To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - obsługa niemowląt i starszych dzieci :)

rene74 - 22-02-2013, 17:34

Hej dziewczyny :D ( i chłopaki?)
Co słychać u Milusińskich?

W przyszły piątek zaczyna się rekrutacja do przedszkoli m.inn. w Krakowie. Ciekawe czy mój młodszy się dostanie?

A starszy do września do I klasy....
Dzieci mi się starzeją.... :roll:

Cloe - 26-02-2013, 11:20

rene74 napisał/a:
Hej dziewczyny :D ( i chłopaki?)
Co słychać u Milusińskich?

W przyszły piątek zaczyna się rekrutacja do przedszkoli m.inn. w Krakowie. Ciekawe czy mój młodszy się dostanie?

A starszy do września do I klasy....
Dzieci mi się starzeją.... :roll:

Też się właśnie zastawiam czy się uda Madzie zapisać... ale słyszałam, że w Krakowie z tym ciężko. Powiedź mi Renatko czy te wszystkie papierkowe sprawy załatwia się przez internet czy trzeba do tych przedszkoli chodzić osobiście?

bastek - 26-02-2013, 13:22

kurcze, w lublinie po protekcjach...... pierszeństwo mają samotni rodzice, rodziny patologixczne, rodziny z bezrobociem....
Tomek - 26-02-2013, 13:25

bastek napisał/a:
pierszeństwo mają samotni rodzice, rodziny patologixczne, rodziny z bezrobociem....

tak jest wszędzie

Cloe - 26-02-2013, 15:09

tomek84 napisał/a:
bastek napisał/a:
pierszeństwo mają samotni rodzice, rodziny patologixczne, rodziny z bezrobociem....

tak jest wszędzie

Co do samotnych, to się zgodzę, ale jeśli chodzi o bezrobocie, to z tego co słyszałam pierwszeństwo mają właśnie te dzieci których oboje rodziców pracuje. (chyba że się coś zmieniło?)

Seichan - 26-02-2013, 15:14

Ja wysłałam do prywatnego przedszkola. Wszystkie zajęcia mam w cenie opłaty podstawowej.
rene74 - 27-02-2013, 18:22

Cloe napisał/a:
Też się właśnie zastawiam czy się uda Madzie zapisać... ale słyszałam, że w Krakowie z tym ciężko. Powiedź mi Renatko czy te wszystkie papierkowe sprawy załatwia się przez internet czy trzeba do tych przedszkoli chodzić osobiście?

Aga, w Krakowie wszystko elektronicznie jest.
Rekrutacja zaczyna się 1 marca a kończy 2 kwietnia. Wypełniasz formularz ze strony:
https://krakow.formico.pl/formico-parents//main_inactive.action

Jest pusta bo rekrutacja rusza od piątku i pewnie wtedy pojawi się formularz do wypełnienia.
Kryteria naboru i punktację masz tutaj:
http://www.portaledukacyj...e=article&id=66

Mi wyszło 98 punktów i mam nadzieję, że się Marek dostanie :roll:

Jak już wypełnisz i wyślesz formularz elektronicznie to musisz go wydrukować i zanieść do przedszkola tzw. "pierwszego wyboru" czyli tego, na którym najbardziej Ci zależy. Nie pamiętam czy trzeba zaświadczenia o pracy zanieść od razu czy są do wglądu?
Ja kazałam Wojziemu wziąć zaświadczenie z zakładu pracy i swoje też wezmę.

Co do opłat to teraz przy starszaku - a chodzi od 7-16 - płacę około 300zł/m-c łącznie z posiłkami. Do tego rytmika - 29zł na semestr. Są zajęcia dodatkowe ale one są osobno płatne - najczęściej to angielski i taniec.

Ja jestem dość zadowolona z przedszkola Rafałka. ale teraz Marek pójdzie do innego bo się przeprowadzamy w lecie na Nowy Prokocim.

jaca71 - 27-02-2013, 18:37

rene74 napisał/a:
Ja jestem dość zadowolona z przedszkola Rafałka. ale teraz Marek pójdzie do innego bo się przeprowadzamy w lecie na Nowy Prokocim.

I tu jest pies pogrzebany :( Jak dziecko starsze dziecko chodzi do tego samego przedszkola (wystarczy że w dniu rekrutacji, we wrześniu może iść do szkoły) to są dodatkowe punkty - u mnie tylko dzięki temu młodsza się dostała, wyszło coś koło 2, 3 punktów ponad limit.

Cloe - 27-02-2013, 19:03

rene74 napisał/a:
Kryteria naboru i punktację masz tutaj:

Według tej punktacji to my mamy 5 punktów... :|

rene74 - 27-02-2013, 20:51

jaca71 napisał/a:
I tu jest pies pogrzebany :( Jak dziecko starsze dziecko chodzi do tego samego przedszkola (wystarczy że w dniu rekrutacji, we wrześniu może iść do szkoły) to są dodatkowe punkty - u mnie tylko dzięki temu młodsza się dostała, wyszło coś koło 2, 3 punktów ponad limit.

