To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Hugo - 02-08-2010, 23:49

deejay napisał/a:
posiadam takie klocki własnie oryginalne z logo Mitsubishi i na dole jest ładnie napisane TEXTAR
Też takie miałem do niedawna.
deejay napisał/a:
co moge jeszcze dobrego powiedziec o firmie Textar , to to ze prawie wogóle nie brudza felg , po tygodniowej jezdzie pozostawiaja tylko delikatny przypylony nalot
A to ciekawe, śmiem twierdzić dokładnie odwrotnie, jeszcze nie miałem w żadnym aucie tak pylących i brudzących felgi klocków. Pewnie przyczyną jest inny producent tarcz u mnie i u Ciebie.
m6riano - 03-08-2010, 00:15

moje strasznie brudzą :)
Owczar - 03-08-2010, 01:04

Już pisałem o textarach. Do tej pory jeździłem na ATE i Kashiyamach. Textar bije obie firmy na głowę :)
bartekino - 04-08-2010, 18:31

Koledzy a ja dzisiaj wymieniłem klocki z tyłu i przed wymiana klocków dałem do przetoczenia tylne tarcze. Mechanik miał mi wyczyścić zaciski bo lewe tylna felga robiła się gorąca po jakieś 20 km trasie.No i w końcu po lewej stronie klocki się skończyły a po prawej jeszcze zostało wiec na pewno wina tłoczka (nie odbijał) Dzisiaj odbieram auto i jadę do domu ok 20 km wciskam hamulec a tam hamuje pulsacyjnie tzn noga na hamulcu a on mocniej, słabiej , mocniej hamuje. Już sie zdenerwowałem wychodzę podchodzę do kola a felga gorąca a od felgi smród nowych klocków. Jutro jadę i zobaczymy co mi powie. A wy koledzy może podpowiedzcie mi co może być przyczyna i co mogła zrobić źle
Owczar - 04-08-2010, 18:34

bartekino, ogólnie tarcz się nie toczy, a szczególnie tylnych. Pewnie troszkę źle przetoczone. A tłoczek na pewno Ci przeczyścił?
bartekino - 04-08-2010, 18:46

Mechanik twierdzi ze tak. Dzwoniąc do niego powiedział ze pewnie tarcze są krzywo przetoczone i ociera o klocki i dla tego się robi gorąca felga. co do tego pulsacyjnego hamowania to rozumiem ze to nie minie dopóki nie wymienię tarcz tak ?? czy może się dotrze ?? Najgorsze jest to ze przed przetoczeniem i wymiana tych klocków wszystko było ok oprócz tego grzania się felgi najpierw myślałem ze to łożysko ale jak z lewej strony skończyły się klocki a na prawym było ok to sprawa sie jasna zrobiła. A teraz te pulsacyjne hamowanie co bardzo denerwuje i felga i tak gorąca.
Owczar - 04-08-2010, 18:56

bartekino napisał/a:
pulsacyjnego hamowania to rozumiem ze to nie minie dopóki nie wymienię tarcz tak ??

Niestety. Ja chciałem swoje delikatnie stoczyć jak zakładałem, ale tokarz powiedział, że lepiej je przetrzeć papierem niż toczyć.

bartekino - 04-08-2010, 19:12

Zawsze coś.. No nic to trzeba nowe tarcze kupić. Bo rozumiem ze wina tutaj nie bedzie lezała w zapowietrzonym ukladzie czy zapieczonym tłoczku
?? No i co do tej gorącej felgi to co mu mówić ?? bo mi się wydaje ze on źle wyczyścił ten tłoczek i on cały czas nie odbija i grzeje felgę bo co innego może być przyczyna ??

czekoladka_1981 - 04-08-2010, 19:16

Remik napisał/a:
Kolegi a miał ktoś problem z zapieczoną tarczą hamulcową? Jak zdejmę zacisk po lewej to tarcza sama schodzi (bo niedawno zmieniana była piasta). Ale prawa za nic w świecie nie chce zejść. Trochę próbowałem przez dechę drewnianą uderzać młotkiem na jej największej powierzchni ale nie chce ani trochu puścić. Dodam że już każdej strony wd lałem... Nie chcę też tak bez opamiętania walić bo to przecież wszystko ze sobą powiązane, jeszcze jakiś inny element uszkodzę... Miał ktoś podobny problem? Jest jakiś ściągacz do tego?

