Forum ogólne - CB RADIO
Anonymous - 10-08-2009, 11:39
Student napisał/a: | nigdy nie był klasykiem |
Ja będę polemizował....A co....hje hje hje....
Jeśli chodzi o tego typu radia to niestety lincoln, alan, onwa.....sama klasyka lat 90.....
Choć to o czym mówisz to było głównie w Alanie 87. Miało to radio wszystko co było potrzeba.....o SSL nie wspominam bo to standard.....ale bandy.....ty słyszysz....ale nadać nie możesz...Często jak ktoś miał źle zestrojoną antenę, to zakłócał 5 kanałów w górę i 5 w dół....bo mu się bandy rozbiegały.....he he he qrde.....jest co wspominać......
Co do superstara.....pamiętam że był on tak dostępny jak Ferrari na polskim rynku.....(jak miałeś fart to złapałeś.....
Student - 10-08-2009, 14:03
OK. nieważne wg. mnie raczej nie był, bo był za drogi, przeważnie 2 x od Alana 87.
Przeważnie o Lincolnie dużo osób słyszało a mało miało, z 87 i Jacksonem było inaczej i raczej były dostępne.
A ja miałem przyjemność spędzać noce na : 87, Lincolnie i SS i chyba najmilej wspominam Lincolna choć SS był maszyną tylko spartański miał wygląd i jeżeli sie nie mylę to u kolegi szafie jeszcze leży w Mój SS.
Ale fakt
Czasy były pikne.
jacek11 - 10-08-2009, 15:56
Pracowałem na Jacksonie,Lincolnie,i Alanie 87.
Z nich trzech,Jackson to potęga.
Lincoln ok. choć nie polubiłem go.
Alan,to była katastrofa.Pływał w częstotliwości,i ciężko było go ustawić.Dziwiłem się,
bo to była nówka.Nawet po kilku miesiącach nie pracował jak powinien.
Zapomniałbym o moim pierwszym radiu wstęgowym.To był President Richard.
Identyczny jak Supercita(czy jak się to pisze).Nawet fajny.Dało się go do sześciu band rozszerzyć
Cezar - 10-08-2009, 16:56
Kris1980_147 napisał/a: | Ja bym sobie odpuścił Hustler-a IC-100. Lepiej dołóż i kup Sirio as-100, albo Sirio ML-145 |
Znalazlem TTi 880 + Sirio ML-145 http://www.allegro.pl/ite...rio_oslona.html
Chyba dobry wybor. CB w moich rekach bedzie uzywane tylko w trasie czyli kilkanascie razy w roku, wiec nie potrzebny mi nie wiadomo jaki sprzet. Zamawiac?
j-rules - 11-08-2009, 09:46
Jesli antena nie jest dla Ciebie za dluga (poltora metra) i bedziesz mial gdzie schowac - to bierz bo sprzecik bdb. I cena tez przyjemna
Anonymous - 11-08-2009, 23:30
Kilku moich znajomych posiada takie radio. Chwalą sobie, choć mi osobiście przeszkadza jego podświetlenie.......Podobno można je przyciemniać....ale tego już nie widziałem.....Bez przyciemnienia jest strasznie dające o oczach i przeszkadza wieczorami podczas jazdy.
Poza tym ok.
Antena to w sumie tak lekko łopatologicznie i nie fachowo - im dłuższa tym lepsza......w szczególności niefirmowa.....(dla mnie firma nie ma znaczenia, choć jakieś tam różnice są .....)
Cezar - 13-08-2009, 00:44
Zestaw TTi 880 + Sirio ML-145 czeka na montaz na Galusiu
Anonymous - 14-08-2009, 10:46
Cezar napisał/a: | Zestaw TTi 880 + Sirio ML-145 czeka na montaz na Galusiu |
No i w pełni wystarczający zestawik a i nie drogi. Dokup jedynie podstawę o średnicy 15.5cm bo przy tej długości bata moze być różnie przy większych prędkościach. Koszt podstawy to ok 45-55zł....
