To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA

kubas - 13-02-2014, 15:09

No raczej nie bo po odpowietrzeniu hamulca przed założeniem koła tarcze obracam i wszystko fajnie chodzi bez żadnych oporów. Zacisk przestaje odpuszczać po kilku mocnych hamowaniach.
Po wyczyszczeniu zacisku i odpowietrzeniu hamulca autko fajnie i luźno jeździło przez dwa dni. Potem kiedy w trasie miałem jakieś 2-3 sytuacje związane z ostrzejszym hamowaniem hampel zaczął się grzać.
Dziś pojeździłem po mieście i znów delikatnie odpuściło ale nadal wyraźnie cieplejsza jest jedna strona od drugiej. O dziwo kiedy nie blokuje mocno tego koła to pedał hamulca inaczej się zachowuje podczas wciskania (jest jakby bardziej napompowany - twardszy, a zarazem mniej skuteczny - trzeba użyć większej siły przy wciskaniu)

fargo - 13-02-2014, 20:04

kubas napisał/a:
Tak nawiasem ma ktoś jakiś pomysł od czego może się grzać? .

A samoregulator od ręcznego masz dobrze ustawiony ??? :rolleyes:

kubas - 13-02-2014, 20:54

3 tygodnie temu panowie fachowcy w serwisie ustawiali mi ręczny. Sprawdzali, jeździli, kołem kręcili - miał być idealnie ustawiony - nie za słaby nie za mocny (3-4 ząbek miał łapać).
I szlak mnie trafia bo przed chwilą ściągnąłem koło poluzowałem linkę ręcznego przy prawym kole i samochód chyba zaczął jeździć.

radomir - 23-02-2014, 18:18

Czesc.

Czy takie tarcze wejda do mojego miska?
Moj jest z 2008, model CY8A 2.0 DI-D. Nie wiem niestety co producent podaje w danych technicznych do mojego modelu.

http://www.mikoda.pl/sklep/18322,--2-0--99kW-135KM
http://www.mikoda.pl/skle...9A---99kW-135KM

mjsystem - 23-02-2014, 18:26

radomir napisał/a:
Moj jest z 2008, model CY8A 2.0 DI-D. Nie wiem niestety co producent podaje w danych technicznych do mojego modelu.

Nie ma znaczenie czy masz diesla czy benzynę. Cały temat jest poświęcony hamulcom, więc masz wszystko jak na dłoni. Po prostu poczytaj.
Podane przez Ciebie linki nie podają nic oprócz strony głównej.
Jak przeczytasz temat, zastanów się jeszcze raz, czy chcesz kupić Mikodę :wink:

radomir - 23-02-2014, 23:26

mjsystem napisał/a:
radomir napisał/a:

Nie ma znaczenie czy masz diesla czy benzynę. Cały temat jest poświęcony hamulcom, więc masz wszystko jak na dłoni. Po prostu poczytaj.
Podane przez Ciebie linki nie podają nic oprócz strony głównej.
Jak przeczytasz temat, zastanów się jeszcze raz, czy chcesz kupić Mikodę :wink:

Dzięki stary, wątek od 2009-2014, chodzi mi o konkrety a nie o przesiewanie tekstu. Nie masz tak czasami?
Podane linki działają, nie wiem jakiej przeglądarki używasz.

"Szukaj w tym dziale: mikoda"
"Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów"
Co niby jest nie tak z Mikodą?

mjsystem - 23-02-2014, 23:56

radomir napisał/a:
nie wiem jakiej przeglądarki używasz.

Nie musisz. Teraz działa, może u Mikody był błąd.
radomir napisał/a:
Dzięki stary, wątek od 2009-2014, chodzi mi o konkrety a nie o przesiewanie tekstu

Znalezione w 30 sekund. Nie wiem co masz za przeglądarkę.
radomir napisał/a:
Co niby jest nie tak z Mikodą?

:arrow:
http://forum.mitsumaniaki...f6ce986831bd77a
Ale co tam. Kup, załóż.
Tu masz wymiary:
http://bremboaftermarket....3c-9ae9494bf1ec

krzychu - 24-02-2014, 06:37

radomir napisał/a:
Czesc.

http://www.mikoda.pl/sklep/18322,--2-0--99kW-135KM
http://www.mikoda.pl/skle...9A---99kW-135KM

Z tego co wiem to są tarcze do starszego Lancera. O ile przednia chyba pasuje, to tylna jest inna!

tomaszekk7 - 24-02-2014, 12:39

Jeśli chodzi o tarcze MIkody należy w wyszukiwarce wpisać cyfry 0930.
Rozmiar tarcz jest taki jaki pasuje do motoru 1,8 czy 276 mm

mjsystem - 24-02-2014, 13:07

krzychu napisał/a:

Z tego co wiem to są tarcze do starszego Lancera

Dokładnie do CS-a.
tomaszekk7 napisał/a:

Jeśli chodzi o tarcze MIkody należy w wyszukiwarce wpisać cyfry 0930.
Rozmiar tarcz jest taki jaki pasuje do motoru 1,8 czy 276 mm

