To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Patrykowa Sigma

szpala85 - 13-11-2016, 17:02

lukasz12, nie wiem ;) tak czy siak pojadę tam i z czystej ciekawości sprawdzę

upgrade :

Sigma druga na podtlenek ;) ... zimówki założone , z napraw alternator padł i musiałem założyć drugi ( na szczęście miałem na stanie takowy ) ..teraz znowu pięknie ładuje

Sigma pierwsza na paliwo bogów : bez zmian jeździ i nic się nie dzieje ;)

szpala85 - 27-01-2017, 14:56

Panowie jest sprawa ,a dotyczy sie ona pierwszej sigmy w manualu .....

nie wiem jak to się stalo ....ale wiem że miałem wszędzie olej przekładniowy ze skrzyni ....
potrzebuje taką osłonę od skrzyni PILNE

areksz121 - 27-01-2017, 15:47

Można to raczej też pospawać. Nie masz nikogo w okolicy co spawa amelinium? Bo znaleźć luzem ten dekiel to pewnie sztuka. Chyba że sigmiarze coś mają. Ja bym to pospawał, pod warunkiem, że nic innego skrzyni nie dolega.
szpala85 - 27-01-2017, 16:10

areksz121, a no wlasnie .... jak cos innego sie stalo i to rozwalilo ten dekiel ... ida koszta bo trzeba znowu skrzynie rozebrac dac do fachowca .... a mi juz sie nie chce :| ...
btw ostatnio przegladalem olx i trafilem na fajne auto volvo s80 2,8 biturbo :wink:
i tak sie zastanawiam :wink:

lukasz12 - 27-01-2017, 17:49

Właśnie chciałem powiedzieć że to nie pęka samo z siebie - po prostu cokolwiek jest pod tym deklem próbuje opuścić swoje stałe miejsce pobytu. Nie jeździłbym na tej skrzyni tylko albo zrzucił ją i się jej przyjrzał, albo poszukał innej.
Niestety, manuale to nie jest zbyt mocny punkt w Sigmie.

Owczar - 27-01-2017, 23:07

szpala85 napisał/a:
btw ostatnio przegladalem olx i trafilem na fajne auto volvo s80 2,8 biturbo
i tak sie zastanawiam

Auto świetne. Ale tak niskie ceny za to co oferuje o czymś świadczą. To już nie będzie tak trwałe auto jak Sigma. Choć tutaj wiek oczywiście też ma znaczenie.

robertdg - 28-01-2017, 07:28

szpala85 napisał/a:
ostatnio przegladalem olx i trafilem na fajne auto volvo s80 2,8 biturbo
Jeżeli dziewicza buda, to tyle zadowolenia z nabytku, ekonomią i elektryka zbytnio nie grzesza te taczki, z mechaniką średnio - zalezy na co trafisz, jak trafisz na egzemplarz po kilku napastliwych mechanikach to kto wie co tam znajdziesz.
szpala85 - 28-01-2017, 13:18

z tym volvo to po prostu silnik mnie ciekawi ....ale jest lipa bo wszystkie biturbo w automatach ..i no właśnie ... ceny za te lumpy też nie odstraszają ... i jak bedzie palic tyle co sigma to moze być calkiem eleganckie auto ...

a co do sigmy to szkoda mi sie jej robi bo wiem ze to przez to stanie takie cyrki wychodzą ...jak by nie patrzeć to od lutego 2016 zrobiłem nia może 5~7 tyś km ... bo wiekszosc czasu spedzam w drugiej na LPG (auto do pracy) i jak na złość ten klamot miał być tylko na przeszczep skór ew. inne części jak by pierwsza nawaliła ...a tu do tej pory mi służy i nic sie nie dzieje (a w ogóle o nią nie dbam ) ..paranoja :wink:

jeszcze jest jedno rozwiązanie nad którym myślałem .... bo jak by nie patrzeć pracuję w DE i auto używam tylko na weekendy .... aby sprzedać te dwie sigmy i kupić galanta rekina w kombi takie jedno auto do wszystkiego :wink:

takie przemyślenia mnie nachodzą ostatnio :wink: czy to ma wszystko sens ahhh...

ale ... Koledzy Sigmiarze kto ma skrzynie manualną na części ? na prawdę potrzebuję tą obudowę

larelijux - 28-01-2017, 13:22

Rekin na pewno wyjdzie taniej w utrzymaniu :wink:
Bizi78 - 28-01-2017, 13:25

szpala85 napisał/a:
kupić galanta rekina w kombi takie jedno auto do wszystkiego :wink:

Czy na pewno chcesz się pakować w rudzielca :wink: .
Jak coś to trzeba było myśleć jak Bartek sprzedawał swojego dopieszczonego EA 8) .

robertdg - 28-01-2017, 16:07

szpala85 napisał/a:
jest jedno rozwiązanie nad którym myślałem .... bo jak by nie patrzeć pracuję w DE i auto używam tylko na weekendy .... aby sprzedać te dwie sigmy i kupić galanta rekina w kombi takie jedno auto do wszystkiego
Jak to powiadają, wtsrzymywane bąki unosza sie do głowy i tak powstają śmierdzace pomysły - odpusc sobie to rozwiazanie, no chyba ze trafisz na naprawde zadbana sztuke
angelos - 28-01-2017, 21:30

Przekalkuluj ile byś musiał włożyć w "nowe" auto, a ile w nową skrzynkę + robociznę. W Sigmie wiesz co siedzi. Nowe auto to zawsze znak zapytania, chyba że to samochód który znasz. Widomo, ciekawość ciągnie do czegoś nowego i mocnego;)(też tak mam) ale nie ma co podejmować decyzji na gorąco. Nie wspomnę już o ECSie.
BTW. Miałem być w Wieluniu na ferie ale niestety Córka się rozchorowała. Następnym razem możemy się spotkać jakbyś był w Polsce.

szpala85 - 29-01-2017, 01:05

sam juz nie wiem ....

ale spota można zrobić :D tylko pewnie przyjadę lumpem na LPG :D
angelos, mam gościa w kowarach który odkupił sigmę od naszego byłego kolegi z wrocławia (ten co miał problemy z ecu) ... sigma teraz stoi z padnięta panewką i prawdopodobnie będzie ją rozbierał na części ...a tam o ile pamietam był sprawny ecs ... sam do niego dzwoniłem o ta obudowę i jadę do niego w piatek zobaczyć co tam ma ... jak coś to odkupie od niego cała skrzynie manual z tej sigmy i na tym się skończy ... jak byś coś potrzebował to daj znać

SLAW205 - 29-01-2017, 10:29
Temat postu: skrzynia
Dekiel pękł z powodu rozkręconej nakrętki albo łozyska,mogę mieć ale też były różne
szpala85 - 29-01-2017, 18:16

SLAW205, no właśnie też o tym słyszałem że coś tam się mogło rozkręcić ..i jakaś blaszka też mogła się rozwalić ?