To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie

SHARK1979 - 26-05-2011, 15:09

lodzy napisał/a:
wiązało się to z dziadkową jazdą

lodzy napisał/a:
Ale jak by co to jest możliwe tak małe spalanie

Więc bawiąc się tak kiedyś na dziadka to mi wyszło 6,6 L :mrgreen: ale tak się nie da brykać więc teraz nieraz dostanie ale do tego 95% miasto i kole 10L

Goonzales - 26-05-2011, 21:08

Witam :D
Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem Carismy z silnikiem 1,8 GDI. Przy dzisiejszych cenach paliwa myślałem że ten silnik puści mnie z torbami, jednak przy każdym tankowaniu ten samochód rozwiewa te czarne myśli. Przy dziadkowej jeździe po mieście można spokojnie zejść poniżej 8,0 litrów na 100 km (jeśli się nie przekracza 2500 obr.) a jak bardziej dynamicznie to i 12 litrów spali. Jeździłem wieloma autami, ale to auto naprawdę polubiłem i podejrzewam że długo go nie zmienię.

lodzy - 28-05-2011, 15:09

Nowy rekord w spalaniu po miescie 5,9 L/100km ale pokazywało tak moze przez 5 minut , ale przy normalnej jezdzie bez wariacji aczkolwiek dynamicznie to 9,3
fenix872 - 28-05-2011, 16:04

Skąd sie bierze u was spalanie 12l :shock: ?? od ponad 10 000 km wszystko dokładnie notuję, każdy wydatek za części i paliwo. Średnie spalanie z całego tego dystansu to 8,86 litra. jeżdżę głównie po mieście najczęściej około godz 8 oraz między 16-18 czyli w największe korki. najniższe spalanie jakie zanotowałem (i to nie z kompa, bo on kłamie, zaniża jakieś 0,5l) to 8.15 najwyższe zaś 10,15(raz jeden jedyny powyżej 10) ale to był środek zimy więc wiadomo że pali więcej
aha i wcale po dziadkowemu nie jeżdżę :mrgreen:

aren195612 - 28-05-2011, 16:55

Cytat:
Skąd sie bierze u was spalanie 12l

Jak to skąd, krótkie odcinki np 3km z "zimnego startu", i żeby tyle było.

daron64 - 28-05-2011, 18:19

aren195612 napisał/a:
Cytat:
Skąd sie bierze u was spalanie 12l

Jak to skąd, krótkie odcinki np 3km z "zimnego startu", i żeby tyle było.

Dokladnie tak jak piszesz- np u mnie spalanie srednie wychodzi cos kolo 7L komputerowych wiec nawet jesli o litr przeklamuje to misci sie w 8ce. A np ostatnio po skasowaniu spalania zzrobilem 3kursy na krotkim odcinku-2km w jedna strone, 10minut postoju, 2km spowrotem-na zimnym silniku przy raczej spokojnym traktowaniu pedalu gazy, z tym ze polowa dystansu po gorke i spalanie wyszlo ponad 10. Potem jeszcze mialem trase 15km w jedna strone, dluzyszy postoj, runda po lesie(1ka, 2ka), 15km w druga strone i spalanie ponad 11litrow. No ale pozniej jedna trasa 40km i potem 60km i juz jest spalanie ponizej 8. Takze krotkie trasy na zimnym to gwarantowana dyszka spalania. zreszta nawet na rozgrzanym jak mu sie nie zaluje gazu to tez spali ile mu sie wleje.

Adrianeo - 28-05-2011, 23:06

No u mnie średnie teraz utrzymuje się na poziomie 8.8l/100km i w ogóle nie chce niżej zejść ale to na pewno dlatego że cały czas po mieście się jeździ. No i nawet jak mam zamiar po dziadkowemu jeździć to długo nie wytrzymuje;) Ale niedługo może będzie dłuższa trasa to się zeruje śr.spalanie i zobaczymy ile wyjdzie na trasie przy jeździe w miarę eco.
Cezar - 28-05-2011, 23:21

Moja srednia z kompa to 7,6 :twisted:
Emerycko nie jezdze :P

wojzi - 28-05-2011, 23:55

Moja średnia z kompa do tego co leję ma się jak pięść do nosa.

Ostatnio pokazywało ok. 8 a z baku wyszło ponad 9 - i to tryb mieszany. W całkowicie miejskim wyszło mi ok. 10.7.

No ale na dniach czeka mnie czyszczenie przepustnicy - może to trochę pomoże na spalanie.

SHARK1979 - 30-05-2011, 10:53

wojzi napisał/a:

Ostatnio pokazywało ok. 8 a z baku wyszło ponad 9 - i to tryb mieszany. W całkowicie miejskim wyszło mi ok. 10.7.

