To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jeden z ostatnich diesli na forum i towarzysząca mu colcinka

Owczar - 31-05-2011, 16:08

Andrzej, coś Ci się zdjęcie w podpisie rozciągnęło :P
Andrew - 31-05-2011, 20:21

Owczar napisał/a:
Andrzej, coś Ci się zdjęcie w podpisie rozciągnęło :P
Dla mnie bomba :wink:
Andrew - 04-06-2011, 08:32

Wczoraj galant dostał nowe wahacze górne. Poza tym skrzypienie w zawieszeniu zlokalizowane i usunięte (sworzeń wahacza skrzypiał sobie).

W końcu błoga cisza w zawieszce :mrgreen:

Andrew - 12-07-2011, 21:18

W galu w sobotę przyciemniłem delikatnie szyby, zrobiłem zdjęcie telefonem, ale słabo widać:

A dziś założyłem z tyłu też w galu głośniki JBL!:

Grają lepiej jak oryginalne, dodatkowe mają tweetery.
Ciekawostka: made in China :mrgreen:

Poza tym z miśkami wszystko w porządku, jeżdżą jak trzeba :D

robertdg - 12-07-2011, 21:33

Fajnie, a tylna :?:
Andrew - 12-07-2011, 21:44

robertdg napisał/a:
Fajnie, a tylna :?:
Heh jak to zrobić?
Nie wiem czy jakiejś rolety nie założę, bo przyciemnić będzie ciężko, aczkolwiek by pasowało jakoś...

areksz121 - 13-07-2011, 07:08

Pytanko:
Robiłeś to bez wyciągania szkiełek?
Też męczę się nad tylną w E54A...boczne z tyłu wyszły elegancko, bo wyciągałem z drzwi+trójkątne (o dziwo banał do wyjęcia). Z tyłu dobrałem się jak wyrwać półkę i osłony słupków nad półką, podsufitka da się odchylić trochę. W każdym razie, żeby folia zachodziła na czarne boki szyby. Będzie folia to spróbuję z dwóch pasów ukleić, może uda się bez pęcherzyków :wink:

Jak dobrze widzę, to przednie boczne też przyciemniałeś? Jakiej folii w ogóle użyłeś?
Bo co do przednich bocznych jak to się ma z prawem? Też bym się pokusił :)

KaWu - 13-07-2011, 07:30

areksz121 napisał/a:
folia to spróbuję z dwóch pasów ukleić, może uda się bez pęcherzyków

Uprzedze Cie i powiem-lepiej tak nie rob. Sklejana z dwoch nie wyglada najlepiej

areksz121 napisał/a:
Bo co do przednich bocznych jak to się ma z prawem? Też bym się pokusił
.

Też sie zastanawialem. Ale niestety to niezgodne z przepisami. W Galu jak przyciemnisz juz nawet 20% folia to juz przekracza 75% przepuszczalnosci światła.

Andrew - 13-07-2011, 08:01

areksz121 napisał/a:
Robiłeś to bez wyciągania szkiełek?
Wyciągaliśmy szyby.
Jeśli chodzi o tylną, to raczej odpuszczę, bo to kawał dużej powierzchni i może się narobić bąbelków. Poza tym przyglądałem się tylnej półce i nie za bardzo jest ona rozbieralna :(
areksz121 napisał/a:
Jak dobrze widzę, to przednie boczne też przyciemniałeś? Jakiej folii w ogóle użyłeś?

Tak przednie przyciemniłem, a folia jest najjaśniejsza z możliwych... Cena za 3 metrową rolkę 70 PLN. Taniej folii się nie opłaci kupować, gdyż nie zdaje egzaminu.
Dziś zrobię zdjęcia aparatem i wrzucę jak to wygląda...
areksz121 napisał/a:
Bo co do przednich bocznych jak to się ma z prawem?

j.w.

robertdg - 13-07-2011, 08:33

kiedyś tu opisywałem w skrócie jak okleić szybe, bez demontażu z auta, szczerze przyznam że zadanie nie jest łatwe, ale jest wykonalne, mając dobrą folie i odrobine cierpliwości, zresztą kolega pitbu77 może potwierdzić jak to szło w dodatku folią budżetową :-)

Sposoby na oklejenie tylnej szyby są 2, albo robimy szablon, albo docinamy folie na szybie, osobiście polecam numer 2 ze względu na spora powierzchnie, w aucie muszą być zdemontowane osłony słupków tylnych, kanapy położone, zdemontowana tylna półka, podsufitka może zostać.

