To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

bastek - 22-02-2011, 08:49

na srebrnym nie widać ani rys, soli tez raczej nie, kurzu tez nie - tylko błoto widać.
co do spojlera - może on i ładny, ale - troche przeszkadza w lusterku (przymierzałem się), i chyba wolę bez dodatków
beti napisał/a:
Szybko jest nudzi przód, pierwsze wrażenie dobre a potem nuda

mi nie....
dalej mi się podba....
już chyba pisałem... w czasie jak kupowałem - 4 sedany miały ładne proporcje.
lancer, mazda3, fiat linea, honda civic.
potem jeszcze jakiś czas później reanult fluenza - ale na obrazku. w naturze juz nie jest taki ładny

jac - 22-02-2011, 16:50

bastek1 napisał/a:
potem jeszcze jakiś czas później reanult fluenza - ale na obrazku. w naturze juz nie jest taki ładny

ogladalem czarnego na ulicy i pomimo iz bym go nie kupil bo francuz , to jednak piekny byl.

nawiazujac do koloru to jak juz pisalem wczesniej czarny jest piekny - mam sluzbowego paska czarnego ale ..... utrzymanie tego w czystosci to juz masakra, czerwony jest zaje .......fajny ale z czysto pratkycznego punktu widzenia srebrny jest najlepszy, pod wzgledem mycia, brudu czy polerowania - poprostu jest najpraktyczniejszy.

Gdzies wczesniej ktos napisal ze SB przypomina bardziej Focusa niz Lanosa ...... Panowie OGARNIJCIE SIE!!!!! NIE IDZCIE TA DROGA!!!!!! (SABO!!!!) spojrzmy prawdzie prosto w oczy jak SB zbliza sie szybko z tylu autostrada (oczywiscie nie w PL) to wzbudza zachwyt, podziw i strach, ale jak juz nas minie to pozostaje tylko (zeby nikogo nie obrazic) tak troszke litosci (rura) i smiechu (tyl generalnie). Inna sprawa ze inzyniery z Mitsu "dali ciala" przliczajac wspolczynnik CX bo jak to mozliwe ze SB, auto z zalozenia sportowe bardziej niz sedan jest wolniejsze, gorzej przyspiesza i wiecej pali? :shock:
ale ale wystarczy ze po delikatnym face liftingu w sedanie wymienia grilla na tego z SB i wowczas bedzie (szczegolnie w kolorze czerwonym) pieknym cacuchnem ;-)
Prosba do wlascicieli SB nie przegryzcie mi tylko tchawicy plissssss ;-)

holter - 23-02-2011, 00:06

Śledzę to forum od pewnego czasu i nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego panuje tutaj jakaś dziwna nagonka posiadaczy sedanów na posiadaczy sporbacków. Do rzeczy: cała dyskusja tak naprawdę skłania się do jednej rzeczy sedan czy hatchback? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytania gdyż każdy używa i potrzebuje samochodu do czegoś innego. Ja z racji posiadania działki budowlanej, nie rozważałem nawet sedana gdyż po prostu potrzebowałem pakownego auta- wybrałem SB-ka. Jak dla mnie obie wersje nadwozia lancera są atrakcyjne jednak uważam, w każdej z wersji tył mógłby być lepiej dopracowany. W SB-k tył jest rzeczywiście masywny, nawet zbyt masywny ale uważam że spojler, deska, czy płetwa jak ktoś woli super pasuje do tego samochodu i nie wyobrażam sobie go bez tego. W sedanie natomiast chyba widać gołym okiem że tył jest króciutki, jak dla mnie zbyt krótki do limuzyny która ma ponad 4,5 m. Przez to auto ma krótką klapę bagażnika i nie jest pakowne (nie mówię tutaj o walizkach itp.) Spojler w sedanie pomaga, gdyż polepsza proporcje czyniąc tył bardziej masywnym, i ze spojlerem auto naprawdę wyglada extra.
jac napisał/a:
Gdzies wczesniej ktos napisal ze SB przypomina bardziej Focusa niz Lanosa ...... Panowie OGARNIJCIE SIE!!!!
to jest jego zdanie, może równie dobrze napisać że tył jest podobny do lexusa rx 330 i też będzie miał odrobinę racji.
jac napisał/a:
zalozenia sportowe bardziej niz sedan jest wolniejsze, gorzej przyspiesza i wiecej pali?
nie ma takiego założenia, w większości krajów sedan nazywa się Sport-Sedan, czy to czyni to auto sportowym z przyspieszeniem 9 czy 10s do 100 km/h? SB może być nieco wolniejszy z racji tego że jest po prostu cięższy. A co do grilla to grill z SB jest dla mnie ładniejszy ale uważam że nie pasuje raczej do sedana który ma być z założenia bardziej eleganckim samochodem. Pamiętajcie że zwykle hatchbacki projektuje żeby były funkcjonalne, to limuzyna ma się zawsze super prezentować. Na koniec, żeby odgryźć się właścicielom sedanów dam jeszcze linka do artykułu: http://admoto.pl/pub/arti...o+wymiany!&dat= w którym znalazłem zdanie: "O, fajnie, zaraz będą koło siebie sunęły dwa nowe Lancery. Jednak za chwilę zorientowałem się, że doganiam Seata Cordobę. Takie światła wcześniej miała także Alfa Romeo 156" :P dobrej nocy :mrgreen:
mazin - 23-02-2011, 07:34

