To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli

czapelka - 24-03-2014, 16:18

wbren napisał/a:
to daj znac co lakiernik o nich powie :) sa najtansze w internecie wiec tez mnie interesuja, jednak nie wiem jak z jakoscia bo sprzedawca ma rozne komentarze....

Te za 108 to te same co za 129/140 zł, producent Klokkerholm. Jak zamawiałem w październiku prawa strona w wersji ocynkowanej lewa jeszcze z czarnym podkładem.

wbren - 24-03-2014, 16:29

http://allegro.pl/reperat...4005014078.html
Czapelka mowimy o tych prawda?
czyli rozumiem ze polecasz? jakosc dobra?

Grid - 24-03-2014, 16:58

robertdg napisał/a:
Obecnie polecane reperaturki już nie występują w sprzedaży (blacha w czarnym podkładzie), teraz Klokkerholm sprzedaje swój wyrób w wersji ocynkowanej, przykładowo http://allegro.pl/reperat...4057458871.html w celu weryfikacji mozna wykonac telefon do lokalnego dystrybutora POLCAR

Napisałem do użytkownika "auto-gamapl" i taką dostałem odpowiedź:

Ja: "Czy część jest w ocynku?"
Auto-Gama: "Witam, nie."

Osobiście nie mogę znaleźć nigdzie tych błotników w ocynku.

Klokkerholma wstawił mi dobry blacharz 3 lata temu. Aktualnie na wiosnę odkryłem rdzę na rantach. Chyba teraz spróbowałbym z ocynkowanymi nadkolami.

[ Dodano: 24-03-2014, 17:02 ]
Grid napisał/a:
robertdg napisał/a:
Obecnie polecane reperaturki już nie występują w sprzedaży (blacha w czarnym podkładzie), teraz Klokkerholm sprzedaje swój wyrób w wersji ocynkowanej, przykładowo http://allegro.pl/reperat...4057458871.html w celu weryfikacji mozna wykonac telefon do lokalnego dystrybutora POLCAR

Napisałem do użytkownika "auto-gamapl" i taką dostałem odpowiedź:

Ja: "Czy część jest w ocynku?"
Auto-Gama: "Witam, nie."

Osobiście nie mogę znaleźć nigdzie tych błotników w ocynku.

Klokkerholma wstawił mi dobry blacharz 3 lata temu. Aktualnie na wiosnę odkryłem rdzę na rantach. Chyba teraz spróbowałbym z ocynkowanymi nadkolami.

W naprawę tego już się nie bawię. Przed tymi reperaturkami 3 lata temu naprawiłem nadkola u pewnego polecanego na forum blacharza w Pabianicach. Naprawa wystarczyła na 2 miesiące zimowej aury przed ponownym wyjściem rdzy.

czubekxx - 24-03-2014, 23:32

do sedana i kombi są te same reperaturki czy czymś się różnią?
fj_mike - 24-03-2014, 23:41

czubekxx napisał/a:
do sedana i kombi są te same reperaturki czy czymś się różnią?

Różnią się, zamawiaj do kombi.

dmi - 23-06-2014, 18:05

jak to jest u Was z kosztami wspawania i malowania ? Na dniach kupuję reparaturki z ocynkiem. Podpytałem kilka zakładów i rozbieżność jest masakryczna...

1 zakład - 600zł za wszystko LOL
2 zakład - 1160
3 zakład - 1800zł
4 zakład - uwaga.... 2500zł hah.... :lol:

i niby wszyscy mają profesjonalny zakład :)

i jak tu wybierać....

z ciekawości chce podjechać do tego co robi za 600 zł i go zagiąć pytaniami jak robi itp może wtedy będę wiedział na czym stoję, więc prosiłbym tych co się znają niech wypiszą jakieś "haczyki"

Szwagroz - 23-06-2014, 18:43

dmi, to są ceny z malowaniem? ja jak robilem rok temu to wyszlo tak: 100 za blache 200 za robote. 300 lakier. czyli xa dwie strony same blachy wyszło 600 plus lakier
bbandi - 23-06-2014, 20:01

dmi napisał/a:

1 zakład - 600zł za wszystko LOL
2 zakład - 1160
3 zakład - 1800zł
4 zakład - uwaga.... 2500zł hah.... :lol:

1 - na jeden sezon
2 - rozsądnie
3 - dobrze
4 - fachmani :mrgreen:

Bartekkita - 23-06-2014, 20:32

dmi, wiele zależy od tego co poza samym spawaniem reperaturek. W większości przypadków trzeba odbudować tą wewnętrzą blachę, czasem nadkole wewnętrzne. Dodatkowo progi pod osłonami. Przy lakierowaniu dochodzi czasem malowanie wnęki drzwiowej. Potem trzeba zabezpieczyć spawy, wrzucić na obie strony podkład, na wewnętrzną masę bitumiczną. Koszt lakierowania elementu 300-400 złotych odpowiedź sobie za ile zrobił byś resztę, opłacił ZUS, czynszl, amortyzacja itd :P 1160 to jeszcze po kosztach. Cena +/- 1800 złotych zawiera już uczciwy zarobek moim zdaniem.
Marcino - 23-06-2014, 21:54

Bartekkita napisał/a:
Cena +/- 1800 złotych zawiera już uczciwy zarobek moim zdaniem
To prawie połowa wartości mojego auta..:), dlatego chce zrobic sam, dla nauki i satysfakcji. Nie wiem tylko czy dam rade prysnąć lakier jak trzeba.
fergul11 - 24-06-2014, 00:13

Sorry że się wtrącę ,ale dopytaj dobrze ,bo skończy się jak w TVN Turbo "Będzie Pan Zadowolony" , cena z kosmosu a zrobione za 450zł
W większości z ulicy zakład wygląda profesjonalnie ,a w środku Józiek macha podkład pyndzlem.
Czasami u Tadzia w stodole zrobią lepiej .

