[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
Lipson-L1 - 06-03-2016, 09:10
mkm napisał/a: | Ten temat zdopinguje mnie, żeby "powęszyć" |
Mam jeszcze nie "rozprawiczone" opakowania Eneos Sustina 5W30 4 litry i Eneos Super Premium Multi Gear 75W90 MTF 1 litr. Jeśli kolega mkm potrzebuje wsparcia to mogę zrobić dokumentację foto opakowań łącznie z foto tego co pod korkiem i przesłać ma maila. Zawsze to może pomóc przy "węszeniu"
Jakiś sklepik w necie jest. Ktoś ze stolicy musiałby powęszyć u źródła http://eneos.jpoils.pl/sklep/kontakt-c_11.html
Bizi78 - 06-03-2016, 10:19
Dystrybutorem wg strony też jest: Autoland i ONDO.
http://www.noeu.jx-group.eu/distributor.php
lobuzek - 06-03-2016, 12:18
mkm napisał/a: | Lipson-L1, któryś raz przymierzam sie do Eneosa i któryś raz kupuje coś innego
Eneos do tej pory u nas nie był znany (a raczej popularny).
Nie wiem nawet czy JXNipponOil ma przedstawicielstwo w Polsce, czy ktos po prostu zainwestował i zaczął nim handel na własną rękę.
Problem, który ja widzę (chciałem kupic go za granicą ze względu na niższą cenę - stąd obawy o podróby) zaczyna się już na etapie opakowania.
Na różne rynki sa różne bańki (najprościej wpisac w grafiki pełną nazwę z klasą lepkości), wiec mało kto wie jak poznac oryginał lub powiedzieć "to na 100% podróba".
Nie ma sie skąd dowiedzieć czy ma byc "styropian" pod korkiem, folia, czy "sreberko" itp. - co sklep to inne info.
Teraz robi sie moda na ten olej (nie tylko w Mitsu, ale i w innych markach).
Już pojawił sie na alle, olx itp. jest już w sklepach stacjonarnych, a nawet na giełdzie, wiec trzeba zakładac, że wcześniej czy później pojawi się jakas rozlewnia z alibaby lub podwarszawskiej mieściny (spotyka to wszystkie popularne środki).
Ten temat zdopinguje mnie, żeby "powęszyć", bo ja również słyszę same superlatywy po zastosowaniu tego oleju i tak jak pisałem, przymierzałem się już kilkukrotnie.
"Niestety" na miejscu mam przedstawiciela innej mało popularnej marki i poszedłem na łatwiznę kupując "u źródła" inny olej.
PS. Gulf |
To prawie jak Golf
Ja po raz drugi zalałem Shell Helix Ultra 5w30 ect. Póki co jestem zadowolony, bo silnik pracuje cichutko, zauważalnie ciszej niż na poprzednim Fordowskim 5W30 i chyba przy Shellu zostanę. Oczywiście wymiana co 10 000 km.
.swat. - 06-03-2016, 18:40
mkm napisał/a: |
Na różne rynki sa różne bańki (najprościej wpisac w grafiki pełną nazwę z klasą lepkości), wiec mało kto wie jak poznac oryginał lub powiedzieć "to na 100% podróba".
Nie ma sie skąd dowiedzieć czy ma byc "styropian" pod korkiem, folia, czy "sreberko" itp. - co sklep to inne info. | W obecnych czasach tak naprawdę w przypadku każdego towaru nie można mieć 100% pewności czy produkt jest oryginalny. Nawet gdy kupujemy w oficjalnym sklepie czy hurtowni. Stopień profesjonalizacji grup przestępczych jest tak zaawansowany, że nie ma szans. Chęć zarobku z drugiej strony również. I nie musi być to wlany jakiś podrzędny olej rzepakowy- zamiast np Castrola. Podobnie oszukuje się na stacjach benzynowych. Niby paliwo, ale nie do końca takie jak być powinno. samochód jeżdzi? No jeździ, więc kwestia wykrycia przez kierowcę jest praktycznie zerowa.
mkm - 06-03-2016, 18:48
.swat., pełna zgoda, ale na szczęście obok profesjonalizacji jest także lenistwo
Co innego wejść kliknąć kupić i sprzedawać, a co innego zamówic opakowania, naklejki, hologramy.
Właśnie dlatego pisałem, że trzeba się spieszyć póki olej jeszcze nie podbił rynku.
Parę lat temu Motul musiał zmieniać zabezpieczenia, bo podróby zalały rynki i to nie tylko u nas.
