[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie Świece zapłonowe?
polaff - 14-02-2013, 21:02
jules, jaki koszt? jaki model świecy?
jules - 14-02-2013, 21:48
polaff napisał/a: | jaki koszt? jaki model świecy? |
NGK PFR7S8EG - co prawda są one przeznaczone do grupy aut VW, jednak parametry mają te same jak do galanta 2.5 v6 (ja mam też ustawione pod LPG), to jest podwójna platyna.
Co ciekawe ich cena nie jest znacząco wysoka, na allegro widziałem poniżej 40zł sztuka, czyli mniej niż dedykowana dla galanta ngk platyna
U mnie cena wyszła trochę inaczej, bo ustalana była indywidualnie z panem Pawłem (powiem tylko, że nie wyszło mnie drogo w porównaniu z świecami polecanymi przez producenta)
JaGrab3 - 14-02-2013, 22:01
Bosh u Pawła to 20 zł. Jak się dobrze pogada to z przesyłką tez cos się załatwi .
Krzyzak - 15-02-2013, 08:42
nie sprawdzałem żadnych przebiegów itp. - stwierdzam tylko, że nie ma różnicy między K20TT a PK20PR w normalnym użytkowaniu
powiem więcej - chyba jeszcze w przypadku E5 i silników V6, a na pewno w przypadku Sigmy z początku lat 90 na przedni bank dawało się świece zwykłe (takie na 45 tkm) a na głowicę pod kolektorem platynki - tylko dla wygody, żeby nie ściągać 2x kolektora
i takie były dane producenta auta
JaGrab3 - 15-02-2013, 10:37
Takie rozwiązanie jest dla wygody, i oszczędności. Powinno się dać wszędzie platynki. Z tego co kojarzę, to do każdej v6 są zalecane platynki, nie tylko do tych, które mają utrudniony dostęp do świec.
Silnik widlasty, powinien mieć zachowane identyczne warunki pracy na obu bankach, tyczy się to także świec, dlatego stosowanie różnych świec na rózne banki jest druciarstwem.
Owczar - 15-02-2013, 10:46
Krzyzak napisał/a: | a na pewno w przypadku Sigmy z początku lat 90 na przedni bank dawało się świece zwykłe (takie na 45 tkm) a na głowicę pod kolektorem platynki - tylko dla wygody, żeby nie ściągać 2x kolektora
i takie były dane producenta auta |
Oj nie zgodzę się z tym. Dla mnie to także druciarstwo. Inna świeca>inna iskra>inne spalanie. Tak jak napisał JaGrab3, takie coś nie może mieć miejsca.
Producent podaje w caps świece do V6 tylko i wyłączenie platynowe:
NGK (2743) PFR6J-11
Denso (3141) PK20PR-P11
asec69 - 15-02-2013, 13:36
Ja miałem na LPG platyny NGK PFR6J-11, po przejechaniu niecałe 40 tys. na LPG wyglądały masakrycznie. Nie mogłem uwierzyć, że dedykowane świece wyglądaja jakby były od początku. Teraz mam Denso K20TT i na razie nie narzekam. A różnica w cenie spora.
Owczar - 15-02-2013, 13:39
Na źle wyregulowanym gazie możesz zajechać świece platynowe i w 20kkm.
JaGrab3 - 15-02-2013, 13:45
Prędzej zawory polecą , albo głowica.
Na szczęście jak gaz źle ustawiony to pomarańczowe śmigło ostrzega... co oczywiście niektórzy uznają za normę. Przykro.
asec69 - 15-02-2013, 13:49
To prawda Owczar, jeden niewłaściwie eksploatowany element wpływa na żywotność drugiego.
JaGrab3 - 15-02-2013, 13:52
asec69 napisał/a: | To prawda Owczar, jeden niewłaściwie eksploatowany element wpływa na żywotność drugiego. |
Jeden element czyli silnik
Owczar - 15-02-2013, 13:54
JaGrab3 napisał/a: | Prędzej zawory polecą , albo głowica. |
Świece pracują w tych samych warunkach i się wypalają
JaGrab3 napisał/a: | Na szczęście jak gaz źle ustawiony to pomarańczowe śmigło ostrzega... |
W pętli otwartej już niekoniecznie. Wtedy ECU ma gdzieś odczyty sondy, a przeważnie ten element przy największych obciążeniach silnika jest najczęściej spartaczony, bo regulują gaz bez podłączenia sondy na oko...
JaGrab3 - 15-02-2013, 14:15
Praca w WOT zawsze nie jest mierzona, no chyba, że stroisz na afr. Nie oszukujmy się, ale nasze silniki nie są nowe, tak więc i tak praca w wot jest często dość wątpliwa.
Jeżeli ustawisz gaz poprawnie wg. obd w pętli zamkniętej, a w wot będzie na bogato, to można jeździć spokojnie.
Uboga mieszanka w pętli otwartej skutkuje najczęściej przegrzaniem zaworów i uwaleniem głowicy.
Co do CE w silniku, to jeżeli po wyjściu z WOT sterownik wskoczy w pętle zamkniętą, a tam będzie dalej ubogo, poleci korekta i zobaczysz CE.... No chyba, że gazownik zmostkuje kontrolkę z olejem - to jest wogóle masakra.
Krzyzak - 15-02-2013, 21:50
dla mnie ta iskra niczym się nie różni - obie zapalają mieszankę i tyle
druciarstwem to jest montaż zasilania paliwem, którego producent nie przewiduje
(ps. kij w mrowisko celowy - żebyście się nie czepiali)
Owczar - 15-02-2013, 22:08
Krzyzak napisał/a: | dla mnie ta iskra niczym się nie różni - obie zapalają mieszankę i tyle |
Tylko że degradacja świecy zwykłej zachodzi szybciej, iskra jest coraz gorsza, mieszanka spala się inaczej, powstaje mniej energii i na jednym banku zaczyna pracować inaczej. Iskra iskrze nierówna. Szczególnie w EA na krótkich impulsach zapłonowych.
Krzyzak napisał/a: | (ps. kij w mrowisko celowy - żebyście się nie czepiali) |
Ja myślę, że silnik na tym pracuje lepiej niż na połowie świec od malucha i połowie od mitsubishi
|
|
|