Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
volve - 16-12-2012, 18:25
Mateusz tak spojrzałem na razie na logi z postoju. Ogólnie zrób mi logi jeszcze z przestawioną temperaturą na Celsjusze (zakładka Logging i na dole zaznacz Metric Units) oraz niech te logi będą z rozgrzanego silnika i trwają 6 minut.
Z tego co zauważyłem na logach z 16:21:
- TPS na przepustnicy cały czas Ci skacze. Nie znam się aż tak na przepustnicach na linkę, także poszukaj trochę na forum, ale trzeba zobaczyć te ustawienia.
- fuel trim mid: za wysoki. Masz 10%, przy 12% zacznie wywalać komputer błąd.
To tak na początek.
[ Dodano: 16-12-2012, 18:30 ]
Jeszcze jakiś czas temu pisałeś coś o błędzie związanym z nadmierną ilością zasysanego powietrza. Być może dostaje się gdzieś "lewe" powietrze za przypływomierzem i stąd tak wysokie poprawki do dawki paliwa.
mateusz8230 - 16-12-2012, 18:48
Kiedyś jak czysćiłem kolektor dolotowy, to tam jest rezonator powietrza (obok wtrysków) i on był tak jakby rozklejony, to go na silikon wysokotemp. uszczelniłem,to jedyne miejsce gdzie może ssać lewe powietrze,bo wszystko już przeryłem i jest ok,ale z tym rezonatorem to kupa roboty....Jak kupiłem auto to obroty fakt były niskie ale nie było takich cudów jak od nie dawna,gdy odłączyłem aku -nowy założyłem.Na tym kompie co mam teraz (ecu obok nogi pasażera) to komp nie wywala błędów,chyba że odłączę np przepływkę,ale obroty podbija do 2-3tys rpm.A na tym 2 ecu co kupiłem auto podbije obroty do 3tys. obroty spadną i wchodzi w awaryjny tryb,wali błędem 48,58 (ale takie błędy tylko dieslu są)albo zgaśnie całkiem silnik...A czy tak wysokie trimy mogą zależeć od wtryskiwaczy? Bo jeśli pompa WC jest w miare ok, a auto czasami zamula,przerywa podczas przyspieszania 3000-4000rpm.Mam teraz wykręconą śrubkę SAS o 1,5 obrotu od pozycji fabrycznej bo inaczej auto odrazu gaśnie...Może dlatego takie trimy są.Ale gdy wróce do pozycji fabrycznej to będzie mi ciągle gasło...
[ Dodano: 17-12-2012, 09:09 ]
Masz rację na tym logu napięcie skacze na TPS ale w przedziale 0,627-0647 , przy czym IPS jest załaczony.Przy weekendzie czeka mnie rozbieranie i szukanie tego lewego powietrza.Powymieniam wszystkie weże od podciśnień może gdzieś na jakimś dostaję się lewe.Nie dawno czyściłem zawór PCV (odpowietrzanie skrzyni korbowej) może to on przepuszcza za dużo, jest taka możliwość? Np w matizie dmuchająć z jednej strony w ten zawór to on trzyma ciśnienie i nie przepuszcza,a u mnie w Cari troche ucieka. czytałem w goole że ten zaworek może powodować falowanie obrotów.
volve - 17-12-2012, 18:16
Przeczytaj cały ten temat, na którejś stronie ktoś pisał o sposobie poszukiwania miejsc, gdzie dostaje się lewe powietrze. U tej osoby np. z tego co pamiętam była nieszczelność przy zaworze EGR.
mateusz8230 - 17-12-2012, 23:21
no zobacze, pędzelek w benzynie i testy.a może ssać tam gdzie wtryski?
plecho1 - 18-12-2012, 06:11
Zamiast pędzelka i benzyny użyj środka o potocznej nazwie samostart którego niektórzy używają do zimowego rozruchu silników. Kupisz go na każdej stacji paliw za kilka zł.
mateusz8230 - 18-12-2012, 12:16
pojechałem dziś po samostart Prestone i popsikałem wszystkie możliwe miejsca wielką ilością tego preparatu i zero reakcji,dopiero psiknięcie w dolot powietrza (przed filtrem) zwiększą obroty więc lewego powietrza nie ma.Co do logów to zrobiłem jeden jest na postoju 6min bez odbiorników,a drógi z odbiornikami (klima,światła wszystkie,ogrzewanie tylnej szyby,radio itp) i tutaj zaczyna się jazda ładowanie spada poniżej 12V!!!! Napięcie na przepustnicy skaczę jak skakało,w throtle position też skacze, poluzowałem linkę od gazu na maxa ale bez zmian.Tutaj kłopot może tkwić w tym że mam luzną wtyczkę od TPS (tylko wetknięta),gdzieś zgineła mi ta spinka od tej wtyczki.Przez pierwsze 4 minuty silnik cały czas podbija obroty do 3tys.Potem nagle obroty po włączeniu wentylatorów podskakują do 2tys. i tak stoją,dopiero załączenie klimy powoduję spadnięcie obrotów do normalnych,widać to na 2logu.Trim średnioterminowy ciągle bez zmian,ponad 10%.
http://www.sendspace.pl/f...244477c17bc570a
[ Dodano: 19-12-2012, 13:22 ]
Dziś znalazłem zawleczkę od TPS włączyłem Evoscan i dalej napięcie skaczę na TPS jak i na throtle position (a wtyczką ani drgnię).Mam jeszcze druga przepustnice więc może ten TPS jest walnięty.Może zalać ten STP do wtryskiwaczy może poprawią się te trimy albo reset i od nowa adaptacja.Nie wiem co jest nie tak ale nie ma też ssania,choć nie dawno temu wymieniałem czujnik temp ten 2pinowy.
[ Dodano: 20-12-2012, 20:42 ]
Dziś założyłem 2przepustnice wyregulowałem TPS w evoscanie na około 0,647V ale napięcie nadal skacze do 0,666V i throttle position też skacze,nie mam pojęcia co jest nie tak i sam bez waszej pomocy nie dam sobie rady. Logi z dziś:
http://www.sendspace.pl/f...534cf567e92dfed
[ Dodano: 25-12-2012, 09:16 ]
kod błędu 48,58 rozwiązany:) po usunięciu usterki nie ma podbijania obrotów do 3tys!!! silnik chodzi równo,zaczął podbijać obroty po załączeniu odbiorników,po kręceniu kierownicą obroty od razu podskakują.A co się okazało,że pompa podciśnienia się zacięła,tzn są tam dwa zawory i jeden był dosłownie zapieczony że aż ciężko było go wyciągnąć, przy okazji zamoczyłem wtryski w STP,powymieniałem wszystkie węże od podciśnień,oraz płynu chłodniczego.Po tych operacjach słychać w okolicach serwa takie jakby buczenie,którego dotychczas nie było słychać.
plecho1 - 02-01-2013, 11:22
Panowie, czy jest możliwe w Evoscanie bądź innym programie który działał by z moją Carismą, wyświetlenie w czasie rzeczywistym wykresu sondy lambda?
Tryniu - 15-02-2013, 14:45
Witam. Mam pytanie, otóż od niedawna jestem posiadaczem evoscan i nie bardzo orientuję się w tym programie. Problem z autem mam taki iż falują obroty oraz jest wysokie spalanie. Czy przez evoscan jest możliwość diagnozy w czym tkwi problem? Czy mógł by ktoś pomóc podpowiadając co włączyć, jak ustawić program bym mógł potem wrzucić logi do oceny i diagnozy?
volve - 15-02-2013, 21:24
Zacznij od posta arena z 13 strony tego tematu. Zrób logi według jego zaleceń i zobaczymy co dalej.
komarsnk - 02-03-2013, 11:31
aren195612 napisał/a: | RL, jest nowszy, zastąpił BL. Od momentu jak zacząłem zabawę z Evoscanem mija dwa lata.
Wtedy w zasadzie był tylko BL.Zainstalował się od reki i działa.
Nowsza wersja wypiera starszą. Napisałem o ewentualnych problemach związanych z nowszym chipem. A że są, wiem z korespondencji jaką się zdarza prowadzić z kolegami poza forum.
Ewentualna "operacja" na chipie jest banalna.
Pozdrawiam |
Koledzy podpowiedzcie coś...
Kupiłem kabel z chipem FTDI. Zrobiłem mostek 1-4. Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, zainstalowało się ładnie. W ustawieniach portu COM przestawiłem z COM14 na COM2, przestawiłem CZAS OPÓŹNIENIA na 1 msek. W Evoscanie 2.7 interfejs jest widoczny jako FT232R USB UART. Ustawiam na OpenPort 1.3, Mitsubishi MUTIII, Select EFI; ECU, DTC Method: MUTII, wyłączam w opcjach Auto reconnect on timeout (WDB reconnect zostaje włączone). I nie chce się łączyć :/ Krzyczy mi, że nie ma odpowiedzi z ECU...
Po wpięciu interfejsu w gniazdo dioda się na nim zapala, błędy mruga po przekreceniu na ACC ale łączyć się nie chce...
Wg tego tematu wszystko zrobiłem dobrze, jedyne co zostało to jakiś porąbany chip w interfejsie, który trzeba przeprogramować. Czy ktoś wie jak to zrobić? Ew. do kogo się zwrócić o pomoc?
Czy jest może ktoś z Krakowa komu kabel działa w Mitsu z JOBD? Chętnie bym sprawdził czy może nie mam jakiegoś firewalla w ECU
rysiul - 03-03-2013, 14:32
komarsnk napisał/a: | CZAS OPÓŹNIENIA na 1 msek |
U siebie mam tak:
Latency timer: 16 ms
Minimum Read Timeout: 0 ms
Minimum Write Timeout: 0 ms
Co do układu FTDI z końcówka RL, używam takiego kabla już 2 lata i nie miałem problemów z jego użytkowaniem. Jedyne problemy z kablem z jakimi się zetknąłem to w jednej wersji driverów do kabla był błąd i komunikacja się zrywała. Zawsze byłem w stanie się połączyć z ECU. Te sterowniki działają na 100% http://www.ftdichip.com/D...20814_Setup.exe
komarsnk - 03-03-2013, 15:22
rysiul, na standardowym 16msek jest to samo. Problem pewnie jest w tym, że nie mam końcówki RL tylko R :/
Sterowniki mam dokładnie te, które wskazałeś...
rysiul - 03-03-2013, 18:24
komarsnk napisał/a: | Problem pewnie jest w tym, że nie mam końcówki RL tylko R |
Ostatnia literka to typ obudowy(L - SSOP, Q - QFN) wiec to raczej nie to.
Być może problem jest po stronie auta(np. uszkodzone kable przyłączeniowe gniazda diagnostycznego) - sprawdź działanie evoscana na innym aucie albo innym interfejsem w Twoim aucie.
mateusz8230 - 04-03-2013, 15:39
miałem identyczny problem z kablem nie dało się połączyć z Ecu i gdy zakupiłem kabel od viakena vag kkl tylko nie pamietam na jakim czipie i po małej zmianie ustawień portu kabel śmiga do dziś:) A na tamtym starym nie szło się połączyć za diabła!
komarsnk - 04-03-2013, 22:05
mateusz8230 napisał/a: | miałem identyczny problem z kablem nie dało się połączyć z Ecu i gdy zakupiłem kabel od viakena vag kkl tylko nie pamietam na jakim czipie i po małej zmianie ustawień portu kabel śmiga do dziś:) A na tamtym starym nie szło się połączyć za diabła! |
Kurcze tak widzę, że można kupować w ciemno w nieskończoność :/
|
|
|