To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - dj danio i VR4 2,5V6TT

danino88 - 05-08-2012, 13:11

Cytat:
Widzimy Cię na zlocie. Nie ma jak srebrne kombi ;)

Będę ;)

Cytat:
i tak bym to zrobił, nie musiałeś wywoływać mnie do tablicy :wink:

Przepraszam :)

Cytat:
z zewnątrz: łoch :) grill i zderzak tylny nie w kolorze, maska w innym odcieniu :wink:

Przesadziłeś :P :P :P Nie wiem czy będę zmieniał kolor auta dlatego tak wygląda :)

Cytat:
a i nie jeździj jednokierunkowymi pod prąd :biggrin: nie wiem jak w Częstochowie ale w Krakowie nakaz skrętu w lewo do czegoś obliguje :mrgreen:

ja omijałem wtedy olbrzymią dziurę 8)

danino88 - 21-08-2012, 21:19

Dzisiaj podjechałem na stację paliw i ...

odnotowane spalanie 13,5l/100km LPG , więc = 35 zł

Teraz masowo zaczną robić vr-ki 8) 8) 8)

sveno - 21-08-2012, 21:30

danino88 napisał/a:
13,5l/100km LPG
oby nie miał za ubogo, bo głowice do 6A13TT tanie nie są :)
danino88 - 21-08-2012, 21:40

Cytat:
oby nie miał za ubogo, bo głowice do 6A13TT tanie nie są :)

to jest najniższe spalanie jakie odnotowałem. LPG ustawiony w KRK przez sondę AFR więc powinno być ok :)

Owczar - 21-08-2012, 21:49

danino88 napisał/a:
odnotowane spalanie 13,5l/100km LPG , więc = 35 zł

Teraz masowo zaczną robić vr-ki

Na pewno :P Daję sobie rękę uciąć, że nie spalałby mi mniej niż 20l po mieście.

danino88 napisał/a:
przez sondę AFR

Sonda AFR ustawiała Ci gaz? ;P :)

danino88 - 22-08-2012, 06:32

Cytat:
Na pewno :P Daję sobie rękę uciąć, że nie spalałby mi mniej niż 20l po mieście.

Ten wynik został zanotowany w trasie i dla przypomnienia na ekonomicznej mapie (250km)

Cytat:
Sonda AFR ustawiała Ci gaz? ;P :)

Sama sonda nie, musiał ktoś jej pomóc :P

danino88 - 05-09-2012, 14:11

Z nowości, VR4 stoi sobie grzecznie pod blokiem :) Na zlocie został ustrzelony :

Zadano mi także grzecznie pytanie, czemu zderzak tylny jest w innym kolorze. Otóż po sprowadzeniu auta roch27 został założony jego tłumik. Pod stary oryginalny by się nie zmieścił, ponieważ nie miał wycięcia, a że pod ręką był zderzak z wycięciem w innym kolorze to tymczasowo taki musi być. W planach jest montaż całego tyłu poliftowego z legnuma więc nawet mi się nie chce tego malować 8)

Julia zrobiła już ponad 5tys km i to wszystko prawie na LPG :) Instalacja już się prawie zwróciła . Kosztorys dla niedowiarków :
LPG miałem wbity w dowód więc mogłem sobie z instalacją grzebać sam także liczę tylko elementy które były po niezłym rabacie 8) Łączny koszt instalacji bez butli (bo ją miałem już w poprzednim galancie) to ... 2200zł plus własne 3 dni spędzone na montaż.

Średnie spalanie benzyny 14l/100km = 80zł
Średnie spalanie LPG 15,5l/100km = 40zł

Po 5 tys LPG zwróciło mi się już 40zł*50 = 2000zł, wkrótce będzie plus i zostanie na oleje, panewki itd 8) 8) 8)

Tomek - 05-09-2012, 14:25

danino88 napisał/a:
LPG miałem wbity w dowód więc mogłem sobie z instalacją grzebać sam także liczę tylko elementy które były po niezłym rabacie 8) Łączny koszt instalacji bez butli (bo ją miałem już w poprzednim galancie) to ... 2200zł plus własne 3 dni spędzone na montaż.

a widzisz
i tutaj jest ten "mały druczek"

Bartek - 05-09-2012, 15:59

Mały druczek jest gdzie indziej ;)

Jakie komponenty gazowni? Pytam, bo jakbym nie liczył na same minimalne graty do VR nie wystarcza ;)

Głowice akurat są pancerne o czym się Nabassu przekonał....... pierwszy traci osiowość przegrzany blok.....a Maćka instalacja miała być na zyliard koni itd.... po zdjęciu czapki same świadectwa przegrzania przez ubogą mieszankę

Owczar - 05-09-2012, 16:09

Z tego co pamiętam to 2xzavoli zeta S i wtryskiwacze Hana H2100 plus oczywiście stag.

