[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
adt81 - 24-03-2015, 18:31
Dzisiaj już nie mogłem patrzeć na ten uniesiony zadek (auto stoi mi za oknem biura ) i postanowiłem spróbować jeszcze jedną kombinację a mianowicie zwykłe KYB RC5860 z nowymi amorkami KYB UltraSR (nowe amorki zakładałem wcześniej z obniżającymi H&R). Po złożeniu mocno pobujałem tyłem siedząc na progu bagażnika i na tylnej kanapie żeby zawieszenie siadło i jeśli utrzyma się na tym poziomie co teraz to jest bajka. Jeśli będzie ok to w przyszłym miesiącu założę jeszcze do przednich Eibach'ów UltraSR w miejsce zwykłych Monroe bo na nich przód troszkę gumowy jest i będzie git .
ViBeZ - 02-04-2015, 13:04
Witam.
Kupiłem przez olx sprężyny sportowe do Mitsubishi Galant. Mój galant to GLS TD i z przodu miałem strasznie wielką jape. Oddałem dzis auto do mechanika aby mi wymienił przednie sprężyny. Zadzwonił jednak bardzo zdziwiony że po wyjeciu i zmierzeniu sprężyny przednie które kupiłem są o ok 9 cm krótsze. Czy to jest wgl możliwe? Tak ma być? Liczyłem na obniżenie MAX 5 cm. Chyba że te sprężyny są jakieś wzmacniane i inaczej się uginają. Podobno wszystko pasuje i wygląda tak samo tylko są dużo krótsze. Jak to jest?
eremita - 02-04-2015, 13:22
ViBeZ napisał/a: | itam.
Kupiłem przez olx sprężyny sportowe do Mitsubishi Galant. Mój galant to GLS TD i z przodu miałem strasznie wielką jape. Oddałem dzis auto do mechanika aby mi wymienił przednie sprężyny. Zadzwonił jednak bardzo zdziwiony że po wyjeciu i zmierzeniu sprężyny przednie które kupiłem są o ok 9 cm krótsze. Czy to jest wgl możliwe? Tak ma być? Liczyłem na obniżenie MAX 5 cm. Chyba że te sprężyny są jakieś wzmacniane i inaczej się uginają. Podobno wszystko pasuje i wygląda tak samo tylko są dużo krótsze. Jak to jest? |
Jeśli kupiłeś używki to możliwe, te co miałeś były dobre te co kupiłeś powinny obniżyć gala o 3 czy tam 5 cm ale jako że są np. zmęczone poszło 9 ktoś się pozbył złomu a Ty dostałeś w gratisie kilka cm w dół
tresorex - 02-04-2015, 13:29
A na sprężynach, które kupiłeś są jakieś oznaczenia?
booohal - 02-04-2015, 13:29
Ze względu na progresywność sprężyn obniżających są one sporo krótsze.
Nie bój nic. Smiało zakładaj.
ViBeZ - 02-04-2015, 14:06
Zaryzykowałem i już założone Przed założeniem poprosiłem jedynie żeby mechanik mi je zmierzył. Długości to około 34 cm / 29 cm. Przed zakupem widziałem zdjęcia jak Galant poprzednika na nich stał i jak wtedy mi podawał wymiary to wszystko mi się zgadzało z tym to wyczytałem w internetach. Ale dla pewności jeszcze raz przeszperałem internet i według mnie ok. Wyszedłem z założenia że to sportowe sprężyny i nie ugną się tak mocno jak fabryczne. Mechanior przyznał mi racje choć z wątpliwościami. Ja też troche przerażony byłem tymi ~10 cm Przed chwilą miałem telefon że już poskładane i nie siadło tak bardzo Jutro odbiór bo jeszcze nie wszystko zrobione Zobaczymy co z tego wyszło. Na sprężynach były jakieś oznaczenia (cyfry) ale nie przyglądałem się im szczególnie i były częściowo nieczytelne. Kolor sprężyn granatowe/czarne - bardziej czarne. Wymienione wszystkie ponieważ jedna tylna była pęknięta
milo - 02-04-2015, 14:55
ViBeZ napisał/a: | Zadzwonił jednak bardzo zdziwiony że po wyjeciu i zmierzeniu sprężyny przednie które kupiłem są o ok 9 cm krótsze. |
Tak będzie nie trzeba ściskać sprężyn żeby założyć na amortyzator nawet będzie sprężyna luzna przy złożeniu - 45
ViBeZ napisał/a: | Długości to około 34 cm / 29 cm. |
Zmierz ile masz od środka koła do błotnika pewnie będzie około 29 cm
ViBeZ napisał/a: | Kolor sprężyn granatowe/czarne - bardziej czarne. |
To pewnie H&R
eremita - 03-04-2015, 09:21
Nie ma jak czytać ze zrozumieniem teraz doczytałem że to sprężyny są krótsze o 9cm a ja jakoś odebrałem że samochód siadł 9cm
A to to normalne
bialyjayz - 18-05-2015, 14:44
jaka wysokość sprężyn EIBACH na tył do sedena?