U mnie też nieraz tak wychodzi ale ostatnio wracając ze Zgierza na 5 prędkość 90/100 do mojego city wyszło 6,6 po wcześniejszym miastowym spalaniu kole 10L :D wszystko zależy od stylu jazdy trasy oraz warunków :D ilu posiadaczy tyle różnych danych, Cari ma tak że spali od 4,5 do nawet jak piszą do 13L czego nie uzyskałem nawet podczas formy pościgowej :mrgreen:

daron64 - 30-05-2011, 17:59

SHARK1979 napisał/a:

wszystko zależy od stylu jazdy trasy oraz warunków :D ilu posiadaczy tyle różnych danych, Cari ma tak że spali od 4,5 do nawet jak piszą do 13L czego nie uzyskałem nawet podczas formy pościgowej :mrgreen:

Szczerze to te obie wartosci jakie podales(4,5 i 13) to jak dla mnie czysta abstrakcja. Absolutne minimum jakie udalo mi sie uzyskac na trasie(nie krotki odcinek) to bylo 5,7. Na 4,5 to by wiekszosc trasy z gorki chyba musiala byc i to juz nawet nie jadac dziadkowo tylko juz tak prawie przedagonalnie chyba. A 13..do uzyskania, ale zeby tak dluzej jezdzic to nie wydaje mi sie. Chyba, ze ktos baardzo agresywnie jezdzi..i to w korkach jeszcze. Ale tak jak napisales-ilu posiadaczy, tyle opinii.

SHARK1979 - 01-06-2011, 19:50

daron64,
Włącz spalanie chwilowe jedz na 5biegu tak kole 80km/h i sam zobaczysz że nie ruszając nogą będzie takie spalnie :wink:

daron64 - 01-06-2011, 20:41

shark1979
Tyle wiem, ale chodzilo mi o to, ze tak sie na dluzsza mete nie da jechac. nie chodzi mi tylko, ze wolno, ale ze najzwyczajniej w swiecie warunki na drodze rzadko pozwalaja zeby jechac dluzszy odcinek taka stala predkoscia. Zawsze trafi sie ktos kogo bedziemy wyprzedzac, albo bedzie trzeba zwolnic i znow rozpedzac. A tak jakby sie trafila prosta, rowna droga z zerowym ruchem to mysle, ze i nizsze spalanie jest do osiagniecia. Niedaleko mam ekspresowke, ktorej ok 40km odcinek jest bardzo slabo uczeszczany, tzn male natezenie ruchu jest i zdaza sie, ze przez te 40km nie wyprzedzam nikogo ani nikt mnie a z naprzeciwka z 5aut mijam to wtedy wskazania chwilowego spalania potrafia sie przez dluzsza chwile jak sie rowno jedzie i ponizej 4utrzymywac, ale zaraz jakas gorka jedna, druga, potem przez elblag i kawalek wleczenia i srednia z trasy mi wychodzi 5-5,5(calosc trasy jakies 85km-40ekspresowka, z 5przez el, reszta lokalnymi drogami, wczesniej jak pisalem o 5,7 chodzilo o trase dluzsza). Sie jakos zawsze rozpisuje, chodzi mi, ze taka srednia pewnie jest do osiagniecia, ale q niezwykle sprzyjajacych warunkach, ktore raczej ciezko spotkac w naszym polskim piekielku.

matisbb - 16-09-2011, 02:45

Witam witam po długiej przerwie od ostatniej usterki z olejem zamiast płynu hamulcowego :)
Chciałem się pochwalić całkiem dobrym wynikiem w mojej Cari GDI:

2 osoby i z 30kg bagażu czyli wypad do Zakopanego :D

trasa ok 120km Żywiec - Zakopane w 90% Słowackimi pustymi drogami, klima przez 1/3 trasy no i wiadomo troszkę pod górkę i spalanie 6,6L

powrót trasa ta sama tyle ze pochmurno więc bez klimy do tego nie sprawdzałem ale na pewno trasa "z górki" i spalanie 4,6! także jestem zadowolony póki co :)

W zimie z tego co pamiętam już bywało sporo gorzej więc na tą zimę wpadł mi pomysł dość ciekawy- czy ktoś stosował takie pokrowce na przedni wlot powietrza? Według moich przemyśleń silnik w zimie nie chłodzony lodowatym powietrzem szybciej by się zagrzał no nie? Więc na chłopski rozum spalanie powinno być mniejsze a z uwagi że do roboty mam 8km to gdy silnik jest już ciepły zostaje jakieś 2-3km przy lepszych przymrozkach... Temat do przemyślenia... zima ponoć ma być ostra :)

Hugo - 16-09-2011, 08:07

matisbb napisał/a:
czy ktoś stosował takie pokrowce na przedni wlot powietrza?
To jest bez sensu.