Nasze Miśki - Frankenstein CC5A
harpagan - 05-09-2012, 08:47
Odebrałem z deutera dolne poduszki.
Zalali je na tyle mocno, że silnik zastygł w bezruchu. Nie jest to korzystne rozwiązanie, będę coś musiał pokombinować bo o ile komfort mi bardzo nie potrzebny to trochę martwię się o budę. Może zrezygnuję z bocznych wkładek ...
Plus jest taki, że z dolnymi poduszkami silnik ustawił się nieco inaczej i teraz maskę daję się zamknąć i dopiero po zamknięciu opiera się o korek i następnie pokrywę.
Obstawiam, że wycięcie kawałków ożebrowań zamknie temat. Pozostanie tylko kwestia usztywnienia jej.
harpagan - 08-09-2012, 18:54
Czas w ostatnich dniach nie pozwala działać.
Do tego zamiast walczyć pod maską musiałem użerać się ze śrubą górnego mocowania tylnego amortyzatora.
Udało się jednak finalnie dokręcić dmuchawkę:
Dzięki Czarnuchowi za to dwa elementy połączone zostały w całość i jest szansa, że niebawem zaciski hamulcowe wrócą na miejsce
rosomak1983 - 08-09-2012, 19:19
harpagan, z ciekawosci ile wazy takie bydle
harpagan - 08-09-2012, 19:59
rosomak1983 napisał/a: | harpagan, z ciekawosci ile wazy takie bydle |
Kompresor?
Na oko z 10kg, ale nigdy nie ważyłem
m6riano - 09-09-2012, 15:04
te fele to jakaś hydrografika?
harpagan - 09-09-2012, 17:05
m6riano napisał/a: | te fele to jakaś hydrografika? |
Hydrografika
http://www.youtube.com/wa...ZC3D1_uSCs&NR=1
To byłe felgi Tomka od Little Evo
Marcino - 17-09-2012, 12:24
harpagan napisał/a: | rosomak1983 napisał/a: | harpagan, z ciekawosci ile wazy takie bydle |
Kompresor?
Na oko z 10kg, ale nigdy nie ważyłem |
Jaki to konkretnie model i jakie jest plan przeniesienia napędu? bo sie nie doczytałem....
harpagan - 17-09-2012, 13:34
Marcino napisał/a: |
Jaki to konkretnie model i jakie jest plan przeniesienia napędu? bo sie nie doczytałem.... |
Eaton M62 z elektrosprzęgłem
Umieszczony został w miejscu sprężarki klimatyzacji przy zachowaniu jej napędu czyli pasek 5PK wspólny z pompą wspomagania i napinaczem klimy
Marcino - 17-09-2012, 14:48
Dzieki za info, już wszytko jasne:)
harpagan napisał/a: | Eaton M62 z elektrosprzęgłem |
NO.... widać ze moja firma potrafi coś porzadnego zrobić.
harpagan - 29-09-2012, 14:37
Nie wytrzymałem w oczekiwaniu i wykorzystując kilka wolnych godzin w piątek złożyłem układ chłodzenia wydech i stwierdziłem, że jest to czas na przekręcenie kluczyka.
Innego zdania był mój czerwony przyjaciel i ni cholery nie dał się przekonać, że warto zagadać.
Iskra jest, nowe paliwo wlane i przepompowane, dwa akumulatory, elegancko gasnący i nie zapalający się podczas kręcenia check i nic.
Rozrusznik kręci jak szalony, a silnik nawet nie prychnie.
Zabrakło mi czasu na kontynuacje walki
Plan po telefonicznej konsultacji z ojcem chrzestnym nakazuję sprawdzić kompresję i czujnik wałka.
Robota odłożona na czas przyszły ...
