Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II
DJ Fazi - 29-05-2011, 09:33
Ja również chciałem zapytać czy warto kupować oryginalne felgi 16" Mitsubishi czy lepiej wybrać jakieś DEZENTY, ENZO, BBS ?
Macie może jakieś ciekawe wzory? Mi generalnie tylko oryginalne pasują.
Muciek - 29-05-2011, 13:35
Mój tata dostał w salonie takie jak kupował i są całkiem, całkiem. Piękne nie są, ale wiadomo, takie duże auto na 16' nigdy nie będzie wyglądać pięknie, ale złe też nie są, a na pewno tańsze niż ori Mitsubishi, a do tego i tak przez cały rok ile się ma takie felgi z oponami zimowymi? 4-5 miesięcy? Firma to ATT.
LINK
LINK
MetalMania - 29-05-2011, 14:58
To może zapytam jeszcze inaczej. Jaka będzie różnica między 16' a 18' w jeździe po Polskich koleinach i nieodśnieżonych drogach w zimie ?? Które zapewnią większy komfort i bezpieczeństwo, czy jest to bez różnicy ??
Muciek - 29-05-2011, 15:08
W zime jak wiadomo im węższa opona tym lepiej, bo będzie lepsza droga hamowania i przyczepność na nieodśnieżonych nawierzchniach, a szerokości opon na 16' będą węższe niż na 18', więc wychodzi na to, że 16' lepiej sobie poradzi w warunkach zimowych, a co do kolein to wiadomo, że im większy balon tym lepiej, także mimo wszystko 16' według mojej opinii, zresztą tata miał 16' w zimie, a teraz 18' w lecie i różnica jest odczuwalna.
lexus - 29-05-2011, 15:20
Komfort zdecydowanie lepszy na 16 tym bardziej przy jeżdzie zimą lepszy nacisk opony na podłoże bardziej miękkie -lepiej pokonuje dziury ,no i węższe a więc nie czuć ściągania w koleinach
andrzejGb - 30-05-2011, 10:00
Co jest grane zamówiłem continental conticrosscontact sport 215/70/16 wszędzie jest napisane LETNIE /na stronce continentala też/ na na oponce jest M+S ?????
czy wszystkie opony 4x4 tak mają??
Grzesq - 30-05-2011, 11:44
lexus napisał/a: | Komfort zdecydowanie lepszy na 16 tym bardziej przy jeżdzie zimą lepszy nacisk opony na podłoże bardziej miękkie -lepiej pokonuje dziury ,no i węższe a więc nie czuć ściągania w koleinach |
Komfort OK, ale właściwości jezdne (przechylanie, jazda w się w zakrętach) już nie. A co do szerokości to nie sądze aby różnica 225 w 18' do 215 w 16' miała aż taki wielki wpływ na prowadzenie auta czy po śniegu czy po koleinach.
lexus - 30-05-2011, 12:33
Grzesq napisał/a: | Komfort OK, ale właściwości jezdne (przechylanie, jazda w się w zakrętach) już nie. A co do szerokości to nie sądze aby różnica 225 w 18' do 215 w 16' miała aż taki wielki wpływ na prowadzenie auta czy po śniegu czy po koleinach. | Musisz uwieżyć na słowo ja tak mam,co do jazdy to masz rację ale kto w zimę tak gna
bonito - 04-06-2011, 12:50 Temat postu: Opony zimowe Szanowne koleżeństwo wybaczy, ale opinie typu "za zimę lepsze wąskie opony..." lub "kto w zimie szybko jeździ..." straciły ważność już przed drugą wojną światową...
Po pierwsze:
Na zimowych oponach jeździ się od października/listopada do marca (przynajmniej ja tak robię) w tym czasie jest mnóstwo okresu gdzie temperatury są w pobliżu 20 stopni i można jeździć normalnie (czyli w miarę szybko).
Po drugie:
Szeroka opona zachowuje się na zaśnieżonej drodze dużo lepiej (większa powierzchnia styku ze śniegiem, czyli lepsza trakcja oraz krótsza droga hamowania). Czyli moim zdaniem 18" są dużo lepsze na zimę (jedynym mankamentem jest niestety słona cena w porównaniu do 16").
bonito
MetalMania - 04-06-2011, 14:07
No i z tymi oponami tam jak z paliwem.... każdy ma swoją opinię i argumenty
Pomysł miałem taki, co by na zimę założyć też 18 na oryginalne felgi, a na lato kupić sobie jakieś "przybajerzone"
rezon - 04-06-2011, 14:09
bonito napisał/a: | (jedynym mankamentem jest niestety słona cena w porównaniu do 16"). | jest jeszcze kilka innych - większa wrażliwość felg na uszkodzenie, niższy komfort jazdy na częściowo zaśnieżonej jezdni. Ale też cały rok jeżdżę na 18"
lexus - 04-06-2011, 15:46
bonito napisał/a: | Szeroka opona zachowuje się na zaśnieżonej drodze dużo lepiej (większa powierzchnia styku ze śniegiem, czyli lepsza trakcja oraz krótsza droga hamowania). | Jużkiedyś przerabiany był ten temat ,nie masz kompletnie racji ,szerokośc opony nie daje ci tyle przyczepności zimą co latem ,a jazda na zimówkach przy 20st to katasrofa dla opony i dla ywojego bezpieczeństwa.ja zakładamzimówki kiedy temperatura spada poniżej zera w dzień ,zwykle około grudnia .Oczywiście każdy robi jak uważa ale nie dorabiajcie do tego teori wyzszosci świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy
mitsu00 - 04-06-2011, 16:21
bonito napisał/a: | Na zimowych oponach jeździ się od października/listopada do marca (przynajmniej ja tak robię) w tym czasie jest mnóstwo okresu gdzie temperatury są w pobliżu 20 stopni i można jeździć normalnie (czyli w miarę szybko). | Wiesz jak zachowuje sie masło jak je położysz na rozgrzanej patelni....? tak samo bedzie sie zachowywac twoje auto na zimowych oponach przy 20 stopniach albo i wiecej Celsjusza, kiedy szybciej wejdziesz w zakręt. Droga hamowania tez masakrycznie sie wydłuża z powodu miekiej jak plastelina mieszanki w wysokich temperaturach. To nie żadne subjektywne wymysły, a teoria poparta prawami fizyki i praktyką. Ja robie dokładnie tak jak lexus.
MetalMania - 04-06-2011, 19:11
No, a co powiecie na takie felgi na zimę :
http://www.felgi.pl/felga...nder/suv/ii/2-4
plus Dunlop SP Winter Sport 3D 215/70R16 100 T do tego
mitsu00 - 04-06-2011, 19:20
Felgi bardzo ładne. Sam sobie takie kupiłem tydzień temu na wymiane po stalówkach.
|
|
|