Bartekkita - 24-06-2014, 02:42

Marcino napisał/a:
To prawie połowa wartości mojego auta..:), dlatego chce zrobic sam, dla nauki i satysfakcji. Nie wiem tylko czy dam rade prysnąć lakier jak trzeba.

No i super, czekam z niecierpliwością na foto relacje :) Jak się nie uda prysnąć idealnie to patrz tutaj :arrow: dla nauki i satysfakcji i to powinno wszystko wynagrodzić. Jak będzie tragedia to najwyżej pryśniesz jeszcze raz, lakier chyba nie jest, aż taki drogi. Wydaje mi się, że właśnie lakiernik na całej operacji "zdziera" najbardziej choć tu się powinien wypowiedzieć, ktoś kto zna cały proces, obklejania, przygotowywania powierzchni, malowania/suszenia.

fergul11 napisał/a:
Sorry że się wtrącę ,ale dopytaj dobrze ,bo skończy się jak w TVN Turbo "Będzie Pan Zadowolony" , cena z kosmosu a zrobione za 450zł
W większości z ulicy zakład wygląda profesjonalnie ,a w środku Józiek macha podkład pyndzlem.
Czasami u Tadzia w stodole zrobią lepiej .

A to jest już zupełnie inna sprawa :? Najlepiej, żeby cały proces był udokumentowany np w postaci zdjęć. Taki Tadziu, który robi u siebie w szopie po godzinach, to też dobra opcja. Jednego dnia pospowa, w nocy spaw "wystygnie", następnego dnia poprawi w razie co, dopiero do podkład..

robertdg - 24-06-2014, 07:40

Bartekkita napisał/a:
Jak będzie tragedia to najwyżej pryśniesz jeszcze raz, lakier chyba nie jest, aż taki drogi. Wydaje mi się, że właśnie lakiernik na całej operacji "zdziera" najbardziej choć tu się powinien wypowiedzieć, ktoś kto zna cały proces, obklejania, przygotowywania powierzchni, malowania/suszenia.
Podjedż do jakiejkolwiek mieszalni i zapytaj o ceny lakierów bazowych w komplecie z lakierem bezbarwnym, dopytaj o ceny szpachli, papierów sciernych (na sucho, na mokro), tasm/folii/papierów maskujących, podkładów, rozcieńczalników, jakieś kubeczki, siteczka.
Marcino napisał/a:
Nie wiem tylko czy dam rade prysnąć lakier jak trzeba.
Weż sobie jakiś skuter, kosiarke i poćwicz ;-)
eremita - 24-06-2014, 09:24

Grid napisał/a:

Nie załamuj mnie, tylko na tyle to starcza? Inni też tak mają?

Jak słyszę że taka cena bo porządna firma płacę podatki itp. to mi się śmiać chcę.

Zapytasz o fakturę o i mają takie :? :shock: miny i zaraz tekst ale z fakturą to drożej będzie.

Ostatnio kolega miał taki przypadek co prawda nie lakiernicy czy blacharze a majstry od remontu domu. Na początku pracy że taka firma, że podatki, pracownicy, zusy po dwóch tygodniach prac w jeden dzień przyjechał sam szef i mówi że pracownicy przyjadą później bo na bezrobocie musieli się zgłosić :D

Ja mam faceta z polecenia co kumplowi doprowadził mercedesa 124 23 letniego z przebiegiem 700tys co prawda kawałek za Poznaniem i będzie to robił po pracy w której jest lakiernikiem i może to potrwać ciut dłużej ale za to
wstawienie reperaturki 150zł
lakierowanie elementu 200zł
plus reperaturka na początku chciałem kupić sam ale jak powiedział bym kupił dobrą bo ostatnio mu ktoś przywiózł tak cienkie jak papier to stwierdziłem niech sam kupi wie co jest dobre.
W tej cenie jeszcze mi zakonserwuje

A tylko jak na początku czerwca się umówiłem to najbliższy wolny termin koniec lipca.
Z tym że nie robi jak większość fachmanów że na podwórku stoi pięć samochodów, w pierwszej chwili myślałem że źle wjechałem domek zadbany, ogród porządnie zagospodarowany trawka równa wszędzie porządek. Przyjmuje samochód wstawia go do garażu i tylko nim się zajmuje, do czasu jak nie skończy innego nie bierze.:)

wester - 24-06-2014, 09:47

700 zł z reperaturą. Oczywiście za jedno nadkole.