Miałam taki sam problem z demontażem tarcz przednich przed wymianą na nowe. Były tak bardzo zapieczone że potrzebny był flex do cięcia. Po nacięciach tarcze zeszły elegancko , potem czyszczenie piasty papierem nałożenie pasty miedzianej , odtłuszczenie tarcz i montaż nowych. Teraz jazda spokojna na ułożenie i dotarcie się klocków.

Owczar - 04-08-2010, 19:18

bartekino napisał/a:
Zawsze coś.. No nic to trzeba nowe tarcze kupić. Bo rozumiem ze wina tutaj nie bedzie lezała w zapowietrzonym ukladzie czy zapieczonym tłoczku

Spróbuj jeszcze raz zdemontować i dobrze oczyścić piastę przed założeniem.

bartekino napisał/a:
?? No i co do tej gorącej felgi to co mu mówić ?? bo mi się wydaje ze on źle wyczyścił ten tłoczek i on cały czas nie odbija i grzeje felgę bo co innego może być przyczyna ??

Też mi się tak wydaje. Nawet gdy jest krzywa felga to tłoczek po prostu cofa się dalej.

bartekino - 04-08-2010, 19:27

No nic to jutro do niego pojadę i będę z nim rozmawiał. Zobaczymy co mi powie. Co do tego pulsacyjnego hamowania to tarcze dopiero zrobię po weekendzie bo w piątek pędzę nad morze i już nic nie zdążę zrobić. Co do tego hamowania raczej nic nie powinno się stać z tymi hamulcami ?? mogę jechać z tym nad morze ??
Owczar - 04-08-2010, 19:46

bartekino, spróbuj je nawet sam zdemontować. Odkręcisz zaciski z jarzmem, ściągniesz tarcze i przeczyścisz. Może pomoże. Od razu sprawdzisz jak odbija tłoczek... Chcesz coś zrobić dobrze to zrób to sam ;) Z pulsacyjnym hamowaniem się nic nie stanie, ale z grzaniem może być problem...
bartekino - 04-08-2010, 19:58

a może są źle założone ?? tzn prawa na lewa a lewa na prawa i dla tego pulsuje ??:) co do tłoczka to zobaczę a jak go ewentualnie wyczyścić żeby ładnie odbijał ?? Owczar, wiesz pomału już sobie myślę żeby za ta cenę co płace za wymianę części u mechanika kupić sobie dobre klucze i samemu zacząć naprawiać auto. Z tym grzaniem boje się najbardziej...
Hugo - 04-08-2010, 23:44

bartekino napisał/a:
co do tłoczka to zobaczę a jak go ewentualnie wyczyścić żeby ładnie odbijał ??
Strzykawka z igłą napełniona płynem hamulcowym. Odchylasz gumkę osłonową i wstrzykujesz trochę płynu pod nią jak najdalej. Jedna osoba kilkakrotnie naciska na pedał hamulca a druga obserwuje tłoczek żeby nie wysunął się za daleko. Wciskasz tłoczek z powrotem i tak kilka razy. Znowu wstrzykujesz trochę płynu i znowu naciskasz pedał hamulca i cofasz tłoczek. Powinno się rozruszać.
deejay - 04-08-2010, 23:50

bartekino napisał/a:
Z tym grzaniem boje się najbardziej...

unies koło i porównaj opory toczenia , bedzie wszystko jasne które koło "trzyma " :wink: