To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

anwi - 14-06-2011, 14:12

w liczniku ktoś w końcu zrobił?? bo w zegarku jest super, wygląda jak oryginał ale widoczność tragiczna,
nerus - 14-06-2011, 15:49

diabelll napisał/a:
A czy nie dało by sie go podpiąć pod panel klimatronika ? pod jego wyświetlacz ?

nie nie da rady,to całkiem inne wyświetlacze :wink:

pipi_ja - 14-06-2011, 21:19

Dopiero dzisiaj tak na prawdę skończyłem zabawę z moim komputerkiem, więc mogę się pochwalić jak mi to wyszło.
Skalibrowany już jest prawie idealnie, jeszcze jedno tankowanie i myślę, że będzie ok.
Co do montażu to rozwiązałem to tak:

Uploaded with ImageShack.us

mar111cin - 14-06-2011, 21:27

hmm coś robiłeś z szybką albo wyświetlaczem? bo mam odczucie że lepiej u Ciebie widać niż u mnie.
Też się zastanawiam nad zdublowaniem przycisków i przeniesienie ich gdzieś bliżej zasięgu ręki ;)

Jak już macie pokalibrowane to pochwalcie się jakie wartości wam powychodziły, u mnie jest tak :
stała drogi - 0.395
wtrysk lpg - 0.470 (ale tutaj jeszcze dobrze nie wiem)
wtrysk pb - tego chyba nigdy się nie dowiem ;)

pipi_ja - 14-06-2011, 21:32

Nic nie robiłem, po prostu rozjaśniłem z wyczuciem.
Nie łam się, wcale nie świeci tak uroczo. Zdjęcie było robione po godz 20 stąd to odczucie. W południe nie wyszłoby tak ładnie :)
Ja nie mam zdublowanych przycisków, ta oryginalne robią jako zaślepki, całe sterowanie mam nad włącznikami od siedzeń.

A co do stałych to jutro sprawdzę i napisze, ale będa bardzo podobne jak u Ciebie bo kalibrację zaczynałem z tymi które podałeś wcześniej na forum i tylko delikatnie je skorygowałem :)

Zhan - 14-06-2011, 21:53

Czy ktoś znalazł w Galancie miejsce na trzeci czujnik temperatury (analogowy)?
deejay - 14-06-2011, 23:25

Tak to śmiga u mnie w Galu

http://www.youtube.com/watch?v=4XbGsiegWO4

mar111cin - 19-06-2011, 11:33

już dostałem od Kaczarta komputerek z nowszą wersją oprogramowania :)

to mogę powiedzieć że faktycznie już nie widać mrugania ekranu przez jego odświeżanie (fakt faktem mam ekran trochę rozjaśniony, co też wplyneło pozytywnie na ten efekt).
Poprawił błąd z przechodzeniem P/G/P/G

Tylko że przy okazji w tym tygodniu robiłem porządną regeneracje instalacji gazowej i musze na nowo ustawiać stałą wtrysku :lol: Bo sygnał jest z ECU benzynowego, a na ten sygnał wpływa pare przeliczników. (zastanawiam się czy nie podpiąć się pod komputer gazowy, w końcu to głównie o gaz chodzi).

Jak ktoś ustawiał stałą wtrysku przy jeździe na benzynie, to niech się pochwali wynikiem (teoretycznie powinniśmy mieć je bardzo zbliżone do siebie)

milo - 19-06-2011, 12:31

Mam pytanie czy ktoś z was zamontował komputerek UKP do diesla, mam zamontowany komputerek od nestora i zastanawiałem się nad zmianą na UKP
mar111cin - 20-06-2011, 23:05

no no, według komputerka wyszło że galant spalił 8,9l , natomiast na dystrybutorze był wynik 9,0 (faktycznie sam tankowałem przed i po i tym drugim razem może chwilę później puściłem przycisk, tak że można uznać że weszło tyle ile pokazał ) . Jednym słowem nieźle ;)

druga sprawa - nie wiem czy też w jakimś stopniu nie przyczyniły się do tego wtryskiwacze gazowe świeżo po czyszczeniu ale... spalanie chwilowe działa na psychike ;) udało się osiągnąć 15,3l w mieście xD gdzie wcześniej normą było 18l xD

Owczar - 20-06-2011, 23:13

milo napisał/a:
Mam pytanie czy ktoś z was zamontował komputerek UKP do diesla, mam zamontowany komputerek od nestora i zastanawiałem się nad zmianą na UKP

Milo mało jest posiadaczy diesla, a jeszcze mniej majsterkowych posiadaczy diesla, więc raczej może być ciężko. Według mnie szkoda kasy na zmienę w dieslu. Bo w tym wypadku zyskasz zegarek i kilka innych możliwości. Jeśli chodzi o użytkowników z LPG to ten od kaczarta jest zdecydowanie lepszym wyborem niż ten od nestora.

mar111cin napisał/a:
no no, według komputerka wyszło że galant spalił 8,9l , natomiast na dystrybutorze był wynik 9,0

No to rewelacja :) Ja raczej szybko nie zamontuję. A pytanko mam. Czy poza tym fixem w nowym FW było jeszcze coś nowego?

mar111cin - 20-06-2011, 23:40

to mi napisał Kaczart:

To co zostało zmienione w 1.1.2:
- poprawiono pomiar chwilowego spalania w l/h po zmianie czasu uśredniania z 3s na 2s lub z 3s na 1s,
- dodano możliwość wyboru dużej czcionki (3 rodzaje),
- poprawiono odświeżanie ekranów,
- poprawiono zliczanie czasów wtrysków i impulsów drogi w ekranie 'diagnostyka1' (rozróżnienie gaz/benzyna),
- poprawiono rozróżnianie źródła zasilania paliwa podczas gdy auto zostanie odpalone "z gazu".

m6riano - 21-06-2011, 06:36

W takim razie może ja sie pozbęde tych co mam i najwyżej wezmę kolejna wersje...;-)
Jest ktoś chętny na jeden z czarnym wyśw. i jeden z niebieskim.

mar111cin - 21-06-2011, 09:26

yy Mariano, podjedź do Kaczarta to Ci wgra nowszą wersje do tych co masz teraz ;) Tak mi właśnie zrobił.
m6riano - 21-06-2011, 15:13

aa..no spox..;-)