[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli
Torp12 - 17-03-2014, 12:42
I co serio myślicie że te ocynkowane co teraz wypuścili są lepsze niż te wcześniejsze? W tych miejscach co będzie spawane to i tak chyba dupa będzie nie?
Marcino - 17-03-2014, 12:44
Ocynk jest po to aby w składowaniu i transposrcie nie gniło:)
robertdg - 17-03-2014, 13:22
Marcino napisał/a: | Cytat: | ojj - to chyba jednak odbiega od oryginału, skoro jest ocynkowane |
Ale na "+"..:) |
Dopóki nie próbujesz tego spawać, bo sama warstwa powierzchowna powoduje złe wiązanie spoiny zatem musisz ja zeszlifować
milo - 17-03-2014, 15:23
robertdg napisał/a: | sama warstwa powierzchowna powoduje złe wiązanie spoiny zatem musisz ja zeszlifować |
Na spawach zgrzewach najbardziej rdzewieje trzeba te miejsca dobrze zabezpieczyć , ale ocynk dobra sprawa
bbandi - 17-03-2014, 15:47
Marcino napisał/a: | A powiedzcie mi taką rzecz.. czy jak blacharz montuje reperaturkę jak no ta z aukcji robertdg... to wycina na smochodzie dokładnie kształt tej reperaturki czy ją raczej też docina? |
Zgniłe nadkole powinien wyciąć tylko tyle ile trzeba i dociąć do tego reperaturke która tak wygląda bo jest z zapasem. Nie ma sensu ciąć wiecej nadkole niż potrzeba, wiadomo najłatwiej jest tak zrobić ale na przyszłość pole manewru będzie mniejsze gdybyś chciał wstawić po raz drugi.
Marcino - 17-03-2014, 17:10
bbandi napisał/a: | Marcino napisał/a: | A powiedzcie mi taką rzecz.. czy jak blacharz montuje reperaturkę jak no ta z aukcji robertdg... to wycina na smochodzie dokładnie kształt tej reperaturki czy ją raczej też docina? |
Zgniłe nadkole powinien wyciąć tylko tyle ile trzeba i dociąć do tego reperaturke która tak wygląda bo jest z zapasem. Nie ma sensu ciąć wiecej nadkole niż potrzeba, wiadomo najłatwiej jest tak zrobić ale na przyszłość pole manewru będzie mniejsze gdybyś chciał wstawić po raz drugi. |
No własnie gdzieś widziałem że obrysował reperaturkę na karoserii i wyciął i potem wspawali:) ale ta z galanta mi na taką za dużą wygladała.
Tak zbieram info bo się zastanawiam czy samemu nie zrobić dla nauki i własnej satysfakcji a i nie chce pakować niewiadomo ile kasy w galanta:)
czubekxx - 17-03-2014, 22:33
czyli lepiej brać te w ocynku czy te drugie?
adm78 - 21-03-2014, 10:00
Witam
Zajrzałem po zimie w wewnętrzne nadkola z tyłu i o to co uzyskałem po grzebnięciu palcem, dziura na wylot:
Dodam że nadkola zewn i wenetrzne robiłem w tamtym roku i cała reszta po zimie jest ok oprócz lewego wewnętrznego nadkola, które sie rozpada z tyły, co z tym można zrobić? pospawać czy wkładać uzywane w dobrym stanie?
Podejrzewam że wstawione wewnętrzne nadkole było przy rancie i nadal jest całe, ale tylna część pewnie było próchno, którego pod zabezpieczeniem antykorozyjnym nie było widać.
Marcino - 21-03-2014, 10:07
Trzeba wyciąć wspawać nowy kawałek i porzadnie zakonserwować, od środka również:)
adm78 - 21-03-2014, 10:40
Marcino napisał/a: | Trzeba wyciąć wspawać nowy kawałek i porzadnie zakonserwować, od środka również:) |
dzięki Marcino, a może uciąć nad dziurą cały kawałek nadkola aż do samego dołu i wspawać wyciętą uzywke w dobrym stanie? bo widze że prując antykorozje w dół wszystko jest rude...
Krzyzak - 21-03-2014, 11:20
i sprawdź sobie te uszczelki od spodu - kawałek w stronę wydechu od tego miejsca, jest taka gumka, która - jak się ją źle założy - powoduje zbieranie się tam dużej ilości wody
Marcino - 21-03-2014, 12:04
adm78 napisał/a: | a może uciąć nad dziurą cały kawałek nadkola aż do samego dołu i wspawać wyciętą uzywke w dobrym stanie? |
Tylko skad wziąć używkę w dobrym stanie? Nie jest to element widoczny ani specjlanie konstrukcyjny, wiec wspawałbym porzadny kawałk blachy i zakonserwował. Po części u siebie tak sam zrobiłem, za tylnym kołami wewnętrzne nadkola.
wbren - 23-03-2014, 16:49
ktos moze ostatnio zakupil reparaturki do nadkoli w ostatnim czasie i moze podzielic sie opinia?
calkiem sporo tego widze w necie i na allegro a szukam najlepszego wyboru w stosunku jakosc cena.
predatorix - 23-03-2014, 22:02
ja mam kupione na Allegro cena za sztukę 108 zł. Jeszcze mam spakowane. Jutro jadę do lakiernika omowić szczegóły
wbren - 24-03-2014, 09:51
to daj znac co lakiernik o nich powie sa najtansze w internecie wiec tez mnie interesuja, jednak nie wiem jak z jakoscia bo sprzedawca ma rozne komentarze....
|
|
|