Jaca71 Niestety nie jest tak jak piszesz. Tu jest dokładnie napisane:
"„Rodzeństwo dziecka kontynuujące edukację przedszkolną w przedszkolu pierwszego wyboru” – kontynuacja dotyczy roku szkolnego 2013/2014. Kryterium tego nie można zaznaczać, jeżeli starsze dziecko kończy etap przedszkolny i w roku szkolnym, na który jest przeprowadzana rekrutacja nie będzie już uczęszczać do przedszkola."
Nasz starszy syn w roku szkolnym 2013/2014 będzie już uczniem I klasy SP więc nawet gdybyśmy oddali młodszego do tego samego p-kola co uczęszczał starszy to niestety nie dostalibyśmy punktów dodatkowych za ten fakt.

U nas jest:
Dziecko 2 rodziców pracujących/studiujących w systemie stacjonarnym - z udokumentowanym zatrudnieniem***
58pkt

Czas pobytu dziecka w przedszkolu powyżej 5 godzin
29pkt

Odległość przedszkola od miejsca zamieszkania/odległość przedszkola od miejsca pracy jednego rodzica****
6pkt

Dziecko, którego rodzice odprowadzają podatek dochodowy w GMK
5pkt

Razem wychodzi 98pkt

Aga u Ciebie 5 pkt (podatki) +6pkt (przedszkole najbliższe miejscu zamieszkania). Jeśli zapiszesz Madzię na więcej niż 5 darmowych godzin to dostaniesz +29pkt. Razem będzie 40pkt.

jaca71 - 28-02-2013, 10:35

rene74 napisał/a:
Jaca71 Niestety nie jest tak jak piszesz. Tu jest dokładnie napisane:

W takim razie uszczelnili - 4 lata temu tak to działało jak pisałem ;)

Tomek - 28-02-2013, 10:56

Cloe napisał/a:
tomek84 napisał/a:
bastek napisał/a:

tak jest wszędzie

Co do samotnych, to się zgodzę, ale jeśli chodzi o bezrobocie, to z tego co słyszałam pierwszeństwo mają właśnie te dzieci których oboje rodziców pracuje. (chyba że się coś zmieniło?)

tak Aga, zasady zasadami, a jednak polak potrafi
w Krakowie to jest jeszcze kultura, bo są dodatkowe pkt. (jak napisała Renia)
w Wieliczce z tego co wiem, to jest tak: (w każdym przedszkolu) a miejsc ok. 50 / placówkę

- dzieci pięcioletnie i sześcioletnie,
- dzieci matek lub ojców samotnie wychowujących dzieci, matek lub ojców wobec
których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności bądź
całkowitą niezdolność do pracy albo niezdolność do samodzielnej egzystencji
na podstawie odrębnych przepisów, a także dzieci z rodzin zastępczych,
- dzieci już uczęszczające do przedszkola,
- dzieci, które mają rodzeństwo uczęszczające do naszego przedszkola,
- dzieci obojga rodziców pracujących
- dzieci z rodzin wielodzietnych / 3 lub więcej /

najbardziej niesprawiedliwe IMHO jest pkt: "
- dzieci, które mają rodzeństwo uczęszczające do naszego przedszkola,"

bo niby ma to sens, logiczne, ale jak się tak zastanowisz, to coś dla mnie nie halo
jak masz 3 latka i 5-6 latka, to oboje mają zagwarantowane miejsce (niezależnie czy pracujesz czy nie), a dziecko rodziców pracujących tego miejsca nie dostanie

[ Dodano: 28-02-2013, 11:05 ]
a wczoraj czytałem, że dzieci w KRK jest 29 tyś, a miejsc w publicznych przedszkolach 19 tyś
więc tak źle nie ma
do tego 9 tyś miejsc w przedszkolach niepublicznych

Cloe - 28-02-2013, 11:12

tomek84 napisał/a:

Dla mnie natomiast niesprawiedliwy jest podpunkt mówiący o
- dzieci obojga rodziców pracujących. Skoro ktoś pracuje to znaczy że ma z kim dziecko zostawić, matka nie pracuje ponieważ nie ma komu oddać malucha pod opiekę. Przynajmniej w moim przypadku tak jest. Jeśli nie mam gwarancji, że córka zostanie przyjęta do przedszkola to nie mam co roboty szukać..

Tomek - 28-02-2013, 11:16

Cloe napisał/a:
tomek84 napisał/a:

Dla mnie natomiast niesprawiedliwy jest podpunkt mówiący o
- dzieci obojga rodziców pracujących. Skoro ktoś pracuje to znaczy że ma z kim dziecko zostawić, matka nie pracuje ponieważ nie ma komu oddać malucha pod opiekę. Przynajmniej w moim przypadku tak jest. Jeśli nie mam gwarancji, że córka zostanie przyjęta do przedszkola to nie mam co roboty szukać..

Nie bierzesz pod uwagę, że komuś pojawia się dziecko, kiedy już pracuje.
My oboje pracujemy, a nie mamy z kim zostawić dziecka.
Poza tym nawet gdyby, to ciężko obarczać swoim dzieckiem kogoś innego.

A druga część "matka nie pracuje ponieważ nie ma komu oddać malucha pod opiekę. Przynajmniej w moim przypadku tak jest. Jeśli nie mam gwarancji, że córka zostanie przyjęta do przedszkola to nie mam co roboty szukać.."

no to jest fakt, takie błędne koło

Cloe - 28-02-2013, 11:16

rene74 napisał/a:
Razem będzie 40pkt.

Reniu myślisz, że jest w ogóle sens startować z tak małą pulą punktów? :?