W skrócie:
Przykładamy folie po zewnętrznej stronie szyby - ostrożnie aby nigdzie nie załamac, delikatnie kładac na wode, aby się trzymala
Folia ma być w położeniu klejem do góry - warstwą ochronna do zewnątrz (folia ktora sie z niej zdziera i wyrzuca)
Wsadzamy reflektor do auta co nam fajnie oswietla szybe i widzimy brzegi sitodruku
Tniemy folie po szybie nożykiem stolarskim z odpowiednim zapasem na sitodruk
Formujemy opalarka
Jak mamy gotowy kształt, rozklejamy i z ekipą wkraczamy do auta urządzajac szybka impreze na rozgraniacza wody :P
Po wyschnieciu składamy i cieszymy sie przyciemniona szyba

Andrew - 13-07-2011, 08:44

Za dużo to roboty, a nie mam zbytnio czasu, żeby cały dzień poświęcić na taką imprezkę. Poszukam sobie rolety i zakupię i będzie najlepiej :mrgreen:
KaWu - 13-07-2011, 08:57

robertdg napisał/a:
mając dobrą folie i odrobine cierpliwości, zresztą kolega pitbu77 może potwierdzić jak to szło w dodatku folią budżetową

Potwierdzam folia budzetowa (stare zapasy) na tylnej (bynajmniej mi) nie dala sie polozyc. Zawsze gdzies powietrze. Boczne polozylem i jest jako tako. Wiadomo ze budzetowa szybciej sie rysuje i troche inaczej kladzie.
Ale tylna - i z folia (lepsza jakosciowo) i z pomocnikiem da rade. W kombi jest duzo latwiej podnoszac klape :D

Andrew - 13-07-2011, 09:03

KaWu napisał/a:
W kombi jest duzo latwiej podnoszac klape :D

Jakbym miał kombi, to by było po problemie :mrgreen:

Seichan - 13-07-2011, 20:35

andrew84 napisał/a:
areksz121 napisał/a:

Tak przednie przyciemniłem, a folia jest najjaśniejsza z możliwych...

areksz121 napisał/a:
Bo co do przednich bocznych jak to się ma z prawem?

Ano tak to się ma, że może nie przejść przeglądu, jeśli nie będzie spełniał warunków technicznych.

§ 8 ust. 5 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. 2003, nr 32, poz. 262 ze zm.):
Szyby pojazdu:
1) nie powinny dawać ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnić kierowcy pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniać jeszcze dostateczną widoczność drogi;
2) powinny być umocowane w taki sposób lub sporządzone z takiego tworzywa, aby w razie konieczności istniała możliwość wyjścia na zewnątrz pojazdu co najmniej przez jeden otwór okienny z każdej strony pojazdu;
3) powinny być ocechowane w miejscu widocznym z zewnątrz pojazdu; przepis stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1968 r.;
4) przednie i przednie boczne powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 70%;
5) nie powinny odbijać światła w sposób powodujący oślepianie innych uczestników ruchu drogowego

KaWu napisał/a:
Ale niestety to niezgodne z przepisami. W Galu jak przyciemnisz juz nawet 20% folia to juz przekracza 75% przepuszczalnosci światła.

Wcześniej było: przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%, ale od 4 kwietnia 2011 r. obowiązuje 70% na szyby przednie i przednie boczne.

Andrew - 13-07-2011, 21:46

To zdjęcie z aparatu miśka z szybami:

Poza tym w colcie zmieniłem kable WN na stare, bo mi się zamulony wydawał, po przejechaniu chodzi jakby trochę lepiej. Seiwa jednak chyba są niezbyt.
Poza tym zrobiłem reset ECU, bo chodził nie równo i teraz hula :)