To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Jak wino...

SPIDER-ek - 02-11-2011, 18:44

sveno napisał/a:
wbrew powszechnej opinii przeciągnięcie wstęgi od wyświetlacza przez deskę poszło bardzo łatwo i szybko, bo potrzebny był pomysł: ja pociąłem wstęgę na paski po 5 przewodów i przyczepiłem do drucika długości około 1m, najpierw przeciągnąłem drucik przez deskę, a potem ciągnąc za niego przeciągnąłem wstęgę :)

Widzę że zrobiłeś moim sposobem :) zdecydowanie lepiej pociąć taśmę i nie męczyć się ze zginaniem/układaniem jej.
U mnie pociągnięcie kabelkiem nie zadziałało, bo się ciagle zawieszał. Ale i tak bez kabelka poszło po walce:)

sveno napisał/a:
Niestety dzisiaj dopiero zauważyłem, że budka po zegarku bez tej ciemnej szybki to nie jest dobry pomysł-zostały szpary między ta budką a deską :(

Dlatego tego nie robiłem, bo średnio mi to się podobało, estetyczniej jest z szybką oczywiście słabiej widać ale nie narzekam.

NO TO GRATULACJE :)

sveno - 02-11-2011, 19:28

SPIDER-ek napisał/a:
U mnie pociągnięcie kabelkiem nie zadziałało, bo się ciagle zawieszał.
czyli, że miałem farta? :) u mnie zrobiłem to dosłownie w minutę :)

SPIDER-ek napisał/a:
Dlatego tego nie robiłem, bo średnio mi to się podobało, estetyczniej jest z szybką oczywiście słabiej widać ale nie narzekam.

poczekaj, jak to mówią: szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla i będzie git :) ale to dopiero przed świętami zrobię
SPIDER-ek napisał/a:
NO TO GRATULACJE :)

dziękuje :)

Jogurt - 02-11-2011, 19:43

sveno, a ile byś wziął za założenie ukp ? :mrgreen:
mkm - 02-11-2011, 19:56

sveno napisał/a:
SPIDER-ek napisał/a:

poczekaj, jak to mówią: szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla i będzie git :) ale to dopiero przed świętami zrobię

Weż kawałek cienkiej pleksi, od strony wewnętrznej naklej czarną folię z "okienkiem" na wyświetlacz i będziesz miał piękną estetyczną szybkę :wink:

SPIDER-ek - 02-11-2011, 20:11

Jogurt napisał/a:

wpadnij na spot 12.11.2011 do wawy, będą zakladać za 70zł, ale musisz przygotować sobie wyświetlacz bo jak sam widzisz każdy z tym sie męczy żeby jak najlepiej wygladało. Reszta to "pikuś"

Jogurt - 02-11-2011, 20:28

SPIDER-ek, aż tak mi się nie spieszy, teraz primo to konserwacja a ukp to na spokojnie na wiosnę.
sveno - 02-11-2011, 20:29

Jogurt napisał/a:
ale z dojazdem do Tych czy ty przyjedziesz do mnie? :)
mkm napisał/a:
czarną folię z "okienkiem" na wyświetlacz i będziesz miał piękną estetyczną szybkę :wink:
pomysł godny brania pod uwagę ale czy nie lepiej wyciąć "okienko" w tej ori przyciemnianej szybce?
SPIDER-ek napisał/a:
Reszta to "pikuś"
ten pikuś to 4-5 godzin gimnastyki, poharatane palce od ostrych krawędzi i gorącej lutownicy, oraz ciągły stres i sprawdzanie po 5 razy czy aby napewno dobry kabel polutowałem :) szczerze to te 70zł to naprawdę dobra cena :)
SPIDER-ek - 02-11-2011, 20:32

sveno napisał/a:
SPIDER-ek napisał/a:
Reszta to "pikuś"
ten pikuś to 4-5 godzin gimnastyki, poharatane palce od ostrych krawędzi i gorącej lutownicy, oraz ciągły stres i sprawdzanie po 5 razy czy aby napewno dobry kabel polutowałem :) szczerze to te 70zł to naprawdę dobra cena :)

hehe dlatego w cudzyslowie napisane. Wiem jak to jest bo też instalowalem to 5h:) masakra
Ale jak chce się wszystko mieć ok, to trzeba sprawdzać, żeby silnik odpalił:) Łatwo o pomyłkę.

