To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

puszka5 - 22-06-2011, 12:59

dawidbori napisał/a:
ja nalalem mobila i stukanie ustalo

Ja zalałem Vavoline 10W60 i cykanie ustało po 2000km. Jest rewelacyjnie, moja v6 mruczy jak marzenie :D

maniek1988 - 23-06-2011, 19:45
Temat postu: cykanie
Witam,
wiem, że ten temat był już poruszany, ale chcę dokładnie poznać przyczynę problemu i sposób wyeliminowania go. Może mi ktoś wytłumaczyć jak kompletnie zlikwidować to cykanie? Jakie części mam kupić, co jest przyczyną, czy to jest szkodliwe i czy hałas będzie się pogłębiał. W dodatku ostatnio zobaczyłem ze silnik pobiera olej, a końcówka tłumika jest pełna grubej warstwy sadzy.
Auto ma 144tys przebiegu. Wymieniłem rozrząd, olej Motul 8100 X clean 5w30, świece, filtry. Wszystko co powinienem był zrobić jest wymienione,
bardzo proszę o pomoc

arturj123 - 24-06-2011, 17:05

Zmierz kompresje silnika, być może któryś gar ma słabsze ciśnienie (uszkodzony tłok, pierścień, może głowica). Aby uciszyć silnik wymienić trzeba hydrauliczne popychacze (kupić dobre zamienniki) i potem lać mu dobry olej:)
Bobo - 30-06-2011, 20:43

Dlugi czas mialem problem z cykaniem w moim miśku. Wymiana oleju pomagala w 60% tzn troszke mniej bylo slychac cykanie. Od miesiaca pozbylem sie halasu w banalny sposob i nie wiem jak dlugo tak bedzie ale narazie nie cyka :)
Pojechalem do znajomego naprawic tlumik i tak gadka szmadka na temat usterek w autach i przeslismy do tematu cykania. Sciagnelismy pokrywe silnika zeby sprawdzic czy mozna wyregulowac zawory. Okazalo sie ze sa hydrauliczne popychacze, kumpel poruszal kazdym popychaczem zeby sprawdzic luz. Nic ciekawego sie z tego nie dowiedzielismy wiec skrecilismy spowrotem wszystko. Po odpaleniu jakby reka odjal cykania juz nie bylo heh nie wiem jakim to cudem sie stalo jezeli nic nie bylo w sumie robione ale ciesze sie ze w koncu jest z tym spokuj :) Dodam tylko ze olej ostatnio byl wymieniany jakies 13tyś temu (Mobil Super 1000 15W/40) :D

Anonymous - 30-06-2011, 21:17

Bobo napisał/a:
Dodam tylko ze olej ostatnio byl wymieniany jakies 13tyś temu (Mobil Super 1000 15W/40) :D

sorry Bobo ale w tym wypadku musi i będzie cykać.

m6riano - 01-07-2011, 17:09

Cytat:
(Mobil Super 1000 15W/40)

Ja wcześniej miałem mobila 10w40...do cieniaka bym taki olej zalał nie do gala...wylej ten szajs jak najszybciej i wlej jakiegoś LM ew. MOTULA i koniecznie 10w40

Tomii - 10-07-2011, 21:18

To ja napisze od siebie że miałem zalany olej Shell Helix Ultra 5w40 i nie dawno po ok 7tyś km po jego zastosowaniu jeden lub dwa popychacze się tak rozklepały że słychać je nawet na ciepłym silniku, dopiero po przejechaniu ok 7km się uciszają ale nie do końca.
Zrobiłem płukankę środkiem Liqui Moly ProLine oraz zalałem olej tej samej firmy Synthoil HighTech 5w40 pełny syntetyk i niestety żadnej poprawy. Pozostaje wymienić popychacze ale zacznę chyba na razie od tych na zaworach wydechowych.

tommyc1 - 11-07-2011, 14:21

A ja sie wielce zdziwiłem, bo 2 dni temu odebrałem miśka od mechanika po przegladzie i... cisza. Silnik zupełnie ucichł po wymianie oleju (valvoline). Mechanior stwierdził, że miałem wlany stary olej i filtr oleju też ma więcej niż 15tys przebiegu. Ja na to, że to niemożliwe, bo serwisowałem samochód w "zaufanym" warszawskim warsztacie...a on w śmiech: "TAK PAN SERWISOWAŁ...".
Poprzednio też niby valvoline lali panowie i... cykał jak cykał. Od jakiegoś czasu przeraźliwie klepał a nie cykał, po wymianie uciszył się tak bardzo, że własciwie już zapomniałem, że taki cichy moze być galant. :D

Swoją drogą... nie chce mi się wierzyć że zostałem aż tak oszukany :/

Anonymous - 11-07-2011, 14:34

najgorsze jest to że nie udowodnisz... dlatego ja zawsze na wymianę przywożę swój olej i filtr i jestem przy wymianie żeby przypilnować :P
m6riano - 11-07-2011, 17:28

Derpin napisał/a:
najgorsze jest to że nie udowodnisz... dlatego ja zawsze na wymianę przywożę swój olej i filtr i jestem przy wymianie żeby przypilnować :P

To jest chyba oczywiste..i to nie tylko jeśli chodzi o wymiane oleju..;-)

tommyc1 - 11-07-2011, 18:32

Przypilnować? Trudno pilnować jak trzeba pracować, kurcze to ja płace tyle kasy i jeszcze mam ich pilnować, he he. Obłęd, ale widać cwaniactwo wszechobecne i urlop musiałbym brać żeby patrzeć cały dzień mechanikowi na ręce... Kit im w oko. Na razie cieszę się cichym silnikiem-zobaczymy jak długo...miałem w planie podlewanie ceramizerem, ale sie wstrzymam póki co.
m6riano - 11-07-2011, 18:38

tommyc1 napisał/a:
miałem w planie podlewanie ceramizerem, ale sie wstrzymam póki co.

Jaki masz przebieg?
ps. co to z warsztat? może być na priv(chociaż jestem za tym żeby wszyscy omijali ich z daleka;-)

post32 - 11-07-2011, 19:46

To troche dziwne z tym Valvoline bo ja mialem Elf Competition STI 10W40 i bylo slychac tylko jak zimny a przyszedl okres by wymienic wiec po przeczytaniu jaki to naj ten Valvoline wiec sobie kupilem 10w40 a tani nie jest i po przejechaniu 1500km cyka nawet na cieplym. I teraz sie zastanawiam czy nie zalac go na nowo Elfem.
tommyc1 - 11-07-2011, 19:56

m6riano napisał/a:
tommyc1 napisał/a:
miałem w planie podlewanie ceramizerem, ale sie wstrzymam póki co.

Jaki masz przebieg?
ps. co to z warsztat? może być na priv(chociaż jestem za tym żeby wszyscy omijali ich z daleka;-)

Gdybym miał pewność, ze było jak powiedział ostatni mechanik, to bym napisał o kogo chodzi...choć jak poszukasz w moich postach to się dowiesz gdzie serwisowałem od 4 lat :P .
Przebiegu mam ponad 270tys km. Pamiętam, ze jak pierwszy raz zalałem Valvoline, silnik przycichł. Po kolejnej zmianie jednak już cykał jak na starym... Teraz wszedł nowy i cisza...

m6riano - 11-07-2011, 20:26

Przy 270 już można zalać ceramizerem...ale jeśli nie cyka to po co..?;-)
ps. wyślij na priv...;-)