Castrol i Mobil cierpią do dziś.
Zaufanie do marki buduje się długo - traci błyskawicznie.
Janq - 06-03-2016, 20:30
mkm napisał/a: | (...) Castrol i Mobil cierpią do dziś. (...) |
Ostatnio widziałem silnik - głowica - jak wygląda po niemieckim Castrolu i powiem szczerze - wygląda bardzo dobrze, głowica praktycznie czysta. Porównując to do castrola sprzedawanego w PL, to ten nasz, krajowy to głębokie bagno - czyściłem głowice co tym syfie. Niemiecki castol to niebo, a polski to gdzieś głęboko pod ziemią.
To, że kierowcy zaczynają przekonywać się do innych olejów - z jednej strony dobrze, bo zaczyna pojawiać się konkurencja i walka o klienta - jakość, ale z drugiej strony źle, bo coraz więcej podrób będzie gościć na półkach - ot taki nasz kraj.
becu - 23-04-2016, 21:07
Czy ten SHELL HELIX ULTRA 5W30 o którym piszecie to jest ten podany w linku? Bo widzę, że jest ich kilka z jakimiś dopiskami jeszcze.
Shell Helix Ultra
Uwex - 24-04-2016, 09:17
Tak, to ten olej , wcześniej był dostępny jako Shell Helix Ultra Extra 5W-30 . Jakiś czas temu Shell zmienił nazewnictwo.
lobuzek - 24-04-2016, 09:18
http://www.shell.pl/produ...a-ect-5w30.html
To jest oleum na którym jeżdżę i nie mam zastrzeżeń.
Mała poprawka.
http://s05.static-shell.c...-produktowa.pdf
Na stronie 9 ulotki jest opisane co się zmieniło. Potwierdzam w pełni słowa Kolegi Uvex.
Brasiu - 27-06-2016, 13:18
Witam wszystkich w swoim pierwszym poście na forum Od miesiąca jestem posiadaczem czarnego Lancer 1.8 PB 2010 Intense. Planuję wymienić olej i mam mały problem gdyż nie wiem co wlać. Przeczytałem kilka stron tematu i widzę różne typy. Ja głównie jeżdżę po mieście na krótkich dystansach. Znalazłem nalepkę w silniku że ostatnia wymiana była 1/15 przy 54.260. Teraz pojazd ma nakulane 61 tyś. Na nalepce firmy Mobil jest napisane 0W/40. Polecicie coś innego czy zalewać tym co jest teraz ? Pozdrawiam.
Link do zdjęcia z nalekpką https://zapodaj.net/44c4b2690055b.jpg.html
rmg82 - 11-07-2016, 22:16
kurcze czytam i czytam i większość wlewa co innego, choć palmę pierwszeństwa dzierży niezbyt znany dla mojego mechanika ENEOS, który kosztuje swoje, a i dostępność jest ograniczona.
Po lekturze tego tematu sam już nie wiem co zakupić
po.miras - 13-07-2016, 21:21
rmg82 napisał/a: | kurcze czytam i czytam i większość wlewa co innego, choć palmę pierwszeństwa dzierży niezbyt znany dla mojego mechanika ENEOS, który kosztuje swoje, a i dostępność jest ograniczona.
Po lekturze tego tematu sam już nie wiem co zakupić |
W białym dostępność ograniczona ? Pojedź na Kopernika 41 vis a vis stacji BP
lub ewentualnie Kombatantów 4.
Galon Oleje - Tam na pewno dostaniesz.
(Żeby nie było, nie jestem pracownikiem w/w firmy i nie jest to reklama)
Po prostu sam tam kupuje.
rmg82 - 16-07-2016, 08:10
miałem na myśli ogólną dostępność i wiedze o tym oleum
lurek - 21-07-2016, 20:59
mam szybkie pytanie, podczas ostatniej kontroli oleju (na zimnym, po nocy) nie mogę jednoznacznie określić poziomu na bagnecie. Olej jest rozmazany na całym bagnet (od czubka do trochę powyżej max) nie jest jednak taki wyraźny gęsty jak powinien być. Olej Shell 10w40. Miał ktoś tak, jaka jest przyczyna?
RalfPi - 22-07-2016, 05:57
Jak dla mnie norma.
Wytrzyj bagnet, włóż ponownie do silnika; ja czasami delikatnie pokręcę w te i we wte;
wyciągnij - nie powinno być problemu z odczytem.
|
|
|