Wiesz te 70zł to ciekaw jestem kto to robi. Dla mnie co tanie to drogie, więc różnie to bywa z jakością.

sveno - 02-11-2011, 20:36

Jogurt, rozmawiaj z tomek84 jemu będę pomagał montować to ustrojstwo, więc jak wpadniesz do Krakowa, a daleko nie masz, to możemy zrobić grupowy... montaż :)
ta sama sytuacja z kolegą mayday tyle, że tam musiałbyś juz podjechać do Skarżyska :)

mkm - 02-11-2011, 20:48

sveno napisał/a:
mkm napisał/a:
czarną folię z "okienkiem" na wyświetlacz i będziesz miał piękną estetyczną szybkę :wink:
pomysł godny brania pod uwagę ale czy nie lepiej wyciąć "okienko" w tej ori przyciemnianej szybce?

Nie 8)
Jak zrobisz "okienko" w folii przyklejonej do pleksi to masz piękną całą szybkę, a jak w ori to masz "dziurę".

Jogurt - 02-11-2011, 20:59

sveno napisał/a:
będę pomagał montować to ustrojstwo, więc jak wpadniesz do Krakowa, a daleko nie masz, to możemy zrobić
Krk blisko więc nie ma problemu, ale tak jak pisałem to jest do zrobienia po zimie dopiero.
KaWu - 02-11-2011, 21:21

sveno napisał/a:
w jakim zakresie napięcia pracuje sonda lambda w Galancie? 0-1V?

Tak jak jej nazwa wskazuje. Z reguły to jest ok. 0,1 - 0,9 V.

sveno - 03-11-2011, 11:23

KaWu, dzięki :) , ustawiony zakres do 1V jest ok
pierwsza trasy i kalibrowanie UKP. Wstępnie ustawiłem go tak:
PB: 400
LPG: 470
VSS 391
a oto wynik:

178km z czego jakieś 25 to miasto, 30km ekspresówka, a reszta to standardowa droga jednojezdniowa, drogomierz pokazał 180km a GPS 174,1 i teraz dylemat pod co kalibrować UKP? Chyba skłonie się do GPS więc muszę zmniejszyć VSS o 2.2% czyli do 382. Dobrze liczę?
Spalanie automatycznie też wzrośnie o te 2.2% ale i tak wynik 9l LPG/100km jest zadowalający :) i to przy jeździe swoim tempem (średnia na trasie 81km/h przy średnim natężeniu ruchu i miejscami we mgle wydaje się być lepiej niż zadowalająca)

A teraz coś z pozdrowieniami dla Owczara:przy 100km/h na tempomacie na płaskim terenie UKP pokazuje niecałe 9l/100km :) , przy 120km/h jest już prawie 10l/100km, wiem, że muszę go jeszcze wykalibrować dokładnie, ale nie sądzę, że wyniki się drastycznie zmienią.
UKP strasznie działa na psychikę, ruszając dynamicznie na pierwszym i drugim biegu wartości chwilowego spalania potrafią dojść do 80l/100km i to przy uśrednianiu z 3 sekund, strach pomyśleć jak to wygląda przy średniej z ostatniej sekundy :)

jarekrk - 03-11-2011, 11:42

o Sveno dopiero teraz zczaiłem twój temat, że to kolega który zakupił po tak niskiej cenie opony i felgi ode mnie , normalnie aż ci chyba głupio powinno być bo to prawie jak rabunek był :mrgreen:
A tak powaznie ładny galancik, widzę ,że się zmienia w dobrym kierunku wszystko.
No i na twoim dużo lepiej niż na moim się kapcie prezentują

SPIDER-ek - 03-11-2011, 13:17

sveno napisał/a:
A teraz coś z pozdrowieniami dla Owczara:przy 100km/h na tempomacie na płaskim terenie UKP pokazuje niecałe 9l/100km :) , przy 120km/h jest już prawie 10l/100km, wiem, że muszę go jeszcze wykalibrować dokładnie, ale nie sądzę, że wyniki się drastycznie zmienią.

Nie załamuj Owczara :) z tym spalaniem, bo by pewnie chciał żeby palił 9l a nie 19l :)
Ale może jak zrobi porządek to będzie cieszył się z nami.

Przy 180km/h pokazuje 16l:)