Zgadza się. Dalej pytam czy Mikoda :?: :?: :?: Za te pieniądze są lepsze tarcze.
Temat przerabiany nie raz. :wink:

[ Dodano: 24-02-2014, 13:22 ]
Wymiar tył:
Wersja silnikowa: 1.6, 1.8, 2.0D

Wymiary (średnica, wysokość, grubość, ilość otworów)
276x45,6x26x5

Wymiary przód:
Wymiary:
Typ Tarczy Hamulcowej: Wentylowany
Średnica[mm]: 276
Grubość[mm]: 26
Minimalna Grubość[mm]: 24,4
Średnica Otworu Centrującego[mm]: 69
Wysokość[mm]: 45,5
Ilość Otworów: 5
Rozstaw Śrub: 5x114,3

Przepraszam, że tak chaotycznie napisane, ale to tak na szybko znalezione :)

kamilox4 - 24-02-2014, 22:06
Temat postu: Krzywa tarcza i serwis Mitsubishi
Witam

Chciałbym was się poradzić co zrobić z krzywą tarczą hamulcową.
Samochód (Lancer 1.6) ma przejechane 17 tys km (zakupiony z salonu rok temu). Już w drugim miesiącu od zakupu auto zaprowadziłem na serwis. Przy hamowaniu w prawym kole słychać było dziwne stukanie. Stwierdzili że problem leży po stronie klocka hamulcowego. Coś porobili i przez chwile było wszystko w porządku. Lecz problem szybko wrócił. Na pierwszym rocznym przeglądzie powiedzieli że tarcza niestety się skrzywiła a gwarancja tego nie obejmuje.
Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów czy jedynym wyjściem z sytuacji jest wymiana tarcz? Czy na prawdę tarcze nie podlegają gwarancji? No i czy czym prędzej trzeba wymienić tarcze, czy można jeździć jeszcze na jednej krzywej tarczy?

Pozdrawiam

RalfPi - 24-02-2014, 22:20

Wymiana, to nie jest jedyne rozwiązanie, można tarczę przetoczyć (wyrównać).
Myślę, że mogliby to podciągnąć pod gwarancję.. ale co zrobisz - jest to w pewnym sensie element eksploatacyjny - dla 1.8 jest cały wątek na ten temat na Forum - jeżeli w 1.6 są te same tarcze.. to wiesz co robić :)

mkm - 24-02-2014, 22:30

kamilox4, na chłopski rozum to jak uznali, że to klocek to powinni brnąć w to dalej.
Najlepiej pojedź do jakiegoś tokarza lub mechanika niech czujnikiem zegarowym sprawdzą bicie tarczy. Zapłacisz kilka złotych lub przysłowiowe piwo, a od razu uzyskasz odpowiedż czy ktoś już coś kombinował z tarczą. :wink:

Najpierw trzeba wyeliminować przyczynę usterki, żeby nie zdarzyło się, że założysz nowe tarcze, a usterka nie dość, że wróci to jeszcze zniszczy nową tarczę.

mjsystem - 24-02-2014, 23:11

kamilox4 napisał/a:
Na pierwszym rocznym przeglądzie powiedzieli że tarcza niestety się skrzywiła a gwarancja tego nie obejmuje.
Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów czy jedynym wyjściem z sytuacji jest wymiana tarcz? Czy na prawdę tarcze nie podlegają gwarancji? No i czy czym prędzej trzeba wymienić tarcze, czy można jeździć jeszcze na jednej krzywej tarczy

Spokojnie masz prawo do toczenia w ASO. Mają tam tokarkę do pracy na kole. Na pewno nie wymienią na nowe, bo faktycznie gwarancji nie podlega krzywienie się tarcz. Jak nie będą chcieli, to znajdź inne ASO. Lancer X jest znany z tego, ż tarcze się krzywią w potężnym procencie aut. Dla pociechy, nie tylko w Mitsubishi ten problem występuje. Mi na gwarancji toczyli raz, za drugim kupiłem nowe tarcze.
mkm napisał/a:
Najpierw trzeba wyeliminować przyczynę usterki

Z tematu o tarczach wniosek jest taki, że raczej winny jest materiał, z jakiego wykonana jest tarcza. Druga rzecz to zbyt mała powierzchnia tarcia w stosunku do skuteczności hamulca.
Mówiąc słowami polityka: Sory, taky mamy klymat :mrgreen:
Temat przenoszę na właściwe miejsce.

michaello - 10-03-2014, 11:22

Kurcze, zaczynam byc lekko poirytowany... jakis rok temu mialem problemy z hamulcami tzn. przy schodzenu z duzych predkosci lub pod obciazeniem wystepowalo gluche intensywne lomotanie i slabszy efekt hamowania, wymienilem wtedy tarcze lacznie z klockami na TRW i bylo ok. Niestety kilka dni temu z tego co slysze ponownie ten sam efekt, nie chce mi sie wierzyc, aby tarcze byly krzywe, nie ma zadnego drzenia kierownicy itp. Mozliwe, aby wystarczyly takie zabiegi? (4 post):
http://www.honda.gda.pl/s...p?topic=20172.0