Mało tego próbując wkręcić czujnik temperatury w ramach zaślepienia dziury po wyjściu map sensora zmieliłem (ręką !) cały gwint w kolektorze ... znów rozbieranie
rosomak1983 - 29-09-2012, 17:15
harpagan napisał/a: | Mało tego próbując wkręcić czujnik temperatury w ramach zaślepienia dziury po wyjściu map sensora zmieliłem (ręką !) cały gwint w kolektorze ... |
Ty to rzeczywiscie jestes Harpagan Wyluzuj juz z tymi sterydami bo co chwile jakas srube ukrecasz.
Co do zapalania kompresje zmierzyc trzeba, rorzad ok ? Czyjnik wała mivec jest taki sam rozumiem ? Moze sprawdz jeszcze czy dobrze kable podłaczyłes. Tylko nie pourywaj
areksz121 - 30-09-2012, 23:19
Ja bym jeszcze zaproponował metodę z plakiem...psiknąć w dolot, i jak iskra jest to powinien złapać cokolwiek. Sprawdzić jeszcze zasilanie na wtryskiwaczach... Harp, spokojnie, bez pośpiechu i będzie dobrze...może o czymś zapomniałeś po prostu, kabelek/kostka niedopięte?
A swoją drogą, nie wgłębiałem się, jak działają rzędowe MIVEC...przepływka, czy mapsensor?
Ja u siebie z ciekawości muszę sprawdzić kompresję i olej
harpagan - 01-10-2012, 09:01
rosomak1983 napisał/a: | Ty to rzeczywiscie jestes Harpagan |
rosomak1983 napisał/a: |
Co do zapalania kompresje zmierzyc trzeba, rorzad ok ? Czyjnik wała mivec jest taki sam rozumiem ? Moze sprawdz jeszcze czy dobrze kable podłaczyłes. Tylko nie pourywaj |
Rozrząd ok, kompresja zostanie zmierzona.
Co do samej wiązki, to na 99% jest ok.
areksz121 napisał/a: |
Ja bym jeszcze zaproponował metodę z plakiem...psiknąć w dolot, i jak iskra jest to powinien złapać cokolwiek. Sprawdzić jeszcze zasilanie na wtryskiwaczach... Harp, spokojnie, bez pośpiechu i będzie dobrze...może o czymś zapomniałeś po prostu, kabelek/kostka niedopięte?
|
Iskra jest, świece zostały mocno zalane, więc wtryski też wydają się pracować.
Jednak faktycznie można je jeszcze sprawdzić
areksz121 napisał/a: |
A swoją drogą, nie wgłębiałem się, jak działają rzędowe MIVEC...przepływka, czy mapsensor? |
Map co przy fakcie, że 1,8 DOHC miał przepływkę powoduję dalszą zabawę
Wczoraj wypadł kolektor dolotowy i dziś wyląduje u tokarza na poprawkę gwintu i dorobienia kolanka do map sensora.
Zrobiło się trochę miejsca pod maską tak więc na wszelki wypadek zajrzę jeszcze do rozrusznika.
W międzyczasie przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz
Mivec ma mocno ograniczone podciśnienia w stosunku do DOHC bo tak na prawdę z przepustnicy wychodzi tylko jedno idące do filtra węglowego.
W DOHC jeszcze 3 podciśnienia idą do czujników(?) na grodzi.
W związku z tym, że nie będę ich używał zostały one wygonione spod maski, a kostki zostały luźno ... może to jakiś ślad?
Czy jakiś GTikowiec mógłby odpiąc te kostki i spróbować odpalić?
Zrobiłbym to sam, ale bez kolektora w tej chwili mogę tylko gdybać
Hubeeert - 01-10-2012, 09:27
Co mówi Bartek?
harpagan - 01-10-2012, 09:35
Hubeeert napisał/a: | Co mówi Bartek? |
Kompresja + Czujnik wałka na pierwszy ogień
Czarnuch za to negatywnie wypowiadał się o prędkości kręcenia się rozrusznika
Dalsze śledztwo po odbiorze kolektora
|
|
|