Nasze Miśki - dj danio i VR4 2,5V6TT
danino88 - 05-08-2012, 13:11
| Cytat: | Widzimy Cię na zlocie. Nie ma jak srebrne kombi |
Będę
| Cytat: | i tak bym to zrobił, nie musiałeś wywoływać mnie do tablicy |
Przepraszam
| Cytat: | z zewnątrz: łoch grill i zderzak tylny nie w kolorze, maska w innym odcieniu |
Przesadziłeś Nie wiem czy będę zmieniał kolor auta dlatego tak wygląda
| Cytat: | a i nie jeździj jednokierunkowymi pod prąd nie wiem jak w Częstochowie ale w Krakowie nakaz skrętu w lewo do czegoś obliguje |
ja omijałem wtedy olbrzymią dziurę
danino88 - 21-08-2012, 21:19
Dzisiaj podjechałem na stację paliw i ...
odnotowane spalanie 13,5l/100km LPG , więc = 35 zł
Teraz masowo zaczną robić vr-ki
sveno - 21-08-2012, 21:30
| danino88 napisał/a: | | 13,5l/100km LPG | oby nie miał za ubogo, bo głowice do 6A13TT tanie nie są
danino88 - 21-08-2012, 21:40
| Cytat: | oby nie miał za ubogo, bo głowice do 6A13TT tanie nie są |
to jest najniższe spalanie jakie odnotowałem. LPG ustawiony w KRK przez sondę AFR więc powinno być ok
Owczar - 21-08-2012, 21:49
| danino88 napisał/a: | odnotowane spalanie 13,5l/100km LPG , więc = 35 zł
Teraz masowo zaczną robić vr-ki |
Na pewno Daję sobie rękę uciąć, że nie spalałby mi mniej niż 20l po mieście.
| danino88 napisał/a: | | przez sondę AFR |
Sonda AFR ustawiała Ci gaz? ;P
danino88 - 22-08-2012, 06:32
| Cytat: | Na pewno Daję sobie rękę uciąć, że nie spalałby mi mniej niż 20l po mieście. |
Ten wynik został zanotowany w trasie i dla przypomnienia na ekonomicznej mapie (250km)
| Cytat: | Sonda AFR ustawiała Ci gaz? ;P |
Sama sonda nie, musiał ktoś jej pomóc
danino88 - 05-09-2012, 14:11
Z nowości, VR4 stoi sobie grzecznie pod blokiem Na zlocie został ustrzelony :
Zadano mi także grzecznie pytanie, czemu zderzak tylny jest w innym kolorze. Otóż po sprowadzeniu auta roch27 został założony jego tłumik. Pod stary oryginalny by się nie zmieścił, ponieważ nie miał wycięcia, a że pod ręką był zderzak z wycięciem w innym kolorze to tymczasowo taki musi być. W planach jest montaż całego tyłu poliftowego z legnuma więc nawet mi się nie chce tego malować
Julia zrobiła już ponad 5tys km i to wszystko prawie na LPG Instalacja już się prawie zwróciła . Kosztorys dla niedowiarków :
LPG miałem wbity w dowód więc mogłem sobie z instalacją grzebać sam także liczę tylko elementy które były po niezłym rabacie Łączny koszt instalacji bez butli (bo ją miałem już w poprzednim galancie) to ... 2200zł plus własne 3 dni spędzone na montaż.
Średnie spalanie benzyny 14l/100km = 80zł
Średnie spalanie LPG 15,5l/100km = 40zł
Po 5 tys LPG zwróciło mi się już 40zł*50 = 2000zł, wkrótce będzie plus i zostanie na oleje, panewki itd
Tomek - 05-09-2012, 14:25
| danino88 napisał/a: | LPG miałem wbity w dowód więc mogłem sobie z instalacją grzebać sam także liczę tylko elementy które były po niezłym rabacie Łączny koszt instalacji bez butli (bo ją miałem już w poprzednim galancie) to ... 2200zł plus własne 3 dni spędzone na montaż. |
a widzisz
i tutaj jest ten "mały druczek"
Bartek - 05-09-2012, 15:59
Mały druczek jest gdzie indziej
Jakie komponenty gazowni? Pytam, bo jakbym nie liczył na same minimalne graty do VR nie wystarcza
Głowice akurat są pancerne o czym się Nabassu przekonał....... pierwszy traci osiowość przegrzany blok.....a Maćka instalacja miała być na zyliard koni itd.... po zdjęciu czapki same świadectwa przegrzania przez ubogą mieszankę
Owczar - 05-09-2012, 16:09
Z tego co pamiętam to 2xzavoli zeta S i wtryskiwacze Hana H2100 plus oczywiście stag.
