Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
Anonymous - 19-07-2010, 02:09
no ze ta dolegliwosc to pozostalosc po zimie ...czyli piach i sol bo slabo jest ten zamek osloniety
Hugo - 04-08-2010, 10:31
Co zostało zrobione:
- wymiana piasty prawej przedniej, nareszcie cisza, nic nie wyje,
- zamontowana blenda nad tylną rejestracją z napisem GALANT oraz znaczek Sport Edition przyklejony na taśmę dwustronną (trzyma się na wieki), teraz tył wygląda świetnie, zamówione zostało również oryginalne logo (znaczek) Mitsubishi na tylną klapę o wymiarach 8 x 7 cm (obecny zamiennik jest za duży, a ponadto po roku diamenciki zaczynają płowieć i robią się białe),
- uruchomiłem zamek tylnej klapy po ok. 3 godzinach, już się prawie poddałem. Najpierw dobry odrdzewiacz firmy Berner przez ok. 1 godz. i udało się rozruszać prawie wszystkie zapadki w bębenku oprócz 2 szt. Stały jak zaspawane. Wiec siłowo wcisnąłem je płaskim wkrętakiem i z powrotem podnosiłem wkładając kluczyk do zamka. Niestety cały bębenek ani nie drgnął. Więc na ok. 1 godz. został zanurzony w oleju napędowym. Po tym znów próby przekręcenia i po kilkunastu minutach bębenek drgnął, aby za chwilę nagle przekręcić się cały . Dostał na koniec sporą dawkę odrdzewiacza i na to smar miedziowy w spray'u. Działa lepiej niż nowy.
Fotki tylnej klapy zrobię jak dotrzę ori logo.
Aha, w tą lub następną sobotę przyciemniam wszystkie szyby
Matejko - 04-08-2010, 10:55
Hugo z doswiadczenia wiem z reanimacji takich zamkow, ze to zawsze warto wykrecic i wrzucic do cilit bang - co tam sie pozniej z tym dzieje to masakra, max 3 takie kapiele(z cilitu costam sie oddziela i po chwili "gotowania" mamy przezroczysta ciecz,jak woda, a caly syf plywa po wierzchu - normalnie ten cilit jest rozowy i gesty)
Hugo - 04-08-2010, 13:28
Matejko jak znowu zaśniedzieje to tak zrobię. Tak właśnie myślałem w co by go wrzucić żeby go "wygotowało" i "wyżarło" ostro, ale nie mogłem nic wymyślić. Z drugiej strony ważne, że ruszył i działa, teraz przed zimą odkręcę w/w blendę i dostanie "strzała" z odrdzewiacza i smaru miedziowego żeby mu wybić z głowy zapieczenie się
P.S. Mam troche czasu i idę się "pobawić" anteną elektryczną, bo nie działa.
Psikus - 04-08-2010, 13:51
Hugo, do zamka bardziej sie nada hsw100 z wurtha czyli biały smar niesciekający.
Hugo - 05-08-2010, 00:36
Niestety anteny nie naprawiłem. Zerwany był oczywiście pasek zębaty w odległości ok. 15 cm od końca. Próbowałem go połączyć koszulką termokurczliwą, ale mi się to wszystko "rozjeżdżało". Więc wywaliłem ułamany kawałek, wyciągnąłem maszt do oporu, zabezpieczyłem aby nie chował się sam (wcześniej przez brak ułamanego odcinka paska zębatego maszt chował sie o tę długość sam) i zamontowałem antenę wcześniej "traktując" wszystkie miejsca styku (metalowe) na niej i z karoseria Spray-kontaktem do elektroniki. O dziwo antenę bez problemu można włożyć na miejsce z rozłożonym na max. masztem. Jeszcze nigdy mi w nim tak nie odbierało radio, chyba nawet jak antena działała. Pełen sukces, bo na tym też mi zależało. Pewnie najbardziej pomogło to, że maszt jest wysuniety do końca. Niestety nie obyło się bez strat, rozpadła się (ukręciła) nakrętka mocująca maszt do błotnika, więc poskładałem to na silikon.
Ponadto dzisiaj rozmawiałem z tapicerem, dokonał pomiarów, może jeszcze w tym tygodniu pojedzie po czarny welur i będzie czarna podsufitka . Podjął się pracy bez marudzenia . Niestety zajmie mu to ok. 3 dni (klej schnie 24 godziny, a musi nakładać ponoć kilka warstw). Przy okazji zdjecia podsufitki mam ochotę i okazję pobawić się nieco podświetleniem i mam zamiar zamontować jakąś diodę przy przedniej lampce oświetlenia, aby "rzucała" poświatę na konsolę środkową i tunel między fotelami. Barwa biała lub pomarańczowa. Co Wy na to? Ponadto może zamontuję lampkę nad daszkiem przeciwsłonecznym pasażera z wyłącznikiem bezstopniowym, aby kobietki widziały coś w nocy w lusterku . Co o tym myślicie?
Aha niestety nie do końca wszystko jest do zrobienia dla tego tapicera, bo nie podjał się obszycia daszków przeciwsłonecznych , więc będę je musiał pomalować na czarno, tylko nie wiem czym...
Owczar - 05-08-2010, 00:41
Hugo napisał/a: | "rzucała" poświatę na konsolę środkową i tunel między fotelami |
Tak jak w BMW E39?
mkm - 05-08-2010, 01:06
Hugo napisał/a: | nie podjał się obszycia daszków przeciwsłonecznych , więc będę je musiał pomalować na czarno, tylko nie wiem czym... |
25 strona tematu Kleja o Cyborgu.
Hugo - 05-08-2010, 09:41
Owczar napisał/a: | Tak jak w BMW E39? | Dokładnie chyba coś takiego, nie widziałem tego, ale słyszałem.
Owczar - 05-08-2010, 12:54
Hugo, w takim razie diody o małym kącie rozproszenia W BMW to wygląda ciekawie...
Hugo - 05-08-2010, 13:43
Owczar napisał/a: | Hugo, w takim razie diody o małym kącie rozproszenia | Jakiś link, bo kompletnie nie znam się na diodach? Wiem tylko, że jest dużo różnych rodzai świecących pod różnymi kątami.
Owczar - 05-08-2010, 13:46
Niestety nie podpowiem CI jaka dioda da Ci taki efekt. W BMW to są żarówki, ale one skupiają światło, tak, że świeci tylko na tunel środkowy. Myślę, że ktoś podpowie odnośnie tego jaką diodę dać.
pitbu77 - 24-08-2010, 16:37
A czy ja mogę wrócić troszkę do dyskusji o felgach?
Zajrzyj do mojej galerii... czy coś Ci to Hugo przypomina?
Galicjusz Alex
Gdyby jeszcze miały trochę mniejsze ET niż mają przy tej szerokości byłbym w niebowzięty...
A jakie parametry mają twoje fele?
fck - 24-08-2010, 18:47
Hugo, ciekawy jestem jak będzie wszystko wyglądało z czarną podsufitką, bo też mam chęć coś takiego zrobić
londolut - 24-08-2010, 22:52
pitbu77, ta felga będzie powodowała opad szczęki dopiero jak będzie biała choć u ciebie i tak jest na + .
|
|
|