Forum ogólne - Na światłach mijania przez cały rok
Bartek - 07-05-2009, 11:23
| Cytat: | | - pozostale koszty napraw/rok - 600 zl |
przegląd rejestracyjny 100 zł
opony 200 zł - 75 000 km na jednych oponach w 5 lat to na prawdę dużo
olej (prawie jadalny) 100 zł
filtr oleju JC 10 zł
filtr powietrza JC 30 zł
klocki/tarcze 100 zł - wieeeeelki optymizm - jak nie zetrzesz, to zardzewieją za tyle
rozrząd 85 zł (1/6 500 zł na 90 000 km)
Już mamy ponad 600 zł kosztów które płacisz za rok i 15 000 km, a jeszcze NIC się nie zepsuło, a wszystko co mogłeś zrobiłeś sam......
Krzyzak - 07-05-2009, 11:38
tak Bartku - zliczylem koszty realne, prowadze test na www.4x4.pl
ps. olej kosztuje 45-60 zl - np. Lotos, ktory wcale nie jest jakims syfem
klocki to ok. 50 zl i starczaja - mi - na wiele lat
rozrzad - 70 zl, komplet na 60 tkm
opony wzialem z Galanta - przejechaly 8 sezonow, dopiero niedawno zmienilem
itd. itp.
dodam, ze cena zarowek pochodzi z Allegro a nie ze sklepu - np. paliwa nie moge kupic z taka 'znizka' jak zarowki na Allegro
cena sklepowa zarowek to miedzy 90 a 150 zl i wtedy koszty rosna miedzy 3 a 5 %
akbi - 07-05-2009, 13:11
| krzychu napisał/a: | | Nie można przez nie myślących wymuszać na wszystkich (tych myślących też) jazdy na światłach 24/7/365. |
100% poparcia ...szkoda tylko, że w sferze "prędkości" nie ma tylu zwolenników, co w przypadku "nie jeżdżenia na światłach"
cns80 - 07-05-2009, 13:18
| akbi napisał/a: | | 100% poparcia ...szkoda tylko, że w sferze "prędkości" nie ma tylu zwolenników, co w przypadku "nie jeżdżenia na światłach" |
Za ten komentarz masz u mnie piwo.
krzychu - 07-05-2009, 13:52
| akbi napisał/a: |
100% poparcia ...szkoda tylko, że w sferze "prędkości" nie ma tylu zwolenników, co w przypadku "nie jeżdżenia na światłach" |
Nie wiem o co Ci chodzi. Ja jestem za podniesieniem limitów prędkości Na pewno więcej się takich znajdzie Jak podniosą to mogę z czystym sumieniem poprzeć każde zwiększenie egzekwowania tych ograniczeń oraz więcej fotoradarów itd o ile będą montowane faktycznie w miejscach które niosą zagrożenie.
A apropo 50-tki ostatnio jechałem 60siąt i mnie jakiś dzieciak na skuterku wyrcącycm wyprzedził
Krzychu
Krzyzak - 07-05-2009, 14:15
| akbi napisał/a: | | krzychu napisał/a: | | Nie można przez nie myślących wymuszać na wszystkich (tych myślących też) jazdy na światłach 24/7/365. |
100% poparcia ...szkoda tylko, że w sferze "prędkości" nie ma tylu zwolenników, co w przypadku "nie jeżdżenia na światłach" |
od swiatla jeszcze nikt nie zginal, od predkosci juz wielu - roznica gargantuiczna
Anonymous - 07-05-2009, 14:19
nie chce sie zagłebiać w temat ale pokazac pewne sprawy przy wyliczeniach
gdzie Hubert i Bartek są blizej realiów
| Krzyzak napisał/a: |
ps. olej kosztuje 45-60 zl - np. Lotos, ktory wcale nie jest jakims syfem |
hehe dobre, a gdy spotka sie silnik z obrotami 6500rpm to po 2 tys
hydraulika gra jak pijana kapela na weselu, to jest SYF,
dziwne, że w przypadku castrola, mobila czy valvoline i przejechaniu 10 tys hydrauliki nie słychać, widac magia
klocki to ok. 50 zl i starczaja - mi - na wiele lat
|
klocki 120-360zł, tańsze po prostu sie paliły przy gwałtownych hamowaniach,
można sie tylko zabić, po muśnieciu śrubokrętem widać tylko jak węgiel z nich spada,
i tu nie chodzi o wariacka jazdę, ale poruszanie sie po zachodnich drogach,
gdzie nie jeżdzę tylko na herbatkę do babci nie przekraczajac 50kmh,
przepraszam, że podróżuje po europie, gdzie wyższa prędkosć jest dozwolona
rozrzad - 70 zl, komplet na 60 tkm
|
to rozumiem jest ułamek całej wartosci rozłożony na rok
Hubeeert - 07-05-2009, 14:22
leser, mój silnik lata całe jeździł na Lotos Syntetic 5W40 i nic nie gra
cns80 - 07-05-2009, 14:25
| Krzyzak napisał/a: | | od swiatla jeszcze nikt nie zginal, od predkosci juz wielu - roznica gargantuiczna | Od prędkości też nikt nie zginął chyba że zmarł na grypę bo się przeziębił przy otwartym oknie . Tylko od gwałtownego hamowania ludzie giną. Od braku świateł myślę że nie jeden już zginął, a przynajmniej poważnie ucierpiał.
Anonymous - 07-05-2009, 14:27
| Hubeeert napisał/a: | leser, mój silnik lata całe jeździł na Lotos Syntetic 5W40 i nic nie gra |
siakiś niewybredny
u mnie 3 silniki kaprysiły na tą markę, i jej zmiana to chyba nie jest placebo,
mobil 5W-50, oraz castrole 5w-40 i 10-w60, w sumie to żadna argumentacja
ale każdy z tych silników doczekał się sporych przebiegów bez remontu i łykania oleju,
ludzka rzecz pogadac
ja po prostu sie zraziłem i dzielę sie doswiadczeniami, tak zapytam jaki silnik ? (w sensie zawory hydrauliczne? bo nie znam 4g61t)
krzychu - 07-05-2009, 14:28
| cns80 napisał/a: | | Od braku świateł myślę że nie jeden już zginął, a przynajmniej poważnie ucierpiał. |
Chyba na odwrót. Może jakiś przechodzień albo rowerzysta zginął bo kierowcy bardziej spostrzegają teraz oświetlone obiekty? Tego nikt nie powie.
Krzychu
Hubeeert - 07-05-2009, 14:47
| leser napisał/a: | | tak zapytam jaki silnik ? (w sensie zawory hydrauliczne? | tak
akbi - 07-05-2009, 14:48
| Krzyzak napisał/a: | | od swiatla jeszcze nikt nie zginal, od predkosci juz wielu - roznica gargantuiczna |
będąc zgryźliwym ..to:
- od światła wiele osób zginęło, wiele było wypadków, gdzie kierowca zobaczył drugie auto dopiero gdy był np 5-10m przed nim i na hamowanie zabrakło miejsca
- od prędkości nikt nie zginął ... tylko od braku samooceny i tego, że ktośz tą prędkością jeździć nie potrafi
...pisząc poważniej ...Darku ...do wszystkiego trzeba używać głowy
więcej nie będę się wypowiadał na ten temat, bo to nie ten wątek, a zdanie moje znasz
Anonymous - 07-05-2009, 15:38
| akbi napisał/a: | Wczorajszy dzień w Gdańsku ... godz 17:00 ... leje jak cholera ...widoczność dużo gorsza aniżeli normalnie ...gość zasuwa autem bez świateł ....
Jadąc wczoraj w tym deszczu z pracy do domu widziałem tylko jednego takiego delikwenta, gdyby nie było obowiązku jeżdżenia na światłach, to jestem w 100% pewny, że takich delikwentów minąłbym z 4-5. |
rozbrajasz mnie
wprowadżmy zakaz sprzedaży nozy-jest szansa,że kilka niewinnych istot ocaleje przecież duży procent zabójstw jest popełniana nożami.a to że 6 mld ludzi nie będzie miało czym kiełbasy pokrajać?? życie jest chyba ważniejsze od głupiej kiełbasy ....
akbi - 07-05-2009, 16:07
wlad, doczytaj moj post do konca, a nastepnie kolejne dwa i doszukaj sie pewnej ironii
|
|
|