To spalanie średnie coś niskie... Mój AT jeżdżony głównie po mieście i trochę w trasie ma takie ;)

Anonymous - 05-09-2012, 17:52

a ja zapytam inaczej, na którą mapę paliwową masz ustawiony gaz ? bo z tego co kojarzę zmodowany komputer Rocha też brałeś, a stag nie oferuje 2 map gazu z opcją przełączania....
robertdg - 05-09-2012, 18:20

danino88 napisał/a:
Łączny koszt instalacji bez butli (bo ją miałem już w poprzednim galancie) to ... 2200zł plus własne 3 dni spędzone na montaż.
Znaczy, że wcześniej nie płaciłeś za tą butle :?:
danino88 napisał/a:
Średnie spalanie benzyny 14l/100km = 80zł
Średnie spalanie LPG 15,5l/100km = 40zł
Jak tak licze, to cene benzyny liczysz średnio przecietnie a cene gazu z promocji weekendowych :p
danino88 napisał/a:
Po 5 tys LPG zwróciło mi się już 40zł*50 = 2000zł, wkrótce będzie plus i zostanie na oleje, panewki itd
Mamy rozumieć, że palisz auto odrazu z gazu :?: A Twoja robota jest nic nie warta, bo nawet nie uwzględniasz własnej twórczości :?: No chyba, że za friko montujesz, to ja też chce, ale tak, żeby to było robione do rzeczy ;-)
Wybacz nie odbieraj tego jako uszczypliwość, ale troszkę przekoloryzowałeś i czytając Twój temat niektórzy mogą sobie pomyśleć, jakie to VR-4 tanie w utrzymaniu energetycznym, w mojej okolicy gaz który warto zatankować w weekendowych promocjach kosztuje 2.59, to jakieś 40,1zł na Twoją wartość, a co zrobisz jak przyjdzie zatankować poza weekendem :?: Średnia cena LPG to 2,79 w Częstochowie, podobnie u mnie w okolicy poza weekendem. Pozatym jeżdżąc na LPG musisz uwzgklędniać pobieraną Pb w trakcie zimnego startu, bo Twoje obliczenia są bardzo mylne, dokładnie tak samo mylne jak wielu osób które twierdzą, że im Opel Astra z silnikiem 1.8 pali 6litrów Pb po mieście, ale z kazdej górki gaszą silnik i jadą takim ciągiem do oporu. LPG wcale nie jest tańsze o połowe a w dodatku częściej się serwisuje niż benzyne ot choćby pod względem filterków a kończąc na legalizacji butli i droższych corocznych przeglądach - bo tego też nie wziąłeś pod uwagę kalkulując eksploatacje.

m6riano - 05-09-2012, 19:09

robertdg napisał/a:
a cene gazu z promocji weekendowych :p

2,58...to niezłe u was są promocje...ja tankuje po 2,55(Popularna we włochach,2.56 Sosnowa w Markach lub 2,61 kerfur na Światowida)

danino88 - 05-09-2012, 19:24

Cytat:
a widzisz
i tutaj jest ten "mały druczek"

Znajomy pracował jeszcze kilka miesięcy temu w zakładzie montującym LPG i miał spore zniżki w sklepie. Zamontowałem sam bo wiedziałem co robię i taniej ;)

Cytat:

Jakie komponenty gazowni? Pytam, bo jakbym nie liczył na same minimalne graty do VR nie wystarcza ;)

2 x Zavoli Zeta S
6 x Hana zielone
8mm miedź
Stag 300ISA2

Ustawiane przez firmę GSC tuning Kraków przez sondę AFR

Cytat:
a ja zapytam inaczej, na którą mapę paliwową masz ustawiony gaz ? bo z tego co kojarzę zmodowany komputer Rocha też brałeś, a stag nie oferuje 2 map gazu z opcją przełączania....

Na tej niby eko, ale aktualnie przełącznik zamontowałem i nic się nie zmienia, szczególnie doładowanie, więc te mapy aktualnie to jakaś lipa :)

Cytat:
Znaczy, że wcześniej nie płaciłeś za tą butle :?:

Nie, bo sprowadziłem auto które miało już LPG wbity w dowód :)

Cytat:
Mamy rozumieć, że palisz auto odrazu z gazu :?: A Twoja robota jest nic nie warta, bo nawet nie uwzględniasz własnej twórczości :?: No chyba, że za friko montujesz, to ja też chce, ale tak, żeby to było robione do rzeczy ;-)

Robert czepiasz się szczegółów :) Auto tankowałem jakieś 5 tys km temu do pełna, przejechałem trochę na PB a większość na LPG. Odpalam z PB ale przy obecnych temperaturach i pewnemu rozwiązaniu reduktory szybciej dostają ciepełko :) Robota przy moim aucie jest bezcenna :P

Cytat:
LPG wcale nie jest tańsze o połowe a w dodatku częściej się serwisuje niż benzyne ot choćby pod względem filterków a kończąc na legalizacji butli i droższych corocznych przeglądach - bo tego też nie wziąłeś pod uwagę kalkulując eksploatacje

Tak i nie, wiadomo, o pewnych kosztach się nie mówi bo tak czy siak dochodzą. Filtry co 10 tys zamierzam wymieniać, może częściej koszt = max 50zł jeśli to zrobię sam, a tak zrobię bo nie dam "mechanikom" vrki. Koszty nie są dosłownie 2 razy niższe, bo licząc cały rok to w lato jest większy + w zimę znów -, ja robię minimum trasy 4-5km więc przy obecnej temperaturze zużycie PB nawet nie wliczam ;)

robertdg - 05-09-2012, 20:01

danino88 napisał/a:
Robert czepiasz się szczegółów :)
Nie, staram się obiektywnie ocenić stan rzeczy, z przybliżonych kalkulacji jeżeli osiągniesz 40% oszczędności to bedzie dobry wynik, oczywiście im więcej jeździsz na trasie tym procent oszczędności rośnie.