To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli

Torp12 - 17-03-2014, 12:42

I co serio myślicie że te ocynkowane co teraz wypuścili są lepsze niż te wcześniejsze? W tych miejscach co będzie spawane to i tak chyba dupa będzie nie?
Marcino - 17-03-2014, 12:44

Ocynk jest po to aby w składowaniu i transposrcie nie gniło:)
robertdg - 17-03-2014, 13:22

Marcino napisał/a:
Cytat:
ojj - to chyba jednak odbiega od oryginału, skoro jest ocynkowane

Ale na "+"..:)

Dopóki nie próbujesz tego spawać, bo sama warstwa powierzchowna powoduje złe wiązanie spoiny zatem musisz ja zeszlifować

milo - 17-03-2014, 15:23

robertdg napisał/a:
sama warstwa powierzchowna powoduje złe wiązanie spoiny zatem musisz ja zeszlifować

Na spawach zgrzewach najbardziej rdzewieje trzeba te miejsca dobrze zabezpieczyć , ale ocynk dobra sprawa

bbandi - 17-03-2014, 15:47

Marcino napisał/a:
A powiedzcie mi taką rzecz.. czy jak blacharz montuje reperaturkę jak no ta z aukcji robertdg... to wycina na smochodzie dokładnie kształt tej reperaturki czy ją raczej też docina?

Zgniłe nadkole powinien wyciąć tylko tyle ile trzeba i dociąć do tego reperaturke która tak wygląda bo jest z zapasem. Nie ma sensu ciąć wiecej nadkole niż potrzeba, wiadomo najłatwiej jest tak zrobić ale na przyszłość pole manewru będzie mniejsze gdybyś chciał wstawić po raz drugi.

Marcino - 17-03-2014, 17:10

bbandi napisał/a:
Marcino napisał/a:
A powiedzcie mi taką rzecz.. czy jak blacharz montuje reperaturkę jak no ta z aukcji robertdg... to wycina na smochodzie dokładnie kształt tej reperaturki czy ją raczej też docina?

Zgniłe nadkole powinien wyciąć tylko tyle ile trzeba i dociąć do tego reperaturke która tak wygląda bo jest z zapasem. Nie ma sensu ciąć wiecej nadkole niż potrzeba, wiadomo najłatwiej jest tak zrobić ale na przyszłość pole manewru będzie mniejsze gdybyś chciał wstawić po raz drugi.

No własnie gdzieś widziałem że obrysował reperaturkę na karoserii i wyciął i potem wspawali:) ale ta z galanta mi na taką za dużą wygladała.

Tak zbieram info bo się zastanawiam czy samemu nie zrobić dla nauki i własnej satysfakcji a i nie chce pakować niewiadomo ile kasy w galanta:)

czubekxx - 17-03-2014, 22:33

czyli lepiej brać te w ocynku czy te drugie?
adm78 - 21-03-2014, 10:00

Witam

Zajrzałem po zimie w wewnętrzne nadkola z tyłu i o to co uzyskałem po grzebnięciu palcem, dziura na wylot:

Dodam że nadkola zewn i wenetrzne robiłem w tamtym roku i cała reszta po zimie jest ok oprócz lewego wewnętrznego nadkola, które sie rozpada z tyły, co z tym można zrobić? pospawać czy wkładać uzywane w dobrym stanie?
Podejrzewam że wstawione wewnętrzne nadkole było przy rancie i nadal jest całe, ale tylna część pewnie było próchno, którego pod zabezpieczeniem antykorozyjnym nie było widać.

Marcino - 21-03-2014, 10:07

Trzeba wyciąć wspawać nowy kawałek i porzadnie zakonserwować, od środka również:)
adm78 - 21-03-2014, 10:40

Marcino napisał/a:
Trzeba wyciąć wspawać nowy kawałek i porzadnie zakonserwować, od środka również:)

dzięki Marcino, a może uciąć nad dziurą cały kawałek nadkola aż do samego dołu i wspawać wyciętą uzywke w dobrym stanie? bo widze że prując antykorozje w dół wszystko jest rude...

Krzyzak - 21-03-2014, 11:20

i sprawdź sobie te uszczelki od spodu - kawałek w stronę wydechu od tego miejsca, jest taka gumka, która - jak się ją źle założy - powoduje zbieranie się tam dużej ilości wody
Marcino - 21-03-2014, 12:04

adm78 napisał/a:
a może uciąć nad dziurą cały kawałek nadkola aż do samego dołu i wspawać wyciętą uzywke w dobrym stanie?

Tylko skad wziąć używkę w dobrym stanie? Nie jest to element widoczny ani specjlanie konstrukcyjny, wiec wspawałbym porzadny kawałk blachy i zakonserwował. Po części u siebie tak sam zrobiłem, za tylnym kołami wewnętrzne nadkola.

wbren - 23-03-2014, 16:49

ktos moze ostatnio zakupil reparaturki do nadkoli w ostatnim czasie i moze podzielic sie opinia?
calkiem sporo tego widze w necie i na allegro a szukam najlepszego wyboru w stosunku jakosc cena.

predatorix - 23-03-2014, 22:02

ja mam kupione na Allegro cena za sztukę 108 zł. Jeszcze mam spakowane. Jutro jadę do lakiernika omowić szczegóły :)
wbren - 24-03-2014, 09:51

to daj znac co lakiernik o nich powie :) sa najtansze w internecie wiec tez mnie interesuja, jednak nie wiem jak z jakoscia bo sprzedawca ma rozne komentarze....