To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Pajęcza sieć na Mitsu by SPIDER-ek

Owczar - 31-07-2012, 10:12

Ale nikt nie napisał, że dynamiczne rozpędzanie to jazda do 6k. Mocniej wciśnięty gaz, ale zmiana biegów w rozsądnym zakresie. Dlatego AT nie pozwala jeździć ekonomicznie, bo mocne wciśnięcie gazu oznacza dla niej przeciąganie. Chyba, że użyjesz tiptronica.
tomrom - 31-07-2012, 10:15

Torp12 napisał/a:
Nie no Chłopaki nie wmowicie mi ze rozpedzenie sie od 0 do 100km/h z butem w podlodze dojezdzajac do 5,5 tys obrotow jest bardziej ekonomiczne niz spokojne nacisniecie gazu i zmiana biegu przy 3-3,5 tys:]

Jak z jedynki (lub dwójki )na piątkę przełączysz to tak :wink:

Torp12 - 31-07-2012, 10:46

Owczar napisał/a:
Ale nikt nie napisał, że dynamiczne rozpędzanie to jazda do 6k. Mocniej wciśnięty gaz, ale zmiana biegów w rozsądnym zakresie.

Nie no Owczar, Spiderek napisal "szybkie rozpedzanie sie do danej predkosci". A szybko rozpedzasz sie wykorzystujac pelna moc silnika, czyli trzeba go wkrecic wyzej, a mocniej otwarta przepustnica tez "pochlonie" wiecej paliwa:)

Owczar - 31-07-2012, 10:56

Ale nie napisał najszybsze możliwe rozpędzanie :) Ja bym dopisał, pedał gazu wciśnięty na maks 70%. Przy 80% już nie jest eko bo jest pętla otwarta.
polaff - 31-07-2012, 11:08

Owczar, a skąd wiesz kiedy jest 70 a kiedy 80%?
Owczar - 31-07-2012, 11:21

70 to trochę więcej niż połowa :) Trzeba to wyczuć, ale jak masz UKP to widać na wykresie sondy kiedy jest w pętli otwartej ;)
m6riano - 31-07-2012, 13:36

Owczar napisał/a:
ale jak masz UKP

no właśnie...kiedy montujem...?;-)

SPIDER-ek - 31-07-2012, 15:24

Owczar napisał/a:
Ale nie napisał najszybsze możliwe rozpędzanie :)

Dokładnie tak, nie napisałem że trzeba pałowac silnik, tylko żeby szybciej się rozpędzić i utrzymywać stałą prędkość, czyli jak najszybciej przejść do delikatnego muskania pedału gazu bo i tak jedziesz z prędkością jaką już chcesz, ale bez przesady żeby do odcięcia doprowadzać :)

Owczar napisał/a:
Dlatego AT nie pozwala jeździć ekonomicznie, bo mocne wciśnięcie gazu oznacza dla niej przeciąganie. Chyba, że użyjesz tiptronica.

Nie zgodze się, naciśnij mocniej i wystarczy że na chwilę tylko popuścisz (czyli zawachasz się) i przerzuci bieg.

Owczar - 31-07-2012, 15:30

SPIDER-ek napisał/a:
Nie zgodze się, naciśnij mocniej i wystarczy że na chwilę tylko popuścisz (czyli zawachasz się) i przerzuci bieg.

No tak, ale dla mnie to nie jest rozwiązanie, bo auto przestaje wtedy przyśpieszać, a jak przerzuci i znowu wcisnę gaz jak wcześniej to zrzuci.

SPIDER-ek - 31-07-2012, 15:37

Owczar, zredukuje jak mu znowu mocniej naciśniesz i zależy ile jeszcze miałeś obrotów gdy puściłeś gaz.

Widzę że na temat AT i jazdy nim, można by ładny elaborat napisać:) Tym bardziej że jeszcze inaczej jest podczas sekwencyjnej zmiany.

Owczar - 31-07-2012, 16:02

Ten AT jest nawet inteligentny, ale wiadomo, że nigdy nie będzie robił tak jak kierowca by chciał :) Myślałem nad łopatkami przy kierownicy, ale jestem ostatnio tak zaganiany, że nie mam czasu po tyłku się podrapać :/
SPIDER-ek - 31-07-2012, 16:09

Owczar napisał/a:
Ten AT jest nawet inteligentny, ale wiadomo, że nigdy nie będzie robił tak jak kierowca by chciał :)

Dlatego dorobili sekwencje :) żeby człowiek mógł sam sie wykazać :)

Owczar napisał/a:

Myślałem nad łopatkami przy kierownicy, ale jestem ostatnio tak zaganiany, że nie mam czasu po tyłku się podrapać :/

Ja cały czas myślę, przy obszywaniu kierownicy już miałem tym się zająć, ale niestety nie znalazłem nic ciekawego na allegro co by można było wykorzystać.

major - 31-07-2012, 16:57

deejaymontował w swoim galu łopatki ..chyba od laguny o ile pamiętam, można w tym kierunku poszukać :wink:
SPIDER-ek - 31-07-2012, 17:39

Z tego co ja wiem to Bartek ma od Mercedesa łopatki, i to mu ktoś montował.

Nie zmienia to jednak postaci rzeczy żeby wychaczyć fajne łopatki które spasują jest ciężko, bo albo z kierą krocie kosztują, albo brzydkie są.

deejay - 31-07-2012, 22:43

major napisał/a:
deejaymontował w swoim galu łopatki ..chyba od laguny o ile pamiętam, można w tym kierunku poszukać

Mercedes GLK

http://moto.allegro.pl/me...2516776137.html