Ma ktoś może namiary gdzie dostanę nowe eibachy wyłącznie na tył, wszędzie tylko komplety sprzedają
Tomi89 - 18-05-2015, 16:58
Eibacha masz -30mm mozesz zamowic na oficjalnej stronie eibach.pl tylko zadzwon i powiedz ze chcesz tylko sprezyny na tyl, orientowalem sie jakis czas temu i bez problemu tak moga sprzedac.
bialyjayz - 19-05-2015, 01:20
Tomi89 napisał/a: | Eibacha masz -30mm mozesz zamowic na oficjalnej stronie eibach.pl tylko zadzwon i powiedz ze chcesz tylko sprezyny na tyl, orientowalem sie jakis czas temu i bez problemu tak moga sprzedac. |
dzięki za odpowiedź
teraz pytanie z innej pułki, jeśli nadkole siedzi wysoko ponad opone jest sens wymieniać także przód?
Bo z tyłem sprawa wygląda u mnie tak, że opona prawie jest przykryta nadkolem dlatego wymiana niezbędna
Tomi89 - 19-05-2015, 11:02
Ja zmienialem przod i tyl, przod wlasnie ze wzgledu ze wysoko siedzial i nie wygladalo to ladnie, z przodu mialem od opony do nadkola jakies 11cm :O po zmianie sprezyn zmiana jest bardzo wyrazna. Teraz jest praktycznie rowno z tylem i efekt super. Ale to tylko zmiana dla lepszego wygladu bo problemu ze sprezynami wczesniej nie bylo . Dla porownania wrzuce fotki.
Tak bylo przed
http://zmniejszacz.pl/zdj...0150409_003.jpg
A tak teraz
http://zmniejszacz.pl/zdj...0150501_001.jpg
bialyjayz - 20-05-2015, 01:18
u mnie przód wygląda niemalże identycznie jak Twój
z tym, że mój na eibachu seryjnie
majster6669 - 22-05-2015, 15:28
bialyjayz napisał/a: | jaka wysokość sprężyn EIBACH na tył do sedena?
Ma ktoś może namiary gdzie dostanę nowe eibachy wyłącznie na tył, wszędzie tylko komplety sprzedają |
Montowalem eibachy na przód i polecam! Jesli zestaw: zepsuty amortyzator+orygnialne spręzyny a zestaw eibachy+dobre amortyzatowy to ten drugi wygrywa, nie jest źle tak jak podejrzewalem jesli chodzi o komfort jazdy.
bialyjayz, pisz na priv gdyz kupilem caly zestaw (nówki) a jednak tyłu nie bede obniżał.
Pomidorek23 - 02-11-2015, 15:28
Witam.
Przeczytałem cały temat i widzę, że z sprężynami do galanta są problemy jeżeli chodzi o tył.
Napewno chcę sprężyny obniżające. Zastanawiam się nad jamex lub h&r. Dodam, że mam lpg w aucie i często jeżdżę załadowany. Zastanawiam sie nad sprężynami dedykowanymi dla kombi.
Jamex:
do sedana posiadają -50/-30
do kombi -50/-35
Dzwoniłem się dowiedzieć jakimi parametrami się różnią. Przód taki sam. Tylne od kombi są o 3 cm krótsze i grubośc drutu jest 11mm. Sedan mają 10.5mm. Czy posiada ktoś jamex-y dedykowane dla kombi założone do sedana? Jak sprawa wyglada pod wpływem obciązenia? Mocno "siada" tył na tych sprężynach? Jak sprawa wygląda bez obciążenia? Czy stoi wysoko?
H&R:
Na stronie producenta znalazłem obniżające do kombi -45/-30 (numer katalogowy 29507-2) i -35/-10 (29507-1). Oczywiscie interesuje mnie ta pierwsza komfiguracja. Pytanie, czy ktoś ma założone te sprężyny dedykowane dla kombi do sedana? Czy auto bez ładunku nie stoi wysoko i czy mocno "siada" przy obciążeniu?
Liczę na odpowiedź i pozdrawiam.
|
|
|