/a:
Ponadto fakt - jestem osobą, która we wszystkim szuka sprawiedliwości.

nie obraź się i nie odbierz tego negatywnie
ale po tym co piszesz, to jesteś osobą, którą idealnie odnalazła by się w poprzedniej epoce

mystek napisał/a:
#JCH - no właśnie w nocy też stoją tu tylko samochody z tamtejszego bloku. Na tym miejscu parkingowym jest około 20-25 miejsc z czego zajętych nocą jest około 8-10 miejsc.

to ich szczęście, że mają tyle terenu
Ty działasz jak Robin Hood, zabrać bogatym, dać biednym

mystek - 04-01-2013, 10:37

#Krzychu - opcja kulturalna - zadzwonić do straży miejskiej/policji żeby skontaktowali się z właścicielami tych aut czy mogliby je gdzieś przeparkować. Jeśli to nie pomoże, to prawnie te samochody musiałyby stać bez tablic rejestracyjnych, żeby mogli je odholować. Resztę dopisz sobie sam :mrgreen:
Tomek - 04-01-2013, 10:38

krzychu napisał/a:

W każdym razie co można zrobić z 2 samochodami, które co najmniej od września tamtego roku stoją w jednym miejscu i nie ruszyły się nawet o cm? Co można zrobić, żeby się ich pozbyć?

mają tablice rejestracyjne?
jeśli mają i stan samochodu nie zagraża niczyjemu bezpieczeństwu, to niech stoi

krzychu napisał/a:
Można gdzieś sprawdzić czy mają chociaż opłacone OC?

podaj mi numer rej. to Ci sprawdzę numer polisy
nawet jak nie mają polisy to stać sobie mogą do woli, ale możesz ich podać do UFG, będziesz "społecznik" z historii mystka

mystek - 04-01-2013, 10:39

#Tomek - pytanie brzmi - czy poprzednia epoka była w jakiś sposób gorsza? Bo teraz bogaty jest bogatszy, a biedny biedniejszy.

Lepiej mi odpowiedz co ze strażą miejską, czy da się ten mandat jakoś ominąć?

PS: społeczniak to stan umysłu, a nie to, że zadzwonisz w dobrej sprawie. Akurat w przypadku Krzycha opcja jest jedna - dzwonić, bo 2 osoby przeszkadzają (pewnie nieświadomie) 30 rodzinom z jego bloku :)

Tomek - 04-01-2013, 10:40

mystek napisał/a:
to prawnie te samochody musiałyby stać bez tablic rejestracyjnych, żeby mogli je odholować. Resztę dopisz sobie sam :mrgreen:

brak mi słów na takie sugestie

krzychu - 04-01-2013, 10:41

mystek - to drugie rozwiązanie mnie nie interesuje. A co ze stanem technicznym i OC? Ktoś to weryfikuje czy pojazd musi być w ruchu?

tomek84 - mają, jak wrócę do domu to Ci napiszę na PW.

Tomek - 04-01-2013, 10:41

mystek napisał/a:

#Tomek - pytanie brzmi - czy poprzednia epoka była w jakiś sposób gorsza? Bo teraz bogaty jest bogatszy, a biedny biedniejszy.

no w poszanowaniu własności była na pewno gorsza
a o tym wątek

mystek napisał/a:
Lepiej mi odpowiedz co ze strażą miejską, czy da się ten mandat jakoś ominąć?

a dzwoniłeś na straż miejską?
nie wiem czy to forum ma na celu omijanie mandatów (których ja też nie lubię, żeby nie było)

widzę problem w tym, że Ty mystek źle robisz i nic złego w tym nie widzisz

mystek - 04-01-2013, 10:42

#Tomek - ja nic nie sugeruję, po prostu nie jestem poprawny politycznie. Piszę jakie są realia i ludzie po prostu ściągają takim ludziom tablice, o ile ktoś już ich nie ukradł. Za pisanie prawdy chyba nie dostanę ostrzeżenia od moderatora? :)
Tomek - 04-01-2013, 10:44

krzychu napisał/a:
A co ze stanem technicznym i OC? Ktoś to weryfikuje czy pojazd musi być w ruchu?

nie musi być w ruchu
OC nie jest ważne

tablice musi mieć
jak nie ma, to też tak od razu nie ściągają, zostawią najpierw wezwanie, próbują dojść tożsamości auta i właściciela

jak stan techniczny może zagrażać ludziom (np. samochód ruina, otwarty, porozbijane szyby, a dzieci się bawią) to odholują

krzychu - 04-01-2013, 10:45

tomek84 napisał/a:

OC nie jest ważne

no ale musi mieć. Jak nie ma to problem, który może nakłoni do sprzedaży/zezłomowania....

Tomek - 04-01-2013, 10:47

mystek napisał/a:
Za pisanie prawdy chyba nie dostanę ostrzeżenia od moderatora? :)

ja raz dostałem

[ Dodano: 04-01-2013, 10:48 ]
krzychu napisał/a:

no ale musi mieć. Jak nie ma to problem, który może nakłoni do sprzedaży/zezłomowania....

musi być OC, ale to jest kwestia UFG,
za brak OC nie odholują

mystek - 04-01-2013, 10:59

Jeżeli dostanę mandat, to z którego paragrafu?

http://motofinanse.pl/wzo...or-mandatow.pdf

pkt 144? Tylko pytanie, czy miejsca parkingowe takie z kostki brukowej podchodzą pod chodnik?

Bo na pewno nie z pkt 150, gdyż zaparkowałem prawidłowo, tj prostopadle do jezdni, tak jak jest na znaku.

Tomek - 04-01-2013, 11:13

mystek napisał/a:
Jeżeli dostanę mandat, to z którego paragrafu?

http://motofinanse.pl/wzo...or-mandatow.pdf

pkt 144? Tylko pytanie, czy miejsca parkingowe takie z kostki brukowej podchodzą pod chodnik?

Bo na pewno nie z pkt 150, gdyż zaparkowałem prawidłowo, tj prostopadle do jezdni, tak jak jest na znaku.

z art. 193 KK. :badgrin: