Forum ogólne - CB RADIO
Cezar - 06-08-2009, 22:29
Przymierzam sie do zakupu mojego pierwszego radyjka i po wstepnej selekcji wybralem TTI TCB-880. Na allegro sa w zestawie z antena Hustler IC-100 za ok 300zl , lub Sirio AS 100MAG za ok 400zl. Znalazlem pewien sklep gdzie za 405zl daja Sirio AS145
Zastanawialem sie jeszcze nad Unidenem Pro 520XL i Alanem 48Plus, ale jakos ten TTI bardziej mnie przekonuje
Podjade jeszcze do pewnego sklepu w moim miescie i porownam ceny, jak bedzie mala roznica to kupie na miejscu.
Dobrze wybralem?
Zlot coraz blizej wiec trzeba sie jakos dozbroic przed wyprawa
jacek11 - 07-08-2009, 01:40
Cezar napisał/a: | Zastanawialem sie jeszcze nad Unidenem Pro 520XL |
Mam takie radio,i nie chcę innego.Posiada wszystko co jest potrzebne,i nie posiada
zbędnych bajerów.Najlepsza konstrukcja do auta jaką znam.
Pozdro.
Student - 07-08-2009, 07:26
Najlepsza to jest ALAN 18.
Ale potwierdzam Uniden robi dobre radyjka.
Kris1980_147 - 07-08-2009, 10:09
Cezar napisał/a: | Przymierzam sie do zakupu mojego pierwszego radyjka i po wstepnej selekcji wybralem TTI TCB-880. Na allegro sa w zestawie z antena Hustler IC-100 za ok 300zl , lub Sirio AS 100MAG za ok 400zl. Znalazlem pewien sklep gdzie za 405zl daja Sirio AS145
|
Ja bym sobie odpuścił Hustler-a IC-100. Lepiej dołóż i kup Sirio as-100, albo Sirio ML-145
Anonymous - 07-08-2009, 18:54
Kris1980_147 napisał/a: | Ja bym sobie odpuścił Hustler-a IC-100. Lepiej dołóż i kup Sirio as-100, albo Sirio ML-145 | A ja nie. Sam użytkuję taki właśnie zestaw i złego słowa powiedzieć nie mogę. Ostatnio robiłem nawet testy w mieście i osobiście między bajki włożyłem mity o rzekomym kompletnym zanikaniu zasięgu. Być może Sirio byłoby lepszym rozwiązaniem, ale Hustlerowi osobiście nie mam co zarzucić. Inna sprawa, że Hustler b. mocno potaniał. Kiedy rok temu kupowałem swój zestaw, różnica między Unidenem 520 z Hustleram i Sirio wynosiła 10 czy 20 PLN, dziś sama antena Sirio jest 2 i więcej razy droższa od Hustlera.
Kris1980_147 - 07-08-2009, 21:40
Każdy chwali to co ma. Ja też mogę powiedzieć że moja Sirio Omega to badziew, jak ją porównam np. z Sirio Turbo 5000 , ale jest 2 x wieksza i ma zasięg nawet >30km.
Puki co nie mam porównania z inną i też będę swoją zachwalał.
Polecam Forum CB . Znajdziesz tam odpowiedzi na wszelkie twoje pytania związane ze sprzętem CD
pamar - 07-08-2009, 21:51
Bardzo Was przepraszam, ale jakoś dziwnie te Wasze osiągi "odbieram" jakieś 20-30 km a co powiecie na Wyspy Owcze albo Trynidad? Za daleko? Dobra może być Almeria To też jest CB radio tylko troszkę mniej przez Was znane I bardzo proszę pozostańcie w sferze mobili
Pozdrawiam PLA105
j-rules - 08-08-2009, 02:02
Hustler to po prostu podstawa. Jednak mysle ze szybko zacznie Ci brakowac zasiegu na tej antence (aczkolwiek sama w sobie potrafi zaspokoic niewielkie potrzeby). Zdecydowanie polecalbym Sirio as-100, zgrabna metrówka o swietnych parametrach.
O radiach TTI slyszalem ze sa troszeczke zbyt awaryjne jak na te pieniazki - nie przesądzam, ale takie opinie slyszalem.
Prawda jest taka, ze na poczatek kazdy zestaw wystarcza - pytanie kiedy sie konczy poczatek i jak szybko zechce sie miec cos lepszego (w przypadku CB niemal nieuniknione..)
wojtas20 - 08-08-2009, 11:48
Cezar a ja polecam Ci za te pieniądze taki zestaw, sam mam i nie narzekam, zasięg 20km.. na prawde dobre radio za te pieniądze a antena Wilson w porównaniu do Hustlera jest o wiele lepsza jeździłem z tym zestawem pierwsze cj0 a teraz carismą i jest na prawdę fajny oto link do takiego zestawu : http://allegro.pl/item701...little_wil.html
Anonymous - 08-08-2009, 13:08
pamar napisał/a: | Wyspy Owcze albo Trynidad |
pamar napisał/a: | To też jest CB radio tylko troszkę mniej przez Was znane |
Alan 87? Magnum S-9? Ja na antenie 5/8 / 3 przeciwwagi sięgnąłem Australii.....Alanem 87 na SSB......przy środku pasma.
Powiem tak.....Wielu jest zachwalaczy, ale zwykły i najprostrzy Johny II z antenką 50cm jest w stanie wywalić na <10km w odbiorze, a wypromieniować efektywnie na ok 8-12 km. To pierwsze jest różne i zależy czy lubicie słuchać szumów....(jak skręcisz SQL to tracisz zasięg)
Poza tym na zwykłym drucie jestem w stanie dawać dalej niż wy na Presidentach.....
Zasięg głównie zależy od propagacji Fali a o tym długo by pisać......
Kwestia tylko tego jaki drut i jak jest zestrojony.......
Zapewne wielu się znajdzie którzy będą się kłucić.....ale....
Radio dla Auta (choc to i tak za dużo) to w pełni wystarczającym wyborem jest Intek M490 Plus i dowolna antena o długości dowolnej ale mocy większej niż 200w i nie w PMPO bo to podają na allegro aby sprzedać.
Co do radia, to w trakcie Gwarancji ma ono 40 kanałów......Jest ono ogólno światowe (można ustawić mu kraj i nadaje na całych lub połówkach itd), Po rozkodowaniu (po gwarancji) polegającym na rozlutowaniu jednej zworki zyskujemy po 10 band na kanał.........Dodatkowo umożliwia nasłuch 2 kanałów jednocześnie, posiada przyciski na gruszce co w aucie jest bardzo wygodne, szybki dostęp do kanałów Alarmowych (9 i 19(tak 19 też jest kanałem alarmowym)) Dodatkowo jest też możliwość zaprogramowania 4 kanałów jak i wprowadzania kanałów do szybkiego przerzucania......Ma też quick up & down czyli przeskakiwanie co 10 kanałów........
Największa wada?:
SQL......Niestety musi być mocno skręcony bo układ w tym radiu słabo filtruje.......
Jest Polskie............
Jest to ALAN 48 + w obudowie Inteka i kosztuje połowę.....
Choć poza pierwszym to bym nie zaliczał do wad.....ale wielu zalicza np kraj produkcji.......
A ja z kolei pamiętam UNIDENA......Polska firma a i president przy niej klękał......
W radiach jest jak z autami.......
Pomimo że wielu na nie nie stać, to i tak muszą mieć bardziej firmowe i droższe od sąsiada.....nie koniecznie lepsze......
co do anten:
Do podstawowych parametrów charakteryzujących antenę możemy zaliczyć: częstotliwość rezonansową, impedancję wejściową i rezystancję promieniowania (R), zysk energetyczny (G), współczynnik fali stojącej (WFS), tlumienie wsteczne (dla anten kierunkowych), szerokość pasma.
Częstotliwość rezonansowa: antena jest otwartym obwodem rezonansowym, w którym pojemność i indukcyjność zastąpiona jest przewodnikiem. Długość przewodnika jest równoważnikiem pojemnościowo-indukcyjnym obwodu w rezonansie i uzależniona jest od długości fali dla której ma być wykonany. Antena ma własną częstotliwość rezonansową, ale skutecznie pracuje w pewnym przedziale częstotliwości. Przedział ten zależy głównie od konstrukcji anteny.
Zysk energetyczny anteny: to wartością względną, zależną od punktu odniesienia. Jest to logarytmiczny stosunek natężenia pola zaindukowanego Eb lub mocy Pb w antenie badanej do anteny wzorcowej Ew, Pw.
Zysk energetyczny może być określany w stosunku do dwóch rodzajów anten wzorcowych, którymi mogą być antena izotropowa (hipotetyczna antena ćwierćfalowa promieniująca jednakowo we wszystkich kierunkach) - dBi, bądź dipol półfalowy - dBd. Różnica pomiędzy nimi wynosi 2,14 dB czyli G = 3,5 dBd = 5,64 dBi.
G [dB] = 20 log Eb/Ew = 10 log Pb/Pw
Do marketingowych informacji o zysku anteny w dB podawanych na opakowaniach anten CB należy podchodzić z dużą ostrożnością, ponieważ producenci nie podają w stosunku do czego zysk w dB jest określony.
Impedancja wejściowa i rezystancja promieniowania: przy dopasowywaniu anteny do lini zasilającej i nadajnika impedancja wejściowa anteny ma duże znaczenie. W paśmie CB stosuje się wejścia 50 Ohm. Należy zwrócić uwagę na to, aby antena, linia zasilająca i wyjście nadajnika miały tą samą impedancję. Jeżeli tak nie jest należy zastosować układy dopasowujące (baluny, skrzynki antenowe itd.).
BTW.....Pamarku co myślisz o tym: PRESIDENT LINCOLN
Klasyka......
romero - 09-08-2009, 12:40
Student napisał/a: | Najlepsza to jest ALAN 18.
Ale potwierdzam Uniden robi dobre radyjka. |
Miałem i nie polecam.To zwykły szumofon.
misiek-misiek - 09-08-2009, 14:41
Cytat: | Miałem i nie polecam.To zwykły szumofon. |
ja mam i nie narzekam
a że podróba presidenta...połowę tańsze ale śmiga bez stresu
jacek11 - 09-08-2009, 20:58
misiek-misiek napisał/a: | a że podróba presidenta...połowę tańsze ale śmiga bez stresu |
ma dokładnie tą samą płytę główną.
Miałem kiedyś Presidenta,a na płycie pisało Uniden
krzychu - 09-08-2009, 21:51
jacek11 napisał/a: |
Miałem kiedyś Presidenta,a na płycie pisało Uniden |
Kiedyś słyszałem że Unided to marka Presidenta na USA. Z grubsza radia takie same.
Student - 10-08-2009, 06:52
Forest, P.Lincoln nigdy nie był klasykiem, był za drogi i większości się nie chciało pamiętać częstotliwości choć to samo przychodziło z czasem.
Za klasyków uchodzą: Alan 87, President Jackson, Lafayttte Apache i mało znane radio Super Star 5000DX o porażającej dla niektórych mocy 50/150Watt.
Dla mnie wszystkie dobre, łącznie z Lincolnem (bliźniak Unidena), w 94roku sprzedałem ostatnie wstęgowe, którym był właśnie Lincoln (trudno było mi sie z nim rozstać) choć miał pewną wadę bo np. Alan 87 uciekał mu na 4 kanały z dołu i jak moja kochana chciał mi zrobić kawał to tam przechodziła i se mogłem nasłuchiwać
|
|
|