To spalanie średnie coś niskie... Mój AT jeżdżony głównie po mieście i trochę w trasie ma takie
Anonymous - 05-09-2012, 17:52
a ja zapytam inaczej, na którą mapę paliwową masz ustawiony gaz ? bo z tego co kojarzę zmodowany komputer Rocha też brałeś, a stag nie oferuje 2 map gazu z opcją przełączania....
robertdg - 05-09-2012, 18:20
| danino88 napisał/a: | Łączny koszt instalacji bez butli (bo ją miałem już w poprzednim galancie) to ... 2200zł plus własne 3 dni spędzone na montaż.
| Znaczy, że wcześniej nie płaciłeś za tą butle
| danino88 napisał/a: | Średnie spalanie benzyny 14l/100km = 80zł
Średnie spalanie LPG 15,5l/100km = 40zł | Jak tak licze, to cene benzyny liczysz średnio przecietnie a cene gazu z promocji weekendowych
| danino88 napisał/a: | | Po 5 tys LPG zwróciło mi się już 40zł*50 = 2000zł, wkrótce będzie plus i zostanie na oleje, panewki itd | Mamy rozumieć, że palisz auto odrazu z gazu A Twoja robota jest nic nie warta, bo nawet nie uwzględniasz własnej twórczości No chyba, że za friko montujesz, to ja też chce, ale tak, żeby to było robione do rzeczy
Wybacz nie odbieraj tego jako uszczypliwość, ale troszkę przekoloryzowałeś i czytając Twój temat niektórzy mogą sobie pomyśleć, jakie to VR-4 tanie w utrzymaniu energetycznym, w mojej okolicy gaz który warto zatankować w weekendowych promocjach kosztuje 2.59, to jakieś 40,1zł na Twoją wartość, a co zrobisz jak przyjdzie zatankować poza weekendem Średnia cena LPG to 2,79 w Częstochowie, podobnie u mnie w okolicy poza weekendem. Pozatym jeżdżąc na LPG musisz uwzgklędniać pobieraną Pb w trakcie zimnego startu, bo Twoje obliczenia są bardzo mylne, dokładnie tak samo mylne jak wielu osób które twierdzą, że im Opel Astra z silnikiem 1.8 pali 6litrów Pb po mieście, ale z kazdej górki gaszą silnik i jadą takim ciągiem do oporu. LPG wcale nie jest tańsze o połowe a w dodatku częściej się serwisuje niż benzyne ot choćby pod względem filterków a kończąc na legalizacji butli i droższych corocznych przeglądach - bo tego też nie wziąłeś pod uwagę kalkulując eksploatacje.
m6riano - 05-09-2012, 19:09
| robertdg napisał/a: | a cene gazu z promocji weekendowych |
2,58...to niezłe u was są promocje...ja tankuje po 2,55(Popularna we włochach,2.56 Sosnowa w Markach lub 2,61 kerfur na Światowida)
danino88 - 05-09-2012, 19:24
| Cytat: | a widzisz
i tutaj jest ten "mały druczek" |
Znajomy pracował jeszcze kilka miesięcy temu w zakładzie montującym LPG i miał spore zniżki w sklepie. Zamontowałem sam bo wiedziałem co robię i taniej
| Cytat: |
Jakie komponenty gazowni? Pytam, bo jakbym nie liczył na same minimalne graty do VR nie wystarcza |
2 x Zavoli Zeta S
6 x Hana zielone
8mm miedź
Stag 300ISA2
Ustawiane przez firmę GSC tuning Kraków przez sondę AFR
| Cytat: | | a ja zapytam inaczej, na którą mapę paliwową masz ustawiony gaz ? bo z tego co kojarzę zmodowany komputer Rocha też brałeś, a stag nie oferuje 2 map gazu z opcją przełączania.... |
Na tej niby eko, ale aktualnie przełącznik zamontowałem i nic się nie zmienia, szczególnie doładowanie, więc te mapy aktualnie to jakaś lipa
| Cytat: | Znaczy, że wcześniej nie płaciłeś za tą butle |
Nie, bo sprowadziłem auto które miało już LPG wbity w dowód
| Cytat: | Mamy rozumieć, że palisz auto odrazu z gazu A Twoja robota jest nic nie warta, bo nawet nie uwzględniasz własnej twórczości No chyba, że za friko montujesz, to ja też chce, ale tak, żeby to było robione do rzeczy |
Robert czepiasz się szczegółów Auto tankowałem jakieś 5 tys km temu do pełna, przejechałem trochę na PB a większość na LPG. Odpalam z PB ale przy obecnych temperaturach i pewnemu rozwiązaniu reduktory szybciej dostają ciepełko Robota przy moim aucie jest bezcenna
| Cytat: | | LPG wcale nie jest tańsze o połowe a w dodatku częściej się serwisuje niż benzyne ot choćby pod względem filterków a kończąc na legalizacji butli i droższych corocznych przeglądach - bo tego też nie wziąłeś pod uwagę kalkulując eksploatacje |
Tak i nie, wiadomo, o pewnych kosztach się nie mówi bo tak czy siak dochodzą. Filtry co 10 tys zamierzam wymieniać, może częściej koszt = max 50zł jeśli to zrobię sam, a tak zrobię bo nie dam "mechanikom" vrki. Koszty nie są dosłownie 2 razy niższe, bo licząc cały rok to w lato jest większy + w zimę znów -, ja robię minimum trasy 4-5km więc przy obecnej temperaturze zużycie PB nawet nie wliczam
robertdg - 05-09-2012, 20:01
| danino88 napisał/a: | Robert czepiasz się szczegółów | Nie, staram się obiektywnie ocenić stan rzeczy, z przybliżonych kalkulacji jeżeli osiągniesz 40% oszczędności to bedzie dobry wynik, oczywiście im więcej jeździsz na trasie tym procent oszczędności rośnie.
|
|
|