To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Polarny ninja

Anonymous - 24-08-2009, 15:33

Zdecydowanie KYB AGX lub inne przystosowane do pracy -30mm. Wg mnie długo nie pożyje zamiennik serii choć niektórzy twierdzą inaczej...
A gratów z I i II coś tam jeszcze leży :wink:

Hubeeert - 24-08-2009, 15:54

Nie ma gorszego szajsu niż MONROE - kiedyś były dobre teraz została już tylko dobra marka. KYB i niekoniecznie AGX. Gazowe powinny dac radę. A co do sprężyn obniżających - trzeba było popatrzeć na sprężyny i amortyzatory + stabilizator do przodu z wersji GTI - to by dopiero poprawiło prowadzenie. No i sprężyny z GTi były niższe o ile mnie pamięć nie myli.
rosomak1983 - 24-08-2009, 16:23

Hubeeert napisał/a:
A co do sprężyn obniżających - trzeba było popatrzeć na sprężyny i amortyzatory + stabilizator do przodu z wersji GTI - to by dopiero poprawiło prowadzenie. No i sprężyny z GTi były niższe o ile mnie pamięć nie myli

z GTi chyba nie pasuje do 1.6. Pozatym Lesjofory to ponoc bardzooo dobre spręzyny, porównywalne do eibacha. Była okazja to wziałem.
Teraz mam okazje na amory MONROE nowe niebieskie pisze na nich radical-matic. Moze ktos powiedziec co to oznacza??? Cena jest naprawde dobra...
Czy do spreżyn obnizajacych rzeczywsice tylko gazowe??? Wydaje mi sie ze te monroe to olejówki. (gazowe bodajze gas-matic)

londolut - 24-08-2009, 16:33

rosomak1983 napisał/a:
spręzyny LESJOFORS obniżajace -30mm
Ehhhhh :cry:

Co do amorków to różnie - jedni gadają, że do -45mm seria styka a inni że od razu dedyki do sprężyn. Imho w tym wypadku chodzi tylko o wygląd a charakterystyka amora choćby nawet się zmieniła to tego nie odczujesz i przy jeździe po mieście nie pakował bym się w dodatkowe koszta typu komplet amorów.
Hubert, używany zawias z GTi i tak już swoje przeżył więc lepiej chyba poskładać na nowych podzespołach lub założyć tylko sprężyny. Stabilizator to dobry pomysł z tym, że jeśli do tyłu takowy ma trafić to razem z wahaczami bo w serii CB4A nie ma mocowań na stabilizator.

Hubeeert - 24-08-2009, 16:37

londolut gdzie ja napisałem - UŻYWANY :?:
Skoro do wymiany są amortyzatory to pomyśleć nad tymi od GTi o ile nie są takie same jak obecne.

rosomak1983 - 24-08-2009, 17:00

Hubeeert napisał/a:
Skoro do wymiany są amortyzatory to pomyśleć nad tymi od GTi o ile nie są takie same jak obecne.

niewiem czy sa do wymany... Pasowałoby sprawdzić sprawnośc. Jak kupowąłem miska miały cos ok 70% czyli to było jakis rok temu (ok 12 000km temu)
Pomyslalem ze skoro juz sciagam to wszystko to chociaz z przodu dam newki. :wink:
londolut napisał/a:
Imho w tym wypadku chodzi tylko o wygląd

hmmm myslałem ze jak załoze markowe -30mm i ewentualnie dam nowe amorki to prowadzenie sie polepszy. Obecnie sie prowadzi super.
Eh jest jeszcze jedno boje sie ze na Polskich drogach bedzie ciezko jezdzic na obniżonym zawisie... Bardzo strace na komforcie????? Duzo zyskam na zakrętach ???

pawela - 24-08-2009, 21:03

co do monroe popieram Hubeerta, kiedyś ta marka coś znaczyła, teraz to shit...
Amortyzatory przednie są inne w GTi, a co za tym idzie, springi też są całkiem inne.
rosomak, przy zmianie amorów nie zmienia się ani zbieżność, bo ją ustawiasz na drążkach kier, ani geometria, bo u nas nie mam mimośrodów na regulację.

Co do obniżenia do - 40 nic się nie stanie i nie trzeba zmieniać amorków, po półtora roku jazdy na H&R sprawność moich spadła o średnio 2-3%, czyli wszystko w normie

Anonymous - 24-08-2009, 21:50

Wiesz z tym dobrym prowadzeniem Twego wozu jest, że prowadzi się on dobrze dopóki nie pojedziesz czymś co się prowadzi lepiej :wink:
Zamienniki serii nie wprowadzą nic nowego, musi być upgrade, innym produktem KYB jest seria Ultra SR(szara) i tańsza i naprawdę daje radę. Nie wiem czego oczekujesz?
Stabilizator to podstawa, rozporka rónież sporo zmienia. A poliuretan zamiast gumy w połączeniach między wachaczami zapewnia Ci stabilność geometrii w zakrętach, prosty test wieżdżasz wozem na gumach na tzw. szarpaki i patrzysz jak zmienia się geometria a potem takie samo auto lecz zawias złożony na poliuretanie. Testowalimy my tak Nissana Sunny i nawet Pan otworzył oczy ze zdziwienia :shock:

Nysan pewnie jest dalej w ciężkim szoku to pewnie nic dzisiaj nie napisze - testuje Colta 2.4 na drodze i przód na nowym poliuretanie.

londolut - 24-08-2009, 22:09

rosomak1983 napisał/a:
prowadzenie sie polepszy
Polepszy się. Buda nie będzie się tak przechylać na boki bo springi twardsze i niżej środek ciężkości.
Hubeeert napisał/a:
londolut gdzie ja napisałem - UŻYWANY
Nie napisałeś, tyle, że te sprężyny co ma Piotrek nie podejdą do zawiasu GTi.
rosomak1983 - 24-08-2009, 22:09

oto zdjecia z pierwszej przymiarki... sie dzieje sie.... :twisted: Sorki za jakosc ale było ciemno juz... i robione telefonem.

autoR, miałes racje z tymi błotnikami nie graja idealnie... Ale ich wymiana nie jest konieczna... zreszta sie zobaczy sie
Lancerek wyglada lepiej niz sie spodziewałem... :D :D :D Napewno wiec niedługo zderzak znajdzie sie na aucie. A potem moze powoli jakos skompletuje sie reszte elementów :P :wink: Mi sie podoba sie ... A wam ??? :P
Jutro pojade sprawdzic amory i wtedy poprosze o rade.
PS te monroe newki za dwie sztuki na przód 170zł. Dlatego bym je wział...

Hubeeert - 24-08-2009, 22:21

Tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie...
rosomak1983 - 24-08-2009, 22:25

Hubeeert, chodzi o amorki monroe? eh... a na dwa trzy lata by nie były???
Jogurt - 24-08-2009, 22:29

rosomak1983 napisał/a:
Lancerek wyglada lepiej niz sie spodziewałem... :D :D :D
a mi sie wydaje ze balansujesz teraz na granicy agrotuningu :? z tej foty wygląda jak typówka z tuner madafaka ale to jest imho
rosomak1983 - 24-08-2009, 22:35

Jogurt, mi sie podoba... To styl EVO III i tyle... Dla jednych to argotunning dla innych piekno. Jakby nie patrzec przód jest niemal identyczny. :) Ten zderzak został stworzony do tej budy wiec co moze nie grac???
Jogurt - 24-08-2009, 22:58

rosomak1983, wszystkie dziury wypełni siatka? czy bedą halce? ale chodzi o to że
rosomak1983 napisał/a:
mi sie podoba...
:thumbup:
możesz zrobić jeszcze foto ori zderzaka z dokładką od evo dla porównania ?