Pamiętaj też że nie jest to "firmowa" antena i wręcz wymaga zestrojenia (no chyba że sprzedawca zestroił). Nie jest to aż takie niezbędne, ale musisz pamiętać co by za długo nie nadawać bo można końcówkę przegrzać w radiu.
Cezar - 14-08-2009, 20:49
Forest_Taft napisał/a: | Pamiętaj też że nie jest to "firmowa" antena i wręcz wymaga zestrojenia (no chyba że sprzedawca zestroił) |
Podjechalem do fachowca, ktory po podbpieciu miernika stwierdzil ze nic nie trzeba stroic. Radio podpiete do zapalniczki nie zbiera zadnych zaklocen od auta, wiec jestem zadowolony
Pozostaje tylko nauczyc sie nowego jezyka i wszystko bedzie dobrze
Anonymous - 15-08-2009, 11:22
chyba ze tak. Co do języka, to kilkanaście postów wcześniej było coś w tym temacie.....coś to za mało powiedziane, bo trochę tego było.
rosomak1983 - 15-08-2009, 22:44
panowie zamierzam kupic jakies CB. Jakis zestawik za sume ok jednego mandatu za predkośc czyli ok 300zł (radio plus bat)
Nie jeżdze duzo i wymagan specjalnych nie mam. Doradzcie cos w tej kasie. Kupić używke czy newke????
Anonymous - 16-08-2009, 09:13
Kup sobie Unidena 520xl + Sirio AS-100 (ew. ML-145) i będziesz zadowolony
Pozdrawiam
wojtas20 - 16-08-2009, 09:34
Jak chcesz tanie i w miare dobre radio to podobno Onwa jest fajna. Kolega kupił za parę groszy i jest zadowolony. Ja mam sprzęt za jakieś 450 zł ale mam nieco większe wymagania. Nie chciałem mieć anteny wyższej niż 1m a radio chciałem maksymalnie małe :]
Anonymous - 16-08-2009, 10:32
jeżeli przyjmiesz, że może Ci sie zdarzyć trochę większy mandat to ja kupiłem niedawno radyjko Omega i antenke Wilson LW za 440zł ale w sklepie, więc na allegro pewnie będzie taniej. Pierwotnie miało być co innego, ale Sirio AS100 prawie wcale nie trzymała się na moim dachu (sporo słabszy magnes) i tym samym nie bardzo było jak stroić, bo i też po co.
Pomimo, ze jeżdżę w bądź co bądź dużym Wrocławiu, odbiór jest bardzo dobry. Momentami nawet z 10- 12km ( w mieście), oczywiście mówię o wyraźnym odbiorze i nie ukrywam, że może 3,4 razy udało mi się usłyszeć kogoś z dobrym sprzętem z tak daleka.
Minusy samego radyjka to gabaryty, bo do rozmiarów Harrego II się nie umywa. I brak pamięci po wyłączeniu zasilania. Czyli w moim przypadku, po odpaleniu muszę wcisnąć 3 przyciski koło siebie co aż tak denerwujące nie jest System pokręteł też nie jest idealny ( dookoła pokrętła, masz przy nasadzie grubszy pierścień, który jest kolejnym pokrętłem.. takie prawie 2w1), ale ja kręce tylko squelchem i już po 2 dniach robię to sprawnie... No i ASC też nie ma, ale w tanich radiach chyba cięzko znaleźć.
Ale zanim kupiłem to na paru forach o CB poczytałem, że dla niewymagających użytkowników radyjko jak najbardziej się nadaje i w prosty sposób można zrobić w nim pare modyfikacji, w tym trzymanie pamięci (chociażby podpiąć pod aku), bądź też wzmocnienie nadawania bo gruszka czasami bywa za słaba/ cicha .. nie pamiętam dokładnie
joebar - 17-08-2009, 16:19
Ja mam Unidena 510 XL z anteną Sirio ML-145, bardzo fajnie chodzi polecam. Jeżeli chcesz krótszą antenę to Hustlera miałem wcześniej również było spoko, ciut mniejszy zasięg, ale i tak w zupełności wystarczający. Gorąco polecam taki zestaw.
|
|
|