holter napisał/a:
Śledzę to forum od pewnego czasu i nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego panuje tutaj jakaś dziwna nagonka posiadaczy sedanów na posiadaczy sporbacków.

To akurat zrozumiałe - kieruje nimi najzwyklejsza zazdrość ;-)

Uwex - 23-02-2011, 08:35

holter napisał/a:
dziwna nagonka posiadaczy sedanów na posiadaczy sporbacków

nagonka to panuje i stosunkach PIS- PO i odwrotnie , a tutaj to się dobrze bawimy :)

bastek - 23-02-2011, 11:06

holter napisał/a:
jakaś dziwna nagonka posiadaczy sedanów na posiadaczy sporbacków

eeee, nagonka od razu.
jak dla mnie-watek dla zabawy powstał
argumentu o komarach (moje), marznacych główkach.....
w tym samym tonie wypowiadaja się posiadacze hatchbacków... też nagonka?
mam wrażenie, że większość pisze - "moim zdaniem", "mi sie podoba bardziej"holter, a Ty masz sedana czy SB? robisz nagonkję :) (to też w żartach pytam)
ps
a ja wolę sedana
a jak ktoś mi powie inaczej, zrobię mu to, co zrobił mój dziadek 50 lat temu, jak pojechał koniem do knajpy na piwo, wyszedł z knajpy i konia nie było :) :)

jaca71 - 23-02-2011, 11:10

holter napisał/a:
Śledzę to forum od pewnego czasu i nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego panuje tutaj jakaś dziwna nagonka posiadaczy sedanów na posiadaczy sporbacków.

Jaka nagonka?
Ja rozumiem ze ktoś wybrał SB bo praktyczniejszy, bo pakowniejszy ale pisanie że Sb jest ładniejszy? Bez jaj ;)

Bart2001 napisał/a:
Od schematu sedanów w klasie kompaktowej odcinają się Lancer i Impreza ale wynika to właśnie z ich sportowego rodowodu i dlatego deska na klapie musi być, chociaż mając 1,5 pod maską chyba bym też z niej zrezygnował. Żeby nie było że jest totalnym wrogiem sedanów to gdybym kupował ralliarta to poważnie zastanowiłbym się właśnie na sedanem.

Ja to widzę inaczej. Ładny sedan to taki, który projektowany jest jako sedan. ładny hatch jest ładny gdy projektowany jest jako hatchback. I dlatego lancer jest ładny jako sedan a paskudny jako SB bo z sedana na siłę zrobiono hatcha.

Uwex - 23-02-2011, 11:48

Cytat:
paskudny jako SB ... hatcha.

teraz to przegiąłeś ! to już podchodzi pod nagonkę . :wink:

bastek - 23-02-2011, 12:21

jaca71 napisał/a:
I dlatego lancer jest ładny jako sedan a paskudny jako SB bo z sedana na siłę zrobiono hatcha

dobrze godo, dać mu wódki!!!
huzia na klapy z tyłu!!!!

holter - 23-02-2011, 15:32

mazin napisał/a:
To akurat zrozumiałe - kieruje nimi najzwyklejsza zazdrość

Myślę że ta zazdrość wynika z faktu, że w PL więcej sprzedaje się SB-ków i z tego, że w np. w Szwecji cywilny Lancer sprzedawany jest wogóle tylko w SB :p
bastek1 napisał/a:
olter, a Ty masz sedana czy SB?
SB-ka (jest w poście wyżej)
jaca71 napisał/a:
Ja rozumiem ze ktoś wybrał SB bo praktyczniejszy, bo pakowniejszy ale pisanie że Sb jest ładniejszy? Bez jaj
no właśnie sęk w tym, że ja nigdzie nie napisałem że uważam że SB jest ładniejszy :wink: Napisałem tylko że w/g mojej opinii Sporback ma zbyt masywny tył, a Sedan zbyt krótki. Ogólnie lancer sedan ma lepszą prezencję, chociaż ciężko jest wogóle porównywać sedana do auta z nadwoziem 5d (ewentualnie liftback) Nie zmienia to faktu, że i tak uważam, że Lancer SB na tle konkurencyjnych kompaktów w hatchbacku wypada bardzo dobrze pod kątem wizualnym.
jaca71 napisał/a:
a to widzę inaczej. Ładny sedan to taki, który projektowany jest jako sedan.
Też nie zawsze tak jest, przykładowo europejski focus 2 w sedanie z tego co wiem powstał na podstawie hatchbacka, a wygląda chyba lepiej.
Uwex napisał/a:
Cytat:
paskudny jako SB ... hatcha.
teraz to przegiąłeś ! to już podchodzi pod nagonkę .

Nagonką można było to jeszcze nazwać kilka postów temu, teraz to już jest lincz :p

bastek - 23-02-2011, 19:17

holter napisał/a:
Myślę że ta zazdrość wynika z faktu, że w PL więcej sprzedaje się SB-ków

z tego to ja się akurat cieszę.
bardzo chciałęm mieć samochód nie-często-widziany
i mam sedana :)

jac - 23-02-2011, 21:06

No tak mialo byc smiesznie a wyszedlem na ....... SB -owego rasiste :shock:
Jednak jak mi ktos powie ze SB projektowano dla jego funkcjonalnego bagaznika to chyba cos tu jest nie halo!! wg mnie zaprojektowano go jako cywilna, miejska odpowiedz Mitsubishi na Subaru - ale te slabsze tez miejskie :wink: tak samo jak Rallianta na Subaru Impreza.
Moze sie myle ale tak to widze.
BTW zwroccie Panowie uwage na samochod prowadzacego program Jazda Polska... a szczegolnie na model i przod. To chyba zwykla jednostka benzynowa 1,8 ale z delikatnie przerobionym przodem aha i w wersji Invite (tapicerka itp..).

ale ale wiecie dlaczego w PL tak duzo sie SB-ow sprzedaje? Poniewaz zazwyczaj stoja one w salonach przodem do wejscia, przy scianie i kupujacy nie ma za bardzo okazji przyjzec sie z dystansu jego "zadkowi" a szczegolnie rurze (choc bardziej mi sie tu slowo PIPETA nasuwa) a pozniej to juz too late :P

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Jednak zeby wlasciciele sedanow nie wpadli w samozachwyt to.... poniewaz z nudow planuje zamontowanie kamerki cofania wiec dzisiaj przyjzalem sie tylnemu zderzakowi. Polecam spojrzec nad tablice gdzie schowane sa lampki oswietlenia. Takiej chamowy to ja nawet w Trabancie nie mialem :badgrin:

pozdr i SB-kow i Sedan-kow ;-)

Pawcho - 24-02-2011, 08:54

eee tam nie widziałeś, zajrzyj do bagażnika w sedanie tam dopiero jest full wypas :badgrin: ale nie będę się "znęcał" nad właścicielami sedana, a poza tym ten wątek był już poruszany.
Po prostu sedana w fabryce robią z końcówek materiałowych a SB normalnie :lol:

gzesiolek - 24-02-2011, 09:23

Wykończenie bagażnika to ewidetne działanie Mitsu, aby ktokolwiek kupował SB :P
Poza tym jak gdzies ugrzazlbys w zaspach, do z dechy w sedanie mozesz rozpalic awaryjne ognisko... a w SB co bedziesz palic? :P
:D

Uwex - 24-02-2011, 09:36

gzesiolek napisał/a:
co bedziesz palic?

lepiej się przyznajcie co Wy palicie? :lol: