To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

marcinzam - 01-10-2012, 20:25

jak zrobić taki sciągacz tulei zawieszenia ?

Hugo - 01-10-2012, 20:56

Odpowiednie pomiary, rysunek i do ślusarza.
Elmosquito - 04-10-2012, 20:43

Mam pytanie, to prawda, że w EA5W zawieszenie z tyłu jest samopoziomujące?
Ostatnio załadowalem ok 750 kg do bagażnika, a auto nie siadło :shock:
Dla porównania kolega wiózł drugie 750 kg w berlingo i tam bylo widac, że nie jedzie pusty :P

Hugo - 04-10-2012, 21:23

Elmosquito napisał/a:
Mam pytanie, to prawda, że w EA5W zawieszenie z tyłu jest samopoziomujące
Tak, dopiero po ostatnim lfcie wsadzono tam normalne amortyzatory.
PABLO998 - 12-10-2012, 09:13

Mam do wymiany obydwie tuleje wahaczy giętych przednich. Czy zużyte tuleje wahaczy giętych z przodu mogą powodować trzęsienia całym autem podczas hamowania?
Owczar - 12-10-2012, 09:34

Nie. Ale to na 90% wina tarczy.
m6riano - 12-10-2012, 15:56

PABLO998, w bananach to sie raczej sworznie wyrabiają niż tuleje..wtedy stuka jak przejeżdżasz przez tory czy inne podobne rzeczy...a jak bardziej wyrobione to nawet słychać stuknięcie przy ruszaniu czy przy hamowaniu..ale to pojedyńczy stuk.
raddex - 17-10-2012, 01:06

Informacyjnie.
Jak ktoś chciałby kupić sobie do Galanta wahacz górny przedni, to stanowczo odradzam producenta SH.
Właśnie jutro z powrotem wsadzam stary oryginał, nie do końca zużyty jeszcze w zamian nowego, w którym skończył się sworzeń. Jako, że jeżdżę bardziej po emerycku, niż sportowo i do tego zrobiłem na nowym wahaczu niecałe 8 tys. km, od 26 stycznia tego roku, uważam taką część za porażkę.
Zobaczymy jak rozpatrzą moją reklamację. :mrgreen:

Krzyzak - 17-10-2012, 09:45

raddex napisał/a:
Jak ktoś chciałby kupić sobie do Galanta wahacz górny przedni, to stanowczo odradzam producenta SH.

też mam te wahacze - i proste i banany (w obu rekinach) i dają radę
tzn. jeżdżę sedanem już jakieś 12-15 tkm na nich a w kombi dużo mniej (ok. 5 tkm) i nic się nie dzieje - zawiecha cicha i sztywna (sprawdzałem w ub. tyg. przy okazji zmiany opon)

oczywiście przed montażem zmieniłem gumę na sworzniu na HGP

swinks_UK - 17-10-2012, 09:51

m6riano napisał/a:
PABLO998, w bananach to sie raczej sworznie wyrabiają niż tuleje..

Tuleje (cukierki) misiu kochany, tuleje szybciej lecą. Guma starzeje sie, parcieje.

Krzyzak - 17-10-2012, 09:58

Cytat:
Tuleje (cukierki) misiu kochany, tuleje szybciej lecą.
mam w tech chwili 3 regenerowane banany z jeszcze oryginalnymi cukierkami... ale poleciały w nich sworznie właśnie
swinks_UK - 17-10-2012, 10:25

No widzisz Darku, a u mnie i w dwóch innych Legnumach cukierki się posypały, swożnie były OK.
Marcino - 17-10-2012, 11:01

JA mam i cukierek, i sworznie do wymiany..:) Ale cukierek to w tych badziewiach z IC za 270zł.....
raddex - 17-10-2012, 22:18

Krzyzak napisał/a:
raddex napisał/a:

też mam te wahacze - i proste i banany (w obu rekinach) i dają radę
tzn. jeżdżę sedanem już jakieś 12-15 tkm na nich a w kombi dużo mniej (ok. 5 tkm) i nic się nie dzieje - zawiecha cicha i sztywna (sprawdzałem w ub. tyg. przy okazji zmiany opon)

oczywiście przed montażem zmieniłem gumę na sworzniu na HGP

No i bardzo dobrze. Ja też mam tak samo jak ty, ale w tym przypadku wyraźnie piszę o wahaczach górnych przednich. Banany i proste są ok i też są SH, gdzie sam zmieniałeś osłony gumowe. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Krzyzak - 18-10-2012, 11:24

A to sory :) - niedoczytanie...
Górnych - jak wiesz - nie zmieniam. Wymieniłem tylko wszystkie 4 sworznie (w 2 rekinach) na 555 i liczę na lata